OI 2010: aktualno: Tina Maze ima še eno medaljo, nostalgija: Mateja Svet

25.02.2010 ob 22:15

Tole pa gre v anale slovenskega smučanja. Svaka čast. Dobili smo najboljšo slovensko smučarko vseh časov. To je vse, kar imam za povedati ob temle vrhunskemu dosežku.

YouTube slika preogleda

Se pa seveda spomnim tudi na nepozabno Matejo Svet, na njene super dosežke in na tisto sranje, zaradi katerega je prenehala tekmovati na vrhucu slave in top forme.

Pa naj dodam še Špelo Pretnar, ki je prav tako razturala in osvojila mali kristalni globus ter šest zmag v svetovnem pokalu. Olimpijske medalje žal ni ujela, bila pa je del popularne generacije tako imenovanih vražjih deklet, kjer sta bili uspešni tudi Katja Koren in Alenka Dovžan.

 

28 komentarjev na “OI 2010: aktualno: Tina Maze ima še eno medaljo, nostalgija: Mateja Svet”

 1. jazby pravi:

  Tini resnično vse čestitke za dve srebrni medalji na tej olimpijadi.

  Težko pa bi jo že proglasil za najboljšo slovensko smučarko vseh časov. Glede na dosežke je to še vedno Mateja Svet. Edino kar ima Tina več, je eno srebro na olimpijadi (tudi Mateja ima eno srebro iz olimpijade v Calgary-ju) in eno zmago več v svetovnem pokalu (Tina 8, Mateja 7).
  Ima pa Mateja več uvrstitev med prve tri v svetovnem pokalu (22, Tina 18),
  na svetovnih prvenstvih je osvojila pet medalj (po eno zlato in srebrno ter 3 bronaste), medtem ko ima Tina le eno srebro iz lanskega prvenstva. Poleg tega je Mateja v svet. pokalu osvojila en mali kristalni globus (zmaga v skupni razvrstitvi v eni disciplini) in še dve drugi in eno tretje mesto (vse v veleslalomu), medtem ko ima Tina le eno tretje mesto (tudi v veleslalomu).
  Je pa zanimivo, da ste se obe v svoji karieri razšli z Smučarko zvezo Slovenije. Tina je šla na svoje, Mateja pa je žal zaradi nesoglasij s SZS nehala tekmovati pri komaj 22-tih letih.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne pozabi, da Tina niti približno še ni končala svoje poti in da je za razliko od Mateje odlična v zelo različnih panogah. Če se ne motim, Mateja ni bila nikoli dobra v superveleslalomu. Je pa res, da je Mateja v določenih rečeh še vedno daleč spredaj, kot si zapisala, zato bom rekel, da se strinjam s tabo.

  Je pa zadnjič Tone Vogrinec razlagal, da je škoda, da je Mateja nehala na viško kariere in to brez poškodb, saj bi bila še vsaj dve leti na samem vrhu. Kaj se je takrat zares dogajalo, da je prišlo do takega spora, še danes ne vem, po moje pa ji je žal, da je to storila.

  Tina pa tudi hoče nekaj zase ali celo v drugo državo. Le kdo bi ji zameril, Slovenija ima očitno premalo denarja za take talente.

 3. STELA pravi:

  jeeeeeeeeeeeeeejjjjj – bravo Tina.
  pa da sem še mal slovenka – jao a ni mogla mejčkn na plin prtisnt….4 stotinke zaostanka kr mal boli:)))) po drugi strani je pa skor zlata hehe

 4. Anja pravi:

  Nikakor nikakor ne želim Tini odvzeti niti drobca njenega sijaja, če pa že primerjaš ti dve smučarki, ne pozabi tudi na to, da je vse, kar je naštela Jazby, Mateja dosegla v petih letih (torej treh manj, kot zdaj traja kariera Mazejeve). Kakorkoli, imam pa občutek, da je Tina šele zdaj psihično dozorela v vrhunsko smučarko in da si lahko v prihodnjih letih obeta še veliko več.

 5. jazby pravi:

  Tina je res boljša v hitrih disciplinah, ampak tudi Mateja ima en bron iz svetovnega prvenstva v superveleslalomu. Tudi Tina do svojega 22. leta še ni preveč blestela v hitrih disciplinah, tako da je vprašanje, kaj bi bilo z Matejo in hitrimi disciplinami, če bi kariero nadaljevala.

  Glede konca Matejine kariere pa bi bilo bolje za Toneta Vogrinca, če bi bil tiho, oziroma bi lahko priznal, da je del krivde za njen hiter zaključek tudi na njegovi strani. V tistem času je bil Tone alfa in omega SZS, in če je prišlo do spora med Matejo in SZS, je bil to dejansko spor med njim in njo. Če se ne motim, pa je bil glavni razlog Matejina zahteva, da ima ženski del enake pogoje kot moški del smučarske reprezentance. Glede na njene uspehe je bil to čisto upravičeni zahtevek, vendar so bili na baje SZS odločno proti. In je šla.

  Lahko pa je bilo tudi kaj čisto drugega. Takrat so tudi krožile govorice, da je imela afero s Perom Lovšinom, ki bil v tistih časih športni novinar in dopisnik s tekem svetovnega pokala in da je to morda vplivalo na njeno odločitev. Ampak menim, da so to zgolj govorice, lahko pa je nekaj malega tudi na tem, saj je že tvoj daljni prednik Tavčar nekoč davno zapisal “Ljubezen nam je vsem v pogubo”, kar je bil tudi naslov enega slovenskega filma iz tistega časa.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, škoda, da ni zlata, kljub temu, da je super, da je srebrna.

  Anja & Jazby, se strinjam, a evforija je taka, da človek na dosežke Mateje Svet preprosto pozabi. Lepo, da sta opozorili.
  Po moje Toneta vest peče tudi sedaj in je to njega edina črna pika. Pa tudi pričakoval ni, da bo res šla po moje, ko je šla, pa so bili vsi preveč ponosni, da bi rekli sori. Škoda, res. Me je pa vedno zanimalo od česa je Svetova potem živela.
  Ta afera mi je privlečena za lase, a kdo ve kaj je bilo res. Toda zakaj bi nehala zardi tega? Saj ni zanosila ali kaj podobnega. Pa tudi skupaj nista potem bila.
  Glede Tavčarja, hm, misliš, da je bilo prav to krivo pri Primožu Peterki?

 7. jazby pravi:

  Za Peterko ne vem, če je bila ravno ljubezen njegova poguba. Problem pri njem je bil, da je uspel zelo mlad in ni bil nihče na to pripravljen. Takrat bi rabil en strokovni team, ki bi se ukvarjal z njim, saj je glede na nesporen talent potreboval verjetno drugačen pristop kot ostali. Kolikor se spomnim mu je takrat eden od trenerjev težil naj se postriže. Ne vem, kaj je s tem hotel doseči, najbrž je hotel vzpostaviti nek avtoritativni odnos, kar morda pri nekaterih sicer morda uspe, a pri Primožu očitno ni. V skupinah, kjer nekdo očitno izstopa v kvaliteti, bi moralo biti vse podrejeno njemu in bi morda potem za sabo povlekel še ostale. Žal pa v takih neenotnih skupinah velikokrat prevladajo povprečneži in počasi obrusijo izstopajoče posameznike. No, tudi Tina je imela težave s skupinskim pristopom in je šla raje na svoje.

  Pri Primožu je bil problem tudi to, da so se okoli njega smukali sumljivi menedžerji, vsaj za enega sem skoraj iz prve roke slišal, da mu je precej škodoval. Sicer pa se marsikateremu “zvezdniku” zgodi, da mu po karieri ne gre najbolje. Eni so posebneži, ki se ne znajo vključiti v “normalno” življenje, npr. Matti Nykannen, ki se je popolnoma zapil in poskusil umoriti svojo ženo, ali Bjorn Borg, ki je zaradi slabih osebnih menedžerjev skoraj bankrotiral in bil baje na robu samomora, če ostanemo v svetu športa. Za zvezdnice in zvezdnike iz sveta zabave si pa itak ti bolj na tekočem.

 8. Leiito pravi:

  Svetova je po koncu smučarske kariere postala najboljši terenski prodajni zastopnik sesalcev Abwehr in kolikor vem se še vedno ukvarja s tem, pod sabo ima več sto aktivnih akviziterjev.

  In da, kot je nekdo že omenil, smučati je prenehala zaradi Petra Lovšina, veliki zapeljivec v malem tolste telesu, nasprotja se vedno privlačijo.

  Glee Tine Maze pa, spet vsi kompenzirajo/te. Srebro že ima, to ni vredno nič, lahko bi bila tudi 17. Sama je hotela zlato, mi smo hoteli zlato, kaj se zdaj spet tolažimo, da je to uspeh. Če ne dosežeš svojega cilja je to neuspeh, lahko pa postfestum kompenziraš, da je z zlatimi kolajnami samo cirkus, da je boljše srebro, da je za nas srebro itak kot zlato, tako z diamanti posuto itd.

 9. Leiito pravi:

  imaš pa senor Gartner prav, da je Tina Maze najboljša slovenska smučarka vseh časov. V dobi Mateje Svet v smučanju še ni bilo denarja, tekmovali so za plakete in kravje zvonce ter se družili s kurenti, današnja konkurenca je bistveno hujša. Pa poglejte si posnetke smučanja Mateje Svet, dva metra okrog kola pa potem ful zarobi, da se skoraj ustavi in nato se obrne v drugo smer in s palicami odrine za naprej po klancu navzdol.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jazby, se spomnim tega sranja z lasmi ja, popolnoma nepotrbno teženje, kot da ni z njimi skakal odlično. Mi pa vseeno ni jasno, da je po tem, ko mu je forma že padla, enkrat še zmagal, povsem čudežno, nato pa spet padel nazaj na slabe rezultate. Mi navadni smrtniki tega ne razumemo povsem, pač če si dober, si dober in pač skačeš dobro, le zakaj bi kar naenkrat postal slab, saj vendar ne gre za tek na 100 metrov. A temu seveda ni tako, čeprav vsaj pri skokih zame zgleda tako. Nykannen pa itak, ta pa ga je res posral, tako velik šampion in potem tako grozen padec. Ga pa čisto razumem, saj so tile fantje pod strogim nadzorom in še čustva komaj kažejo, ni čudno, da sem ji zasuče čez čas. Pri skakalcih je to še posebej očitno, so kot roboti, pa tudi zelo počasi govorijo in skoraj nikoli ne pokaže veselja četudi zmagajo. No ja, itak pa moraš biti malo nor, da se sploh poženeš po taki strmini in potem še skočiš. Imaš pa prav, da med svetom zabave in športom praktično ni več razlike. Lep dokaz za to je zdaj Lindsey Vonn.

  Leiito, a poslovna ženska torej, lepo. Okej, razumem, da sta bila skupaj, a zakaj bi zaradi tega prenehala tekmovati, to mi ne gre skupaj, saj ji menda ni obljubil, da ji bo pstavil grad in da ji prepovedal smučati kot monaški princ Grace Kelly.
  Kaj točno si hotel povedati za medaljo, veš samo ti, kolega. Jaz in še mnogi drugi ne še zdaleč ne mislimo tako.
  Hm, ne bi se strinjal za čase Mateje Svet, takrat je bil šport res samo šport, danes pa je biznis.

 11. Rado pravi:

  Eh,
  izgovarjati se na Vogrinca in njegovo krivdo glede Mateje, je jalovo. Lahko je res česa kriv, a pravi športnik mora iti preko tega: Češ, njemu navkljub bom uspešen (-a).

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ker še vedno ne vemo kaj se je takrat v resnici dogajalo, ne moremo vedeti. Prav jezi me, da je to uradno še vedno državna tajna in da gre le za ugibanja.

 13. Rado pravi:

  Morda jo je hotel “položiti”,
  ona pa v jok in konec kariere. Tako, da bo vedel, da se z njo ne more za-jebavati.
  V določenih športih, ki so v pogledu napornosti na samem vrhu, športniki – dekleta sovražijo svojega trenerja, a ostajajo z njim, ker vedo, da le z njim in skozi njihovo torturo lahko posežejo po zvezdah.
  Kar poglej si Marjana Fabjana. Mar misliš, da naše punce, Polavderjeva, Naraksova, Žolnirjeva, niso že tisočkrat preklele svojega trenerja, ko so v solzah in bolečinah, po ubijalskem treningu obležale na blazinah?

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še ena teorija, kot pri atentatu JFKja :)
  Po moje ni šlo za kaprice glede strogosti, ampak za določene želje glede sredstev, kot je prej povedala Jazby. Pri Tini Maze je isto, tudi ona se prepira glede tega. Kot da naši zvezi ni jasno, da morajo največ denarja nameniti samo najboljšim, ostalim pa pač nekoliko manj, če seveda želijo, da najboljši ostanejo na vrhu. Saj je rekel Vogrinec, da je panika, da bi dali Tini recimo več sredstev, saj je preveč ostalih, ki bi zaradi tega potem trpeli. Kje za vraga so sponzorji, ali še bolje, kje za vraga je država? Je bolje dajati denar v vodne topove in kamele v Afganistanu kot v vrhunske športnike. To je samo pri nas, čez luži sponzorji vržejo tako veliko, da kaka Lindsey Vonn nima panike, pa če ji športna zvezda ne bi dala ničesar. Kaj vem, morda pa so krivi tudi naši športniki, ki ne znajo postati še pop zvezde. Le Jure Košir je to obvladal v nulo. Zato je škoda, da je smučal v času Tombe, saj bi bil še večja legenda.

 15. Juanito pravi:

  Wow, v komentarju st. 2 uporablja Gartner diametralno nasprotne argumente tistim o prednosti starejse in izkusenejse Whitney proti novemu hypeu Tini Maze

 16. :) pravi:

  no tistim vražjim dekletom dodaj urško horvat! in celo natašo bokal … takrat smo mel 5 žensk v vrhi in vsaka je lahk presenetla … tisto so bli naši časi smučanja, danes brez tina nismo, žal nič.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lepo, da si me opomnil, več kot zaslužita si, četudi jih Špela ni omenila, jaz pa sem nanju nesramno pozabil.
  Je pa to slabo, ja, da imamo samo enega dobrega smučarja oz. smučarko, vse ostalo je srednja žalost. Meni bi se zmešalo, če bi nosil tako odgovornost. Zato pa kljub odličnim uvrstitvam še vedno ni take evforije kot nekoč. Okej, saj ljudje norijo, tudi smučanje od Križaja dalje ni več naš nacionalni šport. Še posebej odkar je šel v penzijo tudi Jure Košir.

 18. :) pravi:

  ma ja … nevem, prav vidi se kaj dela smučarska zveza … jebe se jim za uspehe in sedaj jim tina daje celo izgovor … kao sej ona je uspešna, pa čeprav ni ravno z njimi v sodelovanju … včasih pa, lj izy, vsako soboto nedeljo smo češel pred tv in gledal ta vražja dekleta in tudi dečki niso bli ravn slabi … košir, kunc, vrhovnik in še in še … prava poslastica je blo gledat smučanje … potem je še tu tomba, za katerga smo navijal vsi :) …ej super je blo. danes je pa res sama žalost, res izjema je tina in mogoče andrej jerman …

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lomijo ga, res pa je, da ne morem ocenjevati ne vem kako natančno, saj ne poznam razmer dovolj dobro. Tomba, ja, care, tudi meni je bil kul, je pa res, da je to že novejša generacija, take evforije kot sta jo delala Križaj in Stenmark ni bilo nikoli več. Pa Mateja Svet tudi. Je bil pa Košir menda prvi seks simbol športnik pri nas, pa tudi rapal je, pazi to, celo pred Ali Enom.

 20. :) pravi:

  včasih smučam hit, včasih pa počas … tm tm tm :)

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, resda vzeto od Sometimes I rhyme fast, sometimes I rhyme slow od Pete Rocka & Cl Smootha, a vseeno zelo kul. Kot tisti komad Ker sovražnik ne spi, kjer sta sodelovala tudi Klemen Klemen in Vlado Kreslin, Košir pa je ustanovil Pasji kartel.

 22. Leiito pravi:

  Gartner: “Kaj točno si hotel povedati za medaljo, veš samo ti, kolega. Jaz in še mnogi drugi ne še zdaleč ne mislimo tako.”

  Očitno nisem bi dovolj jasen. Če si postaviš za cilj zlato kolajno, potem je vse drugo neuspeh. Lahko se pa tolažiš.

  To je isto kot če greš na Mt Everest, cilj je priti na vrh, potem pa prideš tik pod vrh in so tam že Nemci, ni več prostora in se moraš obrniti nazaj. OK, prišel si pol metra pod vrh, skoraj, še vedno dosežek ampak ne pa presežek.

  Še ena analogija, kdo se spomni drugouvrščenih z Oskarjev? Nihče, samo zmagovalci se vpišejo v zgodovino. Tina Maze se na žalost ni, njej je gotovo najbolj žal, ker da prideš tako blizu se mora poklopiti toliko spremenljivk, pa še samo vsake 4 leta so olimpijade, ne razumem zakaj niso vsako leto, glede na to koliko mest jih hoče, koliko denarja je v prenosih, kako radi jih gledamo itd. Prepričan sem, da bodo olimpijske igre sčasoma vsako leto.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tvoja teorija bi držala, če bi bila po prvem teku prva, potem pa bi zajebala in pristala na drugem mestu. Ker je bila slabša in je nadoknadila veliko prav v drugem teku, je lahko samo vesela, da je ratalo. Pa četudi je imela cilj na začetku iger, je ta cilj padel v vodo po prvem teku, zato je bila toliko bolj vesela, da je drugi ratal tako dobro in da so zajebale druge, ki so bile v prvem pred njo.

 24. Leiito pravi:

  kolikor se jaz spoznam na šport, se cilji zastavljajo pred sezono, v skrajnem primeru pred olimpijado.

  Nič ni padlo v vodo po 1. teku, zaostanek je bil nadoknadljiv, očitno, saj je sfalilo samo par stotink. Jebiga, Nemci.

  Btw, niso druge zajebale, megla se je spustila.

 25. Leiito pravi:

  se pa cilji re-evaluirajo, Valentinčič npr. zdaj cilja na zlato, vsaj predpostavljam, ampaj že uvrstitev med prvih 15. bo uspeh, glede na to, da smo majhni in siromašni.

  kdo ve kakšen karmični greh bremeni borderje, da ne prihajajo na prve strani, nobene prave evforije, šport pa enako gledljiv kot smučanje.

 26. Leiito pravi:

  pravijo, da ne smemo biti razočarani, da je dal vse od sebe, da je bil težek sneg, itak je pomembno sodelovati in zihr je ful lepa plaketa za 6. mesto.

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Borderji so preveliki frajerji, zato pa jih smučarji, ki so uradno umetniki, ne spustijo naprej :)
  Pa dokaj novšport je to še vedno.

 28. Leiito pravi:

  izrazito nepošteno do športnikov in gledalcev. Začenjam s peticijo, kjer od MOK-a zahtevamo:

  1) zimske olimpijske igre vsako leto

  2) medalje za prvih 7 (pošteno število, celo praštevilo):
  1. mesto: paladijeva medalja
  2. mesto: platinasta medalja
  3. mesto: zlata medalja
  4. mesto: srebrna medalja
  5. mesto: volframova medalja
  6. mesto: bakrena oz. bronasta medalja
  7. mesto: aluminijasta medalja

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !