Recenzije: Lethal Weapon (vsi štirje deli)

10.02.2010 ob 22:20

LETHAL WEAPON (zda 1987, akcijski triler, r: Richard Donner, i: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Mitch Ryan, Tom Atkins, Darlene Love, Traci Wolfe, Mary Ellen Trainor, Steve Kahan)

Prvo in najboljše poglavje najboljše policijske sage vseh časov.

Lethal Weapon po dvajsetih letih še vedno izgleda enako dobro, zabavno, dinamično, napeto, sveže in privlačno kot nekoč. Tako, da ga lahko vsako leto gledamo znova in se čudimo njegovi neverjetni učinkovitosti, ki je kot za šalo poteptala vse podobne policijske filme pred in po letu 1987. Režiser Richard Donner, ki je imel za sabo filme The Omen, Superman, The Goonies in Ladyhawke, je prav vse klišeje tako imenovane »buddy buddy« formule obrnil v pravo smer in nam s pomočjo kultnega scenarista Shanea Blacka serviral zares pravo poslastico žanra. Akcijsko komični policijski triler, ki je iz Mela Gibsona naredil največjo zvezdo na svetu in se zapisal med najboljše in najbolj popularne filme osemdesetih. In le kdo bi lahko bolje odigral norega, samomorilskega in odštekanega policista Martina Riggsa, če ne prav Mel Gibson, kultni Mad Max in igralec, ki je prav v Smrtonosnem orožju užival kot še nikoli. Kot Bruce Willis v Die Hardu in Eddie Murphy v Beverly Hills Copu in 48 Hours. In da bi bila »buddy buddy« formula takšna kot se šika, je nori Mel za družbo dobil Dannyja Gloverja, temnopoltega petdesetletnega policista Rogerja Murtaugha, umirjenega in predanega zakonskega moža ter očeta, ki seveda rukne kultno enovrstičnico: »Prestar sem za to sranje,« in se z Melom ujame kot v najboljši romantični zgodbi. In ravno ta kemija, vsi njuni legendarni štosi in ravno pravi dramski momenti, delajo klasiko. Večen film. Film brez napak, ki ga ni tako zelo dobro posnel nihče več. Jasno, zgodba o goli mladenki, ki na začetku filma napravi samomor in nas popelje na sredo kokainskega imperija, katerega fura pokvarjeni general Peter McAllister (Mitch Ryan), seka sto na uro. Še posebej, ko se v igro vmešata naša junaka, ki stopita na prste nepridipravom in nas zasujeta s pravo hard core akcijo, ki še danes jemlje dih. Sekvenca, kjer eden izmed hudobcev zverinsko muči Mela Gibsona, je čista klasika. Prizor, kjer se Mel po moško pomeri z Garyjem Buseyjem, desno roko generala McAllistra, pa ravno tako. Kot film, ki mu po dvajsetih letih še vedno ne morem očitati niti ene same napake.

Ocena: mojstrovina

LETHAL WEAPON 2(zda 1989, akcijski triler, r: Richard Donner, i: Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci, Joss Ackland, Patsy Kensit, Derrick O’Connor, Darlene Love, Traci Wolfe, Mary Ellen Trainor, Steve Kahan)

Drugo, malce slabše, zelo trdo in dovolj dobro poglavje kultne policijske sage, ki bi mu lahko rekli tud rimejk Pobesnelega Maxa.

Mel Gibson je še vedno Martin Riggs, rezervna verzija Pobesnelega Maxa, nori, divji in super sposobni policaj, ki žre živce svojemu partnerju Rogerju Murtaughu, katerega seveda spet igra skulirani Danny Glover. Nič čudnega, da prav onadva najdeta za milijon dolarjev vredne južnoafriške cekine in si na vrat nakopljeta hudo nevarno bando skorumpiranega diplomata Arjena Rudda (Joss Ackland). V primerjavi z originalom malce manj prepričljiva mešanica akcije, komedije in trilerja, kjer se našima junakoma pridruži še čvekavi lopov Leo Getz (Joe Pesci). Zelo zabavni in danes kultni lik, ki je potem na željo oboževalcev v seriji ostal do konca. Medtem ko temnopoltega Murtaugha, ki je še vedno prestar za to sranje, skrbi za odraščajočo hčerko Rianne (Traci Wolfe), se Riggs do ušes zaljubi v Ruddovo tajnico Riko (Patsy Kensit) in si privošči vroče mečkanje med rjuhami svoje obmorske hiške. Namesto Garyja Buseyja v prvi vrsti stoji nič manj zlobni Derrick O’Connor, ki na koncu poskrbi za kultno sekvenco s kontejnerjem. In tu je seveda legendarna izpahnjena rama, ki doseže vrelišče pred zaključnim obračunom, kjer se Martin Riggs spremeni v Pobesnelega Maxa. Ali če hočete, v Charlesa Bronsona iz filma Death Wish. V podivjanega maščevalca, ki začne šteti trupla. Brez skrbi, trda atmosfera si zna vzeti čas za odlične humorne vložke, za vrhunsko kemijo med glavnima junakoma, ki jo krona še nepozabni Joe Pesci. Odličen film, ki ga zadaj seveda pusti le nepremagljivi original.

Ocena: presežek

LETHAL WEAPON 3 (zda 1992, akcijska komedija, r: Richard Donner, i: Mel Gibson, Danny Glover, Rene Russo, Joe Pesci, Stuart Wilson, Darlene Love, Traci Wolfe, Mary Ellen Trainor, Steve Kahan)

Grab the cat: sproščeno, zelo zabavno, še vedno dovolj dobro in prepričljivo nadaljevanje, ki nima prav nobenih težav z lastno identiteto.

Če ste videli drugi del Smrtonosnega orožja, potem veste, da sta naša fanta potrebovala malce sprostitve. Malce odklopa in zabave. Film, kjer ne bo vse tako zelo napeto, divje in hard core. In film, kjer se bodo močno zabavali tudi gledalci. In Smrtonosno orožje 3 je tak film. Več kot odlična mešanica komedije, akcije in trilerja, ki ne pozabi na dramske vložke in na prepričljivo zgodbo pokvarjenega policaja (Stuart Wilson), ki mladim črnskim najstnikom prodaja orožje. In v prvi vrsti je seveda policistka Rene Russo, policistka za policiste, ki se zagreje za našega Mela. Ki mu pokaže vse svoje bojne rane in uživa ob gledanju njegovih brazgotin. Nori par, ki paše tudi gledalcem. Tako kot Leo Getz (Joe Pesci), ki sedaj prodaja hiše in seveda spet žre živce glavnima junakoma. Atmosfero filma seveda več kot odlično ujame že uvodna sekvenca, kjer Riggs in Murtaugh v zrak dvigneta celo zgradbo, kar je prav, saj smo zakorakali v devetdeseta, ki jih je treba proslaviti na dolgo in na široko. Nadaljevanje, ki nima težav s svojima predhodnikoma in film, ki ga preseže le original.

Ocena: presežek

LETHAL WEAPON 4 (zda 1998, akcijska komedija, r: Richard Donner, i: Mel Gibson, Danny Glover, Jet Li, Rene Russo, Joe Pesci, Chris Rock, Darlene Love, Traci Wolfe, Steve Kahan, Kim Chan, Mary Ellen Trainor)

Veličasten zaključek sage, kjer so z nami prav vsi družinski člani.

Prav imate, Smrtonosno orožje je družinski film. Film, kjer smo se zaljubili v prav vse člane družine. In film, kjer so prav vsi glavni in stranski igralci zdržali do konca. Celih enajst let. In z nami sta spet Darlene Love kot Trish Murtaugh, žena nepozabnega Rogerja Murtaugha. In Traci Wolfe kot Rianne Murtaugh, njegova hčerka. Z nami je tudi Steve Kahan kot policijski šef Ed Murphy, z nami je seveda Mary Ellen Trainor kot psihologinja Stephanie Woods. Z nami sta spet Leo Getz in Lorna Cole, se pravi Joe Pesci in Rene Russo, ki je sedaj noseča in malce v ozadju. In jasno, z nami sta tako kot vedno tudi Mel Gibson in Danny Glover, Martin in Roger, legendarna policista, ki se tokrat spopadeta z Jet Lijem. Z zajebanim in smrtonosnim morilcem, ki v Ameriki čaka na svojo nezakonito prešvercano familijo in dela družbo lokalnemu kitajskemu mafijcu Stricu Bennyju (Kim Chan). In če rečemo, da vsi negativci na svojo nesrečo ne gledajo filmov Mela Gibsona, potem moramo reči, da Mel očitno ni gledal filmov Jeta Lija, ki ga po tleh meče kot igračko. Ki prebuta tudi Rogerja in še koga. Ki bi prebutal tudi Brucea Leeja, če bi mu dali možnost. In ravno Jet Li je hard core. Hard core, ki odlično parira komediji in družinski zabavi. Zaključek kot se spodobi in Chris Rock, ki za hrbtom Rogerja Murtaugha ulovi njegovo hčerko Rianne.

Ocena: presežek

 

20 komentarjev na “Recenzije: Lethal Weapon (vsi štirje deli)”

 1. 1tastar 1tastar pravi:

  Saj film OK, ampak vsake dve leti gledati isto, pa že presega moje potrpljenje.

  Jezi me, ker danes skoraj ne znajo narediti enega norega akcijskega filma. Zadnje dobre je delal Jackie Chan.

 2. fittipaldi fittipaldi pravi:

  I’m too old for this shit. :D

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  I’m never too old for this good shit :)

  Lani je bla kul tretja Misija nemogoče, letos pa četrti Die Hard.
  Stara šola.

  No ja, kmal pride še Rambo 4, Jackie pa ima v kinih že Rush Hour 3, tako da bo še akcije.

 4. Ana pravi:

  Kaj pa potem gledate tisti, ki ste too old for this shit (npr. fittipaldi)? To so ja sami takšni filmi, ki jih nikoli ne nehaš gledati. Vsi pri nas doma smo se razveselili, da so Hrvati predvajali kar vsa štiri smrtonosna orožja in nepozabna tipa Gibsona in Gloverja. Die Hard in Bruce pa so tako zakon. Zdaj čakamo Ramboja in Rush Hour. Vse same mega akcije. Ampak Lethal Weapon pa vodi pri nas.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Blog Archive » Recenzije: The Other Guys, Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore, Marmaduke pravi:

  [...] znotraj žanra ostaja za najbolj tipičnimi in najboljšimi predstavniki. Drži, The Other Guys je Smrtonosno orožje, ki mu je Adam McKay pač dodal nekaj svojih najbolj značilnih humornih [...]

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Edge of Darkness pravi:

  [...] filmih, in rutina, ki smo jo videli tudi v številnih filmih Mela Gibsona, recimo v Mad Maxu, Lethal Weaponu, Patriotu, Paybacku in Ransomu. Pač  zgodba, kjer se Mel spet maščuje zlobnežem, ki so mu [...]

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: In the Heat of the Night pravi:

  [...] tako direktno lotil rasizma in postavil osnovo za kasnejše rasno mešane buddy buddy filme tipa Lethal Weapon in 48 Hours. Jp, šerif Gillespie mora sprejeti pomoč temnopoltega Tibbsa, ki ga prezira tudi [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Predator, Predator 2, AVP: Alien vs. Predator, AVPR: Aliens vs Predator – Requiem pravi:

  [...] celo Shane Black, kasneje zloglasni scenarist številnih akcionerjev, ki je istega leta oscenaril Smrtonosno orožje, kjer je kot veste igral tudi Danny Glover, potem zvezda drugega Predatorja. In ko primerjam nove [...]

 9. » Recenzija: Assassins pravi:

  [...] pomaga še hekerka Electra (Julianne Moore), je režiral prekaljeni Richard Donner, avtor Smrtonosnega orožja in Supermana, kar je seveda tudi tokrat zagotovilo za dobre akcijske prizore, dinamičen tempo in [...]

 10. Recenzije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] filmu Hero in po številnih ameriških akcijskih projektih, ki jih je leta 1998 začel s četrtim Smrtonosnim orožjem, vrnil k svojim koreninam. K avtohtonim borilnim veščinam. K ultimativni pretepačini, kung fuju [...]

 11. Recenzije: Get the Gringo, The Perfect Family « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] je zgodilo Melu Gibsonu, temu velikemu frajerju filma, ki je bil nekoč zaradi Pobesnelega Maxa in Smrtonosnega orožja na vrhu sveta in se potem spremenil še v izjemno dobrega režiserja, ki nam je dal Pogumno srce, [...]

 12. IZTOK faking GARTNER » Televizija 28 pravi:

  [...] ravno v Romeu. Če k temu dodamo, da je film produciral legendarni Joel Silver, starosta filmov Lethal Weapon, Predator, Commando, Die Hard, Ricochet, The Last Boy Scout, Demolition Man, Assassins, Conspiracy [...]

 13. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: Red Heat (1988) pravi:

  [...] seveda dobimo gledljivo, zabavno in skulirano buddy buddy zadevščino, ki se zlahka postavi ob bok Smrtonosnemu orožju. Filmu se več kot pozna tudi roka izkušenega režiserja Walterja Hilla, ki je nekaj podobnega [...]

 14. pnovak2 pravi:

  Ravno danes sem bral malo o Dannyju Gloverju in gledal njegove filmske uspešnice… Potem pa piše: Lethal Weapon 5 (2015)!
  Sem pa bral že prej da tako Mel Gibson kot tudi on nista ravno zainteresirana za en epski comeback…
  To bi bilo res noro da bi zaigrala še enkrat. Prvi štirje deli so me navdušili! Mislim da bi bilo dobro čim prej posneti film doker res ne bosta “TO OLD FOR THIS SHID!” Gibson jih ima 57 Danny 67!

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi jaz navijam, da se vrneta v petem delu, bilo bi enkratno. Bo pa kmalu novi Mad Max, seveda brez Gibsona, kar je drek, ki se ne bi smel zgoditi.

 16. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: The Heat, Monsters University, Grown Ups 2, The Big Wedding pravi:

  [...] se sproščal. Dlje kot traja, boljši je, če povem preprosto. Lep začetek potencialne franšize, Lethal Weapon, kjer bosta namesto Mela Gibsona in Dannyja Gloverja pač glavni Sandra Bullock in Melissa [...]

 17. Guy Pearce pravi:

  Četrti film, ki ga ravno vrtijo na kanalu A, je totalno shitty in tak pile of cliches, da ne razumem, kako si mu mogel dati takšno visoko oceno. Enko sem že gledal in ni bila slaba, sam štirka pa je totalen podn od podna.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Morda tudi zaradi nostalgije, saj sem ga videl v kinu in je takrat minilo precej let od tretjega. Kul mi je bil, nimam pojma zakaj so ga mnogi šinfali.

 19. David pravi:

  Meni osebno je najbolj zanimivo, da je igralka, ki igra najstarejšo hčerko Rianne, zaigrala samo v vseh 4 Smrtonosnega orožja ter v Cosby showu, če se ne motim v dveh delih.

  Meni je zadnji del enako dober kot ostali, saj oba še vedno razturata, pa še pridružil se jim je še Chris Rock, ki bi lahko fural naprej v 5. delu. Škoda, da ga ne izkoristijo bolje, ker v Growns Up 2 me je razočaral. V glavnem, danes ne snemajo več tako dobrih filmov. Mel in Danny (ki mi je všeč tudi v drugem Predatorju) sta en najboljših parov.

 20. IZTOK faking GARTNER » Recenzije pravi:

  [...] utrujeni, upehani, zdelani, predelani in obdelani policist, ki bi lahko igral Dannyja Gloverja v Smrtonosnem orožju. Ja, tip je »prestar za to sranje«, pa četudi se mu še ne da v penzijo. Ker ga pokonci drži [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !