Nove blagajne v Interšparu mi grejo na živce

16.02.2010 ob 20:11

Če hodite v Interšpar, ste verjetno videli tiste nove blagajne, kjer si kupec izdelke zaračuna sam in plačilo ter vse ostalo opravi brez pomoči blagajničarke. Se pravi tiste blagajne, na račun katerih so ukinili hitre blagajne za nakup petih izdelkov. Da se teh novih blagajn mnogi kupci še vedno izogibajo, saj se jim zdijo kot iz kakšnega futurističnega filma in za ljudi, ki so tehnično precej podkovani, mi je prav tako jasno. Toda stvar sploh ni težavna, ravno nasprotno, je simpatična, hitra in frajerska. Pa še sam svoj gospod si, kar pomeni, da te nihče ne more prinesti okoli, saj sproti spremljaš cene posameznega izdelka.

Prav zato je škoda, da zadeva ne deluje tako kot bi morala in da je tehnično vsa stvar še precej nedodelana, kar priznavajo tudi trgovke, ki morajo ves čas tako ali drugače asistirati kupcem. Finta je namreč v tem, da je sistem skrajno občutljiv in da zabrejka pri še tako mali napakici. Recimo, če v vrečki ni točno takšna količina mandarin kot piše na listku. Če spiješ požirek vode in je embalaža prelahka. Če ti nakupovalna vrečka spolzi iz držala. To so stvari, ki se lahko zgodijo vsakomur, ali še bolje, to so reči, ki se zgodijo večini kupcev, ki pridejo na te nove blagajne, kjer morajo trgovke vseeno pomagati sto na uro in pač razlagajo, da sistem še ni tak kot bi moral biti. Vsak kupec ima svojo težavo, kjer mora pomagati trgovka. Če sem iskren, še nisem videl kupca, ki bi na tej novi blagajni vse opravil brez vsaj drobne asistence, saj je enkrat narobe nekaj, drugič pa nekaj drugega.

Zakaj za vraga so ta sistem potemtakem dali v promet, če vedo, da še ni tak kot bi moral biti oz. da mu manjkajo določene tehnične rešitve?

In seveda, v čem je finta, da so trgovke menjali s stroji, ki še vedno potrebujejo asistenco trgovk?

Mater no, sistem zabrejka že, če nimaš počasnih las, če blagajne ne pogledaš z nasmeškom, če se ne postaviš pod kotom 90 stopinj in če med kupovanjem ne misliš le na kupovanje.

Hm, očitno ne bo druge, kot da se spet vrnejo tiste stare blagajne, kjer so morale trgovke nanje s prsti klofati kot na stare pisalne stroje.

 

21 komentarjev na “Nove blagajne v Interšparu mi grejo na živce”

 1. lordwales pravi:

  Iztok – ni mi znano da bi amopostrežne Sparove blagajne tehtale, je popolnoma vseeno, koliko sadja je v vrečki, važna je črtna koda. In ta edina šteje na vseh blagajnah.
  Sistem ne blokira, sem že dvakrat perizkusil, prvič z gotovino in drugič z kartico.

  Edino pol slipa od kartice je treba ročno poriniti v luknjo.
  To je to

 2. :) pravi:

  pa veš da izy, sem šel parkrat mimo te blagajne in nisem rabil pomoči … edino prvič mi je pokazala trgovka, kako in kaj in je blo cool … je pa res, da imam vseeno rad odnos trgovka – kupec … je bol človeški. in grem sedaj vedno kr do blagajne z trgovko.

 3. Vidmar pravi:

  Jaz sem šel prvič in zadnjič na takšno blagajno v Mercatorju v Celju. Pol ure sem čakal medtem, ko je pet prodajalk ugotavljalo, kako bi blagajna zaračunala tisti artikel. Na koncu so kao dognale, da je izdelek pač prevelike dimenzije. Neumno je bilo pa to, da je zraven mene en kupil sesalec občutno večji in težji od mojega koša za smeti.

 4. Maja pravi:

  Res je, velikokrat želi tehtati. Če položiš kaj poleg skenerja, tehta. Če ne zlagaš v njihove vrečke, ampak svojo, tehta. In potem se dere za asistenco. Sem jih že naštudirala, ampak bognedaj, da bi malo spremenila postopek nakupa. Takoj se začne dret :) Je finta, da moraš ko odčita črtno kodo, lepo počasi položit artikel v vrečko in potem naslednjega poskenirat. Če nekdo drug namesto tebe zlaga, ti pa skeniraš, bo zaštekalo, ker je postopek kao prehiter in blagajna javi napako.

 5. STELA pravi:

  seveda sistem tehta, halo?:) poleg črtne kode je zelo pomembmno, da v vrečko pade enaka teža kot jo je zabeležila blagajna s črtno kodo. V nasprotnem primeru, bi lahko nekaj “pokazal” na blagajni, drugo pa bi dal v vrečko.

  drugač pa so ljudje v splošnem kar zadovljni, ko se navadijo…mogoče podarijo blagajno lep nasmeh:)))

 6. uršula pravi:

  sistem ne tehta, on samo šteje artikle. če si potegnil čez čitalec 4, v vrečki imaš pa tri ali pet kosov, se bo ustavil in ne boš mogel naprej, dokler se mu štetje ne ujema. tiste blagajne “manj kot 5″ so pa itak izgubile vsak smisel, saj so tudi tete in strici s polnimi vozički čisto brez sramu parkirali pred njimi.

 7. siggi pravi:

  Point hitrih blagajn je da so hitre. Sam še navečji problem tu vidim v tem, da kake babe zabarikadirajo eno od teh blagajn s svojim prenaloženim vozičkom… Drugače pa sam še nisem imel problemov, ne v merkatorju, ne v šparju. Je pa res da nimam te navade, da bi kr odpiral pijačo ali karkoli drugega še v trgovini. Sploh so mi pokrovko dvignili romi (ja romi), ki so ODPIRALI omake za testenine, povohali in jih vračali na police. Kolko so s tem skrajšali rok uporabe izdelku niti nočem vedet. Od takrat dalje strogo preverjam da “klikne” ko odprem kozarec :)

 8. NoMercy pravi:

  hja – razvoj tehnike pač terja čas. Razmere pa so takšne, da je treba dati v uporabo mašinerijo, ki je npr. 96% stestirana – vseh možnosti uporabnikov (ki nismo trenirani tako kot npr. trgovke za uporabo klasičnih blagajn) pa pač nihče ne more predvideti. In tako se vsak dan najde nek nov uporabnik, ki doda svoj način uporabe :)
  S časom si bomo pa (tudi preko neta) izmenjali izkušnje, “finte” … in bomo bolši uporabniki :)
  Važno je, da imamo možnost izbire.
  Sicer pa tudi e-bančništva še ne uporabljamo vsi, ki imamo računalnike :)

 9. Chiara pravi:

  Tudi jaz sem se pritoževala nad temi blagajnami… sicer v Mercatorju, ampak isti šmorn. Zdaj pa sem se jih navadila in kadar imam malo stvari sem tam veliko hitreje mimo, kot na navadni blagajni. Glede teže izdelkov pa takole… dokler nisi npr. plastenke vode plačal, je tudi en požirek kraja. Velika izjema je potencialno lahko, če gre za majhnega otroka… če pomislimo da je za širše dobro, da se ne dere eno uro nakupovanja.

 10. Papir pravi:

  Se pridružujem. 2x sem šla na to blagajno do zdaj, 2x mi je zablokirala. V obeh primerih mi je moral ekstremno nadležni pomočnik v odpravi napol varnostnika/carinika “pomagati” (bogi revi neuki) in čeprav je poskušal biti prijazen, sem lahko videla živčno trzanje njegove obrvi, kar je bila posledica stokratnega skakanja gor in dol do raznoraznih gospa v 5 urah, kar je bil primoran tam stati. Ni bilo prodajalke. Najbrž so menili, da je treba večjega kerlca, če bi jo kdo slučajno želel podurhati z eno hruško več v žepu.
  V Mercatorju sem šla vsaj 50x na to blagajno in niti enkrat nisem imela težav (razen enkrat, ko sem po svoji stari navadi dala v isto vrečko več vrst sadja z več različnimi kodami in potem sadja seveda nisem mogla posamično “položite izdelek v vrečko”. Takrat pač pomaga prodajalka, za drugič boš pa vedel, da če greš tja, tega ne delaš – hitre blagajne namreč ne tolerirajo ekološko ozaveščenih kupcev).

  V Šparu pa nikoli več, hvala lepa. Bedna izkušnja. Prav počutila sem se kot bebec.

 11. smoger pravi:

  V Maxiju sem bil že neštetokrat na teh blagajnah in vse dela normalno brez pomoči trgovk. Ne vem kaj za ene češke blagajne imajo v Sparu.

 12. MATEj pravi:

  Tud jaz sem se teh blagaj v Merčkatorju dolgo izogibal, zdja jih pa redno uporabljam (ko grem po manjše število) izdelkov in delajo kul (se vsaj zneboš vrst pred živo blagajo, kjer kake upokojenke zmeraj kaj zašuštrajo in pol čakaš in čakaš).

 13. ajda1 pravi:

  Sem videla to blagajno v city centru, a tam piše, da je za manj izdelkov, mislim da največ 10. So pa bili problemi s plačilnimi karticami. Naslednjič, ko sem spet šla v trgovino, je tam stala prodajalka in pomagala, pa se je vseeno zatikalo. Jaz bi šla na takšno blagajno, če bi imela koga zraven, sama pa grem raje na klasično blagajno, kjer opravi vse blagajničarka. So pa seveda to novotarije, v drugih krajih so to že morda stalnica oz. ljudje navajeni in ni nobenih problemov. Je pa sigurno prednost, da ti ni treba čakati v vrsti, če imaš npr. več kot 5 artiklov.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lordwales, tehtajo, tehtajo, probaj spiti požirek ali dva kake pijače ali pa daj ovojnico od čokolade, ki si jo pojedel, pa bo takoj zablokiralo in javijo, da teža artikla ne ustreza dejanski teži. To za listek od kartice vem, to mi ni panike.

  Vidmar, točno tako, cela štala.

  Maja, kot sem rekel, že če pred blagajno stojiš malo postrani, piska :)

  Stela, okej, toda jaz nisem kriv, če je kaka mandarina recimo odveč ali preveč v vrečki.

  Uršula, tehta, tehta, če probaj čez kodo potegniti malo boj prazno plastenko čaja, pa jo dati v vrečko.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Siggi, itak je pravilo do 10 izdelkov. Žal še niso hitre, saj se za vsak drek kvarijo. Četudi pozabiva to, da kak izdelek sam odpreš, se slej ko prej nekaj zabrejka.

  No Mercy, okej, toda tudi trgovke priznavajo, da vse ne dela tako kot bi bilo treba.

  Chiara, okej, kaj pa paket mandarin, kjer nič ne vzameš, pa se ne ujema, ali pa vrečka, ki slučajno zdrsi s stojala?

  Smoger & Papir, očitno je sranje samo v Šparu.

 16. Stascha! pravi:

  v vsaj 80% primerov sem na teh blagajnah, nikoli še nisem rabila pomoči (razen za alkohol enkrat).

  kaj je s tabo, gartner, a misliš da je nakupovalni center jedilnica, al kaj? saj nisi 3 leta star, da ne moreš počakat in pojest čokolade kasneje, brez da bi svinjal okoli sebe?

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če ti ješ kot svinja, še ne pomeni, da to počnemo vsi.
  Sicer pa je to le en primer, kar pomeni, da so enako problematični tudi vsi ostali.

 18. NoMercy pravi:

  @ 16 Stascha: MKOW :)
  nije tehnika za budalo – mašine delajo tako, kot si konstruktor zamisli ne pa, kot si uporabnik želi :)
  pizda, pa sej še baba fuka drugače, kot pa si drkađija predstavlja :)
  sicer pa koji kurac se kdo tišči tja, kar ne pozna in drugim zaseda tisto kar jim je namenjeno :(
  me zanima, če kdo da roko v mikrovalovko, da bi imel/a lepo rjavo :)

 19. STELA pravi:

  ad6 – uršula, dej poskus enkrat dat an blagajno 5 jabolk, potem ko boš dala v vrečko pa enega dodaj – me prav zanima, kakšen bo rezultat:)

 20. uršula pravi:

  sem že razmišljala o tem. samo to je treba naredit v času po evidentiranju črtne kode in pred položitvijo na stojalo. če to narediš kasneje, bo packa rekla, da se število izdelkov ne ujema. aja, pa trgovka te lahko zaloti. jest sem bolj usranka za take stvari, za goljufanje pa to.

 21. STELA pravi:

  najbrž bi blo bolj pametno od takega poizkusa enostavno vprašat trgovko, ki tam dežura, na kakšen način deluje blagajna, če pa ona ne bi vedela pa lahko skupaj poizkusita:)))

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !