Recenzije: Alvin and the Chipmunks 2, The Princess and the Frog

9.02.2010 ob 00:30

ALVIN AND THE CHIPMUNKS: THE SQUEAKQUEL (zda 2009, komedija, režija: Betty Thomas, igrajo: David Cross, Jason Lee, Zachary Levi, Justin Long, Matthew Gray Gubler, Jesse McCartney, Amy Poehler, Anna Faris, Christina Applegate)

To, kar je bilo v prvem delu vsaj približno okej, je sedaj slabo, dolgočasno in primerno le za tiste, ki še vedno ne morejo preboleti dejstva, da prvi del ni dobil oskarja za najboljši film leta.

Veverički so nazaj, stokrat bolj zoprni in stokrat manj simpatični kot leta 2007. Čisto nič zabavni in tako zelo klišejski, da sem dobesedno trpel. Da me je bolelo srce, da moram gledati tako zanič otroški film. Tako poceni obračanje klišejev in stupidno predelavo aktualnih hitov, kjer sedaj poleg že znanih treh junakov prepevajo tudi tri veveričke, članice skupine The Chipettes.

Ocena: 2/10

THE PRINCESS AND THE FROG (zda 2009, risanka, režija: Ron Clements & John Musker, glasovi: Anika Noni Rose, Keith David, John Goodman, Oprah Winfrey, Terrence Howard, Jenifer Lewis)

Da je morala prva temnopolta Disneyjeva princesa čakati do izvolitve prvega temnopoltega ameriškega predsednika, je seveda več kot razumljivo.

Princesa in žabec je vrnitev h koreninam. K stari dobri ročni animaciji, kjer tako kot v starih dobrih Disneyjevih klasikah kar mrgoli takšnih in drugačnih glasbenih točk. Pa tudi Bambijev moment boste ujeli, tistega, ko mu umre mama seveda. Da so skoraj vse klasične Disneyjeve risanke boljše od tele, je žal dejstvo, ki ga je treba poudariti. Pa četudi tale prihaja v času, ko je ročna animacija zastarela in praktično neuporabna, kar bi bilo treba na nek način pohvaliti, če sem iskren. Toda to je premalo, primerjava s starejšimi mojstrovinami pa je seveda neizogibna. Pa četudi imamo tokrat prvič temnopolto junakinjo (Anika Noni Rose), ki pa dejansko sploh ni v prvem planu, saj je ves čas žaba. No ja, princeska, ki poljubi začaranega princa in se spremeni v žabo, namesto da bi se on v človeka. Jebat ga, narobe svet, no ja, narobe pravljica, moderna in jazzy predelava znane teme, polna črnskih prijemov in temnopoltih stranskih likov. Seveda ne tako drznih in getovskih kot v risankah Lil’ Pimp in Bebe’s Kids, marveč elegantnih in na nivoju. Da je zraven tudi Oprah, ne preseneča, da finančni izkupiček ni bil kaj prida pa je prav tako jasno. Pa ne zaradi klasične animacije in dejstva, da je Shrek ubil vse Disneyjeve klišeje, marveč zato, ker je vse skupaj premalo zabavno, premalo prepričljivo, premalo zanimivo, premalo domiselno, premalo pogumno in premalo atraktivno. Kljub solidnim songom in enkratnem prizoru s kresničko, ki se zaljubi v zvezdo na nebu in zapoje pesmico, ob kateri romantično zaplešeta tudi naša dva žabca. Plus fenomenlna glasovna upodobitev Keitha Davida, ki igra zlobnega vrača, ki “sestri” naše princeske nastavi lažnega princa, da bi dobil premoženje njenega očeta, ki ga prav tako odlično govori John Goodman.

Ocena: 5/10

 

17 komentarjev na “Recenzije: Alvin and the Chipmunks 2, The Princess and the Frog”

 1. Jan G. Jan G. pravi:

  Da Princesa in žabec ni na ravni največjih Disneyjevih klasik, se strinjam, ne pa ravno, da je za nivo pod skoraj vsako. Sam pravim, da zelo uspešno obuja šablono risanke iz Disneyjeve renesanse, kar je morda – tako (naivno) upam – odskočna deska za spodobno vnovično uveljavitev s svinčnikom in barvicami skreiranih animacij. Tema filma se mi zdi lucidna, menim, da sijajno ujame duh časa, dasiravno je princesa večji del preoblečena v žabo, posebne zveze z Obamo pa, glede na to, da je bila risanka v kreiranju že dosti pred njegovo izvolitvijo, ne vidim.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, četudi obuja kot sem lepo zapisal tudi sam, ne dosega recimo Babmija, Dumba, Sneguljčice, Levjega kralja, Male morske deklice Aladdina, Knjige o džungli…
  Da bo to zdaj masovno dvomim, saj ni bilo pravega finančnega rezultata, ker je folk navajen na računalniško animacijo. Nazadnje je bila klasično narisana Home on the Range iz leta 2004, ki pa je prav tako finančno pogorela. Ne bom rekel, da je tale nova čisti flop, a vsekakor je daleč za zaslužki konkurenčne animacije. A veš, da pa zmečeš 100 milijonov za klasično animacijo, potem pa ni učinka pravega, pa se vprašaš, če je smiselno, tudi zavoljo umetnosti. Duh časa? Hm, meni je v prvi vrsti nostalgija starih časov, tudi glasbeno in v smislu črncev. Obama? Ja, pred njim take risanke še ni bilo :)

 3. Tomo pravi:

  Te veverice so bolj hipiji k pop zvezde saj skačejo od navzdol pasu gole k racman Jaka,se pravi da so brača bez gača.Sem gledal včeraj s svojo pa mi je bila samo ta scena s helikopterjem in motorjem všeč,drugače pa so sramota licenci.Glede princese in žabca mi je pa všeč da je Disney proti rasizmu,sicer je nisem gledal,ampak se mi zdi da je večina mularije prezahtevnih kriterijev,sej veste vse mora v 3D,pa računalniško animirano.Je pa res da so skorajda vse izrisane Disneyeve romance po istem kopitu,da jih je še Don Bluth začel nesramno kopirat.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bila pogojno kul le vaja za Single ladies, kao parodija na dogajanje v Destiny’s Child, kjer so v ospredje rinili le Beyonce.
  Ma saj ni nič kaj rasnih tem notri, v tem je hec, še princese ni, večji del risanke je žaba. Očitno niti Obama ni dovolj :)
  Don Bluth? No ja, že pri svoji velikih uspešnicah Land Before Time in An American Tail je bil dosti disneyjevski, če mene vprašaš. Itak se ne da brez tega, no ja, razen če usekaš kak Heavy Metal ali pa mačka Fritza. Ali pa če si Tim Burton, ki te zaradi želje po mračni atmosferi iz Disneyja naženejo :)

 5. Tomo pravi:

  Dobro saj Pixarjeve rač. animiranke so ok samo disneyeve same so pa tako zanič,no razen Malega piščka mogoče,zato se je ponovno lotil ustvarjanja klasičnih risank od katerih me ni niti ena razočarala,razen obupnih nadaljevanj ki hočejo uničit klasike in na katere sem besen.Se mi pa zdi fer da so spet obudili klasični risanje ravno zaradi smrti zadnjega člana Disneyeve familije in sicer Waltovega nečaka.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ta nadaljevnja so posneta za video ponavadi, če seveda misliva na uradne druge in tretje dele, kar pomeni, da niti budžet ni tak, da bi se lahko ustvarili ne vem kaj. Če pa misliva na poceni kopije, ki jih delajo drugi, pa je povsem drugačna pesem, saj so res mizerne.
  Glede Pixarja, zame je to še vedno Disney, ne glede na to, da so šli zase.
  Ne rečem, da ni lepo, da se klasična animacija ohranja, toda tale risanka me ni prepričala, žal, pa ne razadi ročmo narisane animacija, ampak zato, ker ni dovolj dobra. Moje mnenje pač.

 7. Tomo pravi:

  Ma ne,jaz mam v mislih 101 dalmatians 2, Lion king 2,Jungle Book 2,Peter pan 2,Tarzan 2,3,skratka patetična nadaljevanja Disneyevih klasik.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Očitno le želja po hitrem zaslužku na hitro in za malo denarja posnetih risanka za dvd in kabelsko.

 9. MM pravi:

  Da je bil Home on the Range zadnja Disneyeva 2D risanka za kino lahko reče samo nekdo, ki je pred pisanjem recenzije prebral press material in pozabil na nižjo kategorijo – serijo Medvedka Puja – Medvedek in Slovon je bil v kinu leta 2005. Medvedek Pu sicer spada tudi med najbolj kvalitetne Disneyeve še živeče 2D serije, sicer se nadaljuje na video formatu vendar pobira vse možne nagrade in precej prekaša nagrade, ki jih prejemajo oz. bolje rečeno ne prejemajo nadaljevanja težkokategornikov kot so Lion King 2,3, Dama in potepuh 2, Pepelka 2 in podobno.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bravo za opozorilo, poznam, seveda poznam, še več, The Tigger Movie in Piglet’s Big Movie sta mi fenomenalna, toda res nisem imel v glavi, da je to Disneyjeva produkcija v pravem pomenu besede.
  Sem pa imel iz knjig Winnie the Pooh in The House at Pooh Corner, ki sta v slovenskem prevodu v eni knjigi, seminarsko nalogo na faksu pri mladinski književnosti. Profesorici je bilo tako zelo všeč, da mi ni bilo treba delati izpita, tudi zato, ker sem zapisal, da je edina možna izbira za filmsko ekranizacijo Pooja Woody Allen :)

 11. alenka pravi:

  Alvin and the chipmunks: The squeakquel – drugi del me ni prepričal. preenostavno vse skupaj, se mi je zdelo kot da je ‘na hitrco narejen film’. mal petja, vsebine skoraj da ni, ni mi bil všeč, edino Zachary Levi mi je ful uredi tip drugače. 2-/5

 12. mile pravi:

  aaaaaaaampak,theodore je pa v tem delu tok nenormalno sladek,da pozabis zravn,da je film u kurcu!
  hi!i’m theodore! <3

 13. Animirani maraton « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] tole ni klasična animacija v stilu risanke The Princess and the Frog, gre še vedno za klasično Disneyjevo animiranko iz dobrih starih časov strička Walta. Za tisto [...]

 14. Recenzije: Hop, Rio « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] odgovori, da ni panike, saj je imel opravka z govorečim avtomobilom. Vse ostalo je na stopnji Alvina in Veveričkov, na stopnji otročje bedarije, ki bo zares všeč le predšolskim otrokom. Vem, da sem stari prdec [...]

 15. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Cowboys & Aliens, The Smurfs, Bad Teacher pravi:

  [...] leta, nato pa žal nadaljujejo kot poceni reciklaža kakega Stuarta Littlea in z nivojem pizdarij Alvin and the Chipmunks in Garfield. Škoda, da je Gosnell posnel le film za mulce iz vrtca, moral bi ga tudi za njihove [...]

 16. Majda pravi:

  Animacijskega odpadnika Dona Blutha brez Disneyja (tako podjetja, kot tudi strica) verjetno sploh ne bi bilo (Sleeping Beauty, The Sword in the Stone ,Robin Hood itd.) … tako da je imho mal hecno/nepoznavalsko komentirati, da je “Disneyjevski” (nekako tako, kot da bi trdili, da je kopiral samega sebe), saj je pri slednjem vendarle začel in se (kljub slabim pogojem)k slednjemu kar dvakrat vrnil.

 17. Recenzije: Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked, Contraband « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] oboževalcev, a kar je preveč je preveč, jebemti no. To, kar je bilo v prvem delu pogojno okej, v drugem pa za kozlat, je zdaj še slabše, še bolj debilno, še bolj nepotrebno, še bolj pod nivojem [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !