Gregory Hines bi danes praznoval rojstni dan

14.02.2010 ob 17:02

Leta 2003 prehitro preminuli Gregory Hines mi je bil strašno všeč, saj se je dobro znašel tako v komedijah kot tudi v dramah in akcijah. Le kdo bi pozabil njegovega kultnega “evnuha” iz Brooksove parodije History of the World, ali pa Sandmana Williamsa iz The Cotton Cluba, ki ga je leta 1984 posnel Francis Ford Coppola. Kul mi je bil tudi v akcijski komediji Running Scared, kjer mu je družbo delal Billy Crystal, v kriminalni drami A Rage in Harlem, kjer je bil glavni Forest Whitaker, zelo soliden v drami White Nights, kjer so igrali tudi Helen Mirren, Isabella Rossellini in Mikhail Baryshnikov, povsem okej pa je izpadel tudi v futuristični akciji Eve of Destruction, kjer je lovil robotko. Četudi je bil talent, je moral žal nastopati tudi v zelo povprečnih filmih tipa T Bone N Weasel, kjer mu je pomagal Christopher Lloyd, da res pleše enako dobro kot Sammy Davis Jr. pa je dokazal s filmom Tap, ki je hkrati tudi eden mojih najljubših filmov daleč na okoli.

Četudi je step plesal že v Smešni strani zgodovine, nisem imel pojma, da je prav to njegova največja odlika in da je pravzaprav edini novejši zabavljač, ki step obvlada tako zelo dobro in dovršeno. Da je prav on leta 2001 igral Billa “Bojanglesa” Robinsona, seveda ne preseneča. Da je dve leti kasneje pri vsega 57-ih umrl za rakom, pa je bil šok, ki ga še vedno nisem povsem prebolel.

Na odru je stal že kot majhen deček, sredi osemdesetih zapel duet celo z Lutherjem Vandrossom, postal zvezda na Broadwayju in leta 1990 na smrtni postelji obiskal svojega idola Sammyja Davisa, ki je prav tako umrl za rakom. Če rečemo, da je bil prav Hines njegov naslednik, ne zgrešimo kaj dosti, da je tudi on umrl za rakom, pa je ogabna ironija in igra usode.

In da ne pozabim, Madeline Kahn, ki je v History of the World igrala tisto nepozabno damo, ki moške za vročo noč izbira glede na njihovo spodnje premoženje, je leta 1999 prav tako umrla zaradi raka. Pri 57-ih, kot Gregory Hines.

 

 

2 komentarjev na “Gregory Hines bi danes praznoval rojstni dan”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » RIP: Bernie Mac (1957-2008), Gregory Hines (1946-2003) pravi:

    [...] 9.08.2011 Na današnji dan sta nas leta 2008 in 2003 presenetljivo hitro zapustila Bernie Mac in Gregory Hines, oba dejansko še dosti mlada. Bernie, ta vedno zabavni madrfaker, je odšel pri 50-ih, Gregory, ta [...]

  2. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: 2 Days in New York, Bojangles, Blue Sky pravi:

    [...] Robinsona, za prijatelje, Bojanglesa, Sammyja Davisa pred Sammyjem Davisom, ki ga izvrstno upodobi Gregory Hines, širši javnosti bolj znan kot komedijant, drugače pa mojster stepa in Robinsonov sodobnik, ki je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !