O mulcu, ki bi ga povlekel za ušesa

24.01.2010 ob 02:56

Danes sem pri frizerju ujel mulca, ki sta ga starša pač pripeljala na krajšanje las. Čisto običajna in na prvi pogled simpatična procedura. Vse dokler se ni mulo začel obnašati kot totalni bedak. Kot da je ves salon njegov. Kot da je sin kakega hollywoodskega para, ki pač prisega na razvajanje in debilno obnašanje v javnosti. Toda starša nista bila iz Hollywooda, bila sta povsem normalen, da ne rečem nemočen par, ki je tako sinovo obnašanje pač sprejel, ker mu drugega niti ni preostalo.

Jp, mali se je metal ven, iskal pozornost in nagajal sto na uro. Frizerka pa z njim. Za vsak njegov stavek, je imela svoj stavek, za vsak njegov gib, je imela svoj gib. Kot da sta na privatni zabavi, kot da ne vesta, da je to zelo moteče za ostale goste salona.

Jasno, mamici se je vse skupaj zdelo smešno, saj je pogledovala v ostale stranke salona, rekoč, otrok pač, le kdo bi mu zameril. Jebeš take poglede, tako nemočno sprenevedanje, kjer starša nista rekla ničesar. Ki verjetno ne bi rekla ničesar, četudi bi se mali posral sredi salona in svoj drek namazal na lase vseh strank. No ja, oče se je še nekaj trudil, potem pa obupal in se pač sprijaznil z dejstvom, da ima nevzgojenega sina, ki bi si kljub novemu zakonu zaslužil eno krepko čez rit. Samo zato, da bi se začel zavedati, da frizerski salon ni njegovo igrišče.

Mater no, ko sem bil sam mali poba, se pri frizerju nisem nikoli obnašal kot totalni kreten. Tudi v kinu in pri zobozdravniku ne. Če bi se, bi jih slišal od staršev. Danes je očitno drugače, danes so otroci alfa in omega, starši pa so pač le za okras.

In da ne pozabim, če bi bil lastnik frizerskega salona, bi celo familijo nagnal ven in reskiral tistih nekaj evrov.

 

21 komentarjev na “O mulcu, ki bi ga povlekel za ušesa”

 1. jagoda pravi:

  joj kako si nestrpen do ljubkih otročičev

 2. ajda1 pravi:

  Vem za otroka, ki ga starši pripeljejo k frizerju in razpravlja in razpreda s frizerkami oz. frizerko kot da bi bil odrasel, preseneča s svojimi vprašanji in težko mu odgovoriš, da bi ga zadovoljil. Sama sem bila presenečena, ker sem si mislila podobno kot ti, kako to, da mu starši nič ne rečejo, da se mu frizerke prilagodijo. Sem pa potem mojo frizerko vprašala in je rekla, da mu je težko odgovoriti, ker postavlja takšna vprašanja, da mu enostavno ne moreš oz. ne znaš odgovoriti. Če se ne motim, je bila ena takšna pri pranju glave, ko je izustil nekaj o tem, zakaj so lasje mokri, če bi se zdajle spomnila, bi zapisala. Verjetno bi tu kakšno rekli lahko strokovnjaki, gre pa sigurno za otroka, ki izstopa iz poprečja, za starše je to sigurno težko in naporno in tu sigurno ne bi pomagalo nobeno kreganje oz. še kaj hujšega. Takšnega otroka tudi ne moreš zapreti med štiri stene, ker se bojiš, kako bo reagirala okolica in kaj vse bo ušpičil oz. spravil nekoga v neroden položaj. ko mu ne ob znal odgovoriti na zastavljeno vprašanje. In verjamem, da staršema ni vseeno, pa da bi vsem razlagala, naš otrok je pa nekaj posebnega itd. itd. Ne vem sicer ali gre za istega otroka, če si bil pa v enem izmed nakupovalnih centrov pri frizerju, pa mislim, da bo prav ta:).

 3. veroni veroni pravi:

  oh, iztok začni gledat še na ostali svet, nisi edini, ki si zasluži pozornost in, ki se lahko obnaša, kot se mu zdi.
  otrok, ti nisi bil nikdar tak? gotovo se spomniš vseh 40 let nazaj, vsake podrobnosti? ahhh, pomisli kdaj, preden blekneš takšne stvari, kot si jih tule.

 4. lily pravi:

  Moj fant rad reče, da ko je bil majhen, ga je mama držala za roko, da je dal mir, in ga ni spustila, čeprav se je drl kot nor. Dandanes je pa tako kot opisuješ. In poznam več primerov otrok, ki pridejo v tuje domove in se obnašajo kot doma in vse poserjejo, starši pa nič. Po moje se jim ne ljubi, ko odidejo pa čistiš sam za njimi.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jagoda, kje točno si razbrala, da je bil otrok ljubek?

  Lily, res nimam pojma zakaj je tako.

  Veroni, prav imaš, bistvo zapisa je v tem, da sem se hotel jaz tako obnašati, pa mi je tale otrok vzel šov :)

  Ajda1, hm, mislim, da ni bil take vrste otrok. Nič ga ni zanimalo, le nagajal je in frizerko jebal v glavo.

 6. jagoda pravi:

  Iztok, kaj ni vsak otrok ljubek?

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niti pod razno. Eni so, drugi niso. Kaj tle ni jasno?

 8. mateja pravi:

  tuki se pa kr strinjam s tabo izi..eni tamali so take zgage. eno je otroška razposajenost, drugo pa žlehtnoba!!

 9. mateja pravi:

  v vsaki generaciji so ljubki otročki in antikristi in tko je skos blo in bo.

 10. spookymulder spookymulder pravi:

  Vsak otrok ima svojo voljo in če mu starša ne znata pokazati nekih osnovnih meja in pravil, potem tudi začuti, da lahko počne vse, kar se mu zahoče (in v tem v bistvu sploh ne vidi nekaj slabega – ta otročaj se tako zagotovo ni obnašal iz zlobe, temveč zato, ker mu nihče ne reče, da se tako ne sme obnašati.

  Kar me privede do naslednjega vprašanja: če vidimo, da starši ne znajo krotiti svojega otroka, zakaj jim mi ne rečemo, da tako obnašanje ni sprejemljivo in da nas moti. Zakaj si npr. nihče v frizerskem salonu ni upal staršem ničesar reči (vsaj tako sem razumel, da ni nihče nič pripomnil)? Zakaj naj bi bil zgolj lastnik salona tisti, ki bi imel nekaj za reči? Gre se za osnovne socializacijske principe in zato ima vsak pravico (in dolžnost), da opozori očitno preveč popustljive starše, naj nekaj storijo. Ne pa da se zgolj na skrivaj zgražamo, rečemo pa nobene.

  Npr. zadnjič sem videl sosedovega otročaja, kako je s skupino mulcev ruval in lomil obcestne količke za sneg. Lahko bi bil tiho in bi rekel, da je to pač problem cestnega podjetja in staršev, ki otroka niso naučili, da je vandalizem zelo grdo početje. Ampak sem zbral pogum in sem šel do njih ter jim povedal, kaj sem videl. Sem sicer pokasiral nekaj začudenih in očitajočih pogledov, češ, kaj se pa tebe to tiče, ampak očitno sta se s sinom pogovorila, ker ga potem nisem več zalotil pri uničevanju tujih stvari.

  Hja, tako je to, dokler samo filozofiramo se ne bo nič spremenilo … treba je ukrepati in reči besedo, pa čeprav se to morda zdi neprimerno in težko. Ali kot pravi pregovor – beseda ni konj.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja, točno tako, razposajenost je vedno simpatična, nekaj povsem drugega pa je žlehtnoba.

  Spooky, jasno, da ne iz zlobe, jasno da zaradi tega, ker nima pojma, da se to ne sme, saj mu tega ni nihče povedal. O tem ni dileme.
  Hm, tudi zato, ker se nočemo mešati, ker ni naš in ker dejansko nimamo pravice, razen seveda če bi šlo v tak ekstrem, da bi bili tako ali drugače ogroženi.
  Glede tvoje geste, pohvalno, po moje sam tega ne bi storil.

 12. nof pravi:

  “Le čevlje sodi naj Kopitar!” Biti starš ni ravno enostavno. Nergači, zaverovani da se svet vrti okoli njih, tega ne spremenijo, kvečjemu poslabšajo.
  Ko boš imel svoje, boš še enkrat napisal tale post. Brez skrbi!

 13. STELA pravi:

  no, da še jaz nekaj napišem, čeprav mi novi design bloda splooooh ni ok….ampak nema veze:)

  ajda 1 …če otrok sprašuje je eno, če se pa obnaša kot, da je cel svet njegov in nagaja, kakor sem jaz razumela Iztoka, je pa čist druga zgodba.
  Vprašanja otrok so včasih res nemogoče ampak tkotoje…otroci pač sprašujejo. Meni je bilo najbolj “težko” obdobje “obdobje zakaj” – ko ti na vsak tvoj odgovor otrok reče zakaj, se ti zlo kmal hoče zrolat:)))

  V drugem primeru (iztok pravi holivudski:) pa mislm, da rabijo strokovno pomoč najprej ata pa mama potem pa še otrok. Ampak, če je mama sinovo obnašanje gledala kot nekaj na kar nima vpliva (otroci pač) potem tud strokovna pomoč ne pomaga:)

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nof, torej praviš, da bomo vsi kretenski in nemočni starši s kretenskimi in nevzgojenimi otroki?
  Mater no, je tako težko reči, ne, sine, tega pa ne delaj, če pa boš, pa doma sledi kazen, ki jo potem res izvedeš, recimo prepoved računalnika, televizije, pa take finte. Je to tako težko izpeljati?

  Stela, starega sem se naveličal, vsak novi, ki se ga sprobal pa ima kako napako, le ta je nima. Malo temen je, a mi je vseeno kul. Če najdem boljšega, takoj menjam.
  Glede otrok, točno tako, Ajdin primer je nekaj čisto drugega.
  Tudi strokovna pomoč ne bi bila odveč, ampak zdi se mi, da takih staršev ne bi spravil tja, oni pa že ne, pač imajo otroka in vsak otrok je poreden. Pa ja.

 15. Tristan pravi:

  Moram reči, da me komentarji na osebnem nivoju v stilu “ti se nimaš kaj oglašat, ker svojih nimaš”, kot smo ga imeli priliko prebrati zgoraj, neskončno živcirajo. Ko nam zmanjka argumentov, je najbolje človeka pač diskreditirati, ker nima svojih otrok, zato očitno pač ne razume, da nam lahko čisto vsak drug serje po glavi, kadar in kjerkoli se mu že zahoče. Nak, jaz pa res nisem tega mnenja!
  In ne, meni niso otroci, ki terorizirajo ves svet okrog sebe, ker jim starši tako pustijo, samo zato da imajo mir pred njimi, nič ljubki in nič simpatični. Ampak se čisto strinjam s @spookyjem, oni pač počno, kar se jim dovoli, saj ne čutijo, da delajo kaj narobe. Če se doma vsi vrtijo okrog njega in vlada totalna pedokracija, potem je jasno, da je za mulca tudi frizer ali pa trgovina isto. Staršem dve na rit!
  In definitivno NE pomaga, če samo zraven stojimo pa negodujemo. Zadnjič sva bila s sestro v piceriji, pa sta za sosednjo mizo mamica in očka mirno prežvekovala, sinko pa hčerkica pa sta nama skoraj splezala na mizo in se lovila med gosti. Pol ure sem bil tiho, nakar sem zakričal “jebela cesta, a bo mir al ne bo”. Ta stara dva sta se pri priči zbudila iz sna, vsak je potegnil enega od frocov na stran in do odhoda so sedeli pri njiju. Meni je čisto jasno, da sta naredila tako zato, ker jima je bilo nerodno, pa kakorkoli že, smo imeli vsaj do konca večerje mir. Midva s sestro pa še kdo.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako, tudi meni so to totalno poceni in blesavi argumenti in najbolj do izraza pridejo ravno, ko se začne debata o otrocih, po moje prav s strani tistih, ki jih že imajo in so prav tako nemočni pri vzgoji in so jim mulci zrasli čez glavo.
  Sicer pa kakšno takšno glasno pripombo prijavim tudi sam :)
  Včasih pomaga, včasih pa ne.

 17. STELA pravi:

  ampak je pa res Tristan in Iztok, da težje merodajno komentirate obnašanje otrok tisti, ki jih nimate. v bistvu je zlo težko določit kaj oz. kdo je kriv, da so nekateri otroci tako divji.
  Če pa gledam angleško oddajo Varuška (mislim da so jo nazadnje predvajali na TV3) se pa v 98% primerov izkaže, da so krivci starši. Torej, ja – težko je bit starš in to natančno zveš šele, ko si starš.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Na nek način imaš prav, toda vseeno menim, da zna vsak posameznik oceniti, če se nek otrok obnaša kot bedak, se ti ne zdi?
  To nima nil z izkušnjami in dejstvom ali imaš ali nimaš otroke, le zunanji opazovalec si. In če opaziš, da so eni otroci prav kul, lahko opaziš tudi to, da drugi niso.
  Kaj je krivo, pa je seveda druga pesem, a spet nima zveze, če opazovalec ima otroke ali ne, ampak to, da morda ne pozna primera dovolj dobro.
  Starši? Itak, kdo pa drug.

 19. NoMercy pravi:

  na JV Evrope imajo lep rek:
  gospđo, vama neću ništa, a mali, tebu ču mater da jebem :)
  ————-
  lahko pa mulcu rečeš, da si naročil, da naj doma pove, naj ga fort premlati na žive in mrtve :)

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dober pregovor :)

 21. STELA pravi:

  gledajoč s tega zornega kota imaš prav, Iztok:)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !