BAFTA 2010

28.02.2010 ob 02:00

Danes so jih zavrteli na HBO-ju, kar pomeni, da sem jih končno ujel in da komaj čakam, da povem svoje mnenje.

Pa začnimo:

Uvodni govor mi je bil smešen, predvsem zato, ker je voditelj Jonathan Ross osebno nagovoril nekatere zvezdnike in se iz njih izvrstno ponorčeval. Tako vodenje bi fural tudi sam, tako vodenje pogrešam pri naših prireditvah, kjer se gredo vsi nepotreben teater. Ali kot je rekel Ross: “Glej jo, Kate Winslet, kako se dobro drži glede na dejstvo, da je igrala v le drugem najbolj donosnem filmu vseh časov. Kate, we fell your pain.”

Za razliko od evropskih filmskih nagrad so BAFTE še vedno precej hollywoodske, kar mi je všeč, saj poznam skoraj vse filme in zagreto čakam kdo bo zmagal.

Zelo všeč mi je obširna predstavitev najboljših filmov leta, skupaj z izjavami ekipe in posnetki snemanja. Tega pri oskarjih ne znajo, tu so BAFTE zakon.

Debitant:

Duncan Jones za film Moon. Ostalih nisem videl, toda imam občutek, da je tole prava izbira. Ko je Jones stopil na oder, mu je šlo na jok. Lep moment.

Posebni efekti:

Avatar, itak.

Stranski igralec:

Všeč mi je bila nominacija Aleca Baldwina za It’s Complicated in Alfreda Moline za An Education. Zmagal je fenomenalni Christoph Waltz za Neslavne barabe, ki je bil seveda tudi moj favorit.

Kostumi:

Slavila je Sandy Powell za film Young Victoria.

Make up & Hair:

Zanimimo ime za kategorijo, ki sem ga seveda pustil v originalnem jeziku. Spet je slavil The Young Victoria, na oder pa je prišla Jenny Shircore.

Stranska igralka:

Nagrado je podelil Matt Dillon. V igri je bila tudi Kristin Scott Thomas za Nowhere Boy, ki jo oskarji ignorirajo že drugo leto zapored. Slavila je Mo’nique za Precious, kar je kul, saj je bila tudi moj favorit. Nagrado je namesto nje prejel temnopolti režiser Lee Daniels.

Najboljši britanski film:

Nagrado je podelil Rupert Everett, ki ga zadnje čase skorajda ni na spregled. Zmagal je Fish Tank, sicer super filmček, moral pa bi In the Loop, ki je fenomenalen.

Izvirni scenarij:

Nagrado je podelil Robert Pattinson, naj mu bo, tokrat mu ne bom težil, saj je bil okej. Zraven je bil tudi The Hangover, ki ga cenijo tudi Angleži in je zmagal že na zlatih globusih. No ja, tukaj je zmagal The Hurt Locker, na oder pa je prikorakal scenarist Mark Boal. Zasluženo, pravzaprav, čeprav še vedno menim, da gre v prvi vrsti za “režiserjev” film.

Scenografija:

Slavil je Avatar. Hm, je to res scenografija?

Vzhajajoča zvezda:

Tekmovali so Nicholas Hoult, Tahar Rahim, Carey Mulligan, Kristen Stewart in Jesse Eisenberg.  Ker so glasovali gledalci, je seveda zmagala Kristen Stewart iz Twilighta, kar je bedarija, če pogledamo igralske sposobnosti in seveda jasno, če pogledamo izkupiček v blagajni. Sam bi nagrado podelil sila obetavni Carey Mulligan, zvezdi filmov An Education in The Greatest, ter seveda Jesseju Eisenbergu, faci filmom Zombieland, Adventureland, The Education of Charlie Banks in The Hunting Party.

Prirejeni scenarij:

Nagrado je podelil Guy Pearce, ki se po L. A. zaupno za razliko od Russella Crowea nekako ni prebil v prvo ligo, a vseeno igra v odličnih filmih, tudi stranske vlogice, če je treba. Navijal sem za In the Loop, zmagal pa je Up in the Air, kar pa ni ravno slabo, če sem iskren.

 • UF, SPOMINI NA PREMINULE ZVEZDE, TO MI JE VEDNO NAJTEŽJA IZKUŠNJA, SAJ ME OB VSAKI SLIKI IN ODLOMKU ZAREŽE NARAVNOST V SRCE. TOKRAT SO KONČALI Z BRITTANY MURPHY IN PATRICKOM SWAYZEJEM. ŽALOSTNO RES, TAKO ZELO MLADA STA ODŠLA.

Animirani film:

Slavil je Up, ki je očitno močno navdušil vse razen mene.

Tujejezični film:

Četudi je bil nominiran Das weisse Band, je slavil Un Prophete, kar seveda ni po mojem okusu. Je bilo pa fino videti tudi Coco Avant Chanel, za katerega imam občutek, da sem ga pri nas ni videl skoraj nihče.

Režiser:

Nagrado je podelil Clive Owen, slavila pa je Kathryn Bigelow za The Hurt Locker, ki bi morala slavo ujeti že s fenomenalnim filmom Strange Days. Zasluženo.

Glavni igralec:

Nagrado je podelila lanska zmagovalka Kate Winslet, A Single Mana s Colinom Firthom še nisem videl, kar me zelo jezi tudi za prihajajoče oskarje, presenetljiva je bila nominacija Andyja Serkisa za Sex & Drugs & Rock & Roll, slavil pa je prav Firth, ki je za sabo pustil tudi glavnega favorita Jeffa Bridgesa, ki mu prav tako še vedno dolgujem ogled filma Crazy Heart. In če smo že pri Firthu, ki ga punce še vedno ne morejo pozabiti zavoljo Darcyja, ne morem mimo njegove odlične vloge v filmu Where the Truth Lies, za katero bi si prav tako zaslužil kako nagrado.

Glavna igralka:

Nagrado je podelil lanski zmagovalec Mickey Rourke. Zraven sta bili tudi Audrey Tautou in Saorise Ronan, ki so ju oskarji pustili na suhem, da ni bilo Sandre Bullock je super novica, saj je bila v The Blind Side zanič, slavila pa je Carey Mulligan za An Education, kar je na nek način okej, saj je bila res zelo prepričljiva. Jp, rojena je nova zvezda, morda celo nova Meryl Streep.

Najboljši film:

Ker ga je voditelj omenil že na začetku, sem vedel, da bo na odru prav pri najbolj pomembni nagradi večera. On, Dustin Hoffman, najboljši igralec vseh časov. V igri so bili An Education, Avatar, Up in the Air, Precious in The Hurt Locker, zmagal pa je seveda The Hurt Locker, za katerega navijam tudi na oskarjih.

Nagrado za življensko delo, tako imenovani “fellowship”, je iz rok princa Williama in igralke Ume Thurman dobila legendarna Vanessa Redgrave, kar je bil brez dvoma eden najlepših in najmočnejših trenutkov celotne prireditve. Tudi po zaslugi iskrenega govora nagrajenke. Po dolge času sem se spet zavedel, da gre za eno najboljših akterk vseh časov, ki je bila meni najbolj prepričljiva v filmu The Devils. Drži, omenila je tudi Williamovo mamo Diano, kar je bilo prav tako zelo lepo.

Enkraten šov, povsem v stilu oskarjev, le manj kičast in kanček bolj umirjen. Užival sem od začetka do konca.

 

2 komentarjev na “BAFTA 2010”

 1. Aljoša pravi:

  Jeff Bridges – Crazy Heart, odličen film z odličnim Jeffuckin Mostom. Ni mi pa jasn kaj v tej kategoriji dela Colin pussy Firth – E.T. go HOME!
  Se pa bojim, da bodo na oskarjih Jeff-a zajebal ravno tako kot lani Mickey-miško :(

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A Single Mana še nisem videl, po odlomkih pa se mi zdi, da odlično igra. Crazy Heart me tudi še čaka, imam pa občutek, da je Jeff odličen. Ma saj je vedno, le v Iron Manu mi je bil idiotski, pa nimam pojma kaj je počel v Stick It.
  Hm, imam občutek, da bo akdemija letos bolj pogumna, Jeff vendarle ni bil tak upornik kot Mickey, pa še Seana Penna nima za konkurenco.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !