Oskar 2010: Glavna moška in glavna ženska vloga

5.03.2010 ob 17:23

Glavna moška vloga:

Jeff Bridges za Crazy Heart

George Clooney za Up in the Air

Colin Firth za A Single Man

Morgan Freeman za Invictus

Jeremy Renner za The Hurt Locker

Glavna ženska vloga:

Sandra Bullock  za The Blind Side

Helen Mirren za The Last Station

Carey Mulligan za An Education

Gabourey Sidibe za Precious: Based on the Novel Push by Sapphire

Meryl Streep za Julie & Julia

Čeprav sem upal, da bom pred nedeljsko podelitvijo uspel videti vse nominirance, mi to žal ni uspelo, saj filmov A Single Man in The Last Station ne najdem nikjer. To seveda pomeni, da težko pošteno ocenim obe kategoriji, saj mi manjkata Colin Firth in Helen Mirren, toda kar je, pač je, zato gremo k vsem ostalim, pri katerih sem imel več sreče. Pri igralcih seveda navijam za Jeffa Bridgesa, ki je v Crazy Heart tako zelo dober kot je bil Mickey Rourke v The Wrestlerju. Prav zato se bojim, da bo akademija spet naredila napako in oskarja recimo dala Colinu Firthu, ki pa je, če sem iskren, vsaj po odlomkih prav tako zelo dober. Izjemno prepričljiv je bil tudi Jeremy Renner, čeprav sem zdi, da bi morali nominirati tudi njegovega nič manj izvrstnega soigralca Anthonyja Mackiea. Prepričal me je tudi George Clooney, medtem ko pri Morganu Freemanu ostajam zelo hladen in menim, da si nominacije sploh ne zasluži.

Pri igralkah je glavna favoritka seveda Sandra Bullock, kar je totalna idiotija, saj le pozira in se preoblači. Že nominacija je zločin, če zmaga, pa bom itak bruhal. Meryl Streep je dobra kot vedno, čeprav ji oskarja za Julio vendarle ne bi podelil. Novinka Carey Mulligan je izvrstna, o tem ni dvoma, toda menim, da jo vseeno prekaša temnopolta Gabourey Sidibe, ki za razliko od Mo’Nique povsem po krivici ostaja brez nagrad na številnih prireditvah. Tukaj izbranke dejansko nimam, Helen Mirren, ki itak nima možnosti, še nisem videl, zato bi rekel, da mi je vseeno katera zmaga dokler ne zmaga Sandra Bullock, ki bo verjetno zmagala, ker so člani akademije pač bebci.

 

14 komentarjev na “Oskar 2010: Glavna moška in glavna ženska vloga”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  Pri moških je glavni favorit definitivno Jeff Bridges, ki bi mu tudi osebno oskarja najbolj privoščil, ne zgolj za to, temveč tudi za veliko izjemnih prejšnjih vlog.

  Morda ga lahko preseneti le Colin Firth, ki je tokrat odigral po mojem mnenju svojo življenjsko vlogo, pa tudi celotna zgodba filma Single Man utegne biti zelo všečna filmski akademiji.

  Moj tretji favorit bi bil George Clooney, ker se je odlično vživel v svojo vlogo, na četrto mesto postavim Morgana Freemana za izjemno natančno upodobotev Nelsona Mandela, na koncu pa ostane še Jeremy Renner, ki bi mu raje namenil oskarja za najbolj perspektivnega igralca, če bi taka nagrada seveda ostajala.

  Med igralkami je nesporna favoritinja Sandra Bullock, ki ji nagrado privoščim iz vsega srca, saj si jo povsem zasluži in bom zanjo držal pesti, četudi se zavedam, da bi to pomenilo pobruhan Iztokov računalnik in TV. ;-)

  Mislim, da jo lahko ogrozi le vedno fenomenalna Meryl Streep, ki je tudi tokrat naredila izjemno metamorfozo v Julio Child. Čeprav ima v bistvu že toliko nagrad, da se bo verjetno vsak član akademije pred oddajo svojega glasovalnega lističa vprašal, če res postrebuje še en zlati kipec? :-)

  Na tretje mesto bi postavil Helen Mirren, ki po kosistentnosti odličnih vlog vse bolj spominja prav na Streepovo, je pa morda v Zadnji postaji odigrala za odtenek preveč hladno različico usodne ženske.

  Carey Mulligan bi dal oskarja za najbolj obetavno novinko, saj je prepričala z izjemno igro in čustveno paleto, Gabourey Sidibe pa bi si zaslužila kipec za najbolj trpečo žensko bitje na tem usranem planetu, če ne bi bila njena vloga tako očitno čustveno pretiravanje (emotional overkill).

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa kako je mogoče, da ne opaziš kako strašno povprečno igra Sandra Bullock v tem filmu, kjer je tudi nominacija za naj film leta popolnoma idiotska, saj je povsem navaden in s klišeji nafilan športni film?
  Tega res ne razumem. Četudi je Bullockova tudi meni okej igralka, ki me je prepričala v marsikaterem filmu, je tukajle tako zelo prozorna in neizrazna, da glava peče.
  Glede Streepove, prav to, da vsi mislimo koliko nagrad ima, jo vedno znova pušča brez zmage, pa četudi ja za oskarja nazadnje slavila pred sto leti.
  Če sem iskren mi je bila boljša v It’s Complicated, medtem ko mi je bila Bullockova milijonkrat boljša v The Proposal, hudiča tudi v All About Steve.
  Če praviš, da pretirava Sidibe, kaj šele potem praviš za Mo’Nique :)

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Bullockova je v tej vlogi odlična, saj pokaže doslej njeno najboljšo igralsko globino, kot tudi zmožno velikega čustvenega razpona, je pa res da to ne počne tako vsiljivo, nasilno in manipulativno, kot smo temu priča npr. v Precious.

  Ja, Streepovo pa res malo tepe to, da ima ogromno nominacij in se zato zdi, kot da vsako leto prejme oskarja … dobro, če že ne Bullockova, pa naj ga dobi ona. Pristanem tudi na tak kompromis! :-)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaooo, sva gledala isti film? Tako prazne in pozerske predstave še nisem videl. To ni igra, to je nastopanje v čim več različnih cotah in smejčkanje v kamero, kjer si očitno tudi ti nasedel povprečno prikazani zgodbi o Pepelki in dobrem srcu njenih sponzorjev.

  Kompromis sprejet :)

 5. alko pravi:

  sandra bo stoposto dobila oskarja samo zato ker akademija obožuje “neresne” igralke, ki si za pet minut nadanejo fancy oblekico, obvezna je seveda tudi pretirana uporaba naglasa (južnjaškega, v tem primeru)! te igralke nato hitro opustijo snemanje dram in se vrnejo v žanre kot je npr. komedija, ker, roko na srce, nimajo med dramami in igralkami kot sta meryl streep in laura linney nič iskati! isti scenarij se je zgodil že pred nekaj leti, ko je reese witherspoon izmaknila oskarja 63457396-krat boljši felicity huffman in ni zatem posnela niti enega dobrega filma več.

  P.S. kljub vsemu pa sandri privoščim zmago, ker gre le za eno najbolj sproščenih in dobrodelnih oseb v hollywoodu!

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Akademija obožuje tudi igralke, ki se za vlogo pogršajo, recimo Charlize Theron v Monster. Ali pa romantičarke, ki se zresnijo, recimo Julia Roberts v Erin Brokovich. Naglas pa vedno pali, to pa se strinjam, pa igranje resničnih likov tudi, toda Bullockova je tako zelo povprečna v tej vlogi, da je groza. A očitno je to zgodba o uspehu, saj je film tipičen za ameriška srca.
  Se pa strinjam, da je finta zelo podobna kot pri Reese, od katere je bila poleg Felicity boljša tudi Charlize Theron v North Country. Toda vseeno je bila Reese veliko boljša kot je sedaj Bullockova, sa je vendarle svoj lik odigrla suvereno in prepričljivo. Sicer pa še ni rekla zadnje besede, saj jo čaka cel kup zelo zanimivih projektov.

  Sicer pa bi tudi jaz privoščil Bullockovi, toda ne za tole vlogo.

 7. Aljoša pravi:

  Če dobi OSKARJA Colin Firth, ne bom več spremljal te prireditve! Mislim kolinfegetfirth pa ne me jeb..! GOOOOOOO JEFfUCKINBRIDGES!!!!

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A si ga gledal v A Single Man?

 9. Aljoša pravi:

  Sem ga pa me ni prepričal za oskarja definitivno NE!

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sprašujem zaradi tega, ker ga jaz ne najdem nikjer in ker sem zelo jezen, da mi ni ratalo pred podelitvijo, ki bo čez nekaj ur, videti vseh kandidatov.

 11. Aljoša pravi:

  Jaz sem ga čist po nesreči gledu, ko sem bil Januarja v Milanu, tri dni sem bil na sejmu kot zastopnik podjetja kjer sem zaposlen bil sem sam spal pa sem 200 metrov od kino kompleksa in bil je edin film s podnapisi na sporedu tako, da sploh nisem imel kaj izbirat.
  Film je dober ni kaj ampak Colin ni Jeff jebi ga :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jeff je v Crazy Heart tako dober kot je bil Mickey v The Wrestlerju. Prav zato se bojim, da ga zajebejo.

 13. Aljoša pravi:

  Ja neverjetno kako sta si te dve vlogi blizu. Prav zarad lanske Oskarske drame letos še toliko bolj stiskam pesti za Jeffa sem prav na trnih dragi prijatelj.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz tudi, pri tej kategoriji najbolj, bom tudi na blogu pisal v živo, če želiš se lahko pridružiš pa kaj pokomentiraš.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !