Zapustila nas je Jean Simmons

25.01.2010 ob 00:35

Leta 1929 rojeno Jean Simmons, ki me je od nekdaj nekoliko spominjala na Elizabeth Taylor, sem pred kratkim spet ujel v seriji Sever in jug, kjer je igrala mamo Patricka Swayzeja. Vedno sem imel občutek, da ni bila tista zares prava zvezda in da je raje razturala iz ozadja. Morda tudi zato, ker za slavo ni potrebovala škandalov. Pa četudi se je na začetku petdesetih poročila s popularnim igralcem Stewartom Grangerjem, na začetkuo šestdesetih pa z nič manj popularnim in vplivnim režiserjem Richardom Brooksom, ki jo je leta 1960 režiral v drami Elmer Gantry, verjetno njenemu najbolj znanemu filmu. Če rečemo, da je bilo leto 1960 njeno, ne zgrešimo kaj dosti, saj je nastopila tudi v legendarni mojstrovini Spartak in komični romanci The Grass is Greener.

Da ni nikoli dobila oskarja, je velika sramota za akademijo, saj je bila vrhunska igralka in mojstrica karakterja, ki pa je večkrat dobila filme, ki niso bili vredni njenih sposobnosti. Kariero je začela kot najstnica in se v štiridesetih proslavila kot Estella v Velikih pričakovanjih in kot Ofelija v Hamletu, ki ga je posnel veliki Laurence Olivier. Zelo všeč mi je bila tudi v spektaklu The Robe, zelo zanimiva v filmu The Egyptian, solidna v zelo neprepričljivi ljubezenski drami Desiree, kjer je bil glavni Marlon Brando, odlična pa v vesternu The Big Country, kjer ji je družbo delal Gregory Peck. V šestdesetih je njena slava počasi bledela, v sedemdesetih se je preselila na televizijo, osemdeseta pa je posvetila tudi seriji Pesem ptic trnovk.

Velika igralka, sprva v vlogah divjih in nekonvencionalnih žensk, ki se jim po potrebi tudi zasuče. Najprej zvezda v domači Angliji, od leta 1952, ko je zaigrala v filmu Angel Face, pa tudi v Ameriki. Da je v ameriškem debiju igrala prav morilko, ne preseneča, saj je bila rojena za take vloge. Prav zato so ji nekateri zamerili kasnejše kostumske in nekoliko bolj preproste vlogice, s katerimi si ji pač dvignila popularnost in ujela nekaj prave slave svojih hollywoodskih kolegic.

Umrla je v petek, 22. januarja, nekaj dni pred svojim 81-im rojstnim dnevom. Zaradi raka na pljučih. Naj počiva v miru, zaslužila si je.

 

1 komentar na “Zapustila nas je Jean Simmons”

  1. Filip pravi:

    RIP

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !