Filmska primerjava: The Wicker Man

28.02.2010 ob 18:56

THE WICKER MAN (zda 2006, grozljivka, režija: Neil LaBute, igrajo: Nicolas Cage, Ellen Burstyn, Kate Beahan, Molly Parker, Leelee Sobieski)

Bled in premalo pogumen rimejk kulta iz leta 1973.

Režiser Robin Hardy je leta 1973 posnel zelo pogumno, prelomno in premalo cenjeno srhljivko The Wicker Man, ki se je ponašala tudi z zelo fino atmosfero, izredno modernim prikazom dogajanja, šokantnim preobratom, vizualno močjo in z vrhunsko igralsko kreacijo Edwarda Woodwarda. S stvarmi, ki se jih ne da preseči in ki jih seveda nikakor ni mogel ujeti tale šlampast rimejk, kjer je policistu, ki ga igra Nicolas Cage, ime Edward Malus. In kjer je lord Summerisle postal ženska, čudaška voditeljica sekte deklet, ki jo igra Ellen Burstyn. Jasno, tudi Kate Beahan, Molly Parker in Leelee Sobieski ne morejo v štirc z Diane Cliento in Ingrid Pitt, kar pomeni, da se je nepozabno doživetje žanra iz leta 1973 spremenilo v dolgočasno pizdarijo, ki ne bo všeč niti tistim, ki niso še nikdar v življenju videli nobene grozljivke.

Ocena: izguba časa

THE WICKER MAN (anglija 1973, srhljivka, r: Robin Hardy, i: Edward Woodward, Christopher Lee, Britt Ekland, Ingrid Pitt, Diane Cilento, Lindsay Kemp, Aubrey Morris)

Kultna srhljivka, ki ni nikdar ujela zaslužene slave.

Ko je Robin Hardy, ki po The Wicker Manu celih trinajst let ni režiral nobenega filma več, leta 1973 usekal z zgodbo o zadržanem, vernem, resnem in natančnem policijskem poročniku Neilu Howieu (Edward Woodward), ki pride na otok lorda Summerislea (Christopher Lee) raziskovat primer izginule deklice in se znajde v čudaškem, pohotnem, poganskem, pregrešnem, okultnem in divjem okolju razposajenih otočanov, kjer moški žlampajo pivo, ženske pa gole plešejo po mesečini, gledalci žal niso zaznali mojstrovine. Niti fine atmosfere, kaj šele modernega prikaza dogajanja, šokantnega preobrata, vizualne moči in vrhunske igralske kreacije Edwarda Woodwarda. Vsi so pač trznili na veliko bolj odmevni in uspešni Don’t Look Now, ki ga je istega leta z Julie Christie in Donaldom Sutherlandom posnel Nicholas Roeg. Šefi so seveda zahtevali rezanje, originalna verzija je v kina prišla šele dvajset let kasneje, Rod Stewart je ponorel zaradi golih prizorov svoje takratne žene Britt Ekland, Christopher Lee pa je priznal, da je odigral najboljšo vlogo svoje dolgoletne kariere. In če smo rekli, da režiser Robin Hardy potem vrsto let ni posnel nobenega filma, moramo reči, da je The Wicker Man fatalno zaznamoval še Ingrid Pitt, zvezdo številnih vampirjad, in Diane Cilento, bivšo ženo Seana Connerjya, ki sta se od velikih platen prav tako poslovili za celo desetletje. Klasika, ki ni nikoli postala klasika in nepozabno doživetje žanra, ki ga danes kot kaže ni sposoben posneti nihče več.

Ocena: vredno ogleda

 

5 komentarjev na “Filmska primerjava: The Wicker Man”

 1. dr. Onyx pravi:

  V zadnjem času je Nicolas Cage sinonim za same slabe filme. Wicker man je samo eden izmed njih.

 2. Leiito pravi:

  DROnyx: V zadnjem času je Nicolas Cage sinonim za same slabe filme. Wicker man je samo eden izmed njih.

  Ni čisto tako. Bad Lieutenant, režisiran od Wernerja Herzigova je več kot soliden, poleg tega pa je Cage na robu bankrota, morda že čez rob, preprosto mora snemati čim več, da pokrije minus na TRju.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Doktor, kot je dejal že Leiito, Bad Lieutent je odličen, eden boljših filmov lanskega leta in Cage je v njem vrhunski. Meni je bil super tudi Knowing, tako da se s tvojo izjavo ne morem povsem strinjati, res pa je, da so bili The Wicker Man, Ghost Rider in Bangkok Dangerous, ki jih je posnel pred tem izjemno slabi. Sta bila pa Lord of War in The Weather Man, ki jih je posnel pred Wicker Manom odlična.

  Leiito, slabi filmi so padli, ko o bankrotu še ni bilo sluha.

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Rasputin: The Mad Monk pravi:

  [...] ne bomo pozabili kot Scaramange iz bondiade Mož z zlato pištolo, kot lorda Summerisleja iz The Wicker Mana, kot Henryja Baskervillesa iz The Hound of Baskervilles in recimo še iz filmov The Curse of [...]

 5. » Recenzija: True Blood (season 2) pravi:

  [...] njeni podaniki dobijo srhljive črne oči in se predajajo razvratu, pa so dostojen poklon kultnemu The Wicker Manu iz leta 1973. Če rečem, da prav Maryann, no ja, Michelle Forbes, ukrade šov celotne druge [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !