Recenzije: Green Zone, From Paris With Love, Ninja Assassin

23.03.2010 ob 00:28

GREEN ZONE (zda 2010, vojni triler, režija: Paul Greengrass, igrajo: Matt Damon, Greg Kinnear, Amy Ryan, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Yigal Naor, Khalid Abdalla)

Matt Damon odkrije resnico o ameriško iraški vojni.

Če sem iskren, mi takšni filmi niso preveč všeč. Preveč jih je zadnje čase, pa še po istem kopitu so narejeni. Pač prikaz vojne v Iraku, narajen na zelo realističen, skorajda dokumentarni način, ki ga je je režiser Paul Greengrass fural že v filmu United 93. Ne vam kako je pri vas, dragi bralci, toda sam od filma še vedno pričakujem film, ne pa discovery channel. Še posebej pri vojaškem žanru, kjer so vsaj zame nujno potrebni tako imenovani herojski prizori, ki te potegnejo v dogajanje. Toda večina vseh teh modernih vojaških trilerjev tega nima več, saj udarijo z realnostjo, kar je nekaterim zelo všeč, meni pa pač ni. Tudi zato nisem padel na Jasona Bournea, ki ga je z Mattom Damonom prav tako posnel Paul Greengrass, ki filme pač režira kot dokumentarce. Ne bom rekel, da Green Zone ne prepriča z zgodbo in z zelo dobro igro Damona, kjer scenarij sesuva ameriške vrednote in pogumno dokazuje umazane ameriške igre v Iraku, toda vseeno ne pokaže nič novega in takšnega, da bi ujel kak poseben presežek. Ni ravno rutina, ni pa remek delo. Je pač povsem dostojen in soliden predstavnik žanra, ki pa ga bomo pozabili že  nekaj dni po ogledu. Plus fenomenalni Khalid Abdalla v vlogi skrivnostnega Iračana Freddyja, ki Damonu pojasni, da iraškega problema ne bodo rešili Američani.

Ocena: nič posebnega

FROM PARIS WITH LOVE (zda 2010, akcija, režija: Pierre Morel, igrajo: John Travolta, Jonathan Rhys Myers, Kasia Smutniak)

Rutina.

Uvod, kjer spoznamo samozavestnega in skuliranega Jamesa Reecea, desno roko ameriškega ambasadorja, ki ga Jonathan Rhys Meyers do konca filma igra odlično, je zelo dober. Nadaljevanje, kjer na sceno prikoraka divji, odbiti in krvoločni tajni agent Charlie Wax (John Travolta), ki svoje nasprotnike podira kot za stavo, pa je resda posneto solidno, toda tako zelo rutinsko, da gledalec ne more pokazati ne vem kakšnega navdušenja. Tudi zavoljo zapleta, ki smo ga na podoben način videli vsaj stokrat.

Ocena: nič posebnega

NINJA ASSASSIN (zda 2009, akcija, režija:  James McTeigue, igrajo: Rain, Naomie Harris, Ben Miles, Randal Duk Kim)

Masaker.

Tole je kung fu splatter. Zelo podoben filmom Takashia Miikea, no ja, filmom bratov Wachovski, ki pa se žal jemlje preveč resno. Kljub otročji in nerealni zgodbi zloglasnega  klana, ki vzgaja ninja ubijalce, med katerimi je tudi glavni junak Raizo (igra ga karizmatični korejski pop zvezdnik Rain). Mladenič, ki da skozi grozljivo grob in discipliniran trening, a se potem upre politiki klana, ubere svojo pot in seveda tvega, da ga bodo ujeli in ubili. Pomaga mu radovedna Naomie Harris, ki bi rada odkrila skrivnosti klana, za katerega se sploh ne ve, če obstaja, režiser filma V for Vendetta pa razen zelo solidnih pretepaško krvavih akcij žal ne ponudi ničesar posebej interesantnega.

Ocena: nič posebnega

 

4 komentarjev na “Recenzije: Green Zone, From Paris With Love, Ninja Assassin”

 1. MATEj MATEj pravi:

  Praviš, da je Greene zone kot dokumentarec in preveč udari z realnostjo, in da ti to ni všeč. Kaj ti ni bilo ravno to všeč pri Hurt Lockerju!? Tega Greene zone sicer še nisem videl in težko rečem, kakšen je, samo ta tvoj zapis se mi zdi malo kontradiktoren s tistim, kar si trdil pri Hurt lockerju.
  Mimogrede še nekaj iz konteksta: poznaš kaj korejsko filmsko sceno? The good, the bad and the weird zdaj prihaja celo v ameriške kine. Sam ga imam namen pogledat (morda še danes), ker ga zelo hvalijo. Tudi sicer sem našel lestvico 15 najbolj dobičkonosnih korejskih filmov vseh časov in so na njem takorekoč sami filmi zadnjih petih let. Očitno korejski film dobiva mali razcvet.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vem kaj misliš, toda The Hurt Locker je drugačen, vseeno bolj filmski, zelo direkten, pa vendar ne dokumentaren. Kot tale, ki poleg tega nima kaj dosti napetosti, ampak bolj resnico, pa tudi nekih hudih prizorov kot jih je imel Locker nima.
  Glede Koreje, njihove grozljivke so super, drugače pa sem navdušen tudi nad Je-gyu Kangom, ki me je leta 1999 prepričal že s filmom Shiri, leta 2004 pa do konca prevzel s filmom Taegukgi, enim najboljših vojnih filmov vseh časov.
  Tule je ocena:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/07/29/recenzija-taegukgi-hwinalrimyeo/

  In če se še enkrat ustavim pri korejskih grozljivkah, odličen mi je A Tale of Two Sisters, kaj tako strašljivega nisem videl že dolgo časa.

 3. MATEj MATEj pravi:

  Dej poglej si še The Good, the Bad, the Weird oziroma 좋은 놈, 나쁜 놈, 이상한 놈. Me prav zanima tvoja ocena. Je nekakšen korejski vestern, ki črpa navdih v Il buono, il brutto, il cattivo oz. The Good, the Bad and the Ugly. Je zabaven, akcijski, krvav …

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bom pogledal ko bo čas, hvala za idejo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !