Recenzije: Shrek (vsi trije deli)

16.01.2010 ob 23:35

SHREK (zda 2001, risanka, režija: Andrew Adamson & Vicky Jenson, glasovi: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Vincent Cassel, Kathleen Freeman)

Atentat na Disneyja.

Kraljična (Cameron Diaz) zagleda simpatičnega ptička, ki zažvrgoli ob njenem prekrasnem petju. Kliše, da ni večjega? Niti pod razno. Ptiček se od navdušenja namreč napihne in razpoči, kraljična pa jajčka njegovih mladičev servira za zajtrk. Pred vami je Shrek, popolnoma nekonvencionalna, neobičajna in sila originalna računalniško animirana risanka, ki zruši vse stereotipe Disneyjevih risank in zasenči celo mojstrovino Življenje žuželk. Kdo za vraga je Shrek? Shrek (Mike Myers) je zeleni trol, ki živi v močvirju in ljubi samoto. Shrek je kot Grinch, le da ni kosmat, marveč debelušast. Shrek je pravljični junak, ki ga ne boste našli v nobeni pravljici. In seveda, Shrek je posebnež, ki se bo zaradi ljubega miru spopadel s krvoločnim zmajem, spoprijateljil s prikupnim osličkom (Eddie Murphy) in se zaljubil v prelepo kraljično, ki globoko v sebi skriva neverjetno skrivnost. Vse to samo zato, da bi imel mir pred kraljem (John Lithgow) in številnimi pravljičnimi junaki, ki so okupirali njegovo močvirje. Najprej smo imeli zajca Rogerja, potem Svet igrač, sedaj pa imamo Shreka, eno najboljših in najbolj domiselnih risank vseh časov.

Ocena: 10/10

SHREK 2 (zda 2004, risanka, režija: Andrew Adamson, Kelly Asbury & Conrad Vernon, glasovi: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, Jennifer Saunders, Larry King, Joan Rivers)

Risanka vseh risank.

Dobrodošli v risanko vseh risank, ki spretno obrne tudi vse filme in pohodi vse klišeje. Dobrodošli v ultimativni freak show, v divjo, direktno, nekonvencionalno in pogumno računalniško animacijo, ki se loti čisto vsega. Tudi Michaela Jacksona in klasike Od tod do večnosti. Tudi Fantastičnih bratov Baker in Garfielda. Tudi Izganjalcev duhov in komedije Blazing Saddles. Tudi Hollywooda in Burger Kinga. Tudi serije Absolutely Fabulous in serije Jack & Jill. Tudi Vesoljčka in Spider-Mana. Tudi Aliena in Seinfelda. Tudi Gospodarja prstanov in Indiane Jonesa. Tudi Lepotice in zveri in Petra Pana. Tudi O.J. Simpsona in Cabareta. Tudi tv šova Cops in mjuzikla The Rocky Horror Picture Show. Tudi Flashdancea in Misije nemogoče. Tudi komedije Cat Ballou in serije Fawlty Towers. Tudi Justina Timberlakea in Marilyn Monroe. Tudi Čarovnika iz Oza in Godzille. In seveda, tudi vseh Grimmovih pravljic in vseh Disneyjevih risank. Kopija vseh kopij, ki kljub temu izgleda kot original vseh originalov. Nadaljevanje, ki na trenutke preseže original. Greatest hits glasbene industrije in remiksi največjih glasbenih uspešnic. Izjemno domiselna, briljantna, energična, vseskozi zabavna, odpičena in adrenalinska animacija. Ter zgodbica o zlobni vili (Jennifer Saunders), ki hoče na vsak način razdreti srečo našega Shreka (Mike Myers) in njegove Fione (Cameron Diaz), ki naj bi se na željo očeta (John Cleese) in matere (Julie Andrews) poročila s princem Charmingom (Rupert Everett). Hvala bogu, da jima ob strani še vedno stoji zvesti Osliček (Eddie Murphy) in da na svojo stran dobita tudi vročega Obutega mačka (Antonio Banderas). Shrek 2 ima vse, kar je imel Shrek, le da ima še več, zato ni nič čudnega, da dobimo občutek, da nam ne bo treba nikoli v življenju gledati nobene risanke več.

Ocena: 10/10

SHREK THE THIRD (zda 2007, risanka, režija: Chris Miller & Raman Hui, glasovi: Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Rupert Everett, Justin Timberlake, Julie Andrews, John Cleese, Eric Idle, Larry King, Ian McShane, Maya Rudolph, Regis Philbin)

Pomanjkanje idej.

Tretji Shrek ima težave z idejami. Z izvirnostjo in vsem tistim, kar sta obvladala prva dva. Ravno zato se oklene legende o kralju Arturju (Justin Timberlake), jo pač obrne malce po svoje in doda vse najbolj znane Grimmove negativce, ki pod vodstvom Princa Charminga (Rupert Everett) zasedejo deželo Far Far Away in zasužnjijo Pepelko, Sneguljčico in Špicparkejlko. Premalo zabave, preveč zgodbe. Premalo rušenja klišejev, preveč že videnih fint. Le risanka, ki zares zaživi samo na koncu, ko Shrek (Mike Myers) in Fiona (Cameron Diaz) dobita trojčke. In ko Donkey (Eddie Murphy) ter Puss in Boots (Antonio Banderas) zamenjata telesi.

Ocena: 5/10

 

7 komentarjev na “Recenzije: Shrek (vsi trije deli)”

 1. lily pravi:

  Trojka res ni tako posrečena kot prva dva dela, ampak obožujem Shreka. Se spomnim, ko sem prvič gledala prvi del in me je totalno očaral. Res sem bila navdušena in še zdaj sem.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz sem tudi fan, ki komaj čaka na štirko in na samostojni Puss in Boots. Prav zato pa sem bil tako zelo razočaran nad trojko, kjer so mi bili všeč samo otročki.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Televizija 26 pravi:

  [...] morskega psa, hip hop Nemu, ali če hočete, hip hop Botru, manjka vse tisto, kar sta imela Shrek in Nemo. Ali še boljše, kar je imela Mala morska sirena. Manjkajo vse tiste drobne čarobnosti, [...]

 4. Recenzije: No Strings Attached, Paul « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] finta s ptičem, ki ga Paul oživi in potem požre, je seveda dobra, toda še boljša je bila v Shreku, ki je zrušil še več klišejev [...]

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Win Win, The Host, Jack and the Beanstalk pravi:

  [...] edini dober razlog za ogled tele zmedene pravljice, ki hoče zmešati vse pravljice tega sveta. Kot Shrek, le da to počne dosti slabše in manj izvirno. Chase, Lloyd, Gottfried, Sagalova in še posebej [...]

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Puss in Boots pravi:

  [...] Puss in Boots, tako imenovani spin-off Shreka, je mešanica Zorra in Desperada, je animirana inačica obeh, je risanka, ki bo všeč staršem in [...]

 7. IZTOK faking GARTNER » Recenzije pravi:

  [...] ki v uvodni sekvenci tako zagnano preganja našega junaka in se medtem leno praska po riti, je Shrek, le da je še večji, še bolj kosmat in da je pač počil nekaj paketov ekstazi tabletk. Tako kot [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !