Kaj če po dežju pride še en dež

15.03.2010 ob 03:58

“Iztok, ne skrbi, za dežjem vedno posije sonce,” pravijo ljudje, ki hočejo pomagati, no ja, ki imajo občutek, da takile klišejski stavki pomagajo tistemu, ki je žalosten in slabe volje. Pa mu ne, veste. Niti malo mu ne. Zato ne vem zakaj jih ljudje tako zelo radi izgovarjajo. Za dežjem pride še en dež, nikjer ni zapisano, da bo sonce res posijalo. To je jeben kliše, ki mu ne nasedam več.

“Vse bo dobro, stari moj,” je še en tak stavek, ki ga pogosto slišimo, ko smo na tleh. Tudi to je beden kliše, ki ne pomaga. Ki je v bistvu odveč, saj daje lažno upanje. Kdo garantira, da bo res bolje, kdo pravi, da ne bo še slabše? Trapast stavek, napisan zaradi tega, da se pač dobro sliši.

“Vsaka stvar je za nekaj dobra,” pa je stavek, ob katerem mi hoče raznesti glavo. Ta je pa  najbolj idiotski kar sem jih slišal. Le kdo si ga je izmislil, in kaj za vraga splohv resnici pomeni. Le zakaj je dobra stvar, ki ti bo zlomila srce? Za nič, razen za zlomljeno srce. Jebem vam tak kurčev stavek.

“Kar nas ne ubije nas naredi močnejše,” pa je isto sranje. Spet nakladanje, sprenevedanje, da smrdi na sto kilometrov. Zakaj za vraga sploh moramo biti močnejši? Mar ni dovolj, da nam je lepo in da smo močni ravno toliko kot je treba. Zakaj bi morali biti najmočnejši na svetu in pripravljeni tudi na to, da nas povozi tank. Bedno do konca.

“Bog ti naloži toliko sranja kot ga zmoreš nositi,” je pa daleč najbolj idiotska od vseh. Zakaj za vraga ti mora bog nalagati karkoli, si njegov služabnik, njegov suženj, ki mora nositi vsa mogoča sranja? Dajte no, fuck off s takimi forami. Naj nosi sam, če je naložil. Jaz bom nosil svoje sranje, zakaj bi moral še drugega.

Bojda pravijo, da bo enkrat vse dobro in da ne more biti vedno slabo. Toda tudi to je privlečeno za lase. Le kaj je tako čudnega v tem, da je vedno slabo in da pač ne bo nikoli bolje. Ne bi bilo prvič in ne zadnjič.

 

23 komentarjev na “Kaj če po dežju pride še en dež”

 1. mateja pravi:

  zares dobro napisano in se v celoti strinjam s tabo. eni grejo čez življenje brez hujših pretresov, drugim pa bog nalaga in nalaga kar naprej nova sranja…ni fer! in pol še te bebaste izjave, samo da bi se počutili, da smo prav mi izbranci,ki zmorejo več in zato morajo to tudi dokazat. resno iritirajoče zadeve iz ust folka, ki hoče samo pomagat…

 2. marš na drini marš na drini pravi:

  bom dodal še eno, ampak tale je za razliko od tistih, ki si jih sam naštel, še kako resnična.

  vse je samo v tvoji glavi. če se človek prepusti malodušju, potem je pač tako. saj ne rečem, da nimaš razloga, da bi bil slabe volje, ampak naše počutje v takih primerih je odvisno predvsem od tega, kako smo sposobni te stvari v naših glavah predelati. človekova sreča ni odvisna samo od tega, kar se nam v življenju dogaja, ampak predvsem od tega, kako so naši možgani na to sposobni reagirati. včasih je pač edina rešitev to, da se v bistvu same sebe premagamo, da premagamo vzorce našega razmišljanja, drugače pač ne gre. na tem svetu žal nismo zato, da bi bili srečni, za to se je velikokrat treba potrudit tudi preprosto tako, da nesreče odmislimo. lep primer je recimo tale modni dizajner alexander mcqueen. tip je bil slaven, bogat, s fantastično kariero, oboževan, z nešteto perspektivami v življenu, privoščil bi si lahko praktično vse kar si lahko človek zaželi in kaj naredi? samomor. in morde je imel za to celo dober razlog, ne vem, imel je pa milijon razlogov, da živi, ampak je pač razmišljal drugače. in podobno je verjetno pri tebi. saj ne rečem, da nimaš razlogov za take črne misli, ampak razmisli recimo o tem, koliko razlogov pa imaš, da se v bistvu lahko počutih srečnega. ne jemlji tega za nekaj samoumevnega zgolj zato, ker pač ni vse tako, ko si sam želiš.

 3. berta pravi:

  meni je v stresnem in težkem obdobju najbolj pomagalo to “stand up and fight”, to sem celo na ozadju telefona imela zapisano, da res nikoli nisem pozabila. in običajno se splača ostati borec, trma :)

 4. :) pravi:

  jah veš izy, temu se reče podpora. kok bi izgledalo, da ti gre vse narobe, pa ti en reče : ” ja izy tak bo ” , ” nebo nič bolš ” , ” trp še naprej ” … ko se človeku zaupaš in mu zaupaš svoje probleme, na njega vržeš tudi veliko breme … ker ta prijatelj, nemore narediti drugega, kot ti ponuditi roko in pomoč. on ti mora reči, sej bo bolje itn. , ker je to edini način, da te skuša vsaj malo potolažiti…in čeprav ko si na dnu, ti te besede ne pomenijo ničesar ali ti niso logične … enkrat ko greš mimo tega, pa vidiš, da ti je s tem skušal pomagati … in takrat pač to ceniš. pač s temi stavki se ponudi podpora.

 5. Leiito pravi:

  Takim izjavam se reče kompenzacija, mehanizem, ki nam pomaga soočati se z neprijetno realnostjo dokler se je ne navadimo, navadimo se pa s časom vsega.

  Morda si pred kratkim bral o človeku, ki je po prometni nesreči ostal povsem hrom, vendar pri zavesti. Več kot 20 let so bili v bolnišnici prepričani, da je v komi, tip je bil pa pri polni zavesti, zaklenjen v grobu lastnega telesa. Še ubiti se ni mogel. Pa je tudi to sprejel, zdaj, ko so po 20+ letih ugotovili, da je pri zavesti in se z njim ukvarjajo je to zanj Disneyland.

  In ja, vem da je film na podobno temo, Diving Bell ali nekaj.

 6. RHYME-G pravi:

  ja lepo da si končno stopu na realna tla in odpru oči!da vidiš da je life eno vlko trpljenje in da moreš bit neverjetno močen borec da lah preživiš!….zdej pa vsak ma svoje razloge zakaj trpi..
  Stvar je pa v tem da sčasoma se na te bolečine navadiš in jih sprejmeš kot MOŠKI…pa ne jokaš ko mala punčka!In gleaš na stvar ki se t je zgodila iz drugačnega vidika! In s tem kontroloraš STRES! tak da iz tega sledi,…da…je_________

  ____Vsaka stvar za nekaj dobra..! s tem da ti tega ne vidiš takoj!…in ne morš vidit!….mogoč sčasoma! …za vsaga je vse že določen pa usojen! to kar se teb dogaja je mogl bit da je tak!….

  Recimo greš narazn z žensko…si slabe volje…a kasnej pa spoznas eno ki je 100krat bol kul! pa si pol na konc ubistvu veseu da si z uno šou narazn,sej si pol spoznau novo! isto je z ostalim!
  Recimo js gem letos mal okol po svetu! ka če bi zdele meu punco al pa otroka ze? pol si tega ne bi mogu prvoscit! tak da spet je mogl bit tak,pa sm veseu da sm SAMSKI! čeprav bi blo po en sran lepo da bi meu punco..ampak je nimam..zgleda je že mogl bit tak!

  Kar nas ne ubije nas naredi močnejše,” ..to je res…ampak v takem smislu,da :da si pač pol navajen vsega tega sranja,in te v prihodnje ne prizadane več!….stvar je v tem da bio vsak let hujš in slabš..tak da moreš bit pripravljen še na nove udarce!….

  A vrjem da enkrat ti bo vso to trpljenje pa ves ta trud ki si ga vlagu pršlo prav! pa boš ponosn pa veseu da si mogu dat to skos…da si pol na koncu pršu do tega česar si!! ker če ne bi dau tok skos…pol ne bi biu takrat pripravljen na to kar te čaka!

  Kdor čaka dočaka….

 7. smoger pravi:

  Iztok,
  vedno obstaja folk, ki mu gre še slabše kot tebi…Ne hitet in ne talaj svoje energije naokoli kot Lidl nakupovalne prospekte.

  Ozri se nazaj na napake, ki si jih storil v preteklosti in poskušaj jih ne ponovit v prihodnosti. In za konec malo več discipline v lajfu.

 8. Leiito pravi:

  Rhyme G zdravo razmišlja, negativne emocije najbolj učinkovito odpraviš s spremembo perspektive, re-framingom. Oglej si na youtube-u kak video Dr Albert Ellis-a, utemeljitelja Rational Emotive Behavior Therapy (REBT), dokazano najbolj efektivna metoda psihoterapije.

  Ni pomembno kaj se je zgodilo, pomembna je tvoja percepcija dogodka in ker lahko slednjo spreminjaš, lahko spremeniš tudi svoj
  čustveni odziv.

  http://www.youtube.com/watch?v=GCQSnuDpERA

  In ne katastrofiraj, karkoli se ti dogaja, ni konec sveta, z morebitno izjemo terminalne faze boleče bolezni.

 9. opazovalec pravi:

  Nč nau pomagal cmizdrit!! Stand up and fight!! Morda bo malo treba egoizem vklopit!! Vem je težko, ampak včasih ne gre drugače.Život ti je kdaj pa kdaj ko fronta, če nauš ti njega bo on tebe. Predvidevam pa da si ravno v letih , ko so taka stanja samospraševanja itd. čisto normalna. Enkrat sem bil tud sam v eni taki buli. Veš kva sem naredu? Usedu sem se na kolo in vozil do onemoglosti, se oprhal in za dvadni zaspal-premislil in šel dalje, ter lomil prepreke eno po eno. Glavo gor, nega srat!!!

 10. NoMercy pravi:

  običajno – vsaj na netu – svetujem: kaj, ko bi poizkusil/a s samomorom iz zasede. Običajno potem vsakdo najde sebi primerno rešitev in me razočara v pričakovanju, da bo moj predlog sprejet :)

 11. lily pravi:

  Vem, da ti je zaradi nečesa zelo očitno hudo, ampak človek težko reče kaj pametnega, če ne ve, za kaj se gre. Seveda noben ne pričakuje, da boš to oznanjal celi Sloveniji.
  Ampak kljub vsemu imajo vsi zgornji komentatorji prav.
  Človeku je hudo, če je nekomu hudo, še posebej, če mu je tisti človek blizu, ampak več kot da ti reče, da bo bolje ipd. skoraj ne more ponuditi. Življenje je pač odvisno tudi od posameznikove samoaktivnosti in nikoli ne smeš zapasti. Vzemi si čas za “žalovanje”, za slabo voljo, ampak ko da človek slabo iz sebe, pride k sebi. Če je potrebno, poišči magari strokovno pomoč.
  Ne verjamem, da je trenutno vse tako črno. Saj imaš vendar Tino, kužka, pa še kakšna svetla plat v življenju bi se gotovo našla.
  In kot sem nekoč zasledila neko misel: življenje ni nikoli samo srečno, obstajajo le trenutki sreče. Nekaj takega. In s tem se popolnoma strinjam.

 12. lily pravi:

  Aja, btw, krasna pesem. Znaš italijansko?

 13. Lazo pravi:

  Drži se pa en komad samo za tebe.

  http://www.youtube.com/watch?v=HHjVGyzobgI

 14. RHYME-G pravi:

  jp tak kot pravi LAzo :)

  u gotta keep the faith!

  da nadaljujem v tem stilu!

  http://www.youtube.com/watch?v=U5D9aDbgP-o

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Skozi sem spustil samo tiste, ki ste se mi zdeli iskreni in ki niste pisali bedarij. Hvala vam za lepe želje, za nasvete in za pozitivno energijo.

 16. alcessa pravi:

  Iztok, ljudje velikokrat drugega spodbujamo tudi, da mu damo na znanje, da naj nas že neha matrati s svojim trpljenjem… :-)

  V resnici ni nobenih pravil… Nikjer ne piše, da stvari nujno grejo na bolje ali na slabše. Če se ti dogaja/bo zgodilo nekaj, kar si ne želiš, bodo stvari najprej šle na slabše. Pozneje lahko gredo spet na boljše, to je odvisno od tebe, tvojih soljudi, tvoje okolice, službe, države, vremena, planeta…

  Skratka, meni se zdi, da imaš precejšen del možnosti kar v sebi.

 17. Escobar pravi:

  ja stari s temlem se pa tud js strinjam …. in tale zapis sn že dolg nazaj bral, pa nisn nič komentiru …. danes sn se pa spomnu tvojga zapisa in sn ga šou poiskat, da si spraznem dušo :) Kr je pršl do ene jebene situacije, zarad katere bom brezveze ob šiht, in mi tud punca govori: lej ne se tak sekirat, vse je za neki dober …my ass! that’s a dumb shit to say! …. ni vse za neki dober, in tud ta moja dotična situacija ni za mene nič dobra, in tud kasnej se ne bo pokazal, da je bla za karkol dobra. Ko se ti neki zgodi, pač prebrodiš in greš naprej in se ti nekje druga vrata odprejo, mogoč na boljš, ampak to fucking ne pomeni, da je res tist blo za neki dober, pač pomeni da si obral drugo pot. Nikol ne veš, kak bi se ti stara pot nadaljevala? Mogoč tisočkrat boljš, ko se ti ta, ampak ne veš. …zato pofukani klišejski stavki, ki smrdijo na daleč in so prazni!

 18. Žogca pravi:

  Jaz sem imela dež za dežjem za dežjem za dežjem. In vsakokrat ko sem že res verjela, da bo sonce, se mi je znova ulilo na glavo. Zdaj spet verjamem, da bo prišlo sonce, bi moralo. Čeprav se zavedam, da to samo jaz mislim, da bi moralo. In da se mi lahko zgodi še par ploh. Ja, je res, eni plovejo izi skozi življenje, eni pa …

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, punca ti hoče dobro, ne jezi se nanjo, te pa čisto razumem. In držim pesti, da ti rata vse najboljše, ker si fajn fant in mi ni vseeno zate. In res je, kurac je dober, ni dober, nima bit kej dober, toda moraš naprej, ni druge. In to samo zato, da ne bo še slabše. Zdrži, prijatelj.

  Žogca, jebat ga, eni imajo srečo, drugi ne. Ne vem pa kdo to ureja, rad bi ga spoznal, pa dvomim, da je Bog. Ker če bi bil, bi moral biti bolj pravičen. Ampak je pa res, da deževati ne more vedno, le finta je, da sonca morda ne vidimo ali pa ga nočemo videti, ali še bolje, bi radi točno tistega, ki so nam ga vzeli.

 20. Žogca pravi:

  Lej, Iztok, jaz sem se začela učiti astrologijo in preučevati te stvari, sem tam našla kar nekaj odgovorov na ta vprašanja in na srečo na ta način dobila tudi malo distance do svojega lastnega življenja. To mi pomaga. Ne, ni stvar v tem, da sonca ne vidimo, sploh ni stvar v tem.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, vsak na svoj način popuca v svoji glavi, nimaš kaj.

 22. jesis jesis pravi:

  Jaz običajno slišim tisto po Murphy-tu :)
  “Nikoli ne more biti tako slabo, da ne bi moglo biti še veliiiko slabše!”
  ali pa
  “Ko se pripraviš v neki situaciji na 100 in en zajeb, bo gotovo prišel 100 in drugi, na katerega sploh računal nisi!”
  ali pa tega:
  “Če si slučajno tako zvit, da pričakuješ nepričakovano, te gotovo dotolče pričakovano!” .. no ta zadnji, mi je pravkar prišel sam od sebe na pamet in ni po Murphy-tu :) .

  Ne moreš nič .. na Planetu Opic je vse mogoče – posebej slabe zadeve.

  Ajdi, Iztok .. mej se lepo kolikor je v tvojih močeh.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jebat ga, očitno nam res vladajo opice, kar je jasno, saj živimo v narobe svetu :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !