Oskar 2010: Najboljši film

19.02.2010 ob 22:43

Najprej naj povem, da mi novost, kjer so namesto petih nominiral kar deset filmov, ni preveč všeč, saj tole najbolj pomembno kategorijo nekako razvrednoti. No ja, zdaj je vse skupaj res bolj podobno globusom, kjer za naj film nominirajo pet dram in pet komedij oz. muzikalov, toda stvar mi zaenkrat še ne potegne. Tudi zato, ker je med kandidati nekaj povsem povprečnih, da ne rečem celo slabih filmov, ki bi svoje mesto morali prepustiti drugim, veliko boljšim filmov, ki pa jih oskarji seveda ignorirajo.

Pa gremo od spodaj navzgor, da bo bolj napeto:

Daleč najslabši se mi zdi The Blind Side, ki si nominacije res ni zaslužil in jo je očitno dobil le zaradi resnične zgodbe o  Pepelki. Nič drugačnega mnenja nimam o filmu A Serious Man, ki je zanimiv le na začetku, potem pa se spremeni v velik dolgčas brez idej in svežine. Zakaj nominacija? Očitno zgolj zaradi renomeja bratov Coen. Nekaj podobnega pa lahko zapišem tudi za Up in the Air in Up, ki me prav tako nista prepričala. Prvi je dober, a nikakor presežek kot pravi večina. Drugi pa se prične odlično, potem pa se spremeni v otročjo akcijo z govorečimi psi.

Tako, zdaj pa ne ostalih šest, ki so vsaj po moji oceni veliko boljši od omenjene četvorke, ki si tako prestižne nominacije nikakor ne zasluži. Na rep bi dal An Education, ki je okej, a vseeno ne tako, da bi si zaslužil ravno nominacijo za najboljši film. Na peto mesto bi uvrstil Basterdse, sicer odlično vojno dramo, ki jo vsaj meni pokvarijo nepotrebni  stripovski vložki. Na četrto Avatar, ki je v prvi vrsti resda le vizualna poslastica, a vendarle film, ki ga ne gre zamuditi. Tretje mesto po moji oceni pripada drami Precious, ki mi še zdaj ne spusti duše. Drugo odlični znanstveni fantastiki District 9. Prvo pa mojemu favoritu The Hurt Lockerju, dejansko edinemu filmu, ki bi si od tele množice zaslužil oskarja za najboljši film leta.

Da skrajšam, navijam za The Hurt Lockerja, sumim, da bo zmagal Avatar, presenetita pa lahko The Blind Side in Up in the Air.

 

11 komentarjev na “Oskar 2010: Najboljši film”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  Po mojem ima največ možnosti za zmago Avatar, predvsem zato, ker premika meje filmske industrije, izvirnost zgodbe gor ali dol. Sam pa bom navijal za V zraku, ki mi je osebno največ povedal.

  Na tretje mesto bi postavil Neslavne barabe, predvsem zaradi svojevrstnega stila, na četrto pa The Blind Side zaradi simbolno zelo pomenljivo in lepo izpovedane zgodbe.

  Peterico bi zaključil s simpatično animiranko V višave zaradi zelo posrečene medgeneracijske tematike.

  Kot naslednjo bi postavil Bombno misijo, ki je sicer korektno izvedena in napeta vojna drama, a me ni prepričala kot smiselna celota, saj je bilo v ozadju ves čas čutiti nekakšno kavbojsko dojemanja sveta, kjer se američani znova ukvarjajo zgolj sami s seboj, v nekem črno-belem svetu, kjer je tudi največji manijak lahko heroj, če je seveda na “pravi” strani.

  Potem bi na vrsto prišel še Okrožje 9, ki bi si morda zaslužil še kakšno mesto višje, vendar mi je film deloval nekoliko preveč konfuzno – odličen v simboliki, pretiran v vmeščanju v realni svet.

  Nato pride na vrsto še Zresni se, ki je v bistvu zelo zabavna (črna?) komedija, ki preko celega filma deluje nekoliko zmedeno, a se proti koncu uspešno sestavi v smiselno celoto, nato pa znova povsem sesuje – nekako v značilnem bizarnem slogu bratov Coen, ki pa sta tokrat morda zadevo zastavila malce preveč osebno in pozabila na gledalce.

  V Šoli za življenje se mi je dopadla predvsem igra izredno nadarjene Carey Mulligan in pa kot vedno izvrstna karakterna vloga Alfreda Molina, zgodba filma in s tem celotna smiselnost pa nekoliko preveč niha med različnimi skrajnostmi – toplo hladna prha, ki se konča z ledenim curkom neusmiljenega (in malce preveč vsiljenega ter enoznačnega) moralnega nauka. Zato se je tudi znašel pri koncu moje lestvice.

  Seznam bi zaključil s Precious, ki je sicer čustev izjemno polna zgodba, vendar za moj okus malce preveč sentimentalno pretirana in pomilovalno prisiljena ter brez prave mere, do kje se sme izrabiti gledalčeva čustva, preden stvar zapade v televizijsko melodramo, primerno zgolj za osamljene gospodinje.

  Sicer pa pozdravljam razširjen nabor kandidatov za najboljši film, ker se je v minulih letih pogosto dogajalo, da je izpadel kakšen film, ki bi si definitivno zaslužil vsaj nominacijo.

 2. w33d w33d pravi:

  1. Up in the air
  2. Inglourious Basterds
  3. The Hurt Locker
  4. A Serious Man
  5. District 9
  6. Avatar
  7. An Education
  8. Up
  9. Precious
  10. The Blind Side

  Tako nekako bi jih jaz razvrstil, a povsem logično je, da sta glavna favorita Hurt Locker in Avatar, medtem ko bi Basterdsi in Up in the air utegnili presenetiti. Sam bom seveda navijal za slednjega. Med deseterico pa pogrešam kakšnega Messengerja in Where the wild things are. Tudi sam nisem ravno navdušen nad 10imi nominiranci, 5 bi bilo več kot dovolj, a hvala bogu, da imamo vsaj še režijsko kategorijo s petimi nominiranci.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, mešaš oskarja za posebne efekte in oskarja za naj film. Če pa to zagovarjaš, zakaj za vraga oskarja niso dobili Star Wars, Terminator 2 in recimo Transformers?
  The Blind Side četrti? Joj, no, pa kaj ne vidiš, da gre za eno izmed tisočih športnih dram, ki jih Američani vsako leto posnamejo vsaj sto?
  District 9 pretiran v umeščanju v realni svet? Hm, pa ne da si pričakoval realno vmeščanje glede na tematiko, ki se v resnici še ni zgodila.

  w33d, kaj za vraga si videl na A Serious Man? The Messenger je super v prvi polovici, potem ga začne srati.

 4. Maco pravi:

  1. The Hurt Locker
  2. Inglourious Basterds
  3. Avatar
  4. Up in the air
  5. Up
  6. Precious
  7. An Education
  8. District 9
  9. The Blind Side
  10. A Serious Man

  Tako lestvico bi pa sestavil jaz, se pa tudi jaz pridružujem mnenju, da nisem še navajen na deset nominirancev. To so verjetno naredili za dvig popularnosti in zanimanja za čimveč filmov. Želim si zmage za The Hurt Locker, verjetno bo pa slavil Avatar. Je pa v letošnjem letu kar nekaj odličnih filmov, ki pa niso prišli v tale izbor vsaj za nominacijo npr. The Road, The Messenger, Brothers.

 5. w33d w33d pravi:

  A Serious Man se mi je zdel od začetka do konca zanimiv in mi je dal misliti, imel je inovativne fore in super napisane like, ki so bili tudi odlično odigrani (predvsem me je navdušil Stuhlbarg). Tudi sama glasba v filmu je bila dobra in seveda super fotografija vedno izjemnega Deakinsa. Vsi ti elementi tvorijo lušten filmček, ki gledalcu pusti nekaj misli. Njun humor mi očitno mnogo bolj sede kot nekaterim, saj se mi je že Burn After Reading zdel super film, ki pa sicer ni dobil pretirane pozornosti.

  Sicer pa eno vprašanje v zvezi z Lockerjem. Sam mu oskarja ne bi privoščil iz preprostega razloga. Bilo je že veliko boljših vojnih filmov, ki so ostali brez tega kipca in počastitev Lockerja bi se mi zdela nepravična do ostalih odličnih vojnih akcij/dram (Apocalypse Now, Saving Private Ryan, Full Metal Jacket, Paths Of Glory, pa še kakšnega bi našel). Če bi pa že prišlo do spooada med Avatarjem in Lockerjem bi seveda navijal za slednjega, saj sem še vedno mnenja, da Avatar ni tip filma, ki bi si zaslužil najpomembnejše oskarje.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maco, The Road še nisem videl. The Messenger mi je zelo dober do polovice, potem ne, Brothers pa odličen, toda žal kopija še boljšega skandinavskega originala.

  W33D, inovativne? Hm, mar ni takih likov v praktično vseh filmih bratov Coen in v marsikakem filmu tudi drugače, recimo v Napoleon Dynamite, Adventureland, Me You and Everyone we Know, če omenil le nekatere.
  Misliti? Kaj pa? Saj je že stokrat videna zgodba o možu, ki ga vara žena, pa nič ne ukrene.
  Burn After Reading je meni odličen, tale pa dolgočasen.
  Hm, Lockerja sicer ne jemljem kot tipični vojni film, se mi pa zdi razlog, da si oskarja ne zasluži zaradi dejstva, ker jih tudi tisti, ki si jih naštel, nisi dobili, trapasto. Po tej logiki si ga ne zasluži noben film.
  Se pa strinjam, da je sramota, da so Ryan, Apokalipsa in Paths of Glory ostali praznih rok, glede Jacketa pa ni panike, saj v drugem delu ni kaj preveč dober. Ga kot za šalo posekata Lovec na jelene in Platoon.

 7. alko pravi:

  evo, z mukami sem se pregrizel še čez serious mana, tko da lahko še jst mal pokomentiram in razvrstim nominirance:

  10. The Blind Side -film ki je na ravni disneyevih športnih filmov in je nominiran zgolj zato, ker akaddemija očitno ni vedela kaj bi počela z desetimi nominacijami za najbolši film (druga teorija pa je, da je sandra bullock položila katerega od šefov akademije :P )

  9. A Serious Man -žal sem se polovico filma praskal po glavi in se spraševal kaj pomenijo izrazi kot so “goy” in “dybukk”…če filma ne bi posnela brata coen ga ljudje ne bi jebali 5 %!

  8. Up- veliko boljši od ostalih risanih filmov, saj vključuje tudi malo resnejše teme (smrt, ločitev, celo splav)…ampak vseeno mislim da nimajo v tej kategoriji risani filmi nič iskati, razen če gre za izjemen dosežek kot je bil pred leti beauty and the beast!

  7. An Education-izjemno dobro odigrane vloge in veliko potenciala, ki pa ga po mojem mnenju film ne izkoristi…nezadovoljiv in prisiljen konec, veliko neodgovorjenih vprašanj in neraziskanih tem!

  6. Avatar- če bi sestavljal tole lestvico kmalu zatem ko sem gledal avatarja, bi ga verjetno postavil na prvo mesto…a s časom ugotoviš, da če filmu odvzameš vse efekte (ki so sicer revolucionarno dobri), sploh nič ne ostane!

  5. Up in the Air-izjemno prijetno sem bil presnečen, saj od georga clooneya nikoli ne pričakujem preveč…ful dober scenarij in odlično odigrane vloge, film mi je bil celo bolj všeč od jezične juno!

  4.Precious-verjetno najbolj čustevno nabit film od vseh letošnjih nominirancev, ki pa je preveč boleč in realističen, da bi lahko domov odkorakal z glavno nagrado! Gabourey Sidibe je definicija besede “naturščik”!

  3. Inglourious Basterds-zelo sem užival v filmu, saj sem pred ogledom mislil da bo treba na zaslonu dve uri gledati in prenašati zgolj brada pitta, v resnici je pa zgodba veliko bolj razvejana in pestra! fenomenalna igralska zasedba in soundtrack! žal me moti samo konec filma, saj mislim da si lahko pravico do spreminjanja zgodovine zaenkrat lastijo le znanstevno-fantastični filmi…pač sem konzervativec glede tega xD

  2. District 9- dokaz da za produkcijo dobrega sci-fi filma ne potrebuješ 250.000.000 $ kot jih očitno potrebuje james cameron! film ki mu za razliko od avatarja uspe združiti tako efekte kot dobro zgodbo!

  1. The Hurt Locker-film brez zgodbe, ki se dve uri poigrava zgolj z mislijo “war is a drug”! brez komentarja!

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  10. Druge teorije ne kupim, saj se mi zdi preveč pridna punca za kaj takega :)
  Drugače pa gre pač za zgodbo o ameriških sanjah, kar je očitno še vedno dovolj, pa četudi je bilo takih filmov že tisoč.
  9. Točno tako kot si rekel, če ne bi bilo bratov Coen, tega filma ne bi jebal nihče. Ker sta, pa ga morajo, da se kao ne osmešijo. Bedno.
  8.Lepotica in zver je bil meni fenomenalen, tale je tako tako, dober na začetku in zelo otročji na koncu.
  7.Res je, konec je kliše, film obeta, a ne eksplodira.
  6.Tako daleč, da ne ostane nič, ne bi šel, je pa res, da si tale film izven nominacije za efekte ne zasluži ničesar.
  5.Jaz pa ravno nasprtno pričakujem čedalje več, saj je doslej posnel nekaj izjemno dobrih filmov in svoje ER dni pustil daleč za sabo. Mene je razočaral v zadnji tretjini, ki je izgubil ostrino in izvirnost. Mi je Juno boljši.
  4.Res je, emocije tega filma so tako močne, da jih vidiš in ne samo čutiš. Na Sidibejevo pa bi bil ponosen tudi Pasolini, tako zelo naravna je.
  3.Brad Pitt je minus tega filma. Slabo igra. Tudi pravljica o basterdsih mi je neumna, to je strip, ki pokvari sicer fenomenalno in briljantno izpeljano vojno dramo. Vem, da je Tarantino in da si lahko dovoli veliko, toda tako super so tisti resni deli, da stripovske pizdarije pokvarijo kočni učinek.
  2.Se strinjam.
  1.Res je, tako zelo dober film, da ne rabi niti zgodbe.

 9. alko pravi:

  kje se pa drugač najbol splača gledat prenos-na HRTu vem da komentatorji skos blebetajo pa se pogovarjajo med sabo, kar mi gre rahlo na živce…a sta prenosa na PRO 7 al pa na ORFu brez komentatorjev?

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Na PRO 7 je bil od nekdaj brez komentatorjev, zato bo skoraj sto posto tudi letos. Pa še svoj red carpet imajo pred uradnim red carpetom. Bo pa E!ju že nekaj ur pred vse skupaj, seveda le red carpet, tako da pazi, da te ne zavedejo, saj se bo prireditev drugje že pričela.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Drgač pa vabljen sem, kjer bom vtise zapisoval sproti:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/03/07/podelitev-oskarjev-2010/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !