Se Zemlji bliža konec?

27.02.2010 ob 16:14

Najprej Haiti, zdaj pa še Čile. Zelo kratek razmak in povsem drug konec sveta. Oba potresa sta bila izjemno močna, kar me močno straši in daje misliti, če nas zdaj čaka še Evropa. Sam se bežno spomnim potresa iz otroških let, ko smo se postavili pod podboje, oče pa je držal omaro, da ni padla po nas. Potem takih potresov vsaj na celjskem koncu ni bilo več. Če sem iskren se niti ne spomnim, kdaj me je nazadnje vsaj malo streslo. Morda me je, pa sem pozabil. Toda zdaj gre očitno zares. Dva tako huda potresa v tako zelo kratkem času, nista mačji kašelj in to brez dvoma nekaj pomeni.

Nas čaka konec? Je to pravzaprav odrešitev?

KO VIDIM TAKO SLIKO, NE MOREM VERJETI, DA NE GRE ZA HOLLYWOODSKI FILM

 

49 komentarjev na “Se Zemlji bliža konec?”

 1. Inox Inox pravi:

  Na Japonce pa ljudje kar pozabljate. Včeraj jih je streslo s 7.3 po Rihterju, NIČ mrtvih, NIČ gmotne škode, DVE starejši ženski lažje poškodovani zaradi padca… ja ja, tole pa dela dobra protipotresna gradnja…

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Omenil sem le dve največji katastrofi. 7.3 je mala malica proti Haitiju in Čilu, ne glede na protipotresno gradnjo. Je pa tudi Japonska dokaz, da se Zemlja zadnji mesec res hudo trese. Kdo je naslednji?

 3. Plujem Plujem pravi:

  Zdi se mi, da bo vse več takšnih nesreč. Razloge pa lahko iščemo v vsem, kar se dogaja. Konca še ne bo.
  Verjetno bi se tudi ostali lahko zgledovali po Japoncih, glede na informacije, ki jih navaja Inox. Čeprav je tovrstna gradnja verjetno precej dražja in zato mnogim nedosegljiva.

 4. A pravi:

  A ni bil tudi v Ljubljani potres prejšnji teden?

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Plujem, po toči zvoniti je prepozno. Da bi šli zdaj podreti vse zgradbe in mostove ter jih na novo zgradili na bolj varen način, pa seveda ne gre. Še naši kmetje se ne znajo prilagoditi dejstvu poplav in toč, pa potem raje vsako leto tarnajo, da jim je vse uničilo, kaj se bodo potem ta velika mesta.

  A, nimam pojma. Če je bil, pa je bil kak majhen.

 6. Filip pravi:

  Morda pa Emmerich le ni predvideval tako napačno..2012 se nam počasi bljiža :D
  Sicer so pa Čile in prav tako V Azija ravno na stiku litosferskih plošč, zato je logično, da je tam več potresov..

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Očitno res.
  Vedno sem se spraševal, kot popolni laik seveda, zakaj se Zemlja vendarle ne umiri in ne ohladi že enkrat, saj je od nastanka vendar minilo že milijone let. Zakaj še vedno vulkani in potresi?

 8. Filip pravi:

  Iztok, ne želi si, da bi se Zemlja kdaj umirila, ker pol je pa res konec z nami. Tako to je, jebat ga.

 9. marš na drini marš na drini pravi:

  “Omenil sem le dve največji katastrofi. 7.3 je mala malica proti Haitiju in Čilu”

  potres na haitiju je bil 7 stopnje po rihterju.

 10. dr. Onyx pravi:

  Meni osebno je presenetljivo prej nasprotno. Kako to, da je površje Zemlje vedno bilo tako relativno stabilno, ko pa se ta ogromna krogla ves čas vrti okrog svoje osi, pa še hkrati kroži okrog Sonca?

 11. RHYME-G pravi:

  ka se hecaš? če se zemlji bliža konec?…če je znano dejstvo da smo ze ene 50 let prepozni da bi jo rešl pa je vse uničen pa vsak let same katastrofe pa umira ne vem kok folka…! pa vedno hujš bo!..itk da je z zemlo konec..pa ne sam iz tega vidika…tud iz družbenega ker so ljudje nemogoči…..

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filip, saj ni treba, da se neha vrteti kot v filmu The Core, dovolj bo, da se neha tako močno tresti in posledično ustvarjati cunamije.

  Marš, potem pa je res ključna protipotresna varnost.

  Doktor, prevelik laik sem, da bi lahko verodostojno debatiral o tem. Vem pa, da je bilo včasih brez dvoma več vulkanov in potresov ter da so bile razmere za tako lagodno življenje živih bitij nemogoče.

 13. marš na drini marš na drini pravi:

  ja, tudi protipotresna varnost šteje, ampak pri potresih ni ključna samo njihova stopnja, ampak tudi to, kako globoko pod površjem se dogajajo. tako da ima lahko nek potres nižjo stopnjo, povzroči pa več škode, ker se je zgodil bliže površju.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rhyme, po moje imaš kar prav. Samo vprašanje časa je, kaj bo razlog, da bomo šli k vragu.

  Marš, pa tudi arhitektura mesta, kjer se zgodi, je važna, mar ne. Je pa zanimivo, da vedno poudarjajo le moč, redko pa povedo to, kar ti razlagaš, tako da lahko laik potem pomisli, da so bili recimo v Čilu res bebci, da so gradili tako krhke stavbe.

 15. RHYME-G pravi:

  obstaja velik planetov na kterih se lah živi…rastejo rastline je voda itd…oni vse vejo že majo vse zmejen….sam ne povejo nič….(tak da ja,aliens are alive)medtem ko bomo tle umrl, bojo eni šli lepo na kak drug planet :) …..zemla je sam ena mala pikica v celem vesolju…!

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Teorija zarote, ki se bo verjetno res uresničila.
  Hm, saj res, kaj pa aliensi, bodo mirno gledali kako jim bodo bivši Zemljani uničili še kak planet?

 17. Inox Inox pravi:

  The mother of all conspiracy theories je pa seveda HAARP. Na wiki je obsežen članek o temu. Američani naj bi namenoma s pomočjo HAARP po svetu povzročali potrese in druge ekstremne vremenske pojave.

 18. Leiito pravi:

  Gartner:
  “Vedno sem se spraševal, kot popolni laik seveda, zakaj se Zemlja vendarle ne umiri in ne ohladi že enkrat, saj je od nastanka vendar minilo že milijone let. Zakaj še vedno vulkani in potresi?”

  Nisi edini, to je eno tistih eksistencialističnih vprašanj.

  Enako mi ni jasno kaj se dogaja z evolucijo, če seveda sploh obstaja, vedno manj je dokazov. Med leti 1.500 in 1950 je povprečen homo sapiens bele rase zrasel za cca. 20cm, potem se je pa naenkrat ustavilo, oziroma smo se belci začeli razvijati v širino. Kdo ve kaj bi porekel na to Darwin, veliki plagiator, vse ideje je ukradel Wallace-u.

  Morda se to dogaja ciklično, zato jaz vsako jutro najprej kava in Delo, potem se pa zmerim ob podboju, gotovo nisem edini.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Inox, to pa je pizdarija, četudi ne drži :)

 20. spookymulder spookymulder pravi:

  Veliki potresi so se dogajali in se bodo še naprej, tudi pri nas, ker dobesedno sedimo na velikem jedrskem reaktorju, ki neprestano skrbi za ustvarjanje velikih količin energije, zaradi katerih je večinsko tekoči del notranjosti Zemlje nenehno nvgibanju, ti pritiski pa se prenesejo na zunanji trdni plašč, ki slej ali prej na tem ali onem mestu nekoliko popusti ali se premakne in dobimo vulkanske izbruhe ali potrese.

  Radioaktivni razpad elementov je tudi razlog, zakaj se zemlja po več milijardah let še vedno ni ohladila, saj je poleg sončne energije, gravitacije, strižnih sil pri premikanju različnih plasti Zemljinega jedra in udarcev meteoritov (predvsem v začetku oblikovanja zemlje), glavni kreator Zemljine toplote jedrska reakcija Urana, Torija in drugih radioaktivnih elementov. Zato ob meritvah sevanja povsod lahko zaslediš tudi naravno sevanje okolice, ki pa seveda ni škodljivo, saj so radioaktivni elementi v Zemljini strukturi prisotni v majhnih koncentracijah, vendar jih je zaradi velike mase Zemlje dovolj, da skrbijo za konstantno ogrevanje našega planeta.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hvala za razlago, profesor Spooky :)

  Rekel si pr nas? Kje pri nas? V Sloveniji?

 22. Leiito pravi:

  da pri nas, zlasti v Suhi Krajini, kjer se litosferske plošče vidijo s prostim očesom. http://www.geog.si/uploads/images/normal/1157569306litosferskeplo%C5%A1ce.jpg

  To pomeni, da ni vprašanje da ali ne, ampak kdaj. Ljubljano je pred 100+ leti že stresel močan potres, naslednji bo, upajmo, še močnejši, ker je potres 1895 uničil vso zanikrno arhitekturo, sledilo pa je obdobje urbanističnega preporoda.

  Problem je le, da je večina teh depresivno sivih socialističnih blokov protipotresna gradnja, kar pomeni, da v primeru potresa oddajajo vibracije nasprotne strižnim silam in nevtralizirajo vse razen res najmočnejših potresov. Potreben bo res ornk rukr, vsaj 11 po Richterju, da počisti to betonsko nesnago.

 23. Kristina pravi:

  Japonska, Haiti in sploh še cela Indonezija so an meji Tihooceanske litosferske plošče z ostalimi naokoli: Evrazijsko, Indijsko-avstralno in še nekaterimi manjšimi ploščami. Te se konstantno zelo aktivno premikajo, zato je, če pogledate v atlas, na tistem koncu največ postresov, vulkanov, ipd. To obmoje se pa prav zaradi te aktivnosti imenuje ognjeni obroč, ki pravzaprav poteka vse naokoli Tihooceanke lit. plošče, kar pomeni po zahodni obali severne Amerike, Kalifornije, Z Mehike, Čila… Hm, le kje so najpogostejši in najmočnejši potresi?
  Če mene vprašate, se mi nimamo kaj bati, da bi naši potresi dosegli take stopnje. Največ potresne dejavnosti je v Evropi na jugu, kjer se stikata Evrazijska in Afriška lit. plošča. Afriška se podriva pod Evrazijsko, zato pa imamo v južni Italiji Etno, Stromboli, Vezuv, v Grčiji Santorini, Alpe pa se še vedno dvigajo.
  Samo brez panike. Koklikor jaz vem, na sredini lit. plošče še nikoli ni prišlo do kakšnega močnega potresa (le zakaj jih Rusi nimajo?), mi pa bomo deležni kakšnih manjših. Nikakor pa to ne pomeni apokalipse (razen seveda če imajo Maji prav…). :)

 24. aron pravi:

  Dejstvo je, da so se naravne katastrofe pojavljale vedno, bolj se mi pa zdi zaskrbljujoče, da so v zadnjih letih te katastrofe vedno bolj pogoste, od poplav, potresov…, naš mačevski odnos do planeta pa situacijo samo še stopnjuje.

 25. Minovak pravi:

  Potres na Haitiju je imel žarišče 10 km pod zemljo, v Čilu pa 35. Na Haitiju ga 30-50 km od žarišča skoraj niso čutili, v Čilu pa je zatreslo pol Južne Amerike. Bolj globoko je, manjši je učinek na površju. Pri nas so najbolj ogrožene stavbe na Barju, sledi zemlja, peščenjak, najboljše pa jo odnesejo tisti na podlagi skale. Najhujša je amplituda sekundarnega skoka do 7-9 stopnje po Richterju in takoj umiritev. To je nekako isto, kot bi vam spodmaknili stol. V trenutku vse pade, tudi protipotresne zgradbe. Tu ni pomoči, samo sreča rešuje.

 26. donkaros pravi:

  Konec sveta bo ko bo eksplodiralo sonce.

  HI HI HI

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kristina, Maji, ja, prokleti Maji :)

  Aron, tudi to mi je padlo na misel, ja, da je tega res presenetljivo veliko v zadnjih desetih letih.

  Minovak, oki doki, ampak a ni čudno, da je dejansko bolj uničujoč tisti, ki je šibkejši in se ga ne čuti tako široko kot tistega, ki je močnejši, a ker je globlji, ne povzroči take škode?

  Donkaros, morda že danes :)

 28. Leiito pravi:

  Haitižani so bili že prej šibki, sestradani in obupani, potres jim je vzel še tisti zadnji košček volje do življenja. Poleg tega imajo Čilci pri sebi vedno par listov koke, tako da brez težav preživijo teden dni brez hrane in vode.

 29. Nina Nana pravi:

  Vir: 24ur.com

  Haiti je 12. januarja prizadel potres z močjo 7. stopnje po Richterjevi lestvici. Zahteval je 200.000 življenj, ranjenih je bilo okoli 300 tisoč ljudi. Potres je pustil milijon Haitijcev brez strehe nad glavo. Uničenih je bilo 250.000 hiš in 30.000 podjetij. Udaril je na globini le trinajstih kilometrov. Včerajšnji potres je imel moč 8,8 po Richterjevi lestvici, toda njegova globina je bila 35 kilometrov. Strokovnjaki pravijo, da je prav to omililo posledice v Čilu, prav tako dejstvo, da država skrbi za potresno varno gradnjo objektov.

 30. Leiito pravi:

  Minovak je povedal, da globje ko je epicenter, manj se čuti na površju, in ker je bil Haiti 10, Čile pa 35km pod zemljo, je logično Čilski potres manj uničujoč. Možne so seveda tudi drugačne, enako validne interpretacije Minovakovega stavka.

 31. Mr Big pravi:

  Ker je bil hipocenter bližje površju. Moč potresa in obseg le tega sta obratno sorazmerna ( bližje kot je hipocenter površju, večja je moč in manjši obseg potresa).

 32. Anubis pravi:

  Tale dokumentarec si poglej:

  http://www.imdb.com/title/tt1471346/

 33. niko pravi:

  Mislim, da bo treba v odločanje o koncu Zemlje vključiti Ivana Janeza Janšo (v nadaljnjem besedilu IJJ), da bo aktiviral TANKE in GRIMSE, ta dva pa esdeesovsko podstat. Nato bomo odločali z referendumom ali pa nas več ne bo …

  Hehehehe…

 34. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zdaj mi je malo bolj vse jasno, hvala, strokovnjaki moji.

 35. MAJA pravi:

  Jaz osebno, pa mislim, da je sedaj veliko več napihovanja okoli vseh teh neurij, potresov in ostalih katastrof. Ne mislim , zdaj na čile in podobno, ker je res katastrofa, ampak na veliko ostalih. Mediji nam delajo svoje, možgane nam spirajo s svojimi bedastimi informacijami ( spet ne mislim na vse info.), tudi če nočeš tako razmišljat, moraš začeti, saj je to tema vsakdanjika, KONEC SVETA!!!!

 36. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, na tisoče, celo stotisoče mrtvih, je vsaj zame alarm. Je pa res, da so debate okoli alarma za globalno segrevanje in podobne fore, različne, kar pomeni, da eni pravijo, da je zelo kritično, drugi pa, da gre za pretiravanje in da sploh še ni tako hudo. Kdo bi vedel ali res obstaja povezava med naravnimi katastrofami oz. rečmi, ki naj bi se nam bližale, in človekovim sistematičnim uničevanjem planeta. Po moje obstaja. In po moje smo planet res že pošteno načeli s svojimi neumnostmi, kjer je celo reševanje Zemlje le biznis.

 37. Leiito pravi:

  Jebeš globalno segrevanje, vsak dan umre na svetu 16.000 otrok od lakote. Vsakih 5 sekund eden. Od lakote! Si predstavljaš kako je umirati od lakote, ni hujšega. Škoda da ni dokumentarcev o tem, da bi videli od blizu kako to zgleda, od lakote umirat. Al pa tak reality show, 12 Etiopcev v hiši, brez hrane in un k najdle zdrži ne da umre zmaga.

 38. Leiito pravi:

  jasno vzameš že močno sestradane Etiopce, da se show preveč ne vleče, mora bit telegenično.

 39. Kristina pravi:

  Ni mi pa popolnoma jasno, kako smo prisli iz potresov na globalno segrevanje ozracja. Le-to se po vsej logiki dogaja v atmosferi in ne v zemeljski skorji… Al kako?

 40. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pač malo smo razširili temo in opcije kaj bo enega lepega dne uničilo naš planet.

 41. Yest pravi:

  Glede podbojev in podobno…
  http://www.izklop.com/link_enc.php?id=60309

 42. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za drugič vemo, kul nasvet.

 43. REVULUCIJA SLO pravi:

  Kakšno moč bo imela ogromna ledena gora?
  Odtrgala se je od ledenika Mertz

  Od ledenika na Antarktiki se je odlomila ogromna ledena gora v velikosti Luksemburga, ki bi lahko zmotila tudi morske tokove v oceanih in dogajanje v ozračju.

  Avstralski raziskovalci so dejali, da je ledena gora, ki se je odlomila zaradi izpodrivanja druge ledene gmote, velika okoli 2.500 kvadratnih kilometrov (nekaj več kot desetina Slovenije).

  Od 160 kilometrov dolgega ledenega “jezika” ledenika Mertz, ki sega globoko v Južni ocean, naj bi se ločila že v pred nekaj dnevi, zdaj pa obstaja nevarnost, da bi plavajoči kos ledu zagradil območje, na katerem nastane četrtina zelo hladne in goste morske vode na Zemlji, ki tudi pospešuje gibanje morskih tokov.

  Če bi se ta proces upočasnil, bi lahko to severnim državam ob Atlanstskem oceanu prineslo hladnejše in hujše zime, še nekaj let pa bi lahko vplivalo tudi na poti morskih tokov in vremenske vzorce. Posledično bi se spremenilo bivanjsko okolje pingvinov in drugih živali na Antarktiki.

  Ledena gora, ki naj bi bila debela kar 400 metrov, sicer trenutno plava južno od Avstralije. Ledene gore običajno same razpadajo, v kakšnem časovnem obdobju, pa je odvisno od smeri, v katero zaidejo.

 44. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pazi to:
  http://news.yahoo.com/s/space/20100302/sc_space/chileearthquakemayhaveshorteneddaysonearth

 45. smoger pravi:

  Torej maš mail domeno na yahoo-ju. :)

 46. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prva stran yahooja je moja home page že od nekdaj. Ne vidim razloga, zakaj ne bi bila.

 47. smoger pravi:

  Moja je google.

 48. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Google je moj iskalnik, yahoo pa moj page za novice iz celega sveta.

 49. smoger pravi:

  jst uporabljam več virov za novice…jih mam lepo zložene v mapi news v firefoxu

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !