Bomo res delali so smrti?

29.03.2010 ob 00:23

Nova pokojninska reforma res dviga veliko prahu, kar je razumljivo, saj se zdi ljudem skorajda ogabno, da bodo morali delati tako dolgo. Še posebej v določenih poklicih, kjer res izgoriš in je taka zahteva popolni nesmisel. Prav tako ni fer, da bodo imeli tisti, ki bodo šli v penzijo nekoliko prej, magari zaradi povsem logičnega in poštenega razloga, manj denarja in jih bo država dejansko kaznovala zavoljo tega, ker v službi niso spustili duše.

Da o tem, če ti recimo umre partner, ki je imel večjo plačo kot ti, kar pomeni, da boš potem penzijo dobival po njem in ti dejansko sploh ne bi bilo treba delati, niti ne začenjam govoriti.

Hm, kaj pa mladi, ki bodo zdaj za take delavce dvorezen meč? Po eni strani ubogi, ker ne bodo dobili službe in bodo na prosto mesto čakali še dlje, po drugi pa huda konkurenca, kjer odpuščenega “starca” ne bo nihče raje zaposlil kot zagretega in močnega mladeniča.

Cel kup nerešenih vprašanj in dilem, če me vprašate za mnenje.

Pa naj končam z mislijo, ki mi jo bodo morda zamerili starejši delavci. Zdi se mi, da 65 let po eni strani niti ni tako huda starost, saj ne poznam upokojenca, ki bi ležal doma in gledal v luft. Vsi še vedno nekaj delajo, tudi prave službe, seveda na avtorkse poodbe ali kako drugače. Poleg penzije seveda. Mar ro ne pomeni, da so sposobni delati še dlje, morda celo do sedemdesetega leta in še čez?

Kaj pa je sploh penzija? A se kdo dejansko spočije ali dela še več kot prej? Dajmo karte na mizo.

In seveda, od kje ideja, da mora ženska v penzijo pred moškim? Mar ne živijo ženske dlje? Je prav to glavni razlog? Mar ni že čas, da se tudi na tem področju končno izenačimo?

 

21 komentarjev na “Bomo res delali so smrti?”

 1. STELA pravi:

  V glavnem imaš prav. Kar se pa tiče izenačive moških in žensk oz. njihovih pravic in dolžnosti pa ne vem, če si nismo ženske z zahtevo po enakosti naredile medvedje usluge.

 2. NoMercy pravi:

  za trenutek naj odloži delo naša/a sodelave/ka, da ga/jo pospremimo na njeno/govo zadnjo pot :)
  ————-
  Jebat ga, trenutko, ko je pač kriza in ko smo v sistemu “znajdi se” (t.j. imaš s.p. in plačuješ minimalne prispevke) res zleda, da nas bodo kar z delovnega mesta odesli na končno postajo. Če delovno mesto sploh bo?!?!
  Vse večkrat se spomnim na film iz 1970_ih – Zeleno sonce (Solen green ), kjer so iz ljudi, ki so pocepali na pločnikih pridelovali hranilne tablice. Opcija pa je bila smrt z lepimi posnetki časov pred rojstvom

 3. oceanus pravi:

  Mislim, da je na prvem mestu predvsem ureditev vzdržnega sistema. Enostavno povedano: ne sme zmanjkat denarja, pravljično pa bi bilo, da je ga je v pokojninski blagajni vsako leto več. Tega seveda politična elita ne zna sprogramirat. Ker je precej zakomplicirano. Je potrebno uvesti dovolj privlačne pogoje, da bo veliko družino spet lahko imeti brez strahu. Ne bi preveč podrobno o samem “sistemu”.

  Če se to uredi, pa še vedno ni rešeno vprašanje eksistence. V nekem tedniku sem bral, da danes ljudem niso več tako zelo potrebni psihologi, ampak filozofi. Slednji naj bi nam pokazali, kaj je v življenju smiselno. Drugače povedano: ljudje na začetku pokojnine ne vedo kaj bi sami s sabo, ker nimajo denarja ali pa ker so celo živeljnje delali za minimalno plačo in za obstoj. Zdaj pa kar na enkrat ni potrebno več delati. Ni več toliko problemov. Praznina. Kakšni so običajni koraki teh ljudi: poiščejo si delo, da nekaj zaslužijo pa tudi zato, da življenje ni prazno. Ne znajo uživati, ker nikoli niso mogli.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No Mercy, filmu je naslov Soylent Green.

  Oceanus, velike družine so po moje za vedno preteklost.
  Res je, ljudje ne znajo uživati, res pa je tudi, da nekateri uživajo v tem, da še vedno delajo. Ležanje na plaži z rokami in nogami v luft, je za mnoge dolgočasno, če malo karikiram. Imeti hobi, ki je le hobi in ne prinaša denarja, pa se jim zdi očitno potrata časa. No ja, za kakšne konkretne užitke pa je penzija itak premajhna, to pa je tudi treba povedati.

  Stela, veš kako bom rekel, da so enakopravne le toliko kot si same želijo. Še vedno se lahko namreč izgovorijo na dejstvo, da so pač nežnejši spol, pa četudi so desetletja navijale, da so popolnoma enake kot moški. Priročno, ni kaj.

 5. smoger pravi:

  …Do smrti?

  DA. Edino, če uspeš prepričat mlade (in malo manj), da imajo po npr. po 8 otrok/družina.

 6. smoger pravi:

  Soylent green v tem kontekstu ni dober. Boljši je Children of men:
  http://www.youtube.com/watch?v=NikEQy1XxDE

 7. STELA pravi:

  Iztok, veš kako bom pa jaz rekla:) to kar si napisal so več al manj floskule…izgovor na nejžnejši spol deluje le, če je treba kaj težkega dvignit:))

 8. pikica pravi:

  Mislim, da bi morala biti pri ženskah in moških določena enaka starost. Res je, da so nekateri upokojenci zelo aktivni. Nekateri pa so že pri 50 popolnoma izmučeni. Ne predstavljam pa si recimo delavca na cesti ali zidarja, ki bi pri 65 imela v rokah lopato oz. kelo?
  Žal je težko pripraviti sistem, ki bi bil za vse pravično.

 9. Vanja1 pravi:

  V pisarni res lahko sediš do smrti, saj sami taki izmišljajo te predloge in zakone, beda.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kot ugotavlja tudi Pikica, težko je najti pravičen zakon za vse. Morda bi bilo še najboje, da pustijo tako kot je, samo kaj, ko zmankuje denarja v pokojninski blagajni in se lahko vse skupaj zruši.

 11. sonček pravi:

  Današnji penzionisti, ki kljub penziji še vedno kaj delajo, so delali v socializmu, kjer se je bolj malo delalo, pa so zdaj toliko bolj ohranjeni :) . Seveda, to ne velja za vse, ampak definitivno takrat, pa tudi še do pred 5,10 let nazaj, ni bilo po službah takšnega strahovitega tempa in pritiskov, kot so danes.

 12. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  “In seveda, od kje ideja, da mora ženska v penzijo pred moškim?”

  Ja, pa res??? Od kje neki že??? Hmmmmmmm … težke misli misli mladi Gartner. Morda pa nekje od tam med nogami. Mogoče pa zato, ker moškim ni treba rodit in ker so moški bili, kar se tiče skrbi za otroke in gospodinjstva precej frej. Si pomislil. Seveda ne.

  “Mar ne živijo ženske dlje? Je prav to glavni razlog?”

  Edina relevantna statistika bi bila takšna, ki bi pokazala, kakšen življenjski status živijo ženske, ki dvigujejo povprečje daljšega življenja. Zelo verjetno bi se izkazalo, ja, da predvsem tiste, ki so ostale doma in skrbele samo za otroke in dom. Potem je treba še računat, da so se zdaj upokojene generacije in zajeten procent že pokojnih upokojevale že pri petdesetih. Skratka … brez dvoma se zna življenjska doba žensk drastično skrajšat, če bodo morale delat nad šestdesetim letom ob skrbi za otroke in gospodinjstvu. In seveda se bo za nekaj skrajšala ob daljši delovni dobi tudi življenjska doba moških. No, pa saj v tem je poanta, da nas hočejo čim več na stara leta pobit čim prej, da se prišpara.

  “Mar ni že čas, da se tudi na tem področju končno izenačimo?”

  Ja, seveda je čas, da se izenačimo. Izenačenje lahko izgleda pa tako, da bodo hkrati tudi moški enakovredno skrbeli za otroke in za red pri bajti. Tako bi moralo bit zakonsko urejeno, da v kolikor moški ne opravlja polovičnega minimuma pri pomoči dela z otroki in v gospodinjstvu, ga žena lahko toži za velike pare, če jih nima, naj se preseli v čuzo lenarit (ker večina moških itak samo takšen jezik pač razume na žalost). Glede na to, da pa ženska še vedno mora rodit, dojit in vsa ta prekleta sranja, pa se lahko izenačimo, glede na to, da nismo enaki, da ima v času tega pekla ženska polnovredno plačo (eno leto), ker delat res ne more.

  Verjamem, da se globoko strinjaš z izenačenjem v pravem pomenu besede.

 13. Karlo pravi:

  Simona, jaz osebno se popolnoma strinjam s pravo izenačitvijo. Posebno zato, ker žensk nihče ne sili, da naj imajo otroke (če jih kdo sili in če so količkaj samostojne, pa imajo vse možnosti in vso pravico, da rečejo ne). In ja, če dedec po svoji ali partneričini želji privoli v naraščaj, naj zanj tudi skrbi. Argument, da je otrok kolektivna, družbena dobrina, pa je tudi vedno bolj šepav. Že zato, ker bi jih bilo z ekološkega vidika (pa tudi v nekem občečloveško-moralnem smislu) dosti bolje uvažati iz okolij, kjer jih je preveč ter so osiroteli in nepreskrbljeni.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sonček, prav zato me čudi, da gre ravno zdaj, ko naj bi vsi tako pridno delali tako veliko firm v stečaj. Pa ne mislim le velike, tudi majhne, tudi trgovinice, lokali, pa prodajalne. Če res pridno delaš se ti to ne sme zgoditi.

  Simona, kaj pa ženske, ki niso matere in ki ne bodo nikoli rodile?

 15. NoMercy pravi:

  @12 SR: eh, bolj, ko vas jebemo več zdržite :)
  —————-
  Večji cirkus bo, ker naslednjih 3-5 let ne bo spodobno plačanega dela ne za mlade ne za stare.
  Potrebujemo pač nek “očiščevalni” dogodek, da bo spet smiselno se gnati preko vseh meja za skorjo suhega kruha.
  Zadnjih 50+ let smo pač pripeljali do tega, da s stroji naredimo vsega preveč in to ima predolgo življensko dobo.
  In če ni, še vojska ne vzame :(

 16. Leiito pravi:

  Ženske, ki niso matere so suhe veje na drevesu slovenskega naroda. Po Svetlani Makarovič.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No Mercy, torej nas čaka še ena industrijska revolucija?

  Leiito, hm, se uspeh in osebnost merita po tem koliko otrok imaš? Trapasto.

 18. smoger pravi:

  Leiito, hm, se uspeh in osebnost merita po tem koliko otrok imaš? Trapasto.

  Ja, poglej tiste, ki lepijo fote od svoji otrok na Facebook profil …najbrž zraven podatkov kdaj so kupli stanovanje, diplomirali, nabavli nov avto,…. odkrili da so gay :lol: …Welcome to reality!

 19. NoMercy pravi:

  preje peti jezdec Apokalipse :)

 20. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Karlo:

  “Posebno zato, ker žensk nihče ne sili, da naj imajo otroke (če jih kdo sili in če so količkaj samostojne, pa imajo vse možnosti in vso pravico, da rečejo ne).”

  Ja, se popolnoma strinjam. Čeprav ni čisto res, da jih nihče ne poskuša silit. Siljenje so bili že razni propagandni pamfleti v imenu povečevanja rodnosti in širjenje nestrpnosti do žensk brez otrok. Enega na primer je že v komentarju za tabo serviral Leiito. Še vseeno se pa strinjam s tabo, da si mora ženska ohranjat pravico do svobodne osebne izbire.

  “In ja, če dedec po svoji ali partneričini želji privoli v naraščaj, naj zanj tudi skrbi.”

  Ja, se strinjam. Ampak treba je delovat v smeri, da se tudi v praksi takšno mišljenje izvaja. Zaenkrat slabo kaže, saj je družba še vedno nadpovprečno tolerantna do moških, ki te svoje odgovornosti ne izpolnjujejo in izredno netolerantna, če je ne izpolnjuje ženska. Predstavljaj si žensko, ki ob ločitvi otroke pripelje moškemu na prag in odide. V očeh večine družbe je primerek takšne ženske primerek nezaslišanega monstruma, medtem ko taisto moški počnejo serijsko, pa se zdi kot nekaj, na kar smo čisto navajeni in je povsem sprejemljivo. Res je, da zaradi take mentalitete pridobijo ženske pristransko večjo pravico v sodnih postopkih, kjer se dodeljuje otroke. Takrat nastradajo moški, ki bi radi ostajali v čim boljšem stiku z otroci in jim ženske tudi s pomočjo pristranskih sodb zlahka grenijo življenje z obračunavanjem preko otrok. Če bi se enakovredno obravnavalo pojem odgovornosti tudi v primerih, ko moški ne sprejme odgovornosti, bi se tudi to uredilo, ker bi socialne službe in sodstvo dejansko obravnavalo oba spola bolj enakovredno, manj pristransko.

  “Argument, da je otrok kolektivna, družbena dobrina, pa je tudi vedno bolj šepav. Že zato, ker bi jih bilo z ekološkega vidika (pa tudi v nekem občečloveško-moralnem smislu) dosti bolje uvažati iz okolij, kjer jih je preveč ter so osiroteli in nepreskrbljeni.”

  Se popolnoma strinjam. Osebno se mi ta argument ne zdi samo šepav, ampak že kar škodljiv, in glede na to, kaj se dogaja z osirotelimi otroki, ki si jih omenili, je tak argument pravzaprav tudi zločinski. Dokazuje tudi to, da v bistvu stvari nimamo radi otrok (sicer se osirotelim ne bi godilo tako prekleto slabo), ampak gre tudi v radosti do otrok predvsem za pojem lastnine in za izvajanje “mojega” preko potomstva, v kar spadajo tudi nacionalistični idiotizmi, ki se servirajo v imenu skrbi za obstoj naroda, in podobno. Tipičen dokaz za to je neverjetna neurejenost na področju posvajanj, okostenel, posvojiteljem nenaklonjen sistem itd. Medtem ko umetno oplojevanje cveti in požema neprimerljivo več pozornosti, naklonjenosti in truda v smer, da se čim bolje uspeva in se trži. Jap.

  @Leiito:

  Ja, moški, ki niso očetje, pa so posušeno odpadlo listje pod drevesom slovenskega naroda.

  @Iztok:

  “Simona, kaj pa ženske, ki niso matere in ki ne bodo nikoli rodile?”

  Jah, te so zaenkrat pač bolj izenačene z moškimi, kar se tiče pogleda z rodnostnega aspekta, sicer tudi niso. Bi pa morale vse ženske imet vsaj en dodaten dan bolniške na mesec, ker imajo menstruacijo … hehe …

 21. smoger pravi:

  2. poskus:
  …Do smrti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !