Recenzije: Cabin Fever, Cabin Fever 2, The Babysitters, When Night Falls

24.02.2010 ob 03:00

CABIN FEVER (zda 2002, grozljivka, režija: Eli Roth, igrajo: Rider Strong, Jordan Ladd, James DeBello, Cerina Vincent, Joey Kern, Robert Harris)

Skupina izletnikov se okuži s smrtonosnim virusom, ki jih spremeni v kri bruhajoče in crkotinaste gmote.

Učinkovit spomin na zgodnje filme Davida Cronenberga, kjer človeško telo po okužbi z virusom efektno in zelo direktno razpade v dobrih dveh dneh. Zelo solidna, mestoma sila zabavna, prepričljiva in dobro izvedena srhljivka Elija Rotha, režiserja Hostla, ki ga malce polomi samo v zadnji tretjini, kjer napeto psihološko atmosfero in mesene splatter prizore prekinejo nepotrebni zapleti. 

Ocena 3 in pol

CABIN FEVER 2: Spring Fever (zda 2009, grozljivka, režija: Ti West, igrajo: Noah Segan, Alexi Wasser, Giuseppe Andrews, Marc Senter, Michael Bowen)

Presenetljivo učinkovita in prepričljiva grozljivka.

Naj začnem z rečmi, ki so mi bile izjemno všeč. To je brez dvoma strip, ki ga vidimo na začetku in na koncu filma in ki fenomenalno oriše širjenje virusa. To je dejstvo, da se mladina po okužbi ne spremeni v krvoločne zombije, marveč po divji telesni transformaciji umre na licu mesta, kar daje filmu zelo realen učinek. To so zelo solidni gravž prizori, ki zvozijo kljub majhnemu proračunu. In to je neusmiljena karantena, kjer vojska brez milosti pobija vse okužene. Če k temu dodam še povsem prebavljivo dramaturgijo in povsem okej igralske predstave, kar za take B filme ni ravno značilno, lahko brez slabe vesti zaključim, da gre za čisto dober žanrski izdelek, ki nikakor ne išče rešitev na prvo žogo in pretirava le tam, kjer je potrebno in zavoljo dejstva, da zadovolji tudi splatter želje. Virus se tokrat prenaša preko ustekleničene vode, ki jo na maturantskem plesu na veliko konzumirajo dijaki neke šole, posledice pa so ogabne, morbidne in še vedno odbito zabavne. Seveda za ljubitelje žanra, ki bodo uživali sto na uro tudi med najbolj nagnusnim prizorom gnoja in penisa. Bljak.

Ocena 4

 

THE BABYSITTERS (zda 2007, drama, režija: David Ross, igrajo: Katherine Waterston, John Leguizamo, Lauren Birkell, Cynthia Nixon, Louisa Krause)

Presenetljivo kvalitetna mladinska dramica.

Če ste iskali poceni najstniško erotično komedijo, ste prišli na napačen naslov. The Babysitters je kljub naslovu in igralski ekipi druga scena, pa četudi gre za zgodbo, kjer se najstnice prodajajo kot kurbe. Toda posel vzamejo resno in ne za zabavo. Natanko tak je tudi film, niti malo komedija, ves čas zelo solidna drama o punci (Katherine Waterston), ki se zaplete s poročenim moškim (John Leguizamo) in pride na idejo, da bi lahko s pretvezo varuške furala agencijo za prostitucijo in zaigrala lokalno inačico zloglasne Heidi Fleiss. Moraliziranja in patetike ni, kar je super. Atmosfera pa je kljub resnemu pristopu še vedno dovolj sproščena in navihana, da zgodba teče dinamično in gledljivo, seveda ne na stopnji mojstrovine, pa vseeno povsem zadovoljivo in presenetljivo za take vrste filmček. Plus Cynthia Nixon iz Seksa v mestu v vlogi prevarane žene.

Ocena 3 in pol

WHEN NIGHT FALLS (nova zelandija 2007, srhljivka, režija: Alex Gavin, igrajo: Tania Nolan, Rosella Hart, Kevin Keys, Sylvia Rands)

Nizkoproračunska srhljivka, ki leseno dramaturgijo in mrtve igralske kreacije nadomesti z odlično atmosfero.  

Če bi imel režiser Alex Gavin na voljo več denarja, bi brez dvoma posnel veliko boljši film. Ker je bilo denarja zelo malo, pa se je pač osredotočil na atmosfero, kljub temu uspešno nadomestil vse ostale pomanjkljivosti in dokazal, da ima potencial. In tu sta dve medicinski sestri, ki v razkošni hiši pazita na bolnega možakarja in po radiu poslušata novice o psihopatu, ki mori prav medicinske sestre. Dialogi so slabi, igra je bedna, klavstrofobija in zaključek pa odtehtata svoje in film dejansko dvigneta iz popolnega sranja.

Ocena 3

 

 

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !