Recenzije: Outland, The Descent 2, Haunted Echoes

28.03.2010 ob 00:47

OUTLAND (anglija 1981, znanstveno fantastični triler, režija: Peter Hyams, igrajo: Sean Connery, Peter Boyle, Frances Sterngahen, Steven Berkoff)

Roger Moore je imel Moonrakerja, Sean Connery pa Outland.

Roger Moore je leta 1979 posnel bondiado Moonraker, Jamesa Bonda v vesolju, ker je bil takrat pač trend Vojne zvezd. Sean Connery pa je leta 1981 posnel Outland, prav tako Jamesa Bonda v vesolju, ki mu je pač ime O’Niel, ker je bil pač takrat trend Osmega potnika. Jp, Outland je Conneryjev Moonraker, le da je bolj resen, bolj temačen in bolj učinkovit. Zgodba se dogaja na vesoljski postojanki, no ja, delovni koloniji, kjer začnejo posamezniki umirati v zelo čudnih okoliščinah. Kot v Osmem potniku, le da ne gre za pošast, ampak za zaroto, ki jo mora seveda odkriti Conneryjev šerif O’Niel, kateri zavoljo misije tvega tudi svoj zakon. Posebnim efektom in atmosferi čas ni pretirano škodoval, res pa je, da režiser Peter Hyams, ki se je z žanrom srečal tudi v filmih 2010 in Capricorn One, nekako ne postreže s pravim presežkom in napetostjo, ki bi gledalca res pošteno stresla.

Ocena: vredno ogleda

THE DESCENT 2 (anglija 2009, grozljivka, režija: Jon Harris, igrajo: Shauna Macdonald, Natalie Jackson Mendoza, Gavan O’Herlihy, Krysten Cummings)

Zelo solidno, dovolj klavstrofobično, napeto in ravno prav grozljivo nadaljevanje kultnega originala iz leta 2005.

Prvemu delu sem zameril predolg uvod in dejstvo, da je potem nekoliko pretiraval s prikazovanjem podzemnih pošasti ter pozabil na atmosfero in klavstrofobično napetost ter paranojo, v kateri so se znašle glavne junakinje. Prav zato drugemu delu ne morem očitati kakšnih večjih napak, morda le to, da pač reciklira izvirnik in se ne spomni nič posebej novega. In drugi del se začne tam, kjer se je prvi končal, se pravi pri nesrečni Sarah (spet Shauna Macdonald), ki končno prileze iz jame, a mora nato spet nazaj, saj ji lokalni šerif ne verjame in je prepričan, da je ubila svoje prijateljice. Da so to storili krvolični jamski stvori, seveda ne verjame nihče. Vse dokler nova ekipa dejansko ne stopi v jamo in se znajde v popolnoma isti situaciji kot leta 2005. Da so spet najbolj pogumne  prav babnice, je jasno, saj je tole poosebitev likov, ki sta jih na veliko platno prinesli Sigourney Weaver in Linda Hamilton. Pač feministični akcioner, no ja, pustolovska grozljivka, kjer se prav ženske najbolj odločno borijo za svoja življenja. Prizori so dobri, dvoboji za življenje in smrt krvavi, igralske predstave dovolj divje in zagrizene, da jim verjamemo, tempo pa tekoč in tak, da se ne ustavi vse do odjavne špice.

Ocena: vredno ogleda

HAUNTED ECHOES (zda 2008, grozljivka, režija: Harry Bromley Davenport, igrajo: Sean Young, David Starzyk, M. Emmet Walsh)

Bedarija, ki dela sramoto duhovom in zakletim hišam.

Če iščete enega najslabših filmov o duhovih in zakletih hišah, bo Haunter Echoes prava izbira. Tole je pač film, kjer je strašen le plakat, vse ostalo je izredno poceni, pod nivojem in dolgočasno. Pač še ena zakleta hiša, kjer zakonca Sean Young in David Starzyk prebolevata smrt otroka in ugotovita, da jima družbo dela še duh. Še ena nemirna duša, še ena wannabe srhljiva deklica, ki ima neporavnane račune. Prenizek proračun, klišeji, razvlečena zgodba in zaplet, ki ne odtehta ničesar. Pač film, ki ga lahko celotni ekipi brez slabe vesti zabijete naravnost v rit.

Ocena: totalno sranje

 

2 komentarjev na “Recenzije: Outland, The Descent 2, Haunted Echoes”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Sean Connery jih praznuje osemdeset pravi:

    [...] The Rock, The Hunt for the Red October, Indiana Jones and the Last Crusade, The Name of the Rose, Outland, Robin and Marian, The Man Who Would Be King, Woman of Straw, Marnie, Shalako in recimo The Hill. [...]

  2. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Timecop, Gardener of Eden pravi:

    [...] veset ni trajal dolgo. In Timecop, ki ga je posnel Peter Hyams, tudi režiser filmov Capricorn One, Outland, 2012, The Presidio, Narrow Margin in End of Days, je čisto okej mešanica akcije in scifija, ki [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !