Recenzije: Everybody’s Fine, The Greatest

19.02.2010 ob 22:21

EVERYBODY’S FINE (zda 2009, drama, režija: Kirk Jones, igrajo: Robert De Niro, Drew Barrymore, Kate Beckinsale, Sam Rockwell)

Tenkočutna, izjemno prepričljiva, zelo kvalitetna in globoka drama, ki se ji lahko na njenem teritoriju po robu postavi le About Schmidt, kjer je bil leta 2002 glavni Jack Nicholson.

Že dolgo časa ne tako izvrstni Robert De Niro je Frank Goode, pravkar ovdoveli možakar, ki bi rad na družinskem srečanju po dolgem času spet zbral svoje štiri otroke. Ker mladina kot ponavadi nima časa in najde tisoč izgovorov, se Frank odloči za narobe svet. Za akcijo, kjer bo vsakega izmed svojih otrok obiskal kar sam in jih presenetil z nenapovedanim obiskom. Četudi Frank na pot ne krene s kosilnico kot Alvin Straight, boste kot za šalo ujeli atmosfero in očarljivost filma The Straight Story, ki ga je leta 1999 posnel David Lynch. In seveda atmosfero ter briljanco filma About Schmidt, kjer se je ostarli oče Jack Nicholson še vedno ukvarjal z življenjem svoje odrasle hčerke in ugotovil, da je medtem pozabil nase. Da Frank Goode, ki ga De Niro igra tiho, potlačeno in prav zato več kot odlično, spominja tudi na Billy Murrayja iz filma Broken Flowers, le da namesto svojih ljubic obišče otroke, prav tako ni treba posebej poudarjati. Tudi Franka namreč čaka cel kup čistega vina, ali še bolje, skeletov iz omare, saj je o svojih otrocih, ki jih zelo solidno upodobijo Drew Barrymore, Kate Beckinsale in Sam Rockwell, vedel premalo, se pravi, veliko manj od pokojne matere. “Mami je poslušala, ti pa si hotel nenehno dajati le nasvete,” mu pojasnijo otroci, ki skrivajo resnico o mlajšem bratu, kateri je zašel s poti. Zares lep film. Dobro narejen, šarmanten, očarljiv in tak, da bi ga lahko uporabljali namesto srca. In namesto originala, ki ga je leta 1990 posnel Giuseppe Tornatore

Ocena:  presežek

THE GREATEST (zda 2009, drama, režija: Shana Feste, igrajo: Pierce Brosnan, Susan Sarandon, Carey Mulligan, Johnny Simmons, Aaron Johnson)

Še ena drama o prebolevanju izgube otroka, ki pa se tokrat fenomenalno izogne klišejem in svojo zgodbo osveži s celim kupom odličnih prizorov.

Susan Sarandon, ki je izgubo otroka prebolevala tudi v zelo patetični in dolgočasni drami Moonlight Mile, ki je ni rešil niti Dustin Hoffman, spet igra mamo, ki ji je umrl sin. In mamo, ki ji gre prebolevanje enako slabo kot Charlotte Gainsbourg v Antichristu. Ne more in ne zna se sprijazniti, da je sin življenje izgubil v prometni nesreči in da je to isto nesrečo preživela njegova punca (Carey Mulligan, zvezda filma An Education), ki se sedaj na vratih pojavi z novico, da nosi njegovega otroka. Medtem ko mož Pierce Brosnan (verjetno njegova najbolj prepričljiva igralska kreacija doslej), ki sinovega imena resda noče omenjati naglas, simpatično dekletce sprejme z odprtimi rokami in se z njo spoprijatelji, pa Sarandonova kuha jezo in ga čez čas celo obtoži, da je sinovo smrt očitno že prebolel. Močna družinska drama, ki se spretno izogiba patetike in stereotipov podobnih filmov ter zgodbo dvigne nad povprečje tudi s prizorom, kjer Pierce Brosnan Sarandonovo med živčnim zlomom zgrabi čez boke in jo odnese v morje.

Ocena: presežek

 

3 komentarjev na “Recenzije: Everybody’s Fine, The Greatest”

  1. alenka pravi:

    Everybody’s Fine – super drama s počasnim tempom. tak realističn, vsakdanji pa vendar globok. prima! 5-/5

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Pri takih filmih mi ni jasno, da ne ujamejo več pozornosti gledalcev, saj so res zelo dobri.

  3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: What to Expect When You’re Expecting, StreetDance 2 pravi:

    [...] Jones, tudi režiser zelo dobrega filmčka Everybody’s Fine, nas tokrat s pomočjo superzvezdniške ekipe, kjer v prvi vrsti stojijo tudi Cameron Diaz, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !