Avtomat za kavo ni naša skrb

12.03.2010 ob 21:48

Kraj: Levec

Trgovina: Lesnina

Zadeva: avtomat za kavo

Dogodek: zaluštalo se mi je kapučina, zato sem v avtomat ruknil 30 centov in čakal, da se zadeva pripravi. Namesto napitka sem dobil prazen kozarec, avtomat pa je denar vseeno pobral in ni javil, da je napitka zmanjkalo.

Pritožba: obrnil sem se na blagajničarko in ji prijazno povedal, da sem si zaželel kave, plačal denar in dobil prazno šalico.  Najprej čuden nasmeh, nato pojasnilo, da trgovina Lesnina nima ničesar s tem avtomatom, pa četudi je v njihovi trgovini.

Jeza: čak, čak, v trgovini imate avtomat, s katerim nimate ničesar? Skrita kamera ali totalna ignoranca do strank, ki kanijo zapraviti lepe denarce za vaše pohištvo?

Epilog: Ni me zmotilo, da ni bilo naptika, saj bi 30 centov pogrešal zlahka, toda odnos je bil porazen. Še posebej takrat, ko je blagajničarka rekla, da imam na avtomato številko servisa in da se lahko pritožim. Aha, štekam, v njihovi trgovini sem zapravil 30 centov za prazen kozarec, zdaj pa naj zapravljam še impulze za servis. Jaz, kupec, ki sem hotel uporabiti “njihov” avtomat, v njihovi trgivini za njihove stranje. Da crkneš, res.

Škoda, da nisem vztrajal, da to stori ona, magari iz principa. A ni se mi ljubilo. Vem le to, da me Lesnina v Levcu ne vidi več. Sram jih bodi, res.

 

30 komentarjev na “Avtomat za kavo ni naša skrb”

 1. Vidmar pravi:

  Jaz sem imel podobno izkušnjo v zdravstvenem domu, ko mi je avtomat namesto čaja izpljunil vidno star kozarec z umazanim robom in črno usedlino na dnu. In seveda tako kot Lesnina tudi zdravstveni dom ni imel popolnoma nič z avtomatom.

 2. uršula pravi:

  hm … pravzaprav ima punca prav. ta firma, ki ima avtomate, so samo njihovi najemniki, in res ni njen problem, če njihove usluge niso na nivoju. to je ravno tako, če bi se šel k njej pritožit, ker ti je bankomat požrl kartico ali pa če bi imeli v kafiču, ki se drži trgovine (ali se? ne vem, dajem kot primer) nesramnega natakarja

 3. pikica pravi:

  Kaj si pa pričakoval, da bi blagajničarka naredila?
  A na faksu naj grem do dekana in mu rečem, da avtomat ne dela? :)
  Ne vem, meni je logično, da so ti avtomati ločeni.

 4. Vanja1 pravi:

  Meni se tudi to že večkrat zgodilo, je praktično povsod tako, v šolah, trgovskih centrih, zdravstvenem domu, itd… pač , če ni več napitka ti steče ven voda, ampak ti ne more nihšče drug vrnit denarja, kot firma teh avtomatov. Seveda pa bi v tvojem primeru odnos trgovke lahko bil lepši.

 5. w33d w33d pravi:

  Ta lesnina je tako ali tako ena navadna ciganija, na splošno je odnos do strank na podnu. Čakaš 15min da sploh najdeš koga, potem pa še 15, da opravi svoje delo in ima čas zate.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uršula & Pikica zakaj potem sploh imajo tak avtomat? In zakaj nanj ne nalepijo listka, da obstaja možnost, da ne bo dal napitka? In seveda, kdo pobere po vajino denar, izdelovalec avtomata ali trgovina, kjer avtomat stoji? Pričakoval sem vsaj malce več prijaznosti, vse ostalo je itak znanstvena fantastika očitno.
  Do dekana ne, do folka v vratarnici pa vsekakor. No ja, razen če vam je vseeno, da dajete denar v nič. Kako naj trgovina ali faks vesta, da nekaj ne štima, če nobena stranka tega ne pove?
  Mar res trgovina, ki avtomat postavi za stranke, nima ničesar s tem, da so potem stranke zaradi tega nezadovoljne?
  In seveda, mar trgovina ne kupi tega avtomata?

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Uf, hudo, kakšne krivice in travme se lahko nič hudega slutečemu človeku kar tako na lepem zgodijo. Saj človek bi še nekako stisnil zobe in prenesel, da živimo v državi, kjer politiki lažejo in kradejo, kjer si šefi tovarn bašejo milijone v žepe, med tem ko delavci delajo za drobiž, kjer se zlorabljajo psi, državne službe pa ne najdejo nobenih “mehanskih” poškodb … Ampak da se dogajajo take svinjarije s kavnimi avtomati, si pa res nisem upal niti pomisliti! To pa res izbije sodu dno in očitno je skrajni čas, da gremo na ulico ter zahtevamo svoje pravice, da iz avtomatov ne bomo dobivali samo praznih kozarčkov!

  Ampak zares najbolj pa pogreje in razjezi misel, kako sedaj tisti blagajničarki v žepu cinglja UKRADENIH 30 centov!!! Ker je potem, ko je videla, da si obupal in odšel, zagotovo takoj vzela ključ od avtomata in pobrala tistih tvojih 30 centov ter se sladko smejala, kako te je naplahtala.

  VAM REČEM: SVINJARIJA, DA JI NI PARA!!! IN EKLATANTEN PRIMER, KAJ JE NAROBE S TO DRŽAVO! ;-)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, zelo blesava logika. Po njej je narobe samo takrat, ko nam nekdo ubije mamo ali razbije avto in stanovanje. Pa še to ni ravno milijon kraje, mar ne. Še to je le malenkost za 30 centov, kjer moramo biti veseli, saj se v državi drugim dogajajo še hujše reči. Trapasto. Pa naj ti nekdo razbije avto, pa ga prijavi na policijo, pa naj ti rečejo, dajte no, dragi tovariš, kaj se bunite za avto, država se ubada z večjimi rečmi, bodite razumevajoči.

  Če si na zaspano jutro zaležim hitre kave iz avtomata in mi je le ta ne da, nisem ravno najbolj vesel človek na svetu. Ni konec sveta, ni naravna katastrofa, a vendar je bedno, da je trgovini vseeno, da se to zgodi.

  Sicer pa teh 30 centov lepo povzame stanje v državi, le da se ti tega ne zavedaš, kar je žalostno. 30 tam, 30 tu, pa imamo 100 evrov minusa v denarnici. Na račun mašinerije, ki ji dol visi za navadne ljudi.

  In ne pozabi, Michaelu Douglasu se je v Prostem padu strgalo zaradi hamburgerja.

 9. spookymulder spookymulder pravi:

  Uf, no, oprosti, izgleda, da nisem dobro zastavil ironije, ker si narobe razumel, kaj sem hotel povedati. Hotel sem reči, da blagajničarka (ali trgovina) nima nobene zveze z avtomatom in denarjem, ki si ga izgubil. Mar res še nisi nikoli videl, kdo polni kakšnega od takih aparatov? Seveda da to ne počnejo trgovske, saj gre vendarle za relativno zapletene stroje, ki jih morajo polniti, čistiti in servisirati za to usposobljeni ljudje. Zato tudi ni praksa, da bi trgovina kupovala te avtomate (in potem plačevala vzdrževalcem), temveč trgovina ponavadi samo zagotovi prostor, med tem ko aparati pripadajo upravljalcu, ta pa je tudi zadolžen za kakovost ponudbe. Trgovine sicer verjetno dobijo neko vsoto za najmnino prostora, kjer avtomat stoji, a se na tej točki njihova odgovornost konča. Zato je imela blagajničarka povsem prav, ko ti je rekla, da ti ne preostane drugega, kot da pokličeš številko na avtomatu. Ona pač nima ključa (ali pooblastil), da bi avtomat odpirala in brkljala po njem.

  Kar pa se tiče “manjkajočega” obestila, da “obstaja možnost, da ne bo dal napitka” … HALO? Mar ni to samoumevno? Naj pričakujem tudi nalepko, da je vsebina kozarčka vroča? Ali pa da je vsebina kozarčka tekoča? Ali pa, da kozarček ni užiten, ker je iz plastike? :-)

  Iztok, taka obvestila potrebujejo le v Ameriki, da se zavarujejo pred milijonskimi tožbami, jaz pa sem srečen, da živim v državi, kjer večina prebivalstva še zna razmišljati z lastno glavo in ne rabi napisanega opozorila za vsako nepredvidljivost, ki se lahko morda zgodi. Čeprav taka butasta opozorila tudi pri nas vse pogosteje opažam na vsakem koraku …

  Sicer pa, na avtomatih večinoma piše: V primeru okvare pokličite to in to številko. Nisem pa še zasledil napisa: V primeru okvare nadlegujte blagajničarko in za napako okrivite trgovino. Lahko pa da je dotični avtomat izjema in ima dejansko tak napis … potem pa se ti opravičujem in si dejansko postopal povsem pravilno in upravičeno.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “Trgovine sicer verjetno dobijo neko vsoto za najmnino prostora, kjer avtomat stoji…”

  Že to je dovolj, da bi blagajničarka pokazala vsaj malo empatije ali pa poslala nekoga, da bi poklical servis. Navsezadnje je avtomat v njihovi trgovini, mar ne.

 11. spookymulder spookymulder pravi:

  Odvisno od njene dobre volje in pripravljenosti pomagati (lahko pa da imajo tudi uradna navodila, da za težave z avtomati ne odgovarjajo). Se pa strinjam, da gre po drugi strani tudi za neke vrste vprašanje poslovnega odnosa trgovine do stranke. Torej, neko poslovno odgovornost trgovina verjetno res ima, vendar predvsem v smislu zadovoljevanja kupca v želji izboljšanja lastnega poslovnega uspeha.

  No, še eno vprašanje, če dovoliš: si blagajničarko dejansko zaprosil, če lahko ona pokliče servis, ali si to od nje zgolj avtomatično pričakoval? Če si jo prosil, naj pokliče, a te je zavrnila, je to dejansko slab odnos do stranke in imaš vso pravico biti užaljen in razočaran.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Si stranka, ki v trgovini pusti recimo 500 evrov za pohištvo, zasluži prijazen odnos, če se ji zalomi pri kavi na avtomatu, ki stoji v isti trgovini?

  Tvoje vprašanje pa ima odgovor v zadnjem odstavku osnovnega zapisa. Ni bilo vredno, niti iz principa. Je pa vsekakor vredno tegale zapisa. Magari, da kdo kdaj pogugla Lesnino in dobi tudi tale podatek. To je vse, saj bom preživel.

 13. Prome Prome pravi:

  Tipično podalpsko – za borih 30 centov, narediti sceno in obenem valiti krivdo na nekoga, ki nima niti najmanj veze z dejanskim problemom.

 14. spookymulder spookymulder pravi:

  Seveda si stranka vsake trgovine zasluži prijazen odnos, vprašanje pa je, kaj pod tem prijaznim odnosom pričakuješ? Če si pričakoval, da bo ona odprla avtomat in ti dala kavo ali vrnila denar, tega seveda ni mogla storiti. Kar ti je tudi razložila, ko je dejala, da za avtomat niso odgovorni oni. Ker očitno nisi videl napisa, kaj storiti v primeru okvare, ti je povedala, kje najdeš številko, da pokličeš in javiš napako. Ker se ti ni zdelo vredno reči, če lahko pokliče ona, tega tudi ni storila. Oprosti, ampak za moje pojme je bil njen odnos povsem korekten, saj ti je dala vse informacije, ki si jih potreboval, če pa od nje nisi zahteval neke usluge, tudi ne moreš trditi, da ni bila dovolj prijazna, ker ti te usluge ni avtomatično ponudila. To je sedaj tako, kot da bi rekel, da je neka trgovina slaba, ker v njej nisem našel želenega artikla, čeprav nisem prodajalca vprašal, če in kje ga imajo!?! Lahko da artikla res nimajo (ali pa da bi prodajalka zavrnila tvojo prošnjo, da naj pokliče serviserja), ampak tega pač ne veš, a se hkrati razburjaš nad tem hipotetičnim scenarijem!?!

  Če se ti neka stvar zdi vredna zapisa in razprave, je ponavadi dobro zadevi priti do dna. Drugače pa res drži tako, kot si rekel – ni vredno … pritiskanja prstov po tipkovnici. :-)

 15. Morant pravi:

  Tamkajšnja prodajalka ni pristojna za težave s kavnim avtomatom. To sploh ni stvar diskusije, Iztok. “Čuden nasmeh” je bil povsem na mestu.
  Ne vem no, lahko bi malo premislil tole.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Morant, njo sem le vprašal in dejansko iskal pristojne. Očitno so to res lastniki avtomata, ki pa se mi jih ni dalo poklicati. In ne, čuden nasmeh ni bil na mestu, na mestu bi bila prijazna razlaga in vsaj kanček empatije za stranko, ki je pravkar zapravila 500 evrov v njihovi trgovini.

  Prome, 30 centov, 100 evrov, 50 evrov, 90 centov, nima veze, gre za dejstvo, da nisem dobil kavice, ki sem si jo želel in sem zanjo plačal. Saj nisem bentil, le prijazno sem vprašal. A še tega po novem ne smemo?

  Spooky, daj no, zakaj me ne bereš natančno? Pišem v tungujščini? Še zadnjič, pričakoval sem kanček empatije in prijazno razlago, ne pa “boli me kurac” in “kaj me gnjaviš” odnos. Zakaj tega nočeš pa nočeš razumeti, res ne vem. No ja, če pa pričakujem preveč od prodajalk po tvojem, pa tudi prav.

 17. spookymulder spookymulder pravi:

  Pa saj si napisal, da ti je dala nasmeh … sicer praviš, da čuden, ampak mogoče se tako pač smeji? In da ti je razložila, kako zadeve stojijo.

  Ne vem, kaj pravzaparav pričakuješ pod empatijo? Da bi te sočutno pogledala, pobožala po laseh, vzela tvoje roke v svoje dlani in ti s trepetajočim glasom dejala: “Oh ne, kako grozno, da se na svetu dogajajo tudi take krivice, pa prav vam, dobri in plemeniti gospod.” V kotičku njenih oči bi se zalesketala solza in s hlipavim glasom bi nadaljevala: “O moj Bog, zakaj is zapustil tega ubogega človeka, ki si je zaželel samo ene kave, a bil kruto opeharjen in izdan.” Privila bi te na prsi, pogledala v nebo in roteče kriknila: “Zakaj, svet? Zakaj si se tako nepravično poigral s tem človekom?!? Mar res ne poznaš nobenega usmiljenja?!?” ;-)

  No, morda pa gospa pač ni prebrala dovolj slovenskih klasikov, da bi doživela čustvene izlive in se počutila krivo za vsako okvaro avtomata in za vsako kavo, ki je Ivan … pardon … Iztok ni dobil. ;-)

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne, Spooky, dovolj bi bilo, joj, gospod, se opravičujemo, upam, da niste preveč jezni in da boste kavico spili drugje, saj tale avtomat očitno res zejabava.

  Mar res pričakujem preveč?

 19. spookymulder spookymulder pravi:

  Ne pričakuješ preveč, vendar pa je očitno bila težava v tem, da prodajalka ni vedela, kaj pričakuješ in ker se očitno ni čutila odgovorna za avtomat, tudi ni pričakovala, da si želiš njenega opravičila in tolažilnih besed.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidim, da se poznata in da celo bolje od mene veš kako je bilo, pa četudi te ni bilo tam.
  Tudi prav, naj bo to tvoje, dragi psihoanalitik :)

 21. :) pravi:

  no no, izy tule res pretiravaš. kolega je delal za ene iizmet teh, ki imajo te aparate in prostori, kjer ti aparati so, nimajo veze v kateri trgovini so. tu nimaš kej na lesnino metat krivde. tee, ja ja, teee pa razumem, da si bil razčefukan in da si mogo napisat blog o tem … ker, če bi se men tut zaluštal kavice in bi dal 30centov za njo in nič nebi prišlo ven??? ooo, avtomat bi jih dobo po poč*i ! :) … ampak tut jst sm že plačal in dobil nič. kaj sem naredil? nikoli več kupil kavo iz avtomata. ell finito

 22. spookymulder spookymulder pravi:

  Res nisem bil tam, da bi natančno vedel, kaj se je zgodilo, ampak ravno zato lahko morda malce bolj objektivno pogledam na zadevo iz obeh perspektiv, saj nisem čustveno navezan na dogodek. In za to ni potrebno biti noben psihoanalitik, temveč zgolj sestaviti skupaj dejstva, ki so na voljo.

 23. STELA pravi:

  ampak ti avtomati za kavo in bankomati in kar je še podobnih ..mat-ov resnično niso skrb trgovine oz. trgovcev v kateri so postavljeni. Kdo npr. bi bil kriv, če bi v avtomatu, ki ga imamo v službi zmanjkalo kave ipd? Na lastniku avtomata je, da ga vzdržuje, polni, pobira denar itd.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne gre za krivdo, gre za to, da če omeniš, vendarle pričakuješ nek odnos, vsaj zato, ker si stranka, razen če so mislili, da sem le stranka avtomata, kar pa je seveda povlečeno iz riti.

 25. STELA pravi:

  mogoče je bla pa blagajničarka slabe volje, pa si pač stopil na mino:)

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj ni bila slabe volje, odveč jih je bilo. Ma saj ni važno, stara stvar, pustimo. Pač naredil sem zapis, to je to, več ni vredno.

 27. mateja pravi:

  welcome to the club! prejšn tedn sm dala v kavni avtomat 2 eura,(kao vrača drobiž). ker je blo že popoldne, sm si misnla, da je tuk drobiža pa že notr, da mi bo vrnu…in mi ni! stopila sm do gospe, ki dela na informacijah in ji o tem povedala, nakar mi je odgovorila, da nimajo oni s tem nič in naj pokličem na številko, ki je na aparatu, da ta tip, k je lastnik uleti, da mi vrne drobiž….ok, svašta!!!!tip tm iz druzga konca slovenije!!!!halo???živi u nekem selo kr nekje in mene je blo sram klicat ga za teh 1,70 in ga nisem. če tako kot jaz naredi več ljudi, se mu te aparati še kako splačajo..

 28. NoMercy pravi:

  ali bi kdo probal v pušco dati 1€ in potem iz nje vzeti 70 centov – da vidimo, kako se to obnese :)
  Odnos IG je pa itak povsem mimo: kot, da bi se zobarju potožil, da ga na stolu v čakalnici zobne boli rit, ker ima zapeko.

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja, očitno je v tem finta, ja, da se nihče kao ne pritoži do konca in denar se lepo nabira.

  No Mercy, ne, to je tako, kot da bi me pri zobozdravniku sestra brcnila v koleno, zobozdravnica pa bi rekla, da je to ne briga.

 30. STELA pravi:

  Mateja, napaka, morala bi poklicat, ker na konc koncev pa 1,70€ ni tko mal….zračunaj kolk kavic bi dobila:) in tko sami prispevamo k tem,da nas folk golfa

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !