Kulti in klasike: The Eiger Sanction, Shalako

1.04.2010 ob 21:45

THE EIGER SANCTION (zda 1975, pustolovski triler, režija: Clint Eastwood, igrajo: Clint Eastwood, George Kennedy, Vonetta McGee, Jack Cassidy)

Cliffhanger.

Drži, to je tisti film, kjer Clint pleza po gorah. Kot Stallone v Cliffhangerju, le da je oblečen v tipične hribovske  cote. Kot Slovenec, ki jo mahne na Triglav. To je zelo zabavno, še posebej v prizorih, ko ga za kondicijo goni neka deklina, ki mu pokaže prsi, da ga, ko je na koncu z močmi, požene na vrh hriba. In Clint v v tem filmu na veliko naseda prav ženskam, ki ga zvabijo v posteljo in izdajo. Pa četudi se na začetku filma predstavi kot frajerski učitelj, v katerega so zaljubljene vse učenke na šoli. Kot Indiana Jones pred Indiano Jonesom. Kot tipični šarmerski profesor, ki za višjo oceno pričakuje znanje ne pa seksa. Toda pozor, Clint, ki mu je tokrat ime Jonathan Hemlock, je v resnici plačani vladni morilec, ki se želi umakniti, a mu šefi tega ne dovolijo, saj ga potrebujejo še za zadnji posel. Za še en “sanction” na gori Eiger, kjer naj bi med plezalno ekipo skrival morilec. Dobro narejen film. Mešanica akcije, avanture in komedije, kjer Clint ubija z zelo učinkovitimi enovrstičnicami ter držo, ki jo gledalec začuti tudi v svoji dnevni sobi. Kar nekaj prizorov je resnično nepozabnih. Recimo tisti, kjer z najboljšim prijateljem Georgeom Kennedyjem na vrhu gore pijeta pivo. Ali tisti, ko sredi skalovja pusti gejevskega nepridiprava, ki ga je hotel spraviti stran. Pa seveda tisti, kjer nesramno odslovi temnopolto stevardeso in tajno agentko Jemimo Brown (Vonetta McGee), ki ga po seksu prijavi nadrejenim. Nič kaj slabše niso tudi plezalne sekvence, kjer Clint kot režiser in kot igralec prepričljivo stopnjuje napetost, skratka, tole je film, ki mu čas še ni prišel do živega. In film, ki bi ga morali po mojem skromnem mnenju ceniti bolj kot ga.

Ocena: vredno ogleda

SHALAKO (zda 1968, vestern, režija: Edward Dmytryk, igrajo: Sean Connery, Brigitte Bardot, Stephen Boyd, Jack Hawkins, Honor Blackman, Woody Strode)

Sean Connery pred Indijanci rešuje skupino razvajenih in prepotentnih snobov, med katerimi je tudi grofica Brigitte Bardot.

Četudi je bil Sean Connery v šestdesetih in sedemdesetih najbolj znan kot James Bond, vedno z velikim užitkom pogledam še kake njegove drugačne filme. In Shalako je poosebitev te drugačnosti, saj Connery igra kavboja Shalaka, čisto pravega odpadnika in samotarja, ki priskoči na pomoč Brigitte Bardot in njenim sebe polnim prijateljem, ki se znajdejo sredi divje prerije. Da se med njim in BB vname strastna romanca, kjer ga ona zapelje s prizorom golega hrbta, je seveda več kot jasno. Da se zelo dobrim akcijskim prizorom z Indijanci več kot pozna izkušeni režiser Dmytryk, pa prav tako ni treba posebej poudarjati. Zelo zanimiva je tudi spremljevalna igralska ekipa, kjer pet minut pripada tudi Honor Blackman v vlogi Lady Julie, ki možu pobegne z nekim odpadnikom in potem konča v rokah zelo krvoločnih Indijancev, ki tokrat ubijejo celo dva psa. Če sem iskren, že dolgo časa nisem videl tako zelo divjih in neusmiljenih Indijancev, ki se perverzno zabavajo nad svojimi žrtvami in nasprotnike podirajo kot muhe po dežju. Vse razen Shalaka, legende divjega zahoda, ki mu že v uvodni špici filma zapojejo pesem. Connery ga resda igra malce leseno, toda končni učinek filma je vseeno zadovoljiv in tak, da je klub letnici vreden vaše pozornosti. Že na začetku, ko nas preseneti zelo učinkovita in izvrstno posneta sekvenca lova na pumo. In seveda kasneje, ko snobovska druščina ugotovi, da življenje v divjini ni le romantična avantura.

Ocena: vredno ogleda

 

1 komentar na “Kulti in klasike: The Eiger Sanction, Shalako”

  1. Kulti in klasike: Broken Lance (1954) « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] Dmytryka, tudi avtorja filmov The Caine Mutiny, The Young Lions, Murder My Sweet, Crossfire, Shalako, Alvarez Kelly, Raintree County in recimo Soldier of Fortune, kot za šalo kljubuje zobu časa, še [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !