Recenzije: She’s Out of My League, Veronika Decides to Die, Agora

17.04.2010 ob 04:00

SHE’S OUT OF MY LEAGUE (zda 2010, komedija, režija: Jim Field Smith, igrajo: Jay Baruchel, Alice Eve, T. J. Miller, Mike Vogel, Nate Torrence, Lindsay Sloane)

Zelo zabavna, tudi poučna in strašno simpatična komedija, ki ponudi veliko več od klišejskega naslova.

Pred ogledom tegale filma sem bil prepričan, da me čaka še ena zoprna in dolgočasna mladinska romantična komedija, kjer se bom na smrt utrujal in iskal tipko za hitro previjanje. Zmotil sem se, joj kako zelo sem se zmotil. Tole je čisto nekaj drugega, tole je letošnji Superbad, ali če hočete, letošnji The Hangover, če kanček pretiravam. Zelo zabavna, odklopljena in učinkovita komedija, ki premore precej izjemno smešnih sekvenc in dobro poanto, da povprečneži lepih deklet ne dobijo samo zato, ker imajo prenizko mnenje o sebi, rekoč, ona je desetka, jaz pa ne bom nikoli presegel niti petke. Četudi je podobno zgodbo dejansko predstavil že Knocked Up, kjer se je glavni junak Seth Rogen spraševal, kaj za vraga na njem vidi Katherine Heigl, mi je She’s Out of My League veliko bolj všeč, dosti bolj zabaven in bolj domiseln. Z glavnim junakom Kirkom (Jay Baruchel), ki ne more dojeti, da se zanj zanima postavna in uspešna Molly (za tako vlogo premalo atraktivna Alice Eve iz odličnega filma Crossing Over), po mnenju njegovih kolegov čista desetka, ki nima s tako povprečnim in navadnim fantom kaj iskati. Jp, punca je izven njegove lige, on pa je »mudl«, no ja, »manpudel«, kot ga označi prijatelj Stainer (T. J. Miller). Okej, nekaj klišejskih štosev Ameriške pite je na seznamu, toda vsi so narejeni dobro in tako, da izpadejo izvirno ter strašno interesantno. Super komedija, ki ji dejansko ne manjka ničesar. In humor, ki gre večkrat v skuliran ekstrem ter še vedno ohranja dober tempo in dovolj žanrske kvalitete.

Ocena: 8/10

VERONIKA DECIDES TO DIE (zda 2009, drama, režija: Emily Young, igrajo: Sarah Michelle Gellar, Jonathan Tucker, David Thewlis, Erika Christensen, Barbara Sukowa, Melissa Leo)

Ljubezen kot zdravilo za samomor.

Sarah Michelle Gellar, ki je v tako zahtevni in resni vlogi nisem pričakoval, je Veronika, mladenka, ki ima vse. Prav to jo očitno dolgočasi, zato se nekega dne nažre tablet in se odloči umreti. Da jo rešijo in da se znajde v psihiatrični ustanovi, je jasno, saj drugače ne bi bilo filma. Da začne življenje ceniti šele ko dejansko umre, pa je prav tako v kontekstu zgodbe in poante, ki jo prodaja njen zdravnik David Thewlis. Drži, pokonci jo postavi ljubezen, no ja, seks, vnovično zavedanje svojega telesa in občutkov, za kar je zaslužen mladenič Edward (Jonathan Tucker), prav tako pacient, avtist in katatonik, ko se mu zahoče. Očitno sta si usojena, očitno sta sorodne duše. Tako zelo, da nehata misliti na samomor in začneta uživati življenje. Malce tečen film, brez pravega tempa, hladen, brez stika z gledalci in brez prave atmosfere. Dramaturško premalo prepričljiv in premalo globok v čustvenem momentu. Drži, starša naslovne junakinje sta očitno Slovenca, zato ni čudno, da skuša punca že na začetku filma napravi samomor.

Ocena: 4/10

AGORA (španija 2009, zgodovinska drama, režija: Alejandro Amenabar, igrajo: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscra Isaac)

Angeli in demoni.

Da katoliška cerkev ne mara znanstvenikov, je odlično pokazal že film Angeli in demoni. Agora, najnovejši izdelek režiserja filmov The Others, Tesis, Abre los Ojos in Mar adentro, gre še dlje in pokaže, kako se je vse skupaj začelo, kako se je začel  razkorak znanosti in cerkvenih naukov. Razkorak med biblijskimi zgodbami in med znanstveno dokazljivimi dejstvi. Da je največji trn v peti prav Hypatia (premalo prepričljiva Rachel Weisz), filozofka in astronomka, je seveda jasno, saj se ne pusti zmesti in odločno kljubuje cerkvi ter času, ko se je začelo grobo pokristjanjevanje. Če bi ji rekli Ivana Orleanska, ne bi kaj dosti zgrešili. Če bi nas spomnila na Mario Magdaleno, pa bi bili prav tako na isti valovni, če malce pavšaliziram. Zanimiva in v času pedofilskih afer še kako aktualna tematika, ki pa jo je režiser Alejdandro Amenabar posnel premalo atraktivno in celo nekoliko ceneno. Razkošne bitke se vidijo le iz ptičje perspektive, sama zgodba pogumne filozofke pa je izjemno slaba v dramaturgiji, dialogih in postavitvi prizorov. In premalo zanimiva v segmentu njenega odnosa s sužnjem Davusom (Max Minghella). Amaterski film, če sem iskren. Očitno posnet s premalo budžeta, a vendar dovolj zanimiv za domače tržišče, kjer je postal najbolj gledan film leta.

Ocena: 3/10

 

7 komentarjev na “Recenzije: She’s Out of My League, Veronika Decides to Die, Agora”

 1. Tina M Tina M pravi:

  She’s Out of My League je super, lahkotna in ful simpatična komedija. Moodlu sem se pa nasmejala do bolečin v trebuhu :D

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mudl je bil kul, ja :)
  Pa britje jajc tudi :)

 3. kofe chiki pravi:

  V knjigi je drugač Veronika ljubljančanka in zgodba se dogaja v Ljubljani.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To sem spregledal, saj se nisem poglabljal v roman Paula Coelha. Vsekakor zanimiv podatek, ki so se ga vsaj kanček dotaknili tudi v filmu. Je pa žalostno, da filma niso posneli Slovenci. No ja, tudi smešno, saj je kot ustvarjen za naše zamorjene režiserje :)

 5. Filip pravi:

  Meni je bilo res zanimivo, ko sta Veronikina starša med sabo rekla nekaj besedic slovenščine. “Zakaj me nisi poslušal,” ali nekaj podobnega :D

  Kar pa se tiče Agore, mi je bil povprečen. Na trenutke res deluje zelo amatersko in površno, kar se opazi predvsem pri hitrih rezih v montaži, pa tisti zračni posnetki, ki izgledajo kot bi bili posneti z Google Earthom itd. Pa zelo je počasen, da ne rečem celo dolgočasen na trenutke.

 6. alenka pravi:

  She’s Out of My League – simpatična komedija. najprej sm se bala da bo stokrat videno, ampak na srečo sem se motila. všeč mi je blo to, da je dokaj ‘realni’ prikaz. niso poneumn glavne svetlolase igralke samo zarad las in dobrega izgleda; glavni igralc ni tipično največji luzer na šoli, ampak je pač iskren fajn fante, ki pač nima mišic itd. in ona je zaintereserana zanj pa mu vsi pravijo, da je predobra zanga. pa je res? gledljivo in simpatično. pa uni stranski liki so posrečeni.

  Veronika Decides to Die – men se je zdel dobr film, sploh konec in point filma. všečno.

 7. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: That’s My Boy pravi:

  [...] Anders, tudi režiser zelo zabavne komedije Sex Drive in scenarist presenetljivo dobre komedije She’s Out of My Leaugue in solidnega filmčka Mr. Popper’s [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !