Recenzije: Ne te retourne pas, Gamer, The Stepfather, The Fourth Kind

25.01.2010 ob 23:17

NE TE RETOURNE PAS (francija & italija 2009, psihološka drama, režija: Marina de Van, igrajo: Sophie Marceau, Monica Bellucci, Andrea di Stefano)

Morfing.

Ne te retourne pas, ki so ga čez lužo prevedli v Don’t Look Back, se prične sila obetavno, strašljivo, skrivnostno, zelo zajebano in v maniri Zone somraka ali kakšnih azijskih grozljivk, recimo Zgodbe o dveh sestrah, ki povoha tudi Dvojno Veronikino življenje Krzysztofa Kieslowskega. Ali še bolje, tudi Preobrazbo Franza Kafka. Glavna junakinja, ki jo odlično zaigra Sophie Marceau, se namreč spreminja v povsem drugo osebo. Kot junak filma Ameriški volkodlak v Londonu, le da ne postaja pošast, marveč Monica Bellucci. Jp, ena diva evropskega filma se spreminja v drugo divo evropskega filma, gledalec, ki sprva pomisli tudi na črnobelo klasiko Gaslight, kjer je mož svoji ženi namerno podtaknil blaznost, pa ugotavlja, kaj za vraga se dogaja in kaj je razlog tej vrhunsko izpeljani transformaciji, temu brez napake prikazanemu morfingu, ki vas bo strašil še nekaj časa. Zelo eleganten film, poln skrivnosti in pasti za gledalca, ki mu tempo žal pade v zadnji tretjini, kar ga stane nekaj kvalitete in zanimanja gledalca. Povedano drugače, del s Sophie Marceau je odličen, del z Monico Bellucci pa je le soliden. Tudi zaradi njene nekako prehladne in v primerjavi s Sophie Marceau premalo prepričljive igralske kreacije. V prvi vrsti film, zanimiv zaradi morfinga dveh tako markantnih in znanih igralk. Vse ostalo je v bistvu le dodatek, le psihološka drama, ki ji manjka nekaj več karizme.

Ocena: 6/10

GAMER (zda 2009, futuristična akcija, režija: Mark Naveldine & Brian Taylor, igrajo: Gerard Butler, Amber Valletta, Michael C. Hall, Kyra Sedgwick, Alison Lohman, John Leguizamo, Ludacris)

Film, ki izvrstno pokaže, da je življenje le še računalniška igra in da med filmi in računalniškimi igrami ni več razlike.

Če ste videli Avatar, ki pravkar postaja najbolj dobičkonosen film vseh časov, potem veste, da ni drugega kot računalniška igra. Kot virtualna animacija, kjer človek podobno kot v filmu Surrogates, če ostanemo pri novejših zadevah, ne potrebuje več svojega telesa, saj ima avatar, dvojnika, ki namesto njega opravlja vse kar je treba. Ali še bolje, ki mu omogoča življenje v pravljici, v fantazijskem svetu, v matrici, ves dan, če se mu zahoče. Realnosti ni več, niti na filmu, kaj šele v resničnem življenju. Realnost in fikcija sta eno in isto. Tudi realnost vodi joystick, tudi filmi so le še podaljšek računalniških iger. In Gamer je točno tak film. Film o ljudeh, ki cele dneve živijo v svoji igri in uživajo sto na uro. Kot nek debeli mladenič, ki se v fiktivnem svetu izdaja za brhko mladenko (Amber Valletta), ali kreator najnovejše računalniške uspešnice (Michael C. Hall), ki jo na velikem ekranu gledajo po vsem svetu in čakajo, kaj se bo zgodilo z njihovimi junaki. Toda pozor, Gamer ni le navadna računalniška igra, Gamer je film o tem, da so junaki iger postali živi ljudje, ki so jim v možgane vstavili čipe in jih priklopili na joystick uporabnikov, ki zdaj vodijo njihovo življenje. Resda klišeji kakega The Running Mana in recimo Death Racea, toda narejeni zelo izvirno in v kontekstu s časom, kjer živimo. Drži, mačoti, no ja, zagrizeni kriminalci in zaporniki, ali še bolje, moderni gladiatorji, se med sabo ne streljajo zaradi želje po izbrisu kazni, marveč zato, ker jih računalniško vodijo uporabniki, se pravi navadni ljudje na drugi strani ekrana. Zelo dobra ideja, še boljši prikaz futuristične družbe, fenomenalni in zelo glasni posebni efekti ter dramaturgija, o kateri lahko podobne streljačine tipa Doom, kjer je bil leta 2005 glavni Dwayne Johnson, le sanjajo. In v prvi vrsti stoji Gerard Butler, frajerski Kable, ki hoče ven. Ki noče biti le računalniški lik. In ki hoče pokazati, da življenje ni le računalniška igra. Prav imate, Gamer zgleda kot računalniška igra, toda za svoje dobro in zavoljo konteksta, ki nam ga več kot prepričljivo zapakira v dinamično mešanico akcije, znanstvene fantastike, komedije, črnega humorja in satire, katere se ne bi branil niti RoboCop.

Ocena: 9/10

THE STEPFATHER (zda 2009, srhljivka, režija: Nelson McCormick, igrajo: Dylan Walsh, Sela Ward, Penn Badgley, Amber Heard)

Presenetljivo soliden rimejk kultne srhljivke iz leta 1987.

Novi The Stepfather je v poplavi izjemno slabih rimejkov, kjer prednjačita Friday the 13th in Halloween, brez dvoma zelo soliden in dovolj kvaliteten film. Tako dramaturško, kot tudi po atmosferi in igralskih kreacijah vseh glavnih protagonistov. Original, kjer je bil glavni Terry O’Quinn, ki je tokrat zavrnil tako imenovano cameo vlogico, je seveda boljši, bolj prepričljiv in bolj strašljiv, toda rimejk, kjer njegovo vlogo zaigra Dylan Walsh, prav tako premore nekaj dovolj dobrih sekvenc, da gledalec ostane na trnih. Zgodba je seveda identična, kar pomeni, da bo tistim, ki poznajo izvirnik, malce dolgčas, toda tempo in energija filma sta kljub temu takšna, da ohranita zanimanje in da dogajanje, kjer je že od začetka jasno, da je glavni junak psihopatski morilec, stopnjujeta z dobrimi zasuki in pričakovanjem naslednjega prizora. Jp, The Stepfather je zgodba o moškemu, ki si je želel le družine. In ki je za to željo pač naredil vse, kar je bilo potrebno. Dejansko družinski film, kjer očim pač ne izbira sredstev, da svojo familijo obdrži skupaj. Malce predolga minutaža, nepotrebni prizori sina in njegove bejbe ter finalni masaker, ki bi sodil v poceni tv triler. Vse ostalo dejansko štima, kar je v poplavi bednih rimejkov vsaj zame zelo pozitivno presenečenje.

Ocena: 6/10

THE FOURTH KIND (zda 2009, znanstveno fantastična dramska srhljivka, režija: Olatunde Osunsanmi, igrajo: Milla Jovovich, Will Patton, Elias Koteas)

Pozabite na duhove iz filma Paranormalno, na sceni so marsovci iz filma The Fourth Kind.

Glavna in najbolj strašljiva odlika filma The Fourth Kind, sicer filma, za katerega lahko samo upate, da se ni zgodil tudi v resnici, so sekvence, kjer se istočasno pojavljata psihiatrinja Abbey Tyler in Milla Jovovich, ki to isto psihiatrinjo igra. Torej sekvence, kjer se hkrati vrtijo zaigrani in resnični posnetki iste zgodbe. Še ena Čarovnica iz Blaira in Paranormal Activity torej. Še en nateg, ki pa tokrat izgleda tako zelo resnično in verjetno, da gledalec komaj lovi sapo in da ga bo težko prepričati, da ne gre zares. Ali kot že v uvodu filma pojasni Milla Jovovich: “Pozdravljeni, sem igralka Milla Jovovich, to, kar boste videli, se je zgodilo tudi v resnici.” In tokrat ne gre za duhove, marveč za marsovce, ki naj bi na Aljaski ugrabljali številne Zemljane, ki se potem vrnejo domov, počnejo čudne reči in se travmatičnih izkušenj spomnijo samo s pomočjo hipnoze. Kar nekaj zelo strašljivih in prepričljivih sekvenc, tako v kvazi dokumentarnem kot v zaigranem delu, prepričljiva kreacija Mille Jovovich, zelo solidna asistenca Willa Pattona, ki se zadnje čase zgublja v preveč poceni filmih, in seveda grozljivka, ki ji je vso pozornost povsem po krivici pobral Paranormal Activity.

Ocena: 8/10

 

30 komentarjev na “Recenzije: Ne te retourne pas, Gamer, The Stepfather, The Fourth Kind”

 1. Filip pravi:

  Gamer je sicer zelo neizviren, brez poante in po mojem mnenju prenasičen z akcijo, se pa strinjam, da ima odlično atmosfero in lepo pokaže, kam gre ta svet..

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Poanta je hudičevo dobra in sem jo pojasnil že v uvodnem stavku.
  Razne finte smo res že videli, toda obrne jih in izvede jih odlično in vseeno izvirno, vsaj po mojem mnenju.
  Akcija pa je seveda nujna, saj gre za novo akcijsko igro, kjer za junake navija cel svet.

 3. Jessy pravi:

  Zadnjič gledala Gamer, in lahk rečem zlo dober film, obilo akcije in dinamike, tako da ti zlepa ne postane dolgčas, in resnično odlično prikaže to v katero smer, se lahko razvije svet, in ti da misliti.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako, četudi gre v bistvu za akcijski film, je globine dovolj, da mu ne moremo očitati praktično ničesar.

 5. :) pravi:

  ajja, da je gamer cool? začel gledat, nism mel časa geldat naprej in od tedaj ga še nism pogledo :) … evo danes ga bom zanalaš, pa da vidim, če je res tako.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, jaz nisem mogel niti blinkniti z očmi, toliko reči se dogaja, res naspidiran film. Ni variante, da ga ne bi gledal v enem kosu.

 7. :) pravi:

  bom dans oblubim :) … morm pa rečt, da sm gledo sherlocka in meni osebno …. super film. gamer pa dans ob 18.00 na tv :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Holmes frajerski, a nekoliko otročji, če mene vprašaš. Plus fenomenalni Robert Downey seveda.

 9. :) pravi:

  ja, mogoče res mal otročji … ampak sistem guy ritche-ja je pa zakon…način kako se pripravi za pretep, kako vse analizira – zakon :)

 10. smoger pravi:

  The Gamer = The Running Man ( 1987, trailer: http://www.youtube.com/watch?v=-ceegnWSENQ )

  Zeh.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smoger, tudi sam sem omnil The Running Mana, a menim, da gre Gamer pošteno čez njega v vseh pogledih.

  Smeško, se strinjam, te analize so super. Sicer pa, evo ti recenzija, če si jo slučajno zamudil:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/01/10/recenzija-sherlock-holmes/

 12. smoger pravi:

  @IG: ‘The Gamer’ zaradi ‘The Running mana’ zgubi vso kredibilnost. Ali pač?

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gamer je hudičevo dobra nadgradnja, ali če želiš, parafraza Running Mana. Moje mnenje, pač.

 14. Filip pravi:

  Ja, ampak fora je v tem, da je film narejen predvsem za ljubitelje akcije in učinkov, futuristično ozadje, ki je navdušilo tako tebe kot mene, je pa na žalost samo ozadje. Tako da bi ves potencijal lahko drugače izrabili, ne pa da so ga nafilali s klišeji in naredili še en umotvor o nekomu-ki-bo-rešil-svet, če lahko tako rečem. Mi je bil pa film precej ljubši od sicer zelo podobnega Death Racea.

 15. MATEj pravi:

  Btw te opomnim na en super film. Mislim, da o njem še nisi pisal in ga mogoče tudi nisi gledal. In sicer Nordwand – nemški po resnični zgodbi o vzponu po severni steni na Eiger. Meni se je zdel dober.

 16. Mojca pravi:

  Maš prou, v filmu The stepfather je kazal sam kako se un sin pa njegova mečkata, na 1001 in en način, madona na momente je zgledal, kot da sta dva ločena filma!

 17. klemenix klemenix pravi:

  Sophie Marceau, Monica Bellucci……mmmmm sanjski ženski :)

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filip, četudi ga vzamem samo kot akcijo, me zadovolji, saj je res odlično posneta in prikazana. Toda, ker ni le akcija, je film tako zelo dober. Res pa je, da ga tudi v predfilmu reklamirajo le kot akcijo. Pa naj, kaj me briga.
  Potencial je zame izrabljen do konca, prav zaradi odličnega prikaza te družbe, ki ne kulisa, ampak se ji film posveti precej časa. Ne bova se strinjala, dragi prijatelj :)

  Matej, nisem ga še videl, deluje pa zanimivo.

  Mojca, točno tako, škoda, saj bi bil film še bojši, če tega ne bi bilo.

  Klemen, no, zdaj ju imaš združeni v eni ženski :)

 19. Aljoša pravi:

  Če je kateri od teh filmov vreden debate je to edino THE FOURTH KIND, se pa popolnoma strinjam s tabo, da mu je neupravičeno pobral tako pozornost kot miljončke Paranormal Activity.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se sprašujem, če bo sploh igral pri nas v kinu.

 21. Aljoša pravi:

  Ja, dobro vprašanje vsekakor si zasluži dvorano.
  Hrvati ga imajo v kinu.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ujel sem še eno verzijo, kjer so kao resnični liki zabrisani v obraze. To seveda daje še boj realen filing, skratka fenomenalno.

 23. Tedi pravi:

  Iztok spoštujem tvoje recenzije in ocene, sam tle si ga pa na veliko ¨pobiksal¨! GAMER je film, ki se ga po 5 minutah preprosto ugasne! Škoda je izgubljati besed o njem, (ocena od 1 do 5 čista 1!) AVATARJA preprosto ne moraš primerjati z Gamerjem in Surrogates!!!

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil bomba, že ko sem ga gledal doma, kaj šele če bi ga v kinu, ko mora vse skupaj delovati še bolje divje. Če bi vedel, da v kino pride, ga doma ne bi gledal, bi počakal, saj me je zanimal že po vsebini. Ugasne? Joj, no, ni variante, tako zelo zanimiv je pa dinamičen pa z dobrim ozadjem, da ni niti pikice dolgočasen. Morda si zajebal, ker si ga res ugasnil in imaš v glavi, da je le prazna akcija, le računalniška igra.
  Avatar sem primerjal znotraj konteksta, da med filmom in računalniško igro ni več razlike, Surrogates pa vsebinsko, saj gre tudi tam za dvojnike.
  Zakaj to ni jasno, res ne vem, saj sem vse pojasnil v oceni.
  Sicer pa hvala za spoštovanje :)

 25. Tedi pravi:

  Takšne ¨plitke¨ filme, kot je GAMER preprosto naprej vrtim, škoda časa! ¨ne ni res!, Lažem¨ najprej pogledam kdo je režiser in kakšne nagrade je prejel, šele na to ocenim, če ga bom sploh prevrtel naprej! Sem pa med drugim opazil, da te INVICTUS ni prepričal! NEPREMAGLJIV je eden izmed najboljših športnih inspiracijskih mojstrovin zadnjega časa! (seveda morava izločiti vse druge žanre filmov)(Pa brez zamere!;) uživaj!

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kot sem povedal že v recenziji, všeč mi je bil odličen prikaz prihodnost in poante, da med filmom in računalniško igro ni več razlike.
  Glede režiserja in nagrad, prav to je lahko večkrat zelo napačna reklama in je film zelo zanič.
  Invictus? Hm, tako dolgočasnega filma pa še ne. Prav športni del je najbolj nezanimiv in površen. Inspiracija? Le v čem?

 27. Tedi pravi:

  Ha!, zdaj bi lahko razglabljala v nedogled kdo se moti ? Je res, da ima vsak različen okus, kar se filmov tiče, morava pa vseeno nekaj ločiti, oceno!, če sva že filmska kritika (tudi jaz se z filmi ukvarjam natanko 17 let videoteka, urejanje filmskih člankov na portalih pisanje recenzij, ocen itd,(le slavist nisem)..) sam ni mi pa jasno da GAMERja oceniš z 4 in pol! od kje ti ta ocena? (me veseli, da sva se spoznala, čeprav na tak način;)! sam če pogledava režiserja, scenarista in igralca in kako je film posnet, ma ni varijante da dobi 4 in pol! (Namig oglej si oceno Damijana Vinterja v današnji večerovi prilogi)!Ne zagovarjam ga, da ne bo pomote, zagovarjam pa realno oceno filma!

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede mojega ocenjevanja si preberi tole, saj menim da pojasnim vse kar je treba:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/01/15/filmi-brez-katerih-ne-bi-bilo-leta-2009/

 29. Tedi pravi:

  Odlično pojasnilo! Thx (sem ti poslal na tvoj email nekaj materiala)!

 30. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: The Final, The Tripper, Midgets vs. Mascots, Lake Mungo pravi:

  [...] Mungo, še en kvazi dokumentarec v maniri filmov Paranormal Activty, Ghostwatch in The Fourth Kind, se loti nesrečne usode mladenke Alice, ki je utonila v lokalnem jezeru in se kot duh prikazuje [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !