Kulti in klasike: Rebel Without a Cause

16.01.2010 ob 04:30

zda 1955, drama, režija: Nicholas Ray, igrajo: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus, Ann Doran, William Hopper, Rochelle Hudson, Corey Allen, Edward Platt, Nick Adams, Dennis Hopper)

Dame in gospodje, James Dean, upornik z razlogom.

James Dean je bil Marlon Brando, le da je bil James Dean. Igral je enako dobro kot Brando. Bil je čeden kot Brando. Uspel je tako hitro kot Brando. Snemal je tako dobre filme kot Brando. In med govorjenjem se je pačil kot Brando. Skratka, bil je njegova kopija, le da je bil hkrati tudi original, pa naj se sliši še tako bedasto. Posnel je tri filme, se zaletel z avtomobilom in umrl. Ko je bil živ, je bil slaven. Ko je umrl, je bil slaven še bolj. Vzhodno od raja, Upornik brez razloga in Velikan. Trije veliki in večni filmi. Tri velike in večne igralske kreacije, ki jim boste s težavo našli konkurenco.

Leta 1955 je posnel Upornika brez razloga, še vedno stiliziran, izpovedno zelo močan in moderen film, se zaljubil v Natalie Wood, vsem staršem pokazal, kaj si misli mladina, izvedel klasično dirko z avtomobili, ki so ji takrat rekli kar chickie run, natrosil nekaj legendarnih enovrstičnic, postal ikona vsem ameriškim najstnikom in filmskih kritikom pokazal, kaj pomeni povsem nekonvencionalna igra. Igralska kreacija, ki je niso videli še nikoli prej. Dean vloge mladega in jeznega mladeniča  Jima Starka ni le igral, ampak tudi čutil. Tako globoko pod kožo, da je vžgal platno in gledalce. To je pravi tour de force, kot radi rečemo, orkan čustev, mimike in dialogov. Nepozabna igralska bravura, ki bo držala za vedno.

Za zmeraj aktualen filmček, ki poosebi vsako mlado generacijo, ki daj kaj nase. Kultna roba in učinkovito prepričljiva mešanica močnih čustev in morale. Homoseksualni podton dijaka Platoja (igra ga Sal Mineo) ter ironija, ki se je ponovila šele mnogo let kasneje pri filmu Vran. James Dean je namreč posnel prizor dirke z avtomobilom, kjer je umrl njegov tekmec Buzz (igra ga Corey Allen), prevzel njegovo filmsko punco Judy (igra jo Natalie Wood), v bistvu nadomestil Buzzovo vlogo lokalnega frajerja in se nato nekaj mesecev kasneje v resnici ubil v prometni nesreči. In glej ga vraga, sredi sedemdesetih je neznanec do smrti zabodel Sala Minea, na začetku osemdesetih pa je utonila še Natalie Wood. Če sta že morala umreti, bi bilo bolje, da bi umrla skupaj z Deanom. Skupaj z generacijo, ki tako dobrega filma ni dobila nikoli več.

Maestro Nicholas Ray in James Dean, ki zakriči: “Trgata me,” sta seveda načrtovala še več skupnih filmov, zato je res škoda, da je Dean odšel v cvetu mladosti. Če bi še  živel, bi se brez dvoma spremenil v najboljšega igralca generacije, ki bi za sabo pustil tudi Branda in Montgomeryja Clifta. Atmosferski film, z odličnim prikazom problematične mladine in družbe, v kateri mladi ne najdejo skupnega jezika s svojimi starši.

Ocena: mojstrovina

null

 

5 komentarjev na “Kulti in klasike: Rebel Without a Cause”

 1. ZVONE pravi:

  Sala Minea so zaklali? Tega pa nisem vedel, pizda materna. Kdo ga je, zakaj so ga? Drugace pa resnicno odlicen film in James Dean v svojem najboljsem izdanju. Pa tudi lepoticka Natalie Wood je odlicna. A ni imel Christopher Walken nekaj z njeno smrtjo?

 2. smoger pravi:

  James Dean = BOG

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zvone, leta 1976 je umrl, ja. Zelo nadarjen igralec. Nekega večera se je vračal domov iz vaje, pa ga je neznanec popolnoma brez razloga napadel in zaklal. In to pri vsega 37-ih letih.
  Glede Natalie Wood, če se ne motim je umrla prav na jahti Chrisa Walkena, ja. Svojega ljubimca, kar je zelo razjezilo njenega moža Roberta Wagnerja. Šla je pri vsega 43-ih letih.

  Smoger, prej Jezus Kristus, če mene vprašaš :)

 4. ŠalabajzerkaxD pravi:

  natalie woood!!!

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj je z njo?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !