Recenzije: The Bounty Hunter, Død snø

8.04.2010 ob 12:54

THE BOUNTY HUNTER (zda 2010, kriminalna  komedija, režija: Andy Tennant, igrajo: Gerard Butler, Jennifer Aniston, Christine Baranski, Siobhan Fallon, Peter Greene, Cathy Moriarty)

Sploh ne tako zelo slaba kriminalna komedija, kjer klišeje in luknjast scenarij rešuje kemija med glavnima igralcema.

Da The Bounty Hunter ni neka mojstrovina in presežek, je jasno, da kopira filme kot je Midnight Run, pa prav tako ni neka posebna znanost. Toda Butler in Anistonova učinkujeta tako kot je treba in spretno speljeta vse klišeje in povprečne scenaristične rešitve. Všeč sta mi bila, tako zelo, da bi jima dal še drugi del filma. Med njima je kemija, iz njiju pa izžareva karizma. Zvezdnika pač, dovolj močna, da rešita tudi takle navaden film, tudi čisto rutino režiserja Andyja Tennanta, ki nam je leta 2008 postregel s polomijo Fool’s Gold. Tennant pač rad snema filme o parih. V Fool’s Rush In sta bila to Matthew Perry in Salma Hayek, v Fool’s Gold Matthew McConaughey in Kate Hudson, sedaj pa sta pač Butler in Anistonova, ki se jima vidi, da sta si ratala všeč tudi v resnici. On igra lovca na glave, no ja, na nagrade, ona pa je novinarka in njegova bivša žena, ki se je zapletla v neko sila sumljivo in nevarno situacijo, fasala aretacijo in se izognila razpravi na sodišču, kar pomeni, da jo bo pred roko pravice pripeljal prav on. Da si sprva nista všeč, je jasno, da si čez čas postaneta všeč, pa je jasno še bolj. Pač stereotip, ki pa tokrat učinkuje dovolj solidno, da se gledalec ne dolgočasi in od filma pokasira več kot je morda pričakoval glede na slabe recenzije številnih kritikov. Jp, šov ukradeta Christine Baranski v vlogi bivše tašče, in Siobhan Fallon kot Butlerjeva tajnica. Pač film, s katerim boste pregnali nekaj odvečnega časa.

Ocena: 6/10

DOD SNO (norveška 2009, grozljivka, režija: Tommy Wirkola, igrajo: Vegar Hoel, Stid Frode Henriksen, Charlotte Frogner, LasseValdal)

Hudičevo dobra, zelo krvava in strašno zabavna grozljivka o nacističnih zombijih, ki hočejo požreti nič hudega sluteče izletnike.

Da se Dod Sno, po angleško, Dead Snow, dogaja v smučarski koči, se pravi med zasneženim hribovjem, je super, saj se kri in meso na belem snegu vidita več kot odlično. To je za take vrste film enkraten barvni kontrast, kot v Kill Billu, kot v njegovem predhodniku Sex and Fury. Da ima eden izmed glavnih junakov na sebi majico z napisom Braindead, pa je še bolje, saj s tem nakaže kaj čaka gledalca, ki ima predznanje v zgodnjih splater komedijah Petra Jacksona. Zverinski in orgazmični pokol z motorko namreč spada prav v Braindead, kjer je glavni junak nekaj zelo podobnega prav tako izvedel na zombijih. Drži, Dod Sno je prav tako poklon filmom Georgea A. Romera in poklon trilogiji Evil Dead, ki jo je posnel Sam Raimi. Poklon žanru zombi filma, tudi naci zombijadam, da ne boste mislili, da gre prvič ta tako zgodbo. Toda to je norveški film, to je kljub klišejem nekaj svežega, drugačnega, celo inovativnega. Narejeno z guštom in tako, da gledalec poka od smeha in uživa v mesarjenju zombijev in njihovih žrtev. In tu je omenjeni masaker z motorno žago, kladivom in koso, narejen z odlično glasbeno spremljavo in tako, da dobimo simfonijo gravža, črev, odsekanih glav, mesa, krvi, rezanja, paranja in trganja. Poslastica žanra, ki podre tudi najbolj značilen kliše grozljivk, kjer parček med telesnimi užitki ostane živ. Tekoča, dinamična, ostra, direktna in z odličnimi posebnimi efekti doterana zombijada, ki daleč za sabo pusti praktično vse ameriške predhodnike in svojo preprosto zgodbo predstavi uživaško, razposajeno, divje in brez zadržkov. Čisti razčefuk človeškega telesa, kjer drobovje leta tudi na ekran. In kjer ima gledalec občutek, da tudi sam kolje zombije, ali še bolje, da zombiji mesarijo tudi njega. Kapo dol.

Ocena: 9/10

 

3 komentarjev na “Recenzije: The Bounty Hunter, Død snø”

 1. Ratrak pravi:

  Lani je bila ekipa Død snø gostja na Grossmannovem festivalu v Ljutomeru. Letos ima da se nacrtas v Ljutomer (26-31.7). Prihaja Uwe Boll in mnogi drugi..

 2. dr. Onyx pravi:

  Po moje težko rečeš filmu grozljivka, če gledalec poka od smeha? Dead snow je sicer solidna Norveška zora živih mrtvecev, a nič več kot to. Po moje “poglej in pozabi” tip filma.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Retrak, morda pa res pridem. Če ne drugega pa zato, da Bolu povem, da njegov BloodRayne sploh ni tako slab kot pravijo :)

  Dr. Onyx, jaz ga ne bom nikoli pozabil. Videl sem ga že dvakrat, pa še večkrat ga bom. Odličen je.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !