Recenzije: A Serious Man, An Education, The Other Man, Did You Hear About the Morgans

17.02.2010 ob 18:50

A SERIOUS MAN (zda 2009, drama, režija: Ethan & Jole Coen, igrajo: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick)

Moški na robu živčnega zloma.

Najnovejši film bratov Coen je zanimiv le v prvi tretjini. Le takrat, ko nam na zelo izviren, črnohumoren, domiseln in poseben način predstavi glavnega junaka Larryja Gopnika, možakarja, ki se vedno postavi v vrsto in svoja čustva potlači tudi takrat, ko ne bi bilo treba. Jp, Gopnik je možakar, ki ne eksplodira niti v trenutku, ko mu žena pove, da ga vara s sosedom. Pač miren in zadržan tip človeka, ki se ne zna sprostiti in ki več kot odlično povzame naslov filma. Prav zato je škoda, da se pretirano zresni tudi sam film, ki od prve tretjine dalje ne premore pravega tempa in prizorov, ki bi navdušili gledalca. Je le kolaž tipičnih prijemov bratov Coen, le skupek detajlov, ki se ne znajo sestaviti v celoto. Pravzaprav najbolj “avtorski” in intimno obarvan film bratov Coen doslej. Žal nekoliko dolgočasen, razvlečen in od polovice dalje celo nezanimiv. Ter seveda namerno nafilan z obrazi, kjer bi celo Steve Buscemi izgledal odlično. In da ne pozabim, vprašnja o veri, smrti in življenju je veliko bolj zabavno in prepričljivo obdelal že Woody Allen.

Ocena 3

AN EDUCATION (anglija 2009, drama, režija: Lone Scherfig, igrajo: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Olivia Williams, Alfred Molina, Emma Thompson, Rosamund Pike, Dominic Cooper)

Najprej šola, potem pa fantje

An Education, ki letos tekmuje celo za glavnega oskarja, nikakor ni slab film, saj premore dovolj dobro dramaturgijo, dovolj prepričljive igralske kreacije celotnega ansambla, tekočo in solidno izpeljano zgodbo ter tempo, ki v gledalcu zanimanje obdrži do konca, toda kaj, ko je še vedno le kliše o odraščanju, s poanto, ki so jo vedele že naše babice. Da se glavna junakinja Jenny (Carey Mulligan), sicer vzorna šestnajstletna srednješolka, ki sanja o Oxfordu, zagreje za nekoliko starejšega, očarljivega, romantičnega in premožnega Davida (Peter Sarsgaard), ki jo okoli prevaža z dragim avtomobilom, ji kupuje drage cotke in jo vodi na prestižne zabave, je seveda povsem razumljivo. Da tudi njen oče (Alfred Molina) ne nasprotuje zvezi, saj razmišlja o njeni prihodnosti, kjer ob takem moškem izobrazba ni potrebna, pa tudi ni povsem izven konteksta in je pravzaprav zelo pragmatično. Zato je škoda, da se film na koncu obrne v kliše, pokvari svežo zgodbo in nam pač pojasni, da se mlada ženska največ nauči iz svojih življenjskih izkušenj, ali še bolje, napak.

Ocena 3 in pol

THE OTHER MAN (zda & anglija 2008, drama, režija: Richard Eyre, igrajo: Liam Neeson, Antonio Banderas, Laura Linney, Romola Garai)

Gromozanska potrata igralske ekpie.

Da je Richard Eyre, režiser filmov Iris, Stage Beauty in Notes on a Scandal, takole hudo kiksnil pri svojem novem filmu, je preprosto nezaslišano. Še posebej zavoljo karizmatične igralske ekipe in tematike, s katero bi se dalo narediti zelo zanimiv, seksi, napet in gledljiv film. Namesto tega smo dobili izjemno poceni reciklažo kulta The Roman Spring of Mrs. Stone, kjer ni dobro praktično nič. Kjer nimamo ne strasti, ne trilerja, ne romance in ne drame. Kjer imamo samo moža (Liam Neeson), ki izve, da ga je njegova pokojna žena (Laura Linney) med službenimi potovanji v Italijo vrsto let varala z lokalnim frajerčkom (Antonio Banderas). Zanič so tudi dialogi, zanič so tudi skoraj vsi prizori, ko se Liam Neeson jezi in izgublja živce, pa gre gledalcu na smeh. Razočaranje leta in film, ki ga velja pozabiti že med ogledom.

Ocena 2

DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS (zda 2009, komedija, režija: Marc Lawrence, igrajo: Hugh Grant, Sarah Jessica Parker, Sam Elliott, Mary Steenburgen)

Zelo povprečna, zelo stereotipna in premalo zabavna komedija, kjer se skregana zakonca pred morilcem skrijeta na deželo.

Ne bom rekel da sta Morganova najslabša komedija vseh časov. Že zaradi prizora z medvedom, ki napade Hugha Granta, ne. Res pa je, da nista nič posebnega in da jim manjka veliko boljši scenarij. No ja, manjkajo jima tudi veliko boljše igralske kreacije vseh glavnih protagonistov, kjer je zanič tudi sicer vedno frajerski Sam Elliott. Grant je karizmo pustil v filmu Music & Lyrics, ki ga je prav tako režiral Marc Lawrence, Parkerjeva pa še vedno misli, da igra v seriji Seks v mestu. Poceni film, kjer je vse na prvo žogo. In zgodba, ki smo jo na boljši način videli v že vsaj stotih filmih.

Ocena 2 in pol


 

9 komentarjev na “Recenzije: A Serious Man, An Education, The Other Man, Did You Hear About the Morgans”

 1. t-h-o-r pravi:

  a serious man se tudi meni ni zdel najboljši, coena sta se do sedaj vedno bolj potrudila

  in tudi filma pač NE končaš na tak način

 2. t-h-o-r pravi:

  http://selfstyledsiren.blogspot.com/

  za vse ljubitelje filma

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res me čudi, da je tale film nominiran. S koncem pa se tudi jaz ne strinjam, izpade tako kot da ga ne bi znala končati drugače, pa sta pač oponašala Magnolio in namesto žab zagnala tornado.

 4. Filip pravi:

  Meni je pa DYHATM najslabša ‘komedija’ vseh časov, oz. zadnjih let. Tako bedastega filma že dolgo nisem gledal, brez atmosfere, brez kemije med igralcema, brez prave zgodbe, brez ene same dobre fore. Za moje pojme čista enka.

 5. alenka pravi:

  An Education – mene film ni navdušil, nekako tako kot film Doubt. vsi hvaljo, js pa očitno ne vidm tega, heh:) 3/5

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: When in Rome, Chloe pravi:

  [...] še bolj kvazi elegantno dramaturgijo, ki ostaja na ravni enako slabega in tematsko podobnega filma The Other Man. Dialogi so prisiljeni, atmosfera dolgčasna, igralske kreacije ne dosegajo zadostne stopnje [...]

 7. Recenzije: Everybody’s Fine, The Greatest « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] prometni nesreči in da je to isto nesrečo preživela njegova punca (Carey Mulligan, zvezda filma An Education), ki se sedaj na vratih pojavi z novico, da nosi njegovega otroka. Medtem ko mož Pierce Brosnan [...]

 8. Recenzije: I Spit On Your Grave, Bruce Lee My Brother, The Big Bang « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] ni včeraj pripotoval v Hollywood, za vraga. Tole je spet neka srednja žalost, tako kot pri filmih The Other Man, Thick As Thieves in My Mom’s New Boyfriend. Dejansko film, ki ga ne bo videl nihče in ki ga [...]

 9. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Inside Llewyn Davis pravi:

  [...] Llewyn Davis je spet super film bratov Coen. Veliko boljši od A Serious Man in True Grit, ki nista bila nič posebnega. Zabaven, prebrisan, gledljiv in tak, da se mu že na [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !