Otrok in film: pomen filma in filmske vzgoje za otrokov razvoj (drugi del)

11.02.2010 ob 03:56

ZGODOVINA OTROŠKEGA FILMA IN OTROŠKI FILM

Kaj sploh je otroški film?

1. To so filmi o otrocih

Film o otrocih je lahko vsak film, katerega zgodba govori o mladem človeškem bitju od vrtca do pubertete, ne glede na namen in samo vsebino. Takšne filme sta že leta 1895 snemala brata Lumiere (Otroci z igračami, Otroški spori, Otroški zajtrk), posebej pa si velja zapomniti Angelža G. A. Smitha, ki je v letih 1900 in 1901 postavil temelje otroške kinematografije s filmoma Babičino povečevalo in Mali zdravnik. Celo sam D. W. Griffith je debitiral s filmom o punčki, ki so jo ugrabili cigani (Prigode male Dollie), zato bomo rekli, da je bil otroški film prisoten od samega začetka filmske umetnosti. Če pogledamo zgodovino otroškega filma, seveda ne moremo mimo ruskega režiserja N. V. Ekka, ki je leta 1931 posnel zadevo Pot v življenje (šlo je celo za prvi ruski zvočni film), kjer je obdelal Makarenkove pedagoške ideje o delinkventnih otrocih.

2. To so filmi, ki so jih naredili otroci sami

Gre za amaterske otroške filmčke, kjer mladi nadebudneži velikokrat posnamejo prigode iz svojega vsakdana. Nekoč s pomočjo očetove kamere, danes seveda s svojimi mobitelčki. Prav zato imajo otroci v današnjih časih odlično možnost zgodnjega filmskega ustvarjanja, skozi katerega si lahko gradijo aktivno filmsko komunikacijo. Otrok lahko v objektiv ujame tisto, kar mu leži na duši in s tem seveda razvija svojo domišljijo. Razvoj otroške kinematografije že mnoga leta podpira UNESCO, kar pomeni, da prirejajo različna tekmovanja in najboljše izdelke pokažejo tudi najširši javnosti. Leta 1972 so recimo v Amsterdamu in Haagu izvedli eksperiment z desetletnimi otroki, kjer so dokazali, da zna še tako mlado bitje rokovati s kamero in na trak prenašati zanimive zgodbice, ki so zrasle izključno v glavah otrok. Sicer pa je tudi znani režiser Steven Spielberg začel zelo zgodaj snemati kratke filmčke, ko je od svojega očeta za rojstni dan dobil prvo 8mm kamero in snemal svoje sošolce. Je zabijal čas? Če menite, da so Indiana Jones, Žrelo, ET, The Color Purple, Cesarstvo sonca, Schindlerjev seznam, Jurski park, Bližnja srečanja tretje vrste in Reševanje vojaka Ryana posledica zabijanja časa, je odgovor pritrdilen. Svojemu otroku lahko zelo zgodaj kupite kamero ali mobitel, s katerim lahko ustvarja svoje kratke filmčke. Dajte mu možnost, spodbudite ga, da ustvarja. Nikoli se ne, morda bo prav on novi Spielberg.

3. To so filmi za otroke

Termin zajema dve skupini filmov. Prvič, filme, ki so jih avtorji naredili izključno za otroke. In drugič, filme, ki so jih otroci vzeli za svoje, četudi sprva niso bili namenjeni le njim. In kaj otroke pri filmih najbolj privlači? Jasna, močna, zanimiva in napeta fabula, kjer ni prostora za zehanje in nagajanje. razburljivo okolje in scenografija, ki ga dobesedno vsrka vase. Enostavni karakterji glavnih likov, s katerimi se lahko poistoveti ali v njih prepozna lastnosti svojih najbližjih. Prevladovanje “akcije” nad dialogom. Čim manj komplicirana dramaturgija in seveda zvrhan koš preprostega humorja, predvsem gibnega seveda. Ali na kratko, dober otroški film je tisti, ki ga otrok v celoti razume brez dodatne razlage staršev.

Evo vam nekaj konkretnih predlogov, ki odlično poosebljajo zgornjo teorijo:

Kekec, Sreča na vrvici, Dolina miru, Maja in vesoljček, Ne joči Peter, ET, večina Disneyjevih risank, Gonič slonov, Mi otroci, Bela griva, Velika pustolovščina, Rdeči balon iz lanskega LIFFea, Boško Buha, Milijoni na otoku, Nevarna pot, Zimovanje na Jakobsfeldu, Črni biseri, Nevidni bataljon, Volk samotar, Mikula mali, Deček in violina, Kamniti cvet, Čarovnik iz Oza, Harry Potter, Emil in detektivi, Pustolovščine Toma Sawyerja, Junaki Pavlove ulice, Huckleberry Finn, Heidi, Sinji galeb, Družba Pere Kvržiča, Snežni vlak, Afriški lev, Pastirci, Legenda o volku, Krava na Luni, Mack and Me, Goonies, Labirint, Homeward Bound, Lassie, Shrek, Pika Nogavička, Indijanec v omari, Jack Frost in recimo Free Willy, če omenim le nekatere, na katere se splača opozoriti.

Iz takšnih filmov bodo otroci potegnili ogromno, straši pa se bodo naučili veliko psihologije, če bodo seveda znali brati med vrsticami. Filmski ustvarjalci resda večkrat pozabljajo na kvaliteto in se posvetijo samo cenenim komercialnim prijemom, toda ne glede na to so otroški filmi kot zlata skrinja učenosti, ki je ne bi noben otrok smel pustiti zaprto.

otrok-in-film-pomen-filma-in-filmske-vzgoje-za-otrokov-razvoj-prvi-del/

 

2 komentarjev na “Otrok in film: pomen filma in filmske vzgoje za otrokov razvoj (drugi del)”

  1. STELA pravi:

    hm, gruntam zdej, a sem jaz še kr mal otrok, da so mi vsi ti filmi, ki si jih naštel pod tč.3 simpatični?:) pa tud če sem, men je fajn:)
    čeprav bi jaz odvzela Dolino miru, ki je sicer izjemen film, ampak tko preklet žalosten:(….pa bi dodala Moje pesmi moje sanje.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Tako je prav, saj so dobri in primerni za otroke ter njihove starše. To je prevzaprav bistvo zares dobrega otroškega filma.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !