OI 2010: nostalgija: Bojan Križaj, aktualno: smučarski skoki

13.02.2010 ob 20:45

Zdajle sem tik pred pričetkom smučarskih skokov, ki jih bom seveda gledal z velikim zanimanjem, ujel kratek pogovor z našim smučarskim asom Bojanom Križajem. Joj, kaka nastalgija me je prijela. Pa to ni res. Vsi smo navijali zanj, celo šolo smo špricali, da smo ujeli jutranje slamome. No ja, četudi je ne bi, pouka ne bi bilo, saj so tekme na televiziji kar med poukom gledali tudi naši učitelji.

Križaj je bil slovenski nacionalni zaklad. Kot Mateja Sveta, pa četudi mu je šov za nekaj časa vzel pokojni Rok Petrovič, ki je zdržal le eno sezono. Prav zato mi je žal, da je obstajal tudi Ingemar Stenmark, ki mu je skoraj vedno pobral prvo mesto in ga pustil zadaj. Četudi je bil Križaj nekoč najboljši smučar na svetu, je imel Stenmarka, ki je bil še boljši.

Potem je prišlo Sarajevo, kjer smo prav od Križaja pričakovali največ. Kot veste je medaljo potem osvojil Jure Franko (volimo Jureka više nego bureka), kar je sicer čudovito, toda vseeno sem bil nekoliko razočaran, da tako velik uspeh ni uspel tudi Križaju. Temu leta 1957 rojenemu mojstru belih strmin, ki bi mu morali v vseh večjih slovenskih mestih že zdavnaj postaviti spomenik.

Drži, ko je leta 1980 slavil svojo prvo zmago, se je Sloveniji zmešalo. Tako zelo, da je pozabila celo na nogomet. Jp, to je bila evforija, ki je ni mogel niti približno ponoviti niti Jure Košir.

In če se vrnem k skokom, držim pesti za naše orle, upam da bo šlo, saj je pričakovanje javnosti veliko. Naprej so šli trije, pravkar pa je raztural mladi, komaj 17 letni Peter Prevc, ki je odletel kot da skače na veliki skakalnici, kjer ni skokov, ampak poletov. Faca je, mali, svaka čast, kar pojavil se je in zdaj raztura. Matjaž Zupan (le kdo bi pozabil ekipo iz leta 1988, ko so na olimpijskih igrah tekmovali še Primož Ulaga, Matjaž Debeljak in Miran Tepeš) se je odločil pravilno in ni poslušal kvazi poznavalcev, ki so menili, da je Prevc premlad za prvo ligo.

Eh, škoda za leta 1981 rojenega šampiona Roberta Kranjca (še zdaj sem navdušen nad ekipo iz leta 2002, kjer so skakali še Peter Žonta, Damjan Fras in Primož Peterka), da ni potegnil še kak meter dalje in dobil medaljo. Ni slabo, dva naša med prvo deseterico, vse čestitke, toda potihem smo pričakovali medaljo, vsaj bronasto, če ne zlato. Pa dobra šansa je bila, saj so bile razlike med vodilnimi zelo majhne, ker ni nikogar odneslo zares dlje od ostalih.

Jp, slavil je Simon “Harry Potter” Ammann, ki je zdaj lastnik že treh zlatih olimpijskih medalj, kar pomeni, da ga preseže le še Matti Nykanen, ki ima štiri. Drugi je bil Adam Malysz, legenda in moj tihi favorit, rojen leta 1977 in že sto let v samem vrhu, kar je preprosto neverjetno. Če se ne motim, je edini take vrste.

Odlična in zanimiva tekma ter lep začetek olimpijade tudi za naše junake.

vir slik: delo.si, siol.net, 24ur.com

 

33 komentarjev na “OI 2010: nostalgija: Bojan Križaj, aktualno: smučarski skoki”

 1. :) pravi:

  direkt. premlad za sarajevo a je punca tvojih let in mi je ona opisala kako je to bilo … vučkoti in to :) … križaj je pa itak legenda Slovenije.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz sem bil z očetom v Sarajevu malo pred pričetkom iger, žal jih nisem videl v živo. Vučko, ja, nepozabni občutki. Navijali smo kot nori, tega mlajša generacija ne more razumeti. To je bil patriotizem, kjer smo bili prav vsi ponosni, da smo Slovenci.

 3. Žogca pravi:

  Mene tudi grabi huda nostalgija, ko nam zdaj večkrat zavrtijo posnetke iz tistih dni. Bojan, Mateja, Rok …

 4. :) pravi:

  ja verjamem izy … je punca z isto vnemo razlagala :) … gooo kranjec :)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smeško, Damjan je že zajebal, zdaj čakamo še Kranjca, je pa kul Peter Prevc. Skoki so mi res kul, verjetno najbolj od vseh panog.

  Žogca, Svetova je šla na zelo čuden način, menda so se skregali, škoda, ni bilo treba. Petrovič pa je nesrečno utonil, spomnim se, da je bil pravi dan žalovanja med nami.

 6. :) pravi:

  ja ja, sej gledam :) … kranjec je adut! :) …drž pesti!!!!

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dober, zelo dober, ne ravno za prvo mesto, 102 metra, drugi je zaenkrat, hvala bogu. Mater je to adrenalin, ko se skakalec požene čez rob pa potem čakamo koliko bo skočil :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tole recimo:
  http://www.youtube.com/watch?v=bUMKhQVJZcM

  Še igrico sem igral, he, he:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/03/27/trenutno-skacem-enako-slabo-kot-nasi-skakalci/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/04/19/deluxe-ski-jump-3-trga-gate/

 9. STELA pravi:

  bilo je lepo, nekateri smo ob zmagah tudi jokali:)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa tudi če ni bilo zmage, so tekle solze.

 11. :) pravi:

  pa to mi deli!!! bravo naši!!! … res odlična tekma in škoda, da drugi skok ni ratal krajncu … prevc – dosežek kareire! bravooo

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če bi bil Prevc v prvem skoku malce daljši, bi imel medaljo. Škoda pa za Kranjca, res. A vseeno super dosežki. Pa tudi Pikl, jebat ga. Samo Damjan je izpadel, ironično, glede na to, da je edini na svojem.

 13. :) pravi:

  ja res … super so vsi … to so le OI! je pa ammann pokazo, da je “atek” danes v skokih … damjan, ma ja, nevem … serje ga zadnje čase. nevem, pomoje niso to več zmotivirani in samo še vlečejo “kariero” … nevem. škoda mi je peterke, bi ga še rad vido enkrat skočit …

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Peterka pa itak, škoda, da je padla forma in da je ni več našel. Mi je pa zanimivo, da je vmes še enkrat celo zmagal, potem pa spet padel. Bil pa je car, tudi upornik z dolgimi lasmi, faca, skratka.
  Jp, ko se moraš ukvarjati s poslom, forma pade, in Damjan je dokaz za to.

 15. :) pravi:

  ja peterko res pogrešam … ma dobr itak, če je bil šampijon in razred zase tiste 2leti … ampak ja, ko forma pade, se teško pobereš. damjan, nevem no, škoda ga je. ampak vedno kadar ga vidim komentirat, deluje full nezainteresirano, brezvoljno, kot da ne uživa več v skakanju. škoda

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni tako delujejo vsi ti fantje :)
  To je značilno prav za skakalce menda, mater ej, tako hladno, mrtvo in nenavdušeno se vsi obnašajo tudi ob super uvrstitvi. Morda jim veter v zraku razpiha možgane :)
  Ali pa gre za popolno disciplino, kjer ne smeš žurati niti v prostem času, pa še vzdrževanje niske telesne teže. Ni čudno, da se je Nykanenu zasukalo in je šel v ekstrem :)

 17. :) pravi:

  hehhe ja nykanenu je res spipalo … še pevec je ratal :) … ampak, ka misliš izy, da počneš nekaj kar te veseli, pa si skos tako resen in hladen … bedno a ni? kot da so vsi prisiljeni nastopat in jim držijo puške nad glavo … goldberger je bil tak, ko je rad skakal po luftu od veselja :)

 18. STELA pravi:

  čakte mal, Kranjec še ni rekel zadnje besede:)

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, upam, da res ne.

  Smeško, ma čudno se mi zdi, da imam tak občutel le za smučarske skakalce. Kot da noče nihče postati niti malo zvezdniški, kot da bi jih res imeli na kratko.

 20. :) pravi:

  ma ja res. noben ne izstopa, noben ni drugačen … vsi so kot roboti

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res me zanima zakaj imam tak občutek samo pri skokih. Še pri umetnostbem drasnju ga ni, pa pri smučanju tudi ne, nikjer, mater no, tile skakalci pa hladni tudi ko ne bi bilo treba. Pa ful počas govorijo vsi, kot Zoran Predin :)

 22. :) pravi:

  hahahaaha :) sej izy, če so tulk utrgani, da se spustijo iz PLanice … potem ni čudno, da so mal mahnjeni in da izgubijo par kolesc v glavi :)

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Drži, to ni ravno igranje šaha :)

 24. :) pravi:

  no no … tele male skakalnice … ajd, preživim … vržem se na rit, pa bo :) … Planica? pa niso resni ejj … to je prava VELIKANKA … to je najboljši vlak smrti, kar so ga kdajkoli nardil :)

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, death train je mala malca :)

 26. :) pravi:

  hehehe … veš ka je sam škoda pri skokih? da jih sudje tulk zavirajo …ajde sej vem, da je varnosti na 1 mestu, pa vseen včasih pretiravajo … in ko si prej slučajn omenjo skakanje, sem pravi mali majstor v ski deluxu … in celo na rtvslo, tisto skakanje, nism bil ravno slab … so bli bolši ampak tebe sem pustil daleč za sabo :) …fajn igrce

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ker je umrl tisti sankač, so bili po moje zdaj še boilj previdni in so zaletišče pošteno znižali. Ne spomnim se kdaj so nazadnje to naredili, morda se motim, a zdi se mi, da so včasih večkrat ponavljali celo seriji, ko je kak outsider skočil predaleč, pa so se ustrašili, da bodo profiji skočili med gledalce očitno.
  Tudi jaz sem se potem naučil in sem postavljal rekorde, tako da bi ti bil povsem kul konkurenca :)
  No ja, zdaj sem spet iz forme, saj nisem igral že celo leto pa sem pozabil finte :)

 28. :) pravi:

  ja ja, itak … varnost je na 1mestu…in to so OI pa tak kot si rekel, se je ubil … tak da, nebojo več pretiraval … glede skakanja :) tudi sam nisem letos skakal … vem pa, da si lani pisal o tem in takrat sem bil v top formi … a ko si pisal da si slab, te nisem vabil na dvoboj :) … drugače pa ski jump deluxe 2 se mi zdi … je zakon in vedno bo zakon.

 29. STELA pravi:

  od Križajevih časov sem včeraj ob Petrinem uspehu prvič spet doživela kurjo polt in solze v očeh:) BRAVO PETRA!!…… razturala bi enormno, če se ne bi poškodovala tik pred zdajci:(

 30. STELA pravi:

  AD 27 Iztok, si še vedno mnenja, da so organizatorji zaradi nesreče sankača kaj bolj previdni?

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  O Petri sem zapisal nov zapis, res je carica. A Križajevi časi so vseeno mimo, tisto je bilo povsem drugače, je pa res, da če bi Petra tekmovala v slalomu, da bi bila evforija še večja po moje. Smučarski tek vendarle ni tako zanimiv šport ta rajo.
  Glede previdnosti, očitno ne, žalostno.

 32. Recenzija: Od kamna do kristala, portret Roka Petroviča « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] in tudi svetovnega smučanja, ki je blestel le eno samo sezono. Le toliko, da je tudi Stenmarku in Križaju pokazal, da lahko zmaga še kdo drug. In zmagal je petkrat ter na koncu v sezoni 1985/86 osvojil [...]

 33. IZTOK faking GARTNER » Smučarska Trenja pravi:

  [...] strmin. Pa spet sem se spomnil na nesrečno preminulega Roka Petroviča, pa seveda na legendarnega Bojana Križaja, zaradi katerega smo tudi mi na polno špricali šolo. Jp, ko je smučal Križaj, se je življenje [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !