Recenzije: Dear Frankie, Ned Kelly, All About Steve

29.01.2010 ob 22:50

DEAR FRANKIE (anglija 2004, drama, režija: Emily Mortimer, Gerard Butler, Jack McElhone)

Tenkočutna, očarljiva in preprosta dramica o dečku, ki bi rad očeta.

Izvrstni Jack McElhoe je Frankie, gluhonemi fantek, ki sanja o trenutku, ko se bo njegov neodgovorni oče spet vrnil domov. Ker se mama Lizzie (prepričljiva Emily Mortimer) zaveda, da se to ne bo zgodilo, naplete pravljico o vrnitvi in pisma, ki naj bi jih pisal oče, sinčku piše kar sama. Da si izmisli lažnega očeta, ki ga odigra lokalni farjer Gerard Butler, je povsem razumljivo in v kontekstu matere, ki bi rada svojemu sinčku pričarala vsaj dan ali dva prave družinske idile. Lep film, biserček, ki si vsekakor zasluži vašo pozornost. In zaključek, ob katerem boste na široko odprli usta.

Ocena: 8/10

NED KELLY (avstralija, zda, anglija, francija 2003, avanturistična drama, režija: Gregor Jordan, igrajo: Heath Ledger, Orlando Bloom, Naomi Watts, Geoffrey Rush)

Biografija kultnega avstralskega odpadnika, ki jo iz povprečja dviguje karizmatična predstava Heatha Ledgerja.

Ned Kelly, legendarni avstralski kavboj, ki se je v zgodovino zapisal tudi po svojem oklepu, je svojo prvo ekranizacijo dobil že leta 1970, ko ga je odigral Mick Jagger. Jp, Mick Jagger iz The Rolling Stonesov. Sedaj ga igra Heath Ledger, kar je zelo dobro, saj mu je pisan na kožo. Tako kot je bil Jim Morrison Valu Kilmerju. Da bi lahko tudi Jaggerja in Morrisona odlično zaigral prav Ledger, seveda ni potrebno posebej razlagati, mar ne. Ledger razutra, enako kot v Dark Knightu, kjer je kot veste igral Jokerja. In prav ta njegova predstava tole akcijsko pustlovsko dramo, ali še bolje, vestern, dviguje iz povprečja. Ne bom rekel, da je novi Ned Kelly slab film, saj ima solidno dramaturgijo in dobro režirane prizore, toda manjka mu nekaj kvalitete, ali če sem še bolj natančen, ne more se odločiti ali naj bo frajerska zabava za mlade ali zgodovinska drama za odrasle. Zato ostane nekje vmes, med malce dolgočasnim in dobrim filmom, kjer je poleg Ledgerja zelo dober še finalni obračun. Plus Orlando Bloom kot član Kellyjeve bande, Geoffrey Rush kot policist, ki bi dal vse, da bi Kellyja ujel, in Naomi Watts v vlogi Julie Cook, Kellyjeve nesojene ljubezni, ki mu noče dati alibija. Na kratko, Young Guns po avstralsko.

Ocena: 6/10

ALL ABOUT STEVE (zda 2009, komedija, režija: Phil Trail, igrajo: Sandra Bullock, Bradley Cooper, Thomas Haden Church, DJ Qualls, Ken Jeong, Keith David, Howard Hesseman, Beth Grant, Katy Mixon, M.C Gainey)

Totalno blesava in infantilna, a na koncu vseeno zelo simpatična in dovolj zabavna komedija.

All About Steve, ali film, ki ga je Sandra Bullock posnela med The Proposal in The Blind Side, ali še bolje, tisti film, ki letos za razliko od ostalih dveh finančno ni uspel, se začne kot strašno slaba, debilna in idiotska komedija, kjer Sandra Bullock zgleda kot vešča, ki se zaletava v prižgano luč. Pač zato, ker se preživlja s sestavljanjem križank in ima možgane hkrati odprte na sto različnih strani. In seveda zato, ker še vedno živi pri starših (Howard Hesseman, Beth Grant) in komaj čaka, da bo spoznala princa na belem konju. Jasno, princ pride v podobi kamermana Bradleyja Cooperja, ki se je seveda ustraši. Ki v njej prepozna psihopata, skrajno zoprno, tečno in zmedeno babo, ki ust ne zapre niti med seksom. Da ga Sandra potem ves čas zasleduje, je razumljivo, saj ne pošteka, da mu gre na živce. Tudi po zaslugi njegovega prijatelja Thomasa Hadena Churcha, tv spikerja, ki ji namerno natvezi nekaj laži. Kot sem že dejal, tole je beden začetek z otročjimi prizori, kjer bi Bullockovi čez usta z veseljem zalepil salotejp, da bi utihnila vsaj za minutko. Toda  potem sledi preobrat, povsem drugačna komedija s povsem drugačno atmosfero, ki začne zabavati gledalca. Kjer se gledalec navadi celo na Bullockovo, kar pomeni, da mu njen tečen lik zleze pod kožo in mu postaneta zelo všeč tudi njena prijatelja DJ Qualls in Katy Mixon, ki ju pobere med demonstracijami za bitje s tremi nogami. Anchorman z Willom Ferrelom je resda daleč, toda humor filma All About Steve na koncu vseeno zadane v polno in predstavi sila neobičajen in kljub klišejem originalen filmček, ki so ga po mojem mnenju povsem po krivici tako zelo raztrgali.

Ocena: 7/10

 

1 komentar na “Recenzije: Dear Frankie, Ned Kelly, All About Steve”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Stripped Naked, Stolen Lives, Rampage, Hardcore pravi:

    [...] izbrane ljudi streljati kot po tekočem traku, obleče v neprebojno opravo, v nekakšnega modernega Neda Kellyja, ali še bolje, v RoboCopa, toda dobra poanta ostaja. Pač odraz totalno zmešane družbe, kjer se [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !