Zakaj za vraga hrvaški pevci pojejo v slovenščini?

16.04.2010 ob 16:15

Zdajle sem tule ujel novo pesem skupine Kingston, kjer pomaga tudi hrvaška pevka Danijela. Seveda v slovenščini, ki se iz njenih ust sliši bedasto in neprepričljivo. Še bolj bedasto se je slišala slovenščina Oliverja Dragojevića, ki je pel v pesmi V san Simonu, v duetu s faraoni. Nič bolje se ne slišita Jasmin Stavros in Massimo, pa še kdo od naših sosedov, ki skuša peti v našem jeziku. Pa ne zato, ker bi bila slovenščina tako zelo nespeven jezik, ampak zato, ker je prisoten trapast naglas in ker vseh teh pevcev nismo navajeni peti na tak način. Če sem iskren, me je zmotil tudi Toše v komadu Moja, pa čeprav ga je odpel skorajda tako kot bi bil Slovenec.

In seveda, nič manj blesavo ne izpadejo slovenski pevci, ki se trudijo peti v hrvaščini.

 

9 komentarjev na “Zakaj za vraga hrvaški pevci pojejo v slovenščini?”

 1. Didi pravi:

  Npr. “Nema sunca”?

 2. Leiito pravi:

  Toše je odpel praktično brez akcenta, vsaj če je osnova ljubljanski dialekt. Ne moreš pričakovati, da bo Neslovenec znal zavijati po štajersko ipd. Slovenščina je izjemno težak jezik za učenje, brezhiben akcent pa za tujca misija nemogoče, sploh ljubljanski dialekt. Poglej koliko let in lekcij je potreboval Janša, da se je otresel dolenjskega naglasa. Slednji je še posebej trdoživ.

 3. smoger pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=s4ddgI4aH2k

 4. Tina M Tina M pravi:

  Po moje oboje zveni enako čudno, če nimaš smisla za naglas, ker en jezik močno poseže v sposobnosti artikulacije in v tvorjenje glasov, ki v drugem jeziku morajo zveneti drugače. Toše je definitivno imel posluh za take stvari in je vse zapel avtentično brez najmanjše napake.
  Po drugi strani pa… pogledaš naše Carice, ko odprejo usta v srbohrvaščini… :)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smoger, z redkimi izjemami seveda.

  Tina, po moje je finta predvsem v tem, da jih nismo navajeni, če iskreno razmislim še enkrat.
  Carice pa… :)

  Leiito, res je, Toše je obvladal, tudi italijansko je pel kot Italijan, toda še vedno mi Moja ni kul komad, ker ga nisem navajen v našem jeziku.
  Janša? Ni se ga otresel, niti približno :)

 6. Morant pravi:

  “Npr. “Nema sunca”?”

  Lol, pa res. Joj, Iztok.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Didi & Morant, čeprav skušam biti objektiven ne najdem niti pikice slabega naglasa v vokalu pesmi Nema sunca. Če ne bi poznal pevke, bi bil prepričan, da je Hrvatica.

  Kot sem rekel že Smogerju, obstajajo redke izjeme, zato je vajino drkanje povsem odveč in neumno.

 8. Didi pravi:

  “Didi & Morant, čeprav skušam biti objektiven ne najdem niti pikice slabega naglasa v vokalu pesmi Nema sunca. Če ne bi poznal pevke, bi bil prepričan, da je Hrvatica.”

  Kakšno presenečenje! :)

 9. GALEB pravi:

  Ajd, da vidim Slovenca s pravim naglasom, da zapoje Cesarico, malo morgen. Oliver je genij, ma da poje po kitajsko.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !