Gibonni: Toleranca

16.03.2010 ob 18:36

Z Gibonnijem se poznava že dolgo časa. Tudi osebno, saj sem ga gostil na svoji radijski oddaji, na svoj glasbeneni prvenec pa sem uvrstil tudi delček stavka, ki ga je izgovoril posebej zame. Po moje me je po tolikih letih že pozabil, kaj vem, morda pa me ni, saj sva se potem srečala tudi na istem odru, kjer sem mu bil kot član skupine Dream Team predskupina. Nikoli ne bom pozabil kako lepo me je napovedal in kako lepo se je zahvalil, ko je stopil na oder. Velik človek, eden največjih carjev vseh časov. Tudi glasbeno seveda. Še posebej na albumih Mirakul in Judi zviri in beštimje, kjer sem slišal pesmi Činim pravu stvar, Projdi vilo, I ja ču budan sanjati, Oprosti, Libar, Mirakul in Tajna vještina. Glasbene mojstrovine, tako vokalno in glasbeno, kot interpretacijsko, kjer je Gibonni tudi na odru mojster vseh mojstrov, pa naj si gre za veliko dvorano ali za nastop pred desetimi ljudmi.

Po albumu Judi, zviri i beštimje sem si vzel čas tudi za njegove starejše izdelke in odkril pesmi Ovo mi je škola, Tempera, Ako me  nosiš na duši, Dobri judi, Lipa moja, Dvije duše, Ozdravi mi ti in Ej vapore, ki mi je še vedno njegova najljubša, pa četudi je nikoli ne poje na koncertih. Vsaj na tistih, kjer sem bil tudi sam, je ni.

Da je prav Gibonni napisal Cesarico za Oliverja (vrhunska je tudi njuna U ljubav vjere nemam) in Sve ču preživit za Tedija Spalata, ne preseneča, saj sta tako dobri, da ju ne bi mogel napisati nihče drug.

Priznam, Unca fibre, ki ga je izdal leta 2006, me je nekoliko razočaral. Ne vem, a nisem ga začutil kot njegove prejšnje. Z izjemno odlične Vrime, da se pomirim sa svitom, ki je postala moja himna za nekaj časa. In nič manj odlične Kad sam nasamo s njom. Hm, morda bi si moral še enkrat vzeti čas za ta album.

In sedaj v rokah držim najnovejši izdelek z naslovom Toleranca, kjer že petič zapored ponavljam pesem Vrata moje sestre, prečudovito balado, ki je vsaj zame vrhunec novega albuma. Dosti bolj všeč mi je kot Unca fibre, res pa je, da je še vedno daleč od Mirakula, ki se ga očitno ne bo dalo več preseči. Besedila so odlična, interpretacija je vrhunska, nekoliko pa me “moti” glasbena podlaga, ki je manj “splitska” in bolj “rokerska”.  Odlična je tudi Zamoli me, pod kožo mi je zlezla tudi Žeđam, močno sporočilo pa ima naslovna Toleranca. Gibonni se razvija v vse smeri, kar je zelo dobro. Na ta račun bo morda izgubil nekaj pristnosti, pridobil pa še večji krog poslušalcev, ki cenijo kvaliteto in pesmi, ki niso na prvo žogo. Zelo lepa je tudi Vesla na vodi, z dodatkom  Mala vesla, ki se prime tudi srca in duše. Večkrat bo treba poslušati tale izdelek, šele takrat bom lahko podal bolj verodostojno oceno. Tole je pač prvi vtis, ki nikakor ni slab in mi je že med pisanjem čedalje bolj všeč. Vrata do nas je okej, Slavim ove dane što si tu je dobra, Opet si bogu drag, kjer se Gibonni spomni svojih rokerskih začetkov, pa mi ne potegne. In potem pridem do Čemu se nadaš srce moje, še eni prekrasni in kvalitetni baladi, ki bo z mano ostala še dolgo časa. Tudi zaradi besedila, ki mi je pisano na kožo.

In naj se še enkrat ustavim pri pesmih Vrata moje sestre in Zamoli me, ki odtehtata vse. Tudi nakup originalnega cdja. Že zaradi teh pesmi je vredno novega Gibonnija imeti doma.

Care, “kapa do poda”.

 

14 komentarjev na “Gibonni: Toleranca”

 1. smoger pravi:

  Zame osebno ima Gibonni 2 zelo dobra komada:
  Libar in
  Zlatne godine: http://www.youtube.com/watch?v=qVcByWF3di0&feature=related

 2. Matej pravi:

  Iztok bravo za tale komentar! Za moje pojme je sicer takega mojstra kot je Gibonni težko opisat le s toliko stavki, vendar si dobro opisal svoj pogled na njegovo delo! Vsekakor je enkraten in na temu prostoru zelo težko nadomestljiv, zame celo nenadomestljiv! Veliko užitkov ob poslušanju!
  Da bi izašlo na dobro, neke stvari triba proč,…

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Odličen citat si izbral, iz pesmi Čemu se nadaš srce moje, zelo dobra je.
  Mi je pa album čedalje bolj všeč tudi kot celota, še vedno ni Mirakul in Beštimje, ampak je odličen.
  Pa lepo, da si se oglasil, sem malo razočaran nad ostalimi, ki jim za Gibonnija kot kaže visi dol.

 4. Izgubljeni pravi:

  No album sem obdelal,samo zdi se mi da ni več tisto,kar je bil..mogoče se je zgubil v teh letih “nedela” ali pač..kaj pa vem.. Očitno gre tut on samo dol,kot vsa hrvaška glasbena estrada…škoda zanj,saj njegovih starih hitov ni mogoče prezreti… Če pa gledamo kot balade,pa mislim da imajo srbi boljše,lepše..predvsem Joksimović pa Sergej Četković.

 5. Matej pravi:

  Ja še vedno se zdi, da je velika večina “fanov” tistih, ki pozna le Cesarico pa morda še kaj iz Mirakula in se stvar konča,…
  Mislim, da s svojim delom in s tem kar daje kaže prave smernice za ostale glasbenike na našem področju pa tudi na sploh za ljudi,…
  Lep vikend

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Izgubljeni, ne strinjam se, Gibonni je našel čisto svoj zvok. Osnova je zelo preprosta, nadgradi pa jo z vrhunsko produkcijo in super melodiko. Pa besedila so odlična, to je vsaj zame glavni adut tele plošče. Joksimović Cetković imata res nekaj krasnih balad, toda Gibonni je nad njima tudi glede tega, če mene vprašaš. Pa Joksimović ima tudi cel kup dreka, kar pri Gibonniju od leta 1999 in tudi že prej ne boš našel niti po pomoti. Gibonni ni nikoli na prvo žogo kot recimo Zečić pa kak Stavros, vedno ima besedila, ki niso poceni, pa glasbeno podlago, ki ostane za vedno.

  Matej, res je, Gibonni dela albume, o katerih lahko večina le sanja. Če bi vsi imeli tak cilj, bi bilo veliko manj slabe glasbe.

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Oliver Dragojević: Samo da je tu pravi:

  [...] Drži, tole je album, ki je kot za šalo odnesel tudi novega Gibonnija. [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Gibonni: Zamoli me pravi:

  [...] Zamoli me 9.10.2010 Novi singl z aktualne plošče Toleranca, ena boljših pesmi tega vrhunskega albuma, ena boljših pesmi Gibonnijeve sanjske kariere. Moral [...]

 9. Gibonni: Vrata moje sestre « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] spot iz mojstrovine Toleranca, kjer sem že nekaj mesecev nazaj zapisal, da je prav Vrata moje sestre vrhunec albuma, [...]

 10. Jan Plestenjak: Osebno « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] slovenskem pevcu, še posebej v žanru popa, kjer so njegove balade vsaj zame na stopnji kakega Gibonnija. Edini, ki se mu približa in ga na trenutke celo preseže, je Vlado Kreslin, ostali so daleč [...]

 11. Petar Grašo: Idi « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Verjetno najboljša hrvaška balada vseh časov, kjer sta zadaj ostala tudi Oliver Dragojević in Gibonni. [...]

 12. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Gibonni: Sve ču preživit pravi:

  [...] ga prav tako zapoje dih vzemajoče, je tale njegova izvedba enako dobra, če ne celo boljša. Jp, Gibonni je še vedno eden mojih top glasbenikov, je tako dober in doživet interpret, da mi vedno znova [...]

 13. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Pivo in Cvetje, Laško, Jan Plestenjak, Gibonni pravi:

  [...] gibonni-toleranca/ [...]

 14. Miha pravi:

  Čakam, da na odru skupaj zapojejo Gibonni, Oliver in Kreslin…. Dan neskončnih sanj,… U ljubav vjere nemam…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !