Iz arhiva 8: The Great Caruso, The Roaring Twenties

15.04.2010 ob 14:41

THE GREAT CARUSO (zda 1951, glasbeni, režija: Richard Thorpe, igrajo: Mario Lanza, Ann Blyth, Dorothy Kirsten, Jarmila Novotna, Richard Hageman, Carl Benton Reid)

Prosto po Prešernu narejena biografija znamenitega tenorja Enrica Carusa, ki ga igra nič manj znameniti Mario Lanza, bo najbolj všeč ljubiteljem opere.

Mario Lanza, mešanica pravega Carusa in Franka Sinatre, je leta 1951 dosegel vrhunec svoje filmske kariere, kar je razumljivo, saj je upodobil enega največjih opernih pevcev vseh časov, ki je bil hkrati eden prvih tenorjev, kateri so svoj glas prodajali na ploščah. Zanimivo je dejstvo, da Carusovo smrt in Lanzino rojstvo zaznamuje isto leto 1921 ter da je prvi umrl star 48, drugi pa 38 let. Medtem, ko je bil Caruso zvezda stalnica,  je šlo pri Lanzi v bistvu le za kometno slavo, saj že leta 1954 zaradi slabega zunanjega videza (alkohol, droge) ni mogel nastopiti v filmu The Student Prince ( posodil samo glas), ki ga je ravno tako režiral Richard Thorpe. The Great Caruso kot film ni nič posebnega, na svoj račun pa bodo seveda prišli ljubitelji Verdijevih, Puccinijevih in Rossinijevih oper. Laurence Olivier je v svet ponesel Shakespearja, Mario Lanza pa opero. Ali kot je nekoč dejal resnični Caruso:« The  man thinks he has a voice. The truth is the voice has a man.« The Great Caruso je bil svojčas velika uspešnica (četrti in prvi film leta v Ameriki in Angliji), nastal pa je po knjigi, ki jo je o svojem možu napisala Dorothy Caruso (Ann Blyth). Film je dobil oscarja za zvok in nominacije za kostume ter glasbo.

Ocena: nič posebnega

THE ROARING TWENTIES (zda 1939, krimnalna drama, režija: Raoul Walsh, igrajo: James Cagney, Humphrey Bogart, Priscilla Lane, Gladys George, Frank McHugh, Paul Kelly, Jeffrey Lynn)

Ni slabo, še zdaleč pa ni v rangu Cagneyjevih filmov The Public Enemy, G Men , Crazy Blonde in seveda White Heat.

The Roaring Twenties je do danes na žalost povozil čas pa čeprav sta v njem skupaj nastopila James Cagney in Humphrey Bogart, ki sta leto poprej isto storila v dosti bolj učinkovitem filmu Angels With Dirty Faces. Gangsterska melodrama, ki se začne na koncu prve svetovne vojne, nadaljuje skozi divja dvajseta in konča v tridesetih, je sicer skrbno zastavljena in solidno izvedena, toda ne dovolj zanimiva in atraktivna za današnje dni, kar se recimo ni zgodilo prej naštetim Cagneyjevim mojstrovinam. Cagney, Bogart in Jeffrey Lynn so prijatelji iz vojnih časov, ki se začnejo ukvarjati s kriminalom. Najbolj uspešen je Cagney, ki postane kralj preprodaje alkohla, v tridesetih pa se stvari obrnejo na glavo, saj Roosevelt ukine prohibicijo. Jeffrey Lynn stopi na stran zakona, Cagney finančno pogori in začne voziti taksi, Bogartu pa uspe ohraniti kriminalne dejavnosti in postane tipični mafijec. The Roaring Twenties je film o vzponu in padcu nekega gangsterja in prikaz dela ameriške zgodovine, kjer James Cagney namesto grenivk (The Public Enemy) v usta zariva cigare. Priscilla Lane je njegova punca, ki na skrivaj ljubi Jeffreyja Lynna, Gladys George pa je lastnica bara, kamor zahajajo kriminalci. In da ne bo pomote, Cagney poči Bogarta, ker ta leta 1939 še ni bi dovolj velika zvezda.

Ocena: nič posebnega

 

2 komentarjev na “Iz arhiva 8: The Great Caruso, The Roaring Twenties”

  1. t-h-o-r pravi:

    priscilla lane is hot :)

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Četudi je igrala recimo v Saboterju Alfreda Hitchcocka, ji ni nikoli uspel veliki met, ali bolje rečeno, zelo hitro je obupala in se iz filmskega sveta dobesedno umaknila že v štiridesetih. Če se ne motim jo je zajebal ego, ker je hotela več denarja in ker je zavrnila dve vlogi, pa je bil Jack Warner potem jezen nanjo in jo je onemogočil. Ni bila dovolj diplomatska, takrat pa so bili pač časi, ko so imeli šefi zelo velik vpliv.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !