Podelitev oskarjev 2010

8.03.2010 ob 01:42

Spomini

Pa smo prišli do večera, ki so bodo delili oskarji, še vedno najbolj prestižne filmske nagrade, ki jih vsako leto čakam enako zagreto kot številni nominiranci. Prav spomnim se srednje šole, ko sem zaradi podelitve, ki se vedno zavleče v zgodnje jutranje ure, zamudil pouk in se naslednji dan opravičil, da sem gledal podelitev zlatih kipcev. Ker je bil razrednik faca, mi je manjko oprostil, saj je vedel, da se to zgodi samo enkrat na leto in da mi ta dan pomeni zares veliko.

Spomnim se tudi časa, ko podelitve ni prenašala  nobena televizija, ki sem jo imel na dosegu daljinca, kar pomeni, da sem se moral zadovoljiti s krajšo ponovitvijo, kar me je seveda močno jezilo. Rešil me je sošolec, ki je imel doma satelitsko anteno, katera je  lovila tudi PRO 7 ( legendarni program, ki mu dolgujem življenje), da bi mi posnel podelitev oskarjev, pa sem mu bil pripravljen celo plačati.

Daleč najbolj razočaran sem bil lani, ko je namesto Mickeyja Rourkea slavil Sean Penn za Milk, najbolj razpizden pa leta 1998, ko je Shakespeare in Love premagal Vojaka Ryana. Vedno se me zelo dotakne tudi spomin na pokojnike, ki bo letos še posebej čustven, saj smo velika imena izgubili na zelo šokanten način. Prav tako pa vedno trepetam za kakim imenom, kjer sploh nisem vedel, da ga ni več, kar me potem presune še toliko bolj, kot leta 1994, ko sem na tak način izvedel, da je umrl John Candy.

Favoriti in potencialne krivice

Letos dejansko najbolj zagreto navijam za Jeffa Bridgesa in njegovo mojstrsko vlogo v filmu Crazy Heart, ki me močno spominja na Mickeyja Rourkea v filmu The Wrestler, zato se bojim, da akademija spet ne bo imela jajc in bo spregledala eno izmed najboljših moških vlog vseh časov. Da se razumemo, Jeff oskarja nima kaj dobiti zaradi dejstva, ker ga še nima in ker je bil nekajkrat neuspešno nominiran, marveč zato, ker je v Crazy Heartu tako zelo odličen.

Zelo bom razočaran, če za najboljšo žensko vlogo zmaga Sandra Bullock za film The Blind Side, saj preprosto ni dobra in si tega ne zasluži. Četudi ji kipec na nek način privoščim, saj je taka prijazna in prijetna igralka, ga za to vlogo preprosto ne sme dobiti, sa bo to žalitev za ostale nominiranke, ki so bile veliko boljše od nje.

In še Avatar, oh ta zloglasni Avatar, ki je že postal najbolj dobičkonosen film vseh časov. Ne bom rekel, da je slab, toda že nominacija je pretirana, kaj šele če zmaga za najboljši film in zadaj pusti mojega favorita The Hurt Lockerja, ki sta ga pretekli teden malce zdelala kar dva škandala.

Če pri stranskih vlogah ne zmagata Christoph Waltz za Inglourious Basterds in Mo’Nique za Precious, bom zelo, zelo presenečen, čeprav moram čisto potiho priznati, da me je močno prepričala tudi Maggie Gyllenhaal v Crazy Heartu.

Pa naj omenim še risanke, ki jim za razliko od ostalih kategorij, s katerimi sem vam težil zadnji mesec, nisem posvetil posebne pozornosti, saj sem šele danes uspel videti vse nominirance. Glavni favorit Up mi kot veste ni preveč všeč, zato navijam za Fantastic Mr. Foxa, ki je preprosto neverjeten. Zakaj namesto Coraline in The Secret of Kells niso nominirali Cloudy with a Chance of Meatballs , G-Force in seveda A Christmas Carol, pa mi prav tako ni najbolj jasno.

In seveda, kje za vraga so City Island, This is It, The Road, Everybody’s Fine, Crossing Over, Brothers, The Men Who Stare at Goats, In the Electric Mist, Sin Nombre in recimo World’s Greatest Dad?

Zmagovalci

 • Christoph Waltz (stranska moška vloga), zasluženo, moj favorit in najboljša stranska vloga leta. Vseeno pa mi je žal za Christopherja Plummerja, ki je na stara leta dobil prvo in verjetno zadnjo nominacijo.
 • Up (celovečerna risanka), eh, Fantastic Mr. Fox je veliko boljši, prvo razočaranje večera, četudi povsem pričakovana zmaga.
 • The Weary Kind (pesem), bravo, moj favorit iz filma Crazy Heart.
 • The Hurt Locker (izvirni scenarij), presenečenje, navijal sem za Tarantina. Scenarist Mark Boal se je zahvalil tudi očetu, ki je žal umrl mesec pred njegovo zmago.

 • Star Trek (maska), vseeno mi je bilo kdo zmaga.
 • Precious (prirejeni scenarij), presenečenje, v bistvu zasluženo, četudi sem navijal za In the Loop in District 9. Očitno vendarle nisem edini, ki meni, da je Up in the Air precenjen. Govor scenarista Geoffreyja Fletcherja je bil ganljiv.
 • Mo’Nique (stranska ženska vloga), moja favoritka, povsem pričakovano, ena tistih vlog, kjer je bila na nogah cela dvorana. Po Hattie McDaniel in Whoopi Goldberg tretja črnka, ki je dobila oskarja za stransko vlogo, če se ne motim. In pohvale za stavek, da akademija končno ni gledala na politiko, ampak na igralsko kreacijo.

 • Avatar (scenografija), hm, je CGI res scenografija? Kakorkoli že, začelo se je, če se bo končalo pri oskarju za najboljši film, pa bomo še videli.
 • The Young Victoria (kostumi), vseeno mi je bilo, saj nisem gledal ničesar razen Coco. Je pa zmagovalka Sandy Powell slavila že tretjič, po Shakespeare in Love in The Aviator.
 • The Hurt Locker (montaža zvoka, zvočni miks), pri prvem sem se odločal med Lockerjem in Avatarjem, pri drugem pa sem menil, da bodo zmagali Transformersi. Jp, The Hurt Locker je dvakrat zapored premagal Avatar, kar lahko pomeni tudi končno zmago.
 • Avatar (kamera), ufff, presenečenje, spet sem zmeden, spet nimam pojma kdo bo slavil na koncu. Navijal sem za Beli trak, akdemija pa očitno ne loči med kamero in računalnikom.
 • Up (glasba), zasluženo, lepa melodija Michaela Giachinna.
 • Avatar (posebni efekti), itak, kaj pa drugega, če je kaj zasluženo pri Avatarju, so seveda posebni efekti.

 • The Hurt Locker (montaža), presenečenje, vsaj zame, bil sem prepričan, da bo slavil Avatar.
 • El secreto de sus ojos (tujejezični film), presenečenje, bil sem prepričan, da bo slavil Beli trak. Čudno pa je, da so ignorirali tudi Sin Nombre. Očitno nisem edini, ki ga Prerok ni prepričal.
 • Jeff Bridges (glavna moška vloga), yessssssssssssssss, končno, care je nagrajen. Kapo dol akademiji. Zelo vesel je bil. Iskreno in iz srca. Crazy Heart, itak. Škoda, da tega trenutka ni dočakal njegov oče Lloyd Bridges. Jp, Robert Duvall ga je dobil za Tender Mercies, Jeff pa za Crazy Heart, eno najboljših moških vlog vseh časov. Lani so zajebali Mickeyja Rourkea, letos si niso upali še Jeffa Bridgesa. Pa lepo je, da mu ga je dala prav Kate Winslet, ki so jo lani prav tako vendarle nagradili po številnih enkratnih vlogah, kjer je vedno ostala praznih rok. Res sem vesel za Jeffa, več kot zaslužil si je.

 • Sandra Bullock (glavna ženska vloga), ehhhhh, brez veze. Did I really earn this? No you didn’t. Vse ostale so bile boljše, Sandra pa si še nominacije ni zaslužila. Tole je ena največji napak akademije po Gwyneth Paltrow. Res nimam pojma zakaj, toda meni se je zdela hudičevo povprečna, le  preoblačila se je skozi cel film. Akademija je nasedla, nimaš kaj. Pač tipična komično romantična igralka, ki je odigrala resno vlogo. Bedno, res. In pričakovano razočaranje prireditve.
 • Kathryn Bigelow (režija), prva režiserka v zgodovini, ki je dobila oskarja. Zgodovinski trenutek in poraženi James Cameron. Mar to pomeni končno zmago za The Hurt Locker ali pa tolažba kot pri Spielbergu za Vojaka Ryana, ki ga je na koncu porazil Zaljubljeni Shakespeare. Povsem zaslužena zmaga, ki bi morala priti že za mojstrovino Strange Days sredi devetdesetih. Pa četudi se mi še vedno zdi, da bi si ga zaslužil James Cameron, sicer njen bivši mož. Ali kot je rekla Barbra: “The moment has come.”
 • The Hurt Locker (najboljši film), moj favorit, kapo dol, pravici je zadoščeno.

Dogajanje (red carpet)

 • Na E!ju že vrtijo live from Red Carpet, kjer jih seveda zanimajo le cotke, se pravi stara dobra izjava, da na oskarjih ni važno kdo zmaga, ampak kaj kdo obleče. Jp, znana zajčica Kendra Wilkinson pravi: “Less is more.” Zoe Saldana, Neytiri iz Avatarja, je imela prečudovito obleko, dobro pa je bilo videti tudi Sama Worthingtona, njenega Jakea Sullyja, ki je lani igral tudi v četrtem Terminatorju in se počasi spreminja v zares veliko zvezdo. Zanimivo, da tudi Zack Effron in Vera Farmiga, nominiranka iz Up in the Air, navijata za The Hurt Lockerja. Sicer pa mi je tale E!jev Red Carpet malce nazanimiv in namesto cotk raje pogledam kaj imajo zvezdniki za povedati, pa še dobro jih je videti na kupu.
 • To je on, king of the world, James Cameron, ki se mu je poklonil tudi konkurent Jason Reitman. Jasno, da razlaga, da ni pričakoval takega odziva, dejansko pa bi bil razočaran, če ne bi bilo takega uspeha. Všeč mi je, da tako lepo govori o svoji bivši ženi Kathryn Bigelow, režiserki The Hurt Lockerja, ki je Avatar pred uradnim startom bojda gledala kar petkrat. No ja, Sigurney Weaver ga je videl trikrat, v 3Dju seveda.
 • Evo jo, Maggie Gyllenhaal, zvezdo filma Crazy Heart, ki bi ji privoščil zmago, pa četudi nisem verjel, da mi bo katera igralka letos boljša od Mo’Nique. Pa tudi za Sherry Baby so jo grdo spregledali.
 • Evo ga, care, Lenny Kravitz, stranska vloga v Precious, frajerski kot vedno, pa enkratno oblečen in skulirano neobrit.
 • Sandra Bullock, današnja dobitnica maline za najslabšo igralko filma All About Steve, prijazna igralka, nikoli popularna s pomočjo škandalov, zato bi ji kipec privoščil, toda ne za The Blind Side, kjer je povprečna, da peče.
 • Glej ga, Tyler Perry, producent Preciousa, sicer pa režiser celo kopice posranih komedij, ki pa dosegajo odlične finačne rezultate.
 • Jake Gyllenhall, letošnji The Princ of Persia, ki so ga spregledali za Brother.
 • Ufff, Antonio Banderas z dolgo brado, škoda, ne paše mu, očitno za kako prihajajočo vlogo.
 • Miley Cyrus, ki mi ne gre več tako strašno na živce, je prišla skupaj z mamo, Sarah Jessica Parker pa je imela po moji skromni oceni zelo lepo, no ja, zanimivo obleko. Pa fino je videti njenega moža Matthewa Brodericka, ki je zadnje čase nekako pozabljen. Jp, Ryan Seacrest je dejal, da je ženska, ki se ne stara. Prav je imel.
 • Evo jo, Kathryn Bigelow, carico, ki bi morala zmagati že za Strange Days. Držim pesti, da zmaga tudi danes, čeprav bi si oskarja več kot zaslužil tudi Cameron. Pa Stanley Tucci, psihopat iz The Lovely Bones, v povsem netipični vlogi, ki jo je odigral brez napake.
 • Sedaj Red Carpet fura tudi PRO 7, kar pomeni, da do uradnega, ki ga bodo videli vsi, manjka le še nekaj minutk. Vsako leto zavidam temu nemškemu novinarju, ki spozna toliko zvezd. Pravkar je ujel Carey Mulligan, zvezdo filma An Education in eno izmed najbolj obetavnih igralk zadnjega časa, ki bo letos igrala tudi v drugem delu Wall Streeta.
 • Na E!ju pa raztura Mery Streep. Legenda z največ nominacijami, 17 jih ima, prav zato dobimo občutek, da vedno zmaga, četudi je nazadnje zmagala sto let nazaj.
 • Hm, obleka Jennifer Lopez mi ni všeč, saj ne more hoditi. Take obleke so mi vedno trapaste. Marc Anthony pa žveči čigumi, kar ni frajersko, ampak otročje.
 • Na PRO 7 so ujeli Christopha Waltza, seveda v nemščini, kar je jasno, saj je domačin. Zelo všeč mi je bil njegov zahvalni govor iz BAFTE. Zdaj pa majo Tarantina, spet s totalno idiotsko frizuro, kar pa ni važno, saj je mojster in legenda, ki je na novo izumil film. Jp, Barabe si je zamislil že deset let nazaj.
 • Ufffff, evo ga, Christopher Plummer, legenda, nominiran za The Last Station, v družbi Helen Mirren, prav tako v igri za The Last Station. In pozor, Plummer je nominiran prvič v karieri. Privoščil bi mu zmago, toda Waltz je bil predober, da bi se ga dalo premagati.
 • Pa je ujel še Jamesa Camerona, ki se ga seveda ni spomnil iz Berlina. Dejansko skuliran možakar, ki ga vsaj na videz slava ni pokvarila. Pa Colina Firtha, nominiranca za A Single Man, ki lahko edini pobere oskarja Jeffu Bridgesu.
 • Sandra Bullock v središču tudi na PRO 7, kjer ji je novinar podaril sladkarije. Da razlaga, da že dolgo ni bilo filma, ki bi imel tako lepo sporočilo, je bedno.
 • Gleeeeeejjjjj ga, Jeff Bridges na E!ju, poleg Mickeyja Rourkeja eden največjih carjev vseh časov. Mora zmagati, preprosto mora zmagati. Zdaj je pravi trenutek. Če ga zajebejo še enkrat, je bolje, da se ugreznejo v zemljo.
 • Na Pro 7 pa so ujeli Michaela Hanekeja, mojega favorita za tujejezičnega oskarja za Beli trak. In lansko zmagovalko Kate Winslet, kjer je crknil zvok. No ja, vsaj obleka je bila lepa.
 • Na E!ju so ujeli Cameron Diaz, ki je lani igrala v The Box, ki je bil očitno všeč samo meni. Obleka je bila malce čudna.
 • Na HTVju imajo prav tako prenos in dejansko najbolj informativen šov, toda nemogoče je gledati tri programe hkrati.

Dogajanje (uradni red carpet)

 • Zdaj pa so začeli z uradnim predšovom, zdaj pa gre zares, evo jih, vseh pet nominirank za stransko žensko vlogo. Lepo jih je videti na kupu preden se na prireditvi stepejo za kipec.
 • George Clooney razutra s sproščenostjo, verjetno zato, ker ve, da nima šans za zmago in ker že ima oskarja. Jake Gyllenhaal seveda navija za sestro Maggie, Sandra Bullock pa vodi tudi pri anketah gledalcev.
 • Poglej ga, Zack Efron, od mladih mi gre najmanj na živce, ali še bolje, edini mi je faca.
 • Matt Damon, ki razlaga, da se je bilo težje naučiti akcenta kot ragbija. Ni mi bil všeč v Invictusu, veliko boljši je v The Informant. Plummer in Mirrenova pa spet razturata. Mater, kako dobri je videti take legende.
 • Evo ga, Morgan Freeman, care, ki pa me kot Mandela ni navdušil. Še vedno nosi uhan, ker je tak car, pa mu oprostim celo čigumi.
 • Jennifer Lopez navija za Precious. Dobra izbira. In spet Sarah Jessica Parker, ki ima verjetno najboljšo obleko prireditve.
 • Cameron Diaz je vesela, da se na oskarjih dobijo prijatelji, navija pa za Avatar in The Hurt Locker.
 • Nimaš kej, brez Miley Cyrus ne gre. Ma naj ji bo, kaj pa morem. In potem pride Jeff Bridges, to je karizma, stara šola, kot sem rekel, eden največjih igralskih frajerjev vseh časov.
 • Ja, poglej jo no, Gabourey Sidibe, kot luna je, pa vesela in navdušena, le kdo ne bi bil. Držim ji pesti, če zmaga bom zelo vesel.
 • Joj, no, Taylor Lautner iz Twilighta, zelenec, moral bi že spati.
 • In legenda, Meryl Streep, v čudoviti beli obleki. Zvezda, ki jih ne delajo več.

Dogajanje (podelitev)

 • Super uvod, kjer so na odru stali vsi nominiranci za igralskega oskarja. In seveda Neil Patrick Harris, ki je vodil emmyje, kot da bi nam hoteli reči, da sta televizija in film zdaj eno in isto. No ja, glede na to koliko znanih zvezd zadnje čase igra v raznih serijah, bi rekel, da imajo prav.
 • Evo ju, Steve Martin in Alec Baldwin, voditelja, dobro jima gre, še posebej všeč mi je bila šala na račun Meryl Streep, ki je dejansko največkrat izgubila, če prav pomislimo. Jp, tudi Steve je v filmu The Jerk igral črno siroto. Jasno, Camerona se vidi samo, če natakneš 3D očala. Šala na račun Waltza in Židov je bila vrhunska. Prav tako omemba Georgea Clooneyja. In seveda finta na Matta Damona in Bena Afflecka. Jp, Jeff Bridges je tako dober, da ostalih nominirancev ni.
 • Zelo všeč mi je, da spet kažejo tako dolge odlomke pri igralcih. Nekaj časa nazaj so celo prenehali in so pokazali le igralca v dvorani. Pohvalna sprememba.
 • Penelope Cruz je podelila stransko moško vlogo, Ryan Rynolds pa predstavlja The Blind Side, kar je prav, saj je s Sandro Bullock igral v The Proposal.
 • Steve Carrel je super, enkratna pa je tudi pogruntavščina z izjavami risanih junakov. Bravo, zelo sveža ideja.
 • Eh, jebat ga, tudi mladina je v Hollywodu, Miley in Amanda pa sta pač poosebitev tega trenda.
 • Glej ga, Robert Downey Jr., frajer, še večji kot Johnny Depp.
 • Lepo je bilo videti Molly Ringwald, zvezdo filmov Johna Hughesa, ki nas je lani tako nenadoma zapustil. Pa seveda tudi Matthewa Brodericka, ki je igral v njegovem kultnem Ferrisu Buellerju. Lep tribute, kjer je bilo hudičevo dobro videti tudi nekatere ostale brat pakovce. Brez dvoma eden vrhuncev celotne prireditve.
 • Jp, Sam the Man je predstavil Up.
 • Novost je tudi to, da nominiranih pesmi nismo slišali na odru. Po eni strani škoda, po drugi pa dobro za tempo prireditve, ki je zaenkrat izjejmen. In to, da so se močno posvetili tudi nominirancem za kratke filme. Naj jim bo, nekje je treba začeti. Sta pa imeli Zoe Saldana in CareyMulligan zelo veliko dela, saj sta vse “kratke” kategorije predstavili v enem kosu.

 • Ben Stiller faca kot vedno, tokrat maskiran v Navija in s celim kupom kul štosev.
 • Jeff Bridges že na odru, tokrat kot presenter za A Serious Man bratov Coen, kar je kul, saj je igral v njunem Velikem Lebowskem. Upam, da stopi tudi drugič, ko zmaga za glavno moško vlogo.
 • Steve Martin je sprostil resno vzdušje po oskarju za scenarij Preciousa in na oder povabil Queen Latifah, ki je napovedala NGA nagrade in v dvorani pozdravila Lauren Bacal in Rogerja Cormana. Krasen moment in nostalgija, ki je ne pomnim.
 • Robin Williams je podelil oskarja za starnsko žensko vlogo, Colin Firth je predstavil film An Education, Charlize Theron pa Precious, kar je v kontekstu, saj je v Monster v bistvu igrala vlogo Mo’Nique.
 • Parodija na Paranormal Activity mi je bila zabavna, Taylor in Kristen iz Twilighta pa sta bila zelena kot v Twilightu, je bil pa zato toliko boljši tribute žanru grozljivke, ki je vsaj kar se Hollywooda tiče zadnja leta v hudi krizi dobrih idej. Saj res, od kdaj so komedije grozljivke?
 • Všeč mi je bil tudi prispevek o zvoku, ki ga je pripovedoval Morgan Freeman, John Travolta, zvezda Šunda, pa je predstavil Neslavne barabe.
 • Da so nominiranci tudi preseneterji, mi je vedno neumno, kot da ni dovolj drugih zvezd. Jp, Sandra Bullock je podelila oskarja za kamero.
 • Zelo lepo je bilo videti Demi Moore, ki se noče postarati, imela pa je nehvaležno vlogo spomina na preminule zvezde, kar je bilo letos še posebej žalostno, saj so mnogi umrli zaras nepričakovano. Prav zato je škoda, da je bil začetek tako slabo zmontiran, saj je kamera ekran kazala preveč od daleč in smo zamudili spomin na Patricka Swayzeja, ki je skupaj z Demi kot veste igral v Duhu. Premalo častitljiv se mi je zdel tudi spomin na Michaela Jacksona, pa četudi je bil iz glasbenega sveta in je na oskarjih kot deček pel le pesem iz filma Ben, motila pa me je tudi glasbena spremljava v živo, saj menim, da znana melodija v offu pričara več čustev. Zakaj so to ukinili nekaj let nazaj, nimam pojma. Vsekakor pa še zadnji RIP številnim zvezdam, ki so nas zapustile v lanskem letu.
 • Filmska glasba je bila podložena s plesnimi točkami kot ponavadi, kar je gledljivo in povsem okej, napovedala pa sta jo Jennifer Aniston in Sam Worthington.
 • Matt Damon, še en nominiranec, ki je bil tudi preseneter, tokrat za najboljši dokumentarec, kjer je povsem po krivici manjkal This It It.
 • Glej ga, Tyler Perry, kultni Medea, ki snema same slabe komedije, ki pa služijo gore denarja. Tokrat v ospredju seveda zaradi filma Precious, kjer je bil eden izmed producentov. Ali kot je dejal sam: “Nikoli si nisem mislil, da bom stal na odru oskarjev.”
 • Keanu Reeves je napovedal The Hurt Lockerja, kul pa je bil tudi Gerard Butler.
 • Tarantino in Almodovar skupaj na odru, zelo dobra ideja in skuliran filing, pa objava nominirancev ta najboljši tujejezični film.
 • Kathy Bates, zvezda Titanica, je napovedala Avatar.

 • Super ideja za predstavitev najboljšega igralca, ki so ga napovedovali soigralci nominirancev. Michelle Pfeiffer je predstavila Jeffa Bridgesa, s katerim je igrala v Fantastičnih bratih Baker. Vera Farmiga Georgea Clooneyja. Julianne Moore Colina Firtha. Tim Robbins Morgana Freemana, s katerim sta platno delila v Kaznilnici odrešitve, za katero je Freeman prav tako prejel nominacijo. Colin Farrell pa Jeremyja Rennerja, ki ga je srečal v filmu SWAT.
 • Pri najboljši igralki so storili isto. Sandro Bullock je predstavil Forest Whitaker, ki jo je režiral v filmu Hope Floats. Michael Sheen je prevzel Helen Mirren, soigralko iz filma The Queen. Peter Sarsgaard seveda Carey Mulligan. Objokana in neverjetno iskrena Gabourey Sidibe je bila naloga za Oprah, sicer producentko filma Precious, ki je dejala, da gre za pravo ameriško Pepelko. Stanley Tucci pa seveda Meryl Streep. Jp, oskarja je dal Seann Penn.
 • Ufff, glej jo, Barbro Streisand, legenda prvega razreda, ki je delila oskarja za režijo. Sama ga ni nikoli dobila, pa četudi je bil njen Prince of Tides nominiran za najboljši film.
 • Tom Hanks, zadnja nagrada, prvič po letu 1943, ko je slavila Casablanca, deset nominirancev. Hitro in brez filozofije.

Zaključna ocena

Kam za hudiča se jim je tako zelo mudilo pri najbolj pomembnih kategorijah, ki so jih podelili kot po tekočem traku? Najboljši film celo brez branja nominirancev? To ni bilo dobro, to je uničilo čustva in atmosfero. Kam za vraga so izginili starejši igralci? So oskarji po novem le trend za najstnike? Tudi to je velik minus sicer zelo solidne prireditve, ki se je začela odlično in žal nadaljevala malce  okorno. Steve Martin in Alec Baldwin resda nista bila Johnny Carson in Billy Crystal, toda vseeno menim, da sta nalogo opravila dobro in bi ju z veseljem gledal še drugo leto. Zmaga Jeffa Bridgesa mi je polepšala večer in jo bom pomnil  še dolgo časa, zmaga Sandre Bullock  pa meče temno senco na akademijo, kar bom težko pozabil in odpustil ter jih še kadarkoli jemel resno, če sem nekoliko naiven. Da Avatar ni slavil, je super, saj je akademija vendarle pogruntala, da gre v prvi vrsti za vizualen film, da so nagradili The Hurt Lockerja pa je odlično, saj to kaže na dejstvo, da še niso izgubili čuta za zares dobre filme. Šest oskarjev je odličen rezultat, Kathryn Bigelow pa je postala prva ženska v zgodovini, ki je slavila za režijo. Jp, akademija je raje izbrala žensko kot temnopoltega režiserja, za razliko od predsedniških volitev, kjer je bilo obratno. Nekih hudih čustev ni bilo, manjkale so številne prave zvezde, tudi na odru, kjer so garali celo nominiranci, zato bi si upal trditi, da so bili globusi letos večji prestiž.

 

76 komentarjev na “Podelitev oskarjev 2010”

 1. :) pravi:

  evo hurt locker se vleče dol … ga tulk hvališ, da ga morm pogledat :) … crazy heart pa še preslaba kvaliteta. lep ogled ti želim ;)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  DVD Rip je slaba kvaliteta? Zanimivo :)

 3. marš na drini marš na drini pravi:

  the hurt locker ni slab film, ampak mislim, da je temetsko že tako prezvečena zadeva, da tistega pravega učinka nima. skratka, še en film, kjer se američani kažejo kot ljudje, ki se vedno ukvarjajo sami s sabo in z lastno pomembnostjo, vsi ostali smo pa na tem svetu samo zato, da jim statiramo. zakaj nobeden ne posname filma s perspektive dejanskih žrtev te ameriške politike.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, zelo drugače gledam na ta film. Vidim ga kot antiameriškega, od začetka do konca. Če pozabim na vse “politične” zadeve, pa še vedno dobim izjemen vojaški triler, ki premore nekaj zares vrhunskih prizorov akcije in dramaturgije.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To, kar želiš ti, pa brez dvoma najdeš v filmu Ghosts of Abu Ghraib:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/01/07/recenzije-i-think-i-love-my-wife-credo-ghosts-of-abu-ghraib/

  In seveda v filmih The Road to Guatanamo in Lions For Lambs:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/11/26/recenzije-lions-for-lambs/

 6. marš na drini marš na drini pravi:

  sploh ni antiameriški, kvečjemu anti “bushovski”. v tem filmu američan izpade ali žrtev ali pa junak. torej gre za čisti poklon “amerikanizmu” kot takemu, čeprav seveda tudi je neka kritika ameriške oblasti, ampak ne ameriki, američanom kot takim. recimo prizor s tistim revežem, ki je natovorjen z eksplozivom in potem imaš tega američana, ki se do zadnjega trudi, da bi ga rešil. čisti patriotizem, ki gledalca povsem odvrne od tega, da bi pač razmišljal na način, ki je pač bliže resnici. torej, da se vse te grozote tam dogajajo ravno zaradi američanov in ne obratno, da so američani tam, da bi pač stvari uredili.

  tisti prvi film je dokumentarec, kar je druga zgodba, tale lions of the lambs je pa ista poanta kot tale hurt locker. ukvarja se z američani samimi, ki na koncu koncev izpadejo žrtve. seveda kritizira ameriško oblast, ampak hkrati iz vojakov dela heroje, ki se v dobri veri žrtvujejo za ideale svoje države, čeprav so seveda s strani oblasti zlorabljeni. jaz sem ta film gledal, ampak stvari pač hitro pozabim, če se ne motim pa so recimo v tistem prizoru, ko se spopadejo s talibani, talibani povsem razčlovečeni, z zakritimi obrazi, skratka nek krut sovražnik, skoraj na pol ljudje, ki tolče po nas iz čiste zlobe.

 7. niko pravi:

  uh zelo dobro napisano
  komi čakam da jih vidim ampak vsak dan se mi bolj zdi da
  OSCARS GOES TO ……………………………..NOT TO AVATAR!!!!!
  Ne vem maš prav sej film je dober ampak pa pa tut fuuuuulll napak
  the hurt locker se mi zdi da bo slavil saj taki filmi s tako tematiko že dolgo niso slavili
  tako se mi zdi no drugače sm ga pa ravno včeraj gledal in se mi zdi zeeeelooo dober
  ampak mi zelo ni všeč da so tako spregledali mojega favoruta precious mislim da je film pri nagradah čiso spregledan in to se mi ne zdi fer
  ali pa se danes zna zgoditi da bodo delili oskarja da najboljši film bo avatar in najboljša režija pa bo seveda kathryn ali pa obratno
  letošnji okarji soo zelllooooooo napeti
  sicer pa iztok ti delaš na vtvju kk to da se še nisma srečala ker jaz tudi delam na vtvju!!!!! :)

  p.s joj letošnji oskarji bodo zelo napeti sam se mi zdi da avatar ne bo slavil
  gartner ali mogoče veš kje bojo vrteli letečo preprogo komaj čakam :) :):):):)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko, slabo bereš :)
  Že pišem, da jo vrtijo na E!ju že pol ure, drugače pa štarta ob enih na PRO 7, če se ne motim.
  Res je, nazadnje je slavil Platoon, če sva v isti tematiki, če se ne motim.
  Precious je dobil kar nekaj nagrad, a pri glavnih kot so BAFTE in globusi je izgubil, vsekakor pa ga čaka za Mo’Nique po moje.
  Res je, režijska nagrada je napeta, da peče, to smo se menili že tukaj:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/02/12/oskar-2010-najboljsi-reziser/
  VTV? Ja, zakon, čimprej me pocukaj za rokav :)

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marš, na nek način imaš prav, toda to me ne zmoti, da ni vseeno narejen briljantno.
  No ja, kaj pa je vojak drugega kot heroj, kaj bi ti rad, film, kjer bi bil copata? Potem pa zarolaj Platoona in Thin Red Line.

 10. niko pravi:

  tto sta prava dva filma kjer res seka
  no danes pa sm si ogledal imam pač pred oskarji navado da rad pogledam takšne filme ki so bili nominirani izpred leti in sem si ravno danes isposodil odličnega pianista in agleškega pacienta

  no pri kategoriji za režijo se kr žge po eni strani bi tud rad da bi dobil nagrado Quentin Tarantino kr se je v tej vlogi odlično znašel to je njegov žanr seveda!!!!! seveda pa bosta na vrhu kathryn
  in cameron daleč zadaj sta pa daniels in reitman ki me sploh ni navdušil kaj za vraga sploh up in the air dela med niminiranci namesto njega bi dal the men who stare at goats ki so ga zelo močno spregledali samo pač tako je
  to je akademija

  no tudi včeraj sem si ogledal dvojno igro dober film ampak bi rajši videl da bi slavila babilon ki je hudo dober film in pa seveda little miss sunshine ki je bil prav tako izvrsten čeprav so se morali potem zadovoljiti samo z oskarjem za izvirni scenarij.

 11. niko pravi:

  aja ps že odštevaš na strani oscars do podelitve jž že nestrpno lol XD

  DO PODELITVE ŠE 00:51:14

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pianist mene ni navdušil, po moje sem edini.
  Angelški pacient pa je odličen.
  Res je, tudi Tarantino je svoje delo opravil odlično, toda kot sem že večkrat povedal, škoda je, da je vrhunsko vojno dramo zjebal s stripovskimi forami.
  Končno nekdo, ki tako kot jaz pri Up in the Air ne vidi nič posebnega :)
  The Men Who Stare at Goats je meni genialen, očitno pa drugim ni bil.
  Babilon je fenomenalen, se strinjam, težka odločitev, Little Miss Sunshine pa zelo simpatičen, ampak ni v tej ligi.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zdaj še 46 minutk :)

 14. Tina M Tina M pravi:

  Oooo Sarah Jessica Parker je kraaaaaasna.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam in sem tudi zapisal, super in neobičajna obleka. Skoraj boljša kot od Zoe Saldane.

 16. Tina M Tina M pravi:

  Ops, Charlize Theron je pa malo čudno obleko izbrala, spominja na tole: http://www.topnews.in/files/madonna421.jpg :)

 17. niko pravi:

  CCCCAAANNTT WAIIITTT
  joj mi2 zgledava ko da je novo letto že odšteva kot da je praznik ne sej tek je prav:)
  a si ti videl miley kako skromna je letos na rdeči preprogi lansko leto pa je imela na seb kok
  12kg obleko iz diamantovv to me zelo preseneča
  joj js pa nimam pro 7 kk pa je na pro 7 kaj se tam dogaja
  v kategoriji za režijo navijam za kathryn kr se mi zdi taka preprosta ne lima se na kamere tk ko druge in je zelo odlično opravla svoje delo če pa ne dobi pri režiji potem pa upam da bo doibila za naj producentko v kategoriji za najbolši film ta bi teeška
  sm videl da ti je zanič blin side meni pa se zdi bolj povprečen film

  iztok samo še 35 minutk:)

 18. niko pravi:

  aja kk ti je ušeč ta novi precednik akademije?????
  ne vem men se zdi boljši od sida ganisa ki je bil prejšno leto

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, maš prav, slaba izbira, čeprav jo je Jay Manuel hvalil :)

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko, a veš da nimam pojma kdo je predsednik, na to nikoli ne dan veliko :)
  Nazadnje se spomnim, da je bil Karl Malden, pa so ga menjali, ker ga je nekaj polomil pri letnicah na odru, če se ne motim.
  Stari, to je moj praznik vsako leto, moj dan, moj večer :)
  Miley počasi prihaja k sebi, kare je kul.
  Na PRO 7 je zdaj nemški red carpet, dobra zadeva, potem pa seveda podelitev.
  The Blind Side je zelo, zelo povprečen, nič novega, čisto nič.
  Še 29 minut :)

 21. Tina M Tina M pravi:

  Queen Latifah je izbrala lepo obleko lepe barve. Pa pravkar gledam Demi Moore…. super lepa je.

 22. Tina M Tina M pravi:

  Pri Marku Anthonyju je čigumi manj moteč kot očala.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem ujel, ker skačem tudi na PRO 7, kjer jih ne zanimajo le obleke :)
  Pa smešen mi je ta nemški novinar, ko se mora ful truditi, da koga ujame, ker ni ravno od Eja :)

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Eh, očala so okej, frajer pač :)

 25. niko pravi:

  gabby is so the best ona bi mogla dobit oskarja perfektna je

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gabourey Sidibe?

 27. Tina M Tina M pravi:

  Novinar na E! izpelje boljši pogovor, ta na PRO 7 mi je tečen.

 28. niko pravi:

  ja
  a ste vidli kate
  lansko leto ni bla tk lepa letos je pa fuull
  gartner a boma odšteval potem 10 naprej
  ker je samo še 3 minute poglej na stran

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, ker je živčen, saj se mora boriti, da mu kdo stopi pred kamero :)
  Na E!ju imajo vse zmenjeno, pa se imajo fino.

 30. niko pravi:

  aja podelitev bo čez 30 ure povejte mi na kirmu majo najbolš rdečo preprogo

 31. Tina M Tina M pravi:

  S kom je spala ta rjavolasa voditeljica, da je prišla sem? :) Meni deluje zelo nerodno in nekoristno.

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, zdaj je uradni red carpet, prej so bile solo oddaje od E!ja in PRO 7, zdaj je uradni začetek predšova, kar pomeni, da se prireditev začne čez 20 minut. Pozabi na E!, tam ne bo podelitve, tam je skoz samo rec carpet.

 33. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nimam pojma, verjetno z Georgeom Clooneyjem :)

 34. Tina M Tina M pravi:

  Ta od Georga se mora počutiti ful čudno glede na to da ne govori angleško in ne razume, kaj jo novinarji sploh sprašujejo.

 35. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mislim, da je bla to njegova šala :)
  Le kako bi se drugače on pogovarjal z njo?

 36. Tina M Tina M pravi:

  Hm… ne moreš vedeti ali gre za šalo ali ne, če pa še daje občutek kot da ne ve, o čem govorijo heheh :D
  Ima pa lepo obleko.

  Jep…it’s official… za najlepšo obleko zmaga Sarah Jessica Parker.

  Komaj čakam, da vidim Steva in Aleca :)

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Drgač pa je voditeljca Kathy Ireland, nekdanja dokaj znana igralka, ki se je potem zelo hitro izgubila in sedaj kot kaže vodi prireditve.

 38. Tina M Tina M pravi:

  Ta mala iz Education bo po moje prišla še daleč.
  Aja, pa Helen Mirren tudi lepo zgleda. Zelo elegantno.

 39. alko pravi:

  prva opažanja-zelo slabo ozvočenje, grda scena in zelo namrščeni obrazi v dvorani! bravo waltz!

 40. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Alko, uf, ne strinjam se, meni so pa vsi dobro volje in polni pozitive, prav lepo jih je videti. Pa tudi zvok se super sliši. Kje pa gledaš?

  Tina, zelo daleč, kar iz lufta je prišla, pa že tako dobre vloge dobiva. Mirrenova pa res dame.

 41. Tina M Tina M pravi:

  Crazy Heart prva zmaga…super :) Saj je bila res dobra glasba.

 42. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ta komad sem si vrtel med pisanjem ocene vsaj desetkrat zapored. Krasna pesem s super besedilom.

 43. alko pravi:

  na pro 7…aja, a drugač kdo ve zakaj tokrat nismo slišali nominiranih pesmi na odru in je treba namesto tega gleedati reklamne spote nominiranih filmov?

 44. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tokrat so se odločili, da pesmi ne bo v živo na odru, kar je škoda, a vendarle izboljša tempo prireditve.

 45. Filip pravi:

  Nobena moja napoved za scenarij se ni uresničla :/

 46. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi jaz sem presenečen, hvala bogu pozitivno, saj sta slavila filma, ki sta mi bila zelo všeč.

 47. alko pravi:

  ena nova ideja se mi je utrnila-a je možno da bojo borbo med meryl in sandro rešili tako, da bodo oskarja podelili gabey? zaenkrat filmu precious kr dobro kaže, in tovrstna rešitev se je v zgodovini oskarjev že večkrat pojavila!

 48. Filip pravi:

  Mene sta bolj prepričala V zraku za prirejen in Barabe za originalen scenarij. Sem se pa začel resno spraševat o zmagovalcu..Precious jih kar pobira. Hehe tale parodija na Paranormal Activicty je bla hilarious xD

 49. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filip, Barabe sem imel v mislih tudi jaz, Up in the Air pa je precenjen, pa pika :)
  Res je, tudi jaz sem se zelo režal, ko je Martin klofnil Baldwina :)

  Alko, po moje ne bo treba, saj bo Streepova itak še stokrat nominirana :)
  Sandra pa po moje ne bo imela več take možnosti. Če ga danes ne dobi, ga ne bo nikoli dobila.

 50. Mateja pravi:

  No, jaz si nisem ogledala ne Bombne misije in ne Avatarja (Šok, a ne?), vem pa, da je Avatar potopil Titanik. Ta film je stal veliko, pa tudi zaslužil je ogromno.
  http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=avatar.htm

  Potem sem šla zdajle pogledat na Box Office Mojo in kaj vidim? Bombna misija ni uspela pokriti svojega 15 milijonov dolarjev velikega proračuna z izkupičkom ogledov v ZDA, v tujini so pa tudi zaslužili malo.
  http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=hurtlocker.htm

  Torej… Film, ki je zmagal na Oskarjih, je tako rekoč v rdečih številkah, pri tem pa je jasno, da ga je videlo zelo malo ljudi. Ko vidiš, da je tak film premagal Avatar, se lahko le nasmejiš. Saj ne, da bi moral oskar na za najboljši film vsako leto nujno iti v roke najbolj dobičkonosnega filma, a pričakovala bi, da ga bo dobil film, ki ga je videlo dovolj ljudi in ki nima problemov s financami. Nekaj solidnega in relevantnega torej.

 51. :) pravi:

  sam izy ne obstaja samo ena verzija dvdripa a veššš :) … če piše zraven file-a dvd rip še ne pomeni, da je res ornk kvaliteta. dandanes je pomemben tudi zvok, ker če povežeš laptop z tv, mora biti zvok u nulo in tudi slika mora trgati gate :) … bom bom, počakal še mal. danes je pa res na vrsti hurt locker, ker če je pometel z vsemi, si ga pa moram ogledati.

 52. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja, večkrat se zgodi, da filmi nominirani za oskarje prislužijo zelo malo, predvsem v kakih igralskih kategorijah. The Last Station je bil letos tak primer. Imam občutek, da ga ni videl nihče. Tudi Crazy Heart recimo trenutno ima manj kot 30 milijonov zaslužka, a lepo počasi raste.
  Zaslužek nima nobene zveze s kvaliteto filma, zato je povsem nepomembno kakšni so poslovni rezultati za film, ki je favorit za nagrade. Je pa res, da je The Hurt Locker zaslužil izjemno malo, morda celo najmanj od vseh zmagovalnih in toliko nominiranih filmov, saj je že leta 2008 v bistvu začel igrati, pa ga ni opazil nihče. Četudi je pobiral nagrade na ostalih prireditvah in dobil nominacije za oskarja, rezultat ni bil nič boljši, toda zdaj je zmagal in ga bodo brez dvoma spet poslali v kina, kar pomeni, da si bo opomogel in prislužil nekaj denarja. To se prav tako večkrat zgodi, da film po zmagi spet pride v kina in lepo služi. Ga je pa veliko ljudi videlo doma s pomočjo interneta, kar pa spet seveda nima zveze z zaslužkom. Da bi bil zaslužek vsaj malo relevantna zadeva, pa nikakor ne drži in nima prav nobene zveze. Očitno je bil predober in preveč kvaliteten, da bi bil uspešnica.

  Smeško, tale je okej v vseh pogledih, no ja, razen če gledaš samo verzije, ki so podobne originalom iz dvdja :)

 53. Aljoša pravi:

  :) :) :) :) BRAVO JEFF :) :) :) :)

  Drgač pa lep opis dogajanja gartner.

 54. Filip pravi:

  Jaz moram rečt, da mi je bil šov lansko leto veliko boljši. OK, Baldwin in Martin sta imela res dobre fore, tudi drugi, vendar so bili lanski oskarji bolj izpiljeni, prireditev je bolj gladko potekala, bolj izvirno je bilo vse skupaj. Tukaj je pa bila tista glasba tako na glas, da se sploh ni slišalo napovedovalke, itd.

 55. Vanja1 pravi:

  Zanimivo ! Čuj , ko že vrsto let spremljaš to , je že kdaj komu uspelo to Kaj je Sandri Bullock, da je dobila isto leto Zlato Malino in Oscarja !?! ;)

 56. spookymulder spookymulder pravi:

  Bil je dober, zanimiv in tekoč šov, z všečnima voditeljema, ki sta si spretno razdelila vlogi bebčka (Steve Martin) in nergača (Alec Baldwin) ter nista utrujala s kakšnimi političnimi satirami, temveč sta se raje lotila igralskih kolegov in kolegic.

  Da so Avatarja spregledali v obeh glavnih kategorijah je po mojem sicer krivično, saj bi si Kathryn in Cameron po mojem morala razdeliti nagradi za najboljšo režijo in film. Če smem biti malce zloben bi zatrdil, da je ostal grenak priokus, da je šla nagrada za žirijo predvsem v smeri prvega oskarja za režiserko, če ostanem malo bolj realističen, pa so očitno svoje opravili tudi lobisti, kar je dokazal tudi suspenz udeležitve podelitve enemu od producentov Bombne misije, ki je preveč odkrito in neposredno pozival člane akademije, naj glasujejo za njegov film in ne za Avatarja. Da bo to večer Bombne misije je postalo jasno že ob podelitvi nagrad za zvok in montažo zvoko, kjer bi po vseh pravilih morala zmagati Avatar ali Zvezdne steze, a je očitno Bombna misija za prepričljivo zmagoslavje večera morala zmagati tudi v kategorijah, kjer ni bila favorit, da se ne bi slučajno govorilo, da je Avatar kljub vsemu dobil več oskarjev.

  Kakorkoli že, na koncu se kljub vsemu nisem metal ob tla, saj je bil zame osebno večer rešen z oskarjem za Bullockova, ki si ga je zaslužila na celi črti in tudi v zahvalnem govoru pokazala največ iskrivosti, tako kar se tiče komičnosti, kot tudi pristnosti čustev. S tem je postala tudi prva igralka, ki je v istem letu prejela tako oskarja, kot tudi zlato malino, a tudi pri slednjem je pokazala veliko mero ironije, ko je prišla na podelitev “nagrade” in udeležencem pripeljala voziček DVD-jev filma, ki ji je prinesel malino. Letos je bilo zares Sandrino leto, za kar ji čestitam in si s smehom predstavljam, kako se je ob razglasitvi Iztoku stemnilo pred očmi. ;-)

  Ostale nagrade so padale več ali manj po pričakovanjih – vesel sem bil tudi nagrade za glasbo animacije V višave, razočaran da nobenega kipca ni prejel V zraku in presenečen nad tujejezičnim oskarjem za argentino, saj se o filmu Skrivnosti v njihovih očeh ni kaj dosti govorilo.

 57. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Aljoša, hvala, prijatelj.

  Vanja1, bilo je, da je eno leto padel oskar, drugo pa malina, da je padla malina pa potem ne oskar, toda da bi padla malina in ostar, to pa se ni zgodilo še nikoli. Tudi to je dokaz, da se akademiji zmešalo. Če mene vprašaš, bi ji lahko malino dali celo za isto vlogo.

  Filip, napovedovalke se nikoli ne sliši, nimam pojma zakaj, v skrajšanem posnetku ja, v živo nikoli. Meni je pa avno letos šov izjemno tekoč in mi je minil kot bi trenil. Ko so na koncu vse tako hitro končali, sem bil prav jezen, potem pa sem pogledal na uro in videl, da je že več kot tri ure minilo. To se mi še ni zgodilo.

  Spooky, tudi meni je bilo odlično, da sta o vsakemu nekaj povedala, zato mi je bil uvodni dialog odličen. Po moje si eden redkih, ki se še vedno ne zaveda, da Avatar ni film, marveč posebni efekt, podložen s filmom, to pa ni za oskarja, dragi prijatelj. Že nominacija je bila zame veliko presenečenje. Kot da bi nominirali Transformerse, daj no, ne ga srat.
  Ravno nasprtno, ta “škandal” bi lahko oskarje zajebal, ne pa mu jih omogočil.
  Ma v tehničnih kategorijah so vsi filmi tako zelo dovršeni, da težko ločiti kdo je res boljši, če mene vprašaš.
  Rešen zaradi Bullockove? Jaooo, sva si različna, ona je meni edino sranje večera, vse ostale nagrade so v bistvu štimale, seveda poleg risanke Up, kjer je bil boljši Fox. Zaslužila? Za kaj le? Za nošenje različnih oblek? Malino, ja, oskarja ne. Več iskrenosti pa je po moje pokazal Jeff Bridges. Njeno leto pa je bilo, to pa se strinjam. Imela je dva zelo uspešna filma, pa še oskrja in številne nagrade je prejela za The Blind Side, ki je zaslužil več kot katerikoli film z žensko glavno igralko.
  Jaz pa sem zelo vesel, da je Up in the Air ostal praznih rok, saj so bile že nominacije dovolj.
  Zmaga Argentine pa, hm, očitno je Hanekek preveč nor za akademijo.

 58. MATEj pravi:

  Sam sem predvsem vesel, da Avatar ni dobil nagrad v glavnih kategorijah, ker se mi zdi zelo precenjen. Razen posebnih učinkov, je vse ostali čisto nekaj običajnega. Težko pa rečem, da je Hurl Locker tako zelo dober. Ti si v recenziji napisal: “Tako zelo napetega, divjega, energičnega in temperamentnega filma niste videli že sto let. To ni več film, to je vojni dokumentarec, zajebani reality show.” Sam sem danes pogledal le dobro polovico tega filma (niti ga nisem mislim, a zdaj ko je dobil oskarja sem si premislil), drugo bom jutri. S prvo polovico tega, kar si napisal, se niti slučajno ne strinjam: ne zdi se mi napet, niti energičen, niti temperamenten. Dogaja se zelo počasi, je zelo razvlečeno, scenarij že mogoče je izviren (ker pač še ni veliko filmov z aktualno iraško tematiko), a da je dober scenarij se pa ne strinjam, saj je le skupaj pripopanih par kadrov deaktiviranja bombe in to je to. Se pa strnijam z drugim delom tvoje teze: da je ubistvu vojni dokumentarec oz. reality šov – to pa dejansko je, ni pa film, vsaj zame ne. Pa da ne bo pomote tudi ostali nominirani filmi me niso preveč prepričal (nekatere si sicer še nisem ogledal) – edini katerega res hočem videti je Precious z Monique. Če bo čas, še ta teden.

 59. spookymulder spookymulder pravi:

  Eh, oprosti kolega, ampak kvasiš neumnosti, ker ti je lobistična mašinerija oprala možgane – na začetku so skoraj vsi hvalili Avatar, za Bombno misijo pa ni slišal skoraj nihče, potem pa je kar naenkrat postalo moderno, da se postaviš v ta ali oni tabor – Bombna misija, naj bi bila bolj intelektualna in poglobljena, čeprav je samo malce bolj osebno glorificiranje večne ameriške vojaške prepotentnosti, Avatar pa naj bi bil zgolj potrošni material za široke množice. Tega ne kupim, saj sem ga sam do sedaj videl že petkrat, prvič in drugič morda res predvsem zaradi efektov, vsi naslednji ogledi pa so bili zgolj zaradi zgodbe in ogromnega števila zelo subtilnih in lepih sporočil, ki jih gledalec lahko odnese od filma … če se seveda ne zdi sam sebi preveč pomemben, da bi skupal razumeti malce bolj fantazijsko zgodbo, ki pa je dejansko zgolj simbol vsega, kar se dogaja dandanes v naši družbi. Trditev, da si Avatar ne zasluži oskarja (ali vsaj nominacije), je tako bizarna, kot da bi trdil, da si zlatega kipca ni zalužil Scorsese, ker je Dvojna igra zgolj kopija hongkoškega izvirnika, ali pa da je Titanik kliše, ker gre v bistvu zgolj za Romea in Julijo na morju.

  Bullockova pa je bila vrhunec večera, tako zaradi osvojene nagrade, kot tudi zahvalnega govora, ki je bil definitivno najboljši letos. Njena nagrada je bila povsem zalužena, če nisi začutil in razumel The Blind Side pa si ga boš mogoče malce bolj objektivno znova pogledal čez nekaj let in vsaj upam takrat malce spremenil svoje mnenje, saj gre po mojem za zelo doživet in iskren film. Jeff Bridges je zelo skuliran tip, ki mu oskarja privoščim iz vsega srca, toda v zahvalnem govoru sem od njega definitivno pričakoval več.

  Za Hanekeja pa sem sumil, da utegne ostati praznih rok, ker je njegov film vendarle morda malce preveč artističen za ameriško kinematografijo, toda namesto njega sem pričakoval oskarja za Preroka … je pa res, da argentinskega filma še nisem videl, tako da mu morda delam tudi krivico.

 60. :) pravi:

  evo glih pogledo hurt locker … prvič, zadnič in nikol več! aaajde

 61. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smeško, ti si en čuden model :)

  Spooky, ne drži, Avatarju so mnogi očitali pomanjkanje dobre zgodbe, hvalili so le posebne efekte. Ko je zmagal na globusih, je bilo to prvovrstno presenečenje. In seveda, a miliš, da Cameron ni lobiral še huje kot Bombna misija? Meniš, da če tega niso povedali, da to ne drži? Ne bodi naiven.
  Petkrat si ga videl? Jaooo, in ti meni o pranju možganov :)
  Avatar je računalniška igra in ne film. Pika.
  Vrhunec večera je bil meni spomin na Johna Hughesa, ne pa zahvalni govor neke Bullockove.
  Nisem razumel The Blind Side? Kaj pa je posebnega razumeti pri povsem navadnem in že stokrat videnem športnem filmu? Daj no, ne lomi ga.
  Jeff je bil v Crazy Heart tako popoln, da zahvalnega govora še rabil ne bi. Če sem iskren, je oskar zanj žalitev.

  Matej, se več kot strinjam s tvojim mnenjem za Avatar. Da to ji je The Hurt Locker dolgočasen in počasen, pa te res ne razumem. Če kaj ni, je to. Jaoo, kako so okusi različni. NImapš kej, tako je :)

 62. Jure pravi:

  Hurt Locker je tud men dolgočasen. Po manj kot pol ure veš, za kaj se gre in ne pričakuješ nič posebnega in tudi nič posebnega se ne zgodi. Vojaški film pač. In si ga nikol ne nameravam več ogledat.

  Tudi Avatarja si ponovno v bližnji prihodnosti ne nameravam več ogledat.

  Je blo nekaj filmov v 2009, ki so prinesli tisto več, ta 2 to nista bila.

  Vidim, da je Hurt Locker šele nekaj tednov nazaj prišel pri nas v kino. Hm, kako to, da so ga naši kinematografi spregledali, če je pa “tako dober”

  Blind Side pa je meni precej povprečen, prav tako Sandra Bullock.

  Aja, pa še to: ko pokažeš v ZDA na ekran ameriško vojsko in Irak hkrati, ti to prinese že avtomatsko precej glasov prednosti. Samo za primer: v ZDA na televiziji FOX med sezono NFL (national football league – ameriški nogomet) poteka vsako nedeljo pred tekmami 1-urna oddaja (pregame), kjer pač analitiki razpravljajo o tekmah, igralcih,… No, letos so enkrat prenašal to oddajo direkt iz Iraka. Vso svojo tehniko in vse, kar je blo treba so preselil v Irak. In seveda se jim je to zelo dobro izplačalo, čeprav so bili stroški ogromni.

 63. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kateri filmi pa tebi niso dolgočasni recimo?
  Kateri so ti bili v letu 2009 top izbira?
  Spregledali so ga tudi vsi ostali kinematografi, saj je bil posnet že leta 2008. Očitno je bil predober za gledalce, kot radi rečemo. Zdaj je pravici zadoščeno in bo končno dobil pravo distribucijo. Se pa velikokrat zgodi, da mnogi odlični filmi ne najdejo stika z gledalci in potem zaživijo na internetu ali na dvdju. Naša kina pa itak večkrat pozabijo na mnoge filme, tako da to ni merilo, mar ne.

 64. :) pravi:

  ja zelo čuden :) … izy če nisi vsaj 3x zazehal med filmom, kapo dol. zakaj pa je pomoje zmagal? čist logično. vsi vemo kaj gre američanom v “vrhu” po glavi…kar se da dlje biti v vojni zaradi dobička in itak, da mora zmagati film, kateri kaže vojno v iraku in ljudem govori : ” vidite, moramo še ostati tam, zato nas podprite, da se vojna še nadaljuje ” … zgodba enega vojaka v iraku, brez akcije, brez napetosti in še moja punca je rekla, da film izgleda kot dokumentarec in ne film. uhh, zgleda da sma oba čudna :) … ajde Lp

 65. Jure pravi:

  Če samo pogledam na seznam nominirancev, so mi bili precej boljši od favoriziranih dveh: District 9, An Education, Inglourious Basterds, Precious. Ampak kot praviš: “Jaoo, kako so okusi različni. NImapš kej, tako je”

  No, jaz še vedno ne razumem, kako bi spregledali tak film, če bi bil res tako odličen. Saj živimo v dobi interneta in ne v kameni dobi.

 66. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smeško, kako bi zehal med najbolj napetim, ostrim, direktnim in živce parajočim filmom zadnjih let? Kapo dol tebi, da ti je to ratalo.
  Stari, to je zame protivojni film, proti ameriški, če hočeš, kot Platoon, ne pa patriotsko sranje kot meniš ti.
  Zmagal je zato, ker je preprosto najboljši od vseh, ki so jih nominirali.
  Brez akcije in napetosti? Smo gledali isti film? Jaooo :)

  In seveda, prav to, da zgleda tako realno kot dokumentarec, ga dela za mojstrovino.

 67. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jure, District 9 in Precious sta tudi meni odlična, Barabe nekoliko manj.

  Kot sem že dejal, mnogi odlični filmi ostanejo neopaženi, saj ne dobijo prave distribucije, ker pač niso narejeni za rajo. Tako je od nekdaj. Še mnoge klasike so bile v svojem času popolnoma neopažene, pa so potem skozi leta dobile pravi status.

  The Hurt Locker je bil sprva neopažen, nato pa je začel pobirati vse mogoče nagrade. Da ga medtem ni bilo v kinih, je logična poteza, saj so s stem gledalce rajcali, kar pomeni, da so čakali na oskarje. Zdaj pa bo štala, vsaj upam da, saj bi bilo škoda, da ga folk ne bi videl, ker je res odličen.

  Sicer pa tudi “tvoj” Precious ni bil ravno uspešnica na začetku, saj je štartal v zelo malo kinih. Če ne bi začel pobirai nagrad, ga tudi ne bi bilo nikjer več.

  Stari moj, kvaliteta filma nima večkrat nobene zveze s komercialnih rezultatom in dejstvom, če ljudje za film vedo ali ne. Čudno razmišljaš.

  In ja, spregledali so ga gledalci, kritiki in tisti, ki talajo nagrade ga niso kot vidiš.
  Še bolj grozno je, če imaš dober film, pa te spregledajo tako gledalci kot kritiki, kar se prav tako velikokrat zgodi.

 68. Jure pravi:

  “Smeško, kako bi zehal med najbolj napetim, ostrim, direktnim in živce parajočim filmom zadnjih let?”

  Jaz sem zdej že 100%, da mi nismo vsi gledal istega filma.

  Seveda ni linearne zveze med zaslužkom in kvaliteto, ampak ne moremo pa reči, da povsem povezana ta 2 pojma nista. Tako pač je pri tem. Kvalitete ni mogoče meriti s štoparico ali metrom. Če 2 rečeta, da je film A boljši, 1 pa glasuje za film B, je pač film A boljši.

 69. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Včasih sta kvaliteta in zaslužek povezana, včasih nista. Mnogi finančno uspešni filmi so navadno sranje, mnogi super filmi zaslužijo le drobiž.

  Okusi so različni, subjektivni, toda kvaliteten film se ponavadi loči od sranja, pa četudi se dva ne strinjata.

  Če ponazorim zares pretirano: Casablanca je pojem kvalitetnega filma, Alvin in Veverički 2 pa pojem totalnega sranja. Tu menda ni dileme, mar ne?

  Reči, da je The Hurt Locker popolnoma zanič, pa je trapasto.

 70. :) pravi:

  hehe, ja zgleda res nismo gledal istega filma :) … pač 100ljudi 100čudi … men je film bil dolgočasen, malo je manjkalo da se zaspal zraven. nič akcije, nikakršna zgodba … samo vojak, ki je malo freaky in razrešuje bombe. več v filmu nisem videl, res ne.

 71. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nič akcije, nič napetosti? So prizori, kjer čakaš ali ga bo razneslo ali ne, romantična komedija? Pa prizori na fronti, ko vojaki padajo kot muhe? Pa ko se un Iračan nafila z bombami? Pa ko že na začetku razfuka cel ekran od tiste bombe? Pa napetost med glavnimi junakoma, ki bi se najraje stepla med sabo? Je to prikaz življenja lista?
  Jaooooooooooooooooooooooooo :)

 72. :) pravi:

  hehehe … ja js sm takoj vedel, da bo on preživel vse bombe. nihče od glavnih igralcev ni umrl, se pravi da niti ni bilo tragedije. še un mali ki je prodajal dvdje je bil živ. sej ni panike izy, jst ti sam povem, da meni ni bil všeč … mogoče bi si kak film mogl skup pogledat in da bi lahk debatiral kar ob filmu :)

 73. w33d w33d pravi:

  no Iztok, koliko ti jih je na koncu uspelo pravilno napovedati? Meni je šlo letos nekoliko bolje kot lani, končni izkupiček je 18/24.

 74. Vanja1 pravi:

  Si pa imel prav, da ni bilo nobene napetosti in vzdušja ob razglasitvi “the Best picture”, žalostno, da niso prikazali kateri filmi so sploh vse bili nominirani, saj je to vendarle kategorija katero si vsi najbolj zapomnijo in je najbolj odmevna.. škoda, da je Tom prišel gor, povedal 2 stavka in takoj odpr kuverto, lahko vsaj malo zaklekel stvar in poskrbel za nekaj napetosti. Očitno se jim je mudilo zakčjučit prenos. :)

 75. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smeško, stari moj, umrla sta Guy Pearce in Ralph Fiennes, kar je vsaj tako šokantno in presenetljivo kot pri Hitchcockovem Psihu.

  W33D, dejansko nisem nič napovedoval letos. Če sem iskren, pa bi kiksnil pri režiji in seveda pri scenariju.

  Vanja1, zelo mudilo se je, kar je trapasto, na koncu se namreč ne sme muditi, pa kaj če bi šlo čez predvideno uro, tega res ne razumem. Minuta gor ali dol.

 76. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Scream Awards 2010 pravi:

  [...] vesel sem, da sem jih, saj so hudičevo zabavne, kul in gledljive. Nekje med MTV Movie Awards in oskarji, no ja, bolj MTV Movie Awards, le da se mi je zdel filing še boljši. Tudi med gledalci, ki so se [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !