Filmi, brez katerih ne bi bilo leta 2009

15.01.2010 ob 01:14

Evo jih, moji letošnji favoriti. Nekateri tudi z lansko, celo predlansko letnico, a aktualni letos, vsaj zame. Torej filmi, o katerih ni dileme, pri enih žanrsko, pri drugih znotraj celotne filmske umetnosti. Tarantinovih Neslavnih barab ni zraven, pa kaj, me boste obesili, vseeno mi je. Film je resda odličen, a ne kot celota, “le” v posameznih delih, moje mnenje pač. Tudi Avatarja ni, pa kaj, zelo dober je, a spet ne kot celota, “le” vizualno in glede posebnih efektov. Križajte me, a mnenja zaenkrat ne bom spremenil. Izpustil sem tudi Up in the Air, dober je do polovice, potem je le kliše. Pač moje mnenje.

Na seznamu so filmi, ki sem jim podelil ocene pet in štiri in pol, kar pomeni, da so tudi Fish Tank, Das Weisse Band in recimo The Hangover ostali na hladnem. Vem, da je neumno reči, da je recimo Harry Potter boljši od recimo Das Weisse Band, ali pa od Okuribito, toda tako različnih žanrov ne gre primerjati, ampak jih je treba oceniti znotraj žanra, kar je pri Potterju res preseglo vsa moja pričakovanja. Ne vem kako ostali gledate ocenjevanje, toda pri meni je tako, da filmov ne primerjam na tak način. A veste, v stilu, ker je nekaj komedija, ne more dobiti petke, če petko dobi, pa to pomeni, da je boljše od neke kvalitetne drame, ki je dobila štirko. Po tej čudni logiki bi bila petka itak le Casablanca, vse kar ni tako dobro, pa trojka. A to je blesavo, noben svetovno znani kritik ne deluje tako, zato mi včasih ni jasno, da me kdo napade prav s takimi forami (Filip, s tem ne mislim nate, ampak na folk, ki žali)

Tudi Roger Ebert včasih podeli visoko oceno kvalitetni drami in povsem komercialnemu filmu, saj ju loči in oceni znotraj žanra in pričakovanj. Isto velja za nižje ocene, kjer lahko nek film dobi dvojko, nek drug pa trojko, pa to še vedno ne pomeni, da je drugi boljši od prvega tudi na splošno. Tako filme ocenjujem tudi jaz, kar pomeni, da je neka petka ali štiri in pol, magari štirka, včasih rezultat pozitivnega presenečenja nad nekim filmom, za katerega sem pričakoval znatno nižje navdušenje. Neka dvojka ali trojka pa posledica razočaranja, saj bi film moral biti boljši.

Včasih imam občutek, da mnogi izmed vas še nikoli niste v roki držali kakega res obsežnega filmskega almanaha, recimo Maltinovega, kjer so ocene prav tako zelo zmešane, če povem karikirano. In prav Maltin je recimo dal Blade Runnerju le 1 in pol, Dante’s Peaku pa tri. Je zato butec, ki nima pojma o filmih? Prav tako je dal recimo Forrestu Gumpu le 2 in pol, recimo RoboCopu pa 3. To pomeni, da je kreten, ki ne ve kako se gledajo filmi? Ne, dragi kolegi, to pomeni le, da tako različnih filmov ne primerja med seboj in da vsakega oceni samega zase. Zakaj je to tako težko razumeti, res ne vem. Ali pa Ebert, 2012 je dal najvišjo oceno, mu je treba zaradi tega nabrcati rit in povedati, da je amater? Ne, tak je pač njegov okus pa pika. Sicer pa ni važna ocena, važno je, kako to oceno pojasniš. Tudi zavoljo nostalgije, kjer si s kakim filmom rasel in ti je zato še toliko bolj pri srcu. Prav zato mi je totalno idiotsko, da se kdo oglasi in sikne: “Policijski akademiji si dal višjo oceno kot There Will Be Blood, ti si res bebec.” Tudi prav, očitno se z nekaterimi res nikoli ne bom razumel. Pa še občutek imam, da spet razlagam v prazno, saj se vas noče in noče prijeti.

Skozi moje oči je šlo ogromno filmov, zato sem prepričan, da znam ločiti med dobrim in slabim izdelkom, zavedam pa se, da je vse skupaj še vedno subjektivna ocena, kar je tudi prav, saj vsak odloča o svojem okusu. Prav zato je bedasto, da te nekdo napade, če se ne strinja s tabo in te ima za bebca, ki filma po njegovem pač ni razumel.

Eni imate moje recenzije radi, spet drugi jih ne marate. Tudi to mi je trapasto. To, da je recenzija, se pravi stil pisanja, postal pomembnejši od samega filma, od debate o filmu, ki se vse prevečkrat spremeni v seciranje samih stavkov v recenziji. Odkar imam moderacijo, je tega hvala bogu manj, kar pomeni, da so debate postale bolj zanimive in prijetnejše tudi za naključnega obiskovalca. Modelov, ki iščejo samo napake in napadajo tudi stavke, ki jih niso razumeli, ali pa so jih razumeli povsem napačno in preveč dobesedno, je vedno manj, saj se zavedajo, da jih ne bom spustil skozi.

Brez sramu lahko trdim, da se spoznam na filme in da sem jih v življenju videl toliko, da sem kompetenten za pisanje recenzij. Prav tako menim, da mi gredo besede dobro od rok in da so moje recenzije takšne, da mi nima biti kaj nerodno, da jih z velikim veseljem delim z vami. Prepričan sem tudi, da sem edini od kolegov, ki jih prav tako pišejo na blogih, ki ima doma arhiv z več kot deset tisoč ocenami, saj sem jih vrsto let pisal zgolj zase in jih sedaj po potrebi pač objavim, ko se mi zahoče. Imam arhiv, na katerega sem zelo ponosen, in v katerem se najde marsikaj zanimivega.

Za vsak film, ki sem ga gledal od leta 1995 dalje, sem spisal recenzijo. Žal mi je, da sem do leta 1998 vse skupaj zagnal v smeti, saj je bilo napisano celo na roko in na pisalni stroj, pa se mi je zdelo, da ni dovolj dobro. Škoda je, da nisem obdržal, zgolj zato, da bi imel podatek, kaj vse sem videl. To seveda pomeni, da mnogi filmi, ki sem jih videl, nimajo recenzije, saj sem jih videl pred letom 1995 ali pa je recenzija končala v smeteh. Od leta 1998 dalje imam vse skrbno v arhivu, toda do leta 2001 mi stavki niso dovoj prepričljivi, vlečejo se, celo dolgočasni so, zato teh recenzij ne objavljam rad. Če jih že, jih malo popravim, toda vseeno mi niso všeč. Roko bi dal v ogenj nekje od leta 2002 dalje, je pa res, da so mi najbolj všeč ocene od leta 2005 naprej. Pisec se razvija, pisec se dopolnjuje.

Fino je imeti tak arhiv, večkrat pride prav, tudi zato, da se nasmejim kako sem nekoč videl nek film, ki ga sedaj vidim drugače, ali na kak način sem pisal pred recimo desetimi leti. Mislim, da ima te arhive le še Marcel Štefančič, morda tudi Dražen Štader, ostali pa so gledali premalo filmov, da bi ga lahko imeli, ali pa jih pač niso pisali sproti. Sam si niti ne predstavljam več, da nekega filma, ki sem ga gledal, ne bi ocenil. To je moja navada, moj hobi, v katerem res uživam. Včasih mi prinese denar, včasih pa samo veselje. Še posebej v dobi interneta, ko lahko zadevo objavim takoj in sem sam svoj šef. V tej dobi niti ni potrebno, da bi pisal za kak časopis, dovolj je, da ruknem na blog, saj imam takoj občutek, da ne pišem več samo zase.

In če zaključim z mislijo, o kateri sem že pisal, pa se nekako ni najbolj prijela. Želim si več dobre filmske debate, v kateri bi sodelovali tudi vsi blogerski kolegi, ki imajo radi film. To zaenkrat žal ne gre, saj se vsak drži bolj zase ali pa komentira le določenemu blogerju. To je velika škoda, saj bi izmenjava mnenj dala velik užitek. Tisti, ki filme komentirate, mi vedno polepšate dan in te debate imam najraje. Škoda je le, da vedno ni tako in da nekateri dobri filmi ostanejo brez prave debate, ki se je mnogi ne udeležijo zgolj zato, ker je recenzija objavljena na mojem blogu. Če bo kdaj drugače, bom zelo vesel. Morda je krivo tudi to, da objavljam preveč filmov in se nekateri preprosto izgubijo vašim očem.

Nekaj dobrih filmov sem tudi letos gotovo zamudil, pa četudi se trudim, da vidim vse, kar je v kinih in vse, kar je možno dobiti tudi izven dvorane, če je le čas in če mi rata zadevo dobiti v roke. Po potrebi bom seznam daljšal in dodal filme, ki jih bom videl kasneje, recimo kake oskarjevce, ki vedno pridejo prepozno in krepko v naslednjem letu.

Upam, da se tudi tale objava ne bo spremenila v eno nepotrebno prepucavanje o meni in o pisanju recenzij, marveč da boste spregovorili o svojih in mojih najboljših filmih leta. Ni panike, tudi o samih recenzijah lahko rečemo kako, toda kdor bo sral, ne bo šel skozi in bo ostal v moderaciji.

Tole so najboljši filmi leta, ki mi pomenijo veliko, zato nočem, da bi jih zasmetili z debilnimi komentarji, ki s filmom nimajo nobene zveze.

In da malce pičim nekatere blogerske kolege, ki se imajo za velike poznavalce filma in ki bodo verjetno prav tako sestavili seznam najboljših filmov leta. Le kako lahko narediš seznam najboljših filmov leta, če jih več kot polovico sploh nisi videl, ker te pač niso zanimali? Ali povedano drugače, kako lahko narediš dostojen seznam najboljših filmov leta, če gledaš samo “umetniške” filme in zavračaš vse, kar diši po komercialni uspešnici?

Kot nekomu, ki se ukvarja s pisanjem recenzij, sem mi zdi prav, da vidiš vsaj vse filme, ki so igrali v kinu, se pravi filme, ki jih ljudje najbolj poznajo. In seveda filme, ki so zelo odmevni tudi izven dosega dvoran. Pa filme, ki pač pridejo pod roke čisto slučajno in zanje ne ve praktično nihče. Brez zamere, toda če vidiš en ali dva filma na teden, ne moreš narediti pravega seznama najboljših filmov leta, saj se ti lahko zgodi, da pohvališ nekaj, kar sploh ni dobro, pa je dobro le tebi, saj nisi videl nekaj, kar je bilo recimo veliko boljše. To velja tudi za pisanje recenzij na splošno. Če ne vidiš dovolj filmov, se tega početja ne moreš iti, saj ti uide preveč primerjav in vsega tistega, kar mora poznati filmski kritik.

Leonard Maltin je recimo videl več kot 30 tisoč filmov in jih v svojem almanahu izda okoli 20 tisoč, Marcel prav tako vidi vse, kar igra v kinu in to sproti objavlja v Mladini, isto je nekoč počel Štader v Vikend Magazinu, enako se obnaša tudi Roger Ebert, ki je filme šprical le med boleznijo. Nekaj podobnega se trudim početi tudi sam, zato objavim recenzije praktično vseh filmov, ki so igrali v kinu. In vseh filmov, ki sem jih tako ali drugače ujel še drugje.

Mi je pa recimo zelo zanimivo dejstvo, da so praktično vsi blogerski kolegi (izjema je le prijatel Cosmo Papi, pa prijatelj Spooky, ki žal ne piše več recenzij) izpustili večino filmov na LIFFe-u, pa četudi bi jim morali biti pisani na kožo. Morda so jih gledali, toda čudi me, da potem zanje niso spisali recenzij.

Prav tako ne razumem recenzentov, ki se prav odločijo, da nekega filma ne bodo šli gledat, saj kao vedo, da bo slab in se jim zdi škoda časa. Da ne bo pomote, ne govorim o totalni B produkciji, o video smeteh, ki se jih od blogerjev verjetno dotaknem le jaz, marveč o znanih filmih, tudi o velikih uspešnicah, ki jih je vendarle treba videti, če se greš filmskega kritika in poznavalca. Nič nimam proti, če nekdo pač ne gleda popcorn uspešnic, moti pa me, če se ta isti potem obnaša kot da vse ve in kot da vse pozna.

Jebat ga, če se greš kritika, moraš videti vse, kar je mogoče, ne pa samo tistega, kar ti pač deluje tvoja scena. Sicer pa itak ne razumem ljubitelja filma, ki nek film zamudi. Ki ga niti noče gledati, saj ga ne zanima. Tak človek po moje nima rad filma, tak človek le blefira in se gre kvazi poznavalca in ljubitelja umetniškega filma. Da ne bo pomote, ne govorim o navadnih gledalcih, ki lahko zaradi mene gledajo samo en film letno, govorim o blogerjih, ki se gredo kritike, nato pa se izkaže, da gledajo en film na teden ali celo na mesec. So pa seveda tudi taki, ki gledajo vse, a pač ne pišejo recenzij. Prav taki so ponavadi najbolj glasni, ki pride do kritike, pa četudi sami niso še nikoli skupaj spacali nobene recenzije.

In da pojasnim, ne motijo me taki, ki pišejo recenzije in ne gledajo dovolj filmov, motijo me taki, ki to počnejo in se hkrati obnašajo kot da so največji poznavalci filma na svetu.

Ne glede na karkoli pa zelo rad prebiram zapise svojih blogerskih kolegov, ki pišejo o filmu. Zapise Jana Gja, Pauca, Filipa, Roberta, Cosmo Papija, Izmišljenega, W33Dja, FlyGirl, Flocka, hudiča, tudi Filmoljuba, pa četudi je edini, s katerim debata še vedno ni mogoča, saj se obnaša kot dojenček, pa še koga, ki sem ga zdajle, naj mi ne zameri, pozabil.

Ljubitelji filma moramo držati skupaj, pa četudi nimamo istega okusa, in čeprav pišemo popolnoma drugačne recenzije. Enim je to jasno, drugim žal ne bo nikoli, kar je velika škoda.

In da ne pozabim, vesel sem tudi komentatorjev Escobarja, Vidmarja, Maca in seveda Prisa, s katerimi velikokrat rečem kako dobro o filmu.

Sicer pa, zakaj je nekaterim sploh tako zelo važno kako nek Iztok Gartner piše recenzije in kaj si misli o kakem filmu? Tudi tega ne bom nikoli razumel.

Dovolj filozofije, evo jih, moji letošnji zmagovalci:

THE MEN WHO STARE AT GOATS

BIG RIVER MAN

ZOMBIELAND

THE HURT LOCKER

THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL-NEW ORLEANS

PRECIOUS

WORLD’S GREATEST DAD

IN THE ELECTRIC MIST

A CHRISTMAS CAROL

SIN NOMBRE

WOLKE NEUN

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT TIME TRAVEL

SURROGATES

THIS IS IT

CITY ISLAND

NOTORIOUS

G-FORCE

DISTRICT 9

HARRY POTTER AND THE HALF-BLOOD PRINCE

KNOWING

DUPLICITY

X-MEN ORIGINS: WOLVERINE

THE GRAY MAN

LAST CHANCE HARVEY

LAJF

HOW TO LOSE FRIENDS & ALIENATE PEOPLE

MARTYRS

SIXTY SIX

ELEGY

 

59 komentarjev na “Filmi, brez katerih ne bi bilo leta 2009”

 1. Filemofil pravi:

  Nucaš paloma robček?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za Elegy, Martrys, Okuribito in This is It brez dvoma.

 3. ZVONE pravi:

  Dasiravno se ne strinjam povsem s tvojim povzetkom filmske bere za leto 2009,mi je zelo vsec to,da prav pri tebi dobim pregled prakticno vseh filmov,ki so igrali v nasih kinematografih. Pa tudi stevilne dvd filmcke in nekaj starih klasik. Ce me vprasas za top 3 leta,pa izberem Avatar,Das weisse band in Elegy. Kaj pa The Informant pa The Road,se nisi videl ali te nista navdusila?

 4. Pris Pris pravi:

  Če je Maltin Blade Runnerju res dal le oceno ena in pol, potem je brez nadaljnje debate “butec, ki nima pojma o filmih”. :cool: :P

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  Kar zanimiv in širok nabor, čeprav sem sam v moj izbor najboljših filmov minulega leta postavil skoraj same take filme, ki pri tebi niso uspeli pridi med top 30. Ampak nič ne de, izbira med najboljšimi je tudi stvar okusa in osebnih preferenc, bi si pa upal trditi, da bodo po globusih in oskarjih posegli ravno tisti filmi, ki jih omenjaš v prvem in drugem odstavku. Hno ja, glede globusov bomo videli že to nedeljo…

  Moj izbor najboljših 10 filmov minulega leta in hitra obrazložitev pa gre takole:

  1. V ZRAKU (UP IN THE AIR)
  Prizemljena romantična drama s pridihom premetene komedije pogumno krši nenapisana pravila klasičnih hollywoodskih zabavljaško-ljubezenskih absurdov in svoj smisel išče v resničnem življenju – sredi stiske ljudi, ki jih je prizadela finančna kriza in v osrčju vse bolj virtualnega sveta, kjer ni več časa za pristne človeške stike. A George Clooney nas tokrat še enkrat več presune in prepriča, da na koncu dneva, ne glede na status in druge ugodnosti, nihče ne želi ostati osamljen.

  2. AVATAR
  Nova filmska revolucija ponovno prihaja izpod magične paličice Jamesa Camerona, ki je tokrat ustvaril fantastično protivojno in ekološko obarvano pripoved, vizualno pa je postavil nove standarde, ki jim bodo prihodnji spektakli hočeš-nočeš morali slediti. Toda ob vsej svoji spektakularnosti je Avatar v osnovi predvsem ogledalo človeškega duha – našega nerazumevanja in strahu pred vsem drugačnim in naše samovšečnosti, ko skušamo vse, od narave, do soljudi, neusmiljeno izkoristiti in izrabiti.

  3. V VIŠAVE (UP)
  Animacijski studio Pixar nadaljuje s tradicijo ustvarjanja zabavnih zgodb z globokim sporočilom preko medgeneracijskega soočenja starega in mladega ter z spodbudno mislijo, ki jo v apatiji sodobnega sveta vse bolj pozabljamo – da za uresničitev življenjskih sanj nikoli ni prepozno. Presunljiva zgodba, ki že v nekaj uvodnih minutah gledalcu zleze globoko pod kožo, se preko smeha in zabave, kot tudi trpkih življenjskih izkušenj in novih spoznanj o bistvu človeških čustev, počasi toda neustavljivo prebija proti gledalčevi duši in srcu.

  4. BELI TRAK (DAS WEISSE BAND)
  Presunljiva in mestoma srhljiva zgodba o bistvu človeškega nasilja, sovraštva in zla ne stavi na šokantne učinke in podobe, temveč se, tako kot vsakdanje življenje, počasi odvija od začetka do konca filma, brez vsiljevanja lastnih pogledov in razlag, temveč gledalca raje ves čas drži v negotovosti. A prav to nam da vedeti, da se je zgodba (sicer morda v nekoliko drugačnih okoliščinah) odvila že neštetokrat in se dogaja tudi dandanes – ponavadi tudi prav pred našimi očmi, če raje pogledamo proč, kot pa da bi skušali nekaj ukreniti.

  5. NESLAVNE BARABE (INGLOURIOUS BASTERDS)
  Quentin Tarantino se je s svojo barbarsko neotesanostjo odločil predelati tudi eno najbolj temačnih obdobij človeške zgodovine, zato je rezultat lahko le verbalno in vizualno nasilna mojstrovina, ki gledalca prikuje na sedež in ga ne pusti dihati, vse od prve, do zadnje minute. Ko svoje pridoda genialni Christoph Waltz v upodobitvi enega najbolj srhljivih filmskih negativcev, tudi Hitlerju ne preostane drugega, kot da se pusti spremeniti v mesno sarmo, filmski trak pa postane ultimativno orožje maščevanja.

  6. SHERLOCK HOLMES
  Pozabite na uglajenega in umirjenega gospoda, ki s preudarno natančnostjo išče nevidne namige in s pomočjo logičnega sklepanja za zapahe spravi vsakega, še tako premetenega londonskega kriminalca. Pod režisersko taktirko Guya Ritchieja in s stasom Roberta Dawna Jr.-ja je Sherlock Holmes dobil precej bolj čudaško, neolikano, pretepaško in odrezavo podobo, ki povzroči adrenalinski spust po toboganu divje akcije, huronske zabave in kot britev ostrih dialogov.

  7. MICHAEL JACKSON: THIS IS IT (THIS IS IT)
  Glasbena ikona konca 20. stoletja je odšla v slogu največjih legend – nepričakovano, tragično in z velikim pokom. Natančno tak je tudi zadnji film o Michaelu Jacksonu ter njegovih pripravah na nesojene koncerte, s katerimi se je nameraval posloviti od svojih oboževalcev. Dokumentarec še zadnjič dokaže vso Michaelovo glasbeno genialnost in natančnost ter na drugi strani nezlomljivi mladostni duh in otroško naivnost, ki sta ga vedno gnala naprej, a ga hkrati oddaljila od nerazumevajoče človeške družbe.

  8. ZVEZDNE STEZE (STAR TREK)
  Nekoliko omrtvičena franšiza je s pomočjo pogumnega vizionarstva J.J. Abramsa dobila novo podobo in nastala je vizualna, akcijska in zvočna poslastica za vse ljubitelje znanstvene fantastike, tako stare ljubitelje Zveznih stez, kot tudi tiste, ki še niso slišali za kapitana Kirka. Popolno kino-doživetje je posrečena mešanica akcije, drame in spektakla, kar gledalca popelje na nepozabno vesoljsko avanturo, a hkrati opomni, kakšno silno moč (tako pozitivno, kot tudi negativno) lahko povzročijo naša čustva.

  9. ZLOMLJENI OBJEMI (LOS ABRAZOS ROTOS)
  Španski mojster seciranja najbolj bolečih človeških čustev Pedro Almodovar znova dokazuje svojo predanost sedmi umetnosti, saj vsak kader spremeni v vizualno mojstrovino, vsak dialog v besedno poezijo in vsakega igralca v utelešenje njegove vloge. Slednje seveda ni pretiran izziv ob izjemni Penelope Cruz, ki je z vsemi svojimi živopisnimi čustvenimi odtenki bistvo in odmev celotnega filma, ki nam v značilnem Almodovarjevem slogu še enkrat več sporoča, kako nedoumljiva in nenadomestljiva je ljubezen.

  10. PREKROKANA NOČ (THE HANGOVER)
  Neobrzdana komedija, ki si upa iti čez rob, a vendarle ne prekorači skrajne meje dobrega okusa, temveč se s pomočjo zabavne in domiselne zgodbe ter časovno zamaknjenega razkrivanja ozadja dogodkov spretno izogne pastem klasičnih hollywoodskih komedij absurdov. Ko je gledalec prepričan, da je videl že vse, film znova preseneti s še večjim presenečenjem in posledičnimi salvami smeha, čeprav sta za dobro voljo ves čas dovolj že bradato-zabuhli izraz Zacha Galifianakisa ter piratsko zobovje Eda Helmsa.

 6. grouse pravi:

  Hangover spada med največje bedarije med 2009, ker film ni niti malo smešen in hud, čisto tipičen.

  Tako da čisto prav, da ga nisi uvrstil med tele.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zvone, res se kar nabere filmov čez leto, ja. Takih in drugačnih. In res se trudim, da vidim vse, kar je v kinu in kar ljudje najbolj poznajo.
  The Road še nisem videl, The Informant pa sem čakal v kinu, saj so bili že predfilmi, a ga še vedno ni, pa nimam pojma zakaj.

  Pris, res mu je dal 1 in pol. In to brez sramu. Je pa daleč ob bebca, je eden največjih avtoritet in strokovnjakov na področju filma v ZDA.

  Grouse, se ne strinjam, filma je naravnost odličen, zelo zabaven in kljub klišejski temi zelo svež in inovativen ter divje zabaven.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, lepo da si končno oglasil tudi pri filmih, dragi prijatelj.
  No ja, saj veš, da so najboljši filmi za oskrje in globuse vedno preveč dobri in se jih ne upajo niti nominirati kaj šel nagraditi :)
  Glede tvoje izbire, madona sva si ponekod različna, ponekod pa tudi enaka. Okusi so pač okusi, nimaš kej.
  Mene Up ni navdušil, začel se je krasno, potem pa seje spremenil v neumno akcijo z govorečimi in letečimi psi.
  Holmes je frajerski, a nič več kot to.
  Pri Los Abrazos Rotos si me pa presenetil, ta pa je sploh povprečen.
  In lepo, da si med naj deset uvrstil tudi This is It.

 9. turbofolker turbofolker pravi:

  Men je bil 2012 kr dobr film :oops:
  Ne vem zakaj ga vsi kritizirajo :lol:

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil slab predvsem zaradi dejstva, ker je imel zelo prazno zgodbo in slabe like. Res pa je, da so bili posebni efekti izvrstni. Mi je bil pa veliko boljši Dan po jutrišnjem od istega režiserja.

 11. turbofolker turbofolker pravi:

  Ja, ta je tudi dober.

 12. :) pravi:

  izy js, ko sem prvič pogledal Basterdse, sm si mislil … joj kako dolgo že nisem videl tako dobrega filma. prva scena, ko pride v kučico onmu francozu … meni osebno, ni bolše scenen na svetu, kot tista…in je film zelo všečn…potem ko vsi prehvalijo Avatarja, mi je šlo na bruhanje…odšel v kino, 3D prvič zamene … in lj, film 1A … zgodba, humor, akcija in celo ljubezen … in to celo tako prikazana, da dejansko paše k temi filma … zakon film res … tu je res dokaz, da smo si ljudje zelo različni…bom še kterga tvojga top ogledal. da vidim kako lahko premagajo moje favorite :) … turbofolker -> 2012 -> sranje :) ( razn če se je puhal kej zraven filma ) …

 13. Maco pravi:

  Meni so bili s tvojega spiska zelo všeč: Zobieland, The Hurt Locker, World’s Greatest Dad, This is It, District 9, Duplicity. Zelo solidni: Martrys, X-man Wolverine, Knowing, G-Force, Surrogates. Dva, ki sta mi všeč tako kot tudi tebi sta že lanska Elegy in Last Chance Harvey. Nekaj jih je takih, ki jih še nisem pogledal, The Man Who Stare at Goats, Big River Man, Precious, In The Electric Mist.

 14. spookymulder spookymulder pravi:

  @Iztok:
  “…lepo da si končno oglasil tudi pri filmih…”

  Ja, glede tega bi ti morda podal drobno in dobronamerno kritiko, da v zadnjem času na tvojem blogu objavljaš tako veliko število filmov (novi kino filmi, TV filmi, arhivski filmi …), da je zadevi že kar zelo težko slediti.

  “…saj veš, da so najboljši filmi za oskrje in globuse vedno preveč dobri in se jih ne upajo niti nominirati kaj šel nagraditi…”

  Včasih je res tako, ampak ta izgovor večinoma uporabljajo predvsem tisti, ki niso prejeli nagrad. ;-)

  “…Mene Up ni navdušil, začel se je krasno, potem pa seje spremenil v neumno akcijo z govorečimi in letečimi psi…”

  Zanimivo, skoraj identičen občutek sem sam dobil pri G-FORCE.

  “…Holmes je frajerski, a nič več kot to…”

  Tako nekako bi sam opisal Zombieland, Wolverina in Nadomestki.

  “… Los Abrazos Rotos si me pa presenetil, ta pa je sploh povprečen…”

  Pri sami vsebini je odvisno od tega, koliko ti film pove. Meni je veliko. Pa recimo fotografija je daleč nad vso letošnjo hollywoodsko produkcijo. Penelope me je tudi navdušila, četudi je tako dominantna, da je skoraj povsem zasenčila ostale like. Tudi režija in scenarij sta mi bila dovolj dinamična in presenetljiva, da se nisem dolgočasil. Njet, tukaj se ne bova ujela, ker po mojem Almodovar ne zna biti povprečen, tudi če bi se potrudil. ;-)

  “…In lepo, da si med naj deset uvrstil tudi This is It…”

  Itak, legenda je legenda! :-)

 15. cosmopapi pravi:

  Lepo si to spisal…
  Bi se prvo ustavil pri tvojem ocenjevanju. Sam nikoli ne ocenjujem znotraj žanrov (čeprav sem do triler ali sci-fi žanra nekoliko bolj radodaren). Bralec, ki te spremlja dalj časa, bo tvoj okus že spoznal, ter tako vedel tvoje mišljenje o akcijskemu ali filmu katastrofe (v teh filmih je poleg mnogih akcijskih scen, napolnjeno z efekti težko doseči »sporočilo« ali globoke like + vsi dobri režiserji se teh žanrov izogibajo), kateremu daš oceno npr. 3,5/5, da je ta film znotraj žanra zelo dober, celo odličen. Film na splošno, pa se ne more meriti z ostalimi filmskimi presežki, pri katerih se opazi detajlno naštudiranje režije, igre ali scenarija. In prav tukaj si skozi leta nabiral svoje sovražnike. Spomnim se na Wedding Crashers ali Blades of Glory, katerim si pritisnil petico. Dovolj bi bila zelo pozitivna recenzija, ocena pa tam v sredini, katero si ta filma tudi zaslužita. Saj vem, tudi jaz si v naslednjih petih letih ne predstavljam ponovnega ogleda npr. Un Prophete (kateremu sem dal skoraj najvišjo oceno). Me ne mika. En Zombieland ali I Love You Man bi lahko gledal vsaki mesec (čeprav ne celega). Da o nostalgičnih komedij tip »Chevy Chase ali Dan Aykroyd« sploh ne omenjam… Tvojo filmsko znanje zelo spoštujem in te pri nekaterih starejših zadevah zelo razumem, zato se ne sekiraj ob komentarjih drugih. Še posebej ne na tvojo pisanje recenzij… Tudi sam sem pred več kot 20-timi leti imel knjižico, kjer sem si zapisal vsak film pogledan v kinu. Spomnim se listov v katerem je bilo zapisano več kot pet filmov na teden (samo ogledi v kinu), zato mi je prav žal, da sem to nekje izgubil.
  Kar se tiče komentiranja, sem tukaj zelo zadržan. Preberem večino, a mi pisanje komentarjev vzame preveč časa. Za en pošten komentar porabim več časa, kot za pisanje ene recenzija. Teh pa sem itak vedno v zaostanku… S svojo letno lestvico se vsako leto zadržim do aprila, ko res pogledam večino omembe vrednih. Zato tudi jaz ne vidim smisla v lestvicah naj deset od trideset. In če kdo ne pozna Maltina, naj povem, da sem ravno zadnjič kupil njegov novi 2010 vodič (kratki opisi 17.000! filmov) za samo 7 evrov. Za ostale filmske blogerje ne morem reči nič slabega. Vsak ima svoj način ter predvsem pogled na filme in o tem tudi tako piše. Glavno, da piše!

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  :) , tudi meni je tista scena iz Barab fenomenalna, tako kot veliko scen v tem filmu, a žal so me zmedile prav “barabe”, ki so mi v resno zastavljenem in dramsko odličnem filmu, delovali kot bebci, z Bradom Pittom na čelu.

  Spooky
  , tudi ko tega nisem počel, nisi komentiral, ne izgovarjaj se :)
  Sicer pa to počnem, ker imam željo, očitno se ne bo uresničila prej kot v sto letih, da bi na blog spravil vse filme, ki jih imam v arhivu, da bi imel en tak kul pregled. In ko se nek film rola po tvju, je idealno, da ga privlečem na plan, saj je spet aktualen. Tudi sam vem, da je malo preveč zadnje čase, a kako naj drugače uresničim to željo?
  G-Force je že v začetku tak, zato to ni presenečenje in glup preobrat kot v Upu, kje je zgodba najprej dramica o starčku, potem pa debilna akcija o pseh.
  O Nadomestki pa ne, tam pa je poanta zelo globoka in zanimiva.
  Wolverine in Zombieland se strinjam, toda pač sta me navdušila veliko bolj kot Holmes.
  Glede Almodovarja, včasih je dober, včasih je zanič, po moje pa je itak precenjen. Še posebej v zgodnjih filmih, kjer je bil le redkotakeri zares dober.
  Jp, legenda je res legenda, lepo da si to opazil.

  Maco
  , kaj pa kaki, ki meni niso bili všeč?

  Cosmopapi, ko pride do filma, sem včasih kot majhen navdušen otrok, kar se pokaže tudi pri recenziji. Četudi ne ocenim znotraj žanra, pa ocenim na osnovi izkušnje in tistega, kar mi je film dal.
  In če mi recimo komedija da noro zabavo, je dosegla svoj namen in ne vidim razloga za najvišjo oceno. Isto velja za grozljivko in ostale žanre. Le zakaj bi blefiral in rekel, okej, Blades of Glory mi je super komedija, ob kateri sem crknil od smeha, a petke mu ne bom dal, saj se to ne dela, eh, to mi je trapasto.
  Najbolj na kurac mi grejo modeli, ki uletijo na blog in nekaj pavšalno ocenijo ter spustijo blefersko provokacijo in celo laž. Drugače pa, kot si rekel, tisti, ki me redno spremljajo, že vedo kako in kaj. A tudi med tistimi se najde model, ki še vedno ne šteka ničesar in bluzi na že stokrat razloženih rečeh. Filmoljub je tak, celo tako norc, da pri svojih recenzijah redno kao v posmeh citira še moje in kao dokazuje kak car je. Bedno, res, a naj ima svoje veselje, a ne.
  Lepo da si se oglasil in povedal svoje mnenje. Verjetno si edini, ki je videl toliko filmov kot jaz, kar redno dokazuješ tudi na svojem blogu, kjer filaš predvsem tuje filme, kjer pa imam jaz luknjo. Tudi jaz te močno cenim in zelo sem bil vesel, ko sva sodelovala tudi “poslovno” na tvojem nekdanjem portalu.
  Škoda, da si izgubil knjižico, že zaradi nostalgije.
  Pa škoda, da več ne komentiraš, je debata s tabo fina.
  Glede Maltina, nekoč sem vsako leto redno kupoval almanah, zdaj imam nazadnje leto 2007 in mi zadostuje, novega bom kupil čez kakih pet let. Tega iz 2010 sem imel v rokah, pa me moti, da zdaj vsako leto ven meče stare filme, da lahko vključi nove. Je že vmes povečal format, a je spet dal nazaj na mali format. Škoda, da je določene filme dal ven, saj ni več tako divjega pregleda vseh mogočih. Pa tudi tv filme je imel še pred leti noter, zdaj jih nima več, zaradi prostora seveda.
  Tudi jaz rad prebiram druge kolege, a samo oni so včasih taki bizgeci, da uletijo k meni in serjejo po mojem stilu pisanja. Tega sam nikoli nisem in n ebom naredil, saj mi je idiotsko, da bi iskal napake. Raje imam super debato.
  Pa kulje da štekaš nostalgijo in s tem povezane ocene pri nekaterih filmih.

 17. Maco pravi:

  Meni so bili zelo všeč Inglourious Basterds, Avatar, tudi Hangover, ki recimo tebi niso bili preveč. Nisem pa še videl Das Wisse Band in Up in The Air.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Motiš se, vsi trije so mi bili zelo všeč, le med naj filmi leta niso, saj niso dobil petke ali štiri in pol. Dobili aps o štirko, kar je vseeno super ocena in tudi pohvale v sami recenziji. Še posebej Hangover.

 19. Maco pravi:

  Hotel sem reči, da te niso prepričali v tolikšni meri, da bi prišli na tvojo listo filmov leta.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To pa drži, a so daleč od tega, da ne bi bili prav tako zelo dobri. Vsak na svoj način.

 21. Paucstadt pravi:

  no, Iztok lepo spisano. Evo ti pohvalo. Da dodam svoje; tudi sam sem nekje od leta 02 do 06 redno in vestno arhiviral vse svoje misli o filmih. Veliko se je nabralo, veliko sem videl, praktično tudi vse kar je naneslo. Nato sem dobil precej resno službo, ki zagotovo terja svoj davek. Časa je bilo vedno manj in nisem bil več tako globoko v filmu kot poprej. Gledal sem jih še, a ne več toliko analiziral, premleval itd… Sedaj, ko imam otroka je tega časa še manj. Zato kapo dol za urejen arhiv, zagotovo se sam tega tudi še lotim. O ocenjevanju ne bi, vsak oceni kot želi. Prej sem dajal ocene, zase še vedno, na blogu pa pripišem le še koliko določen filmosuk lahko priporočim. Se mi zdi povsem na mestu to. Je pa dejstvo, da nisem profesionalen kritik in zato gledam in pišem res le tisto kar želim videti, smeti se res izogibam, bičajte me. Zakaj bi svoj čas zapravljal s smetmi, če lahko pogledam pozabljeno klasiko, za katero vem, da me bo še enkrat več navdušila. Poudarjam, nisem profesionalec, poznavalec pa sem, to pa. No, svoj top 09 še nabiram. Nisem videl vsega, še zdaleč ne. Tja do marca mi bo uspelo. Vsaj za zdaj pa prvo mesto trdno držijo Tarantinove barabe, blizu je avatar, in the loop itd… A o mojem izboru čez čas.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lepo, da si se oglasil. Ej, nekaj iskreno, zakaj sva midva kao sploh šla na bojno nogo, koker se spomnim sva bila kolega nekoč, ljubitelja flma, na isti strani, potem pa je nekaj počilo, po moje zaradi Filmoljuba in mojih kregov z njim, kaj vem. Skratka, čas je, da zakopljeva bojno serkiro, če malo karikiram in da večkrat udariva kako fajn debato. In da nehava nastopati že v štartu tako zelo negativno. Zelo sem vesel, da si oglasil na tak kul način, res.

  Zdaj pa h komentarju.
  Služba ja, pa otroci, štekam. Potem pa res zmanjka časa in moraš delati selekcijo. Toda imel sem občutek, da prav pokroviteljsko nastopaš do določenih filmov, ki so pač bolj komercialne narave, morda sem se zmotil, pa saj ni važno, te pa štekam.
  Jaz pa sem imel ta stil brez ocen pred leti, ko sem tudi zelo dolge ocene pisal. Samo zase, si moraš misliti, potem sem začel drugače, bolj jedrnato in krajše in pač z ocenami. Če sem iskren, v štartu niti ocen nisem imel, pač samo recenzija, niti pojasnila ali sem za ali ne.
  Profesionalen kritik? Kdo pa je, saj ni šole. Vsak, ki se spozna na filme in ki zna pisati, je kritik zame. Tu ne vidim težav.
  In the Loop še nisem videl, ga še moram.
  Skratka, fajn da si se oglasil, če bova še kako debato kdaj uekala, pa bom še bolj vesel. Nazadnje sva jo pri Botru, takrat se tudi ti nisi mogel zadržati, da bi bil tiho :)

 23. filmoljub pravi:

  “Filmoljub je tak, celo tako norc, da pri svojih recenzijah redno kao v posmeh citira še moje in kao dokazuje kak car je.”

  No, kakor je bilo tudi pričakovati, si tudi to narobe razumel. S tem (in z vsem drugim) nikakor in nikoli nisem “dokazoval, kak car sem”, kvečjemu nekaj drugega. Anyway. Lepo, da me bereš.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zakaj te ne bi bral, saj dobro pišeš.
  Problem je, da sva tudi midva zašla s poti in dobre debate, ki jih ni bilo malo, spremenila v navadno prepucavanje, kar je res škoda.
  Jaz sem za spravo, a kaj, ko ti nisi.
  Ko boš, bom zelo vesel, saj so bile debate tudi s tabo zanimive.
  Prepričan sem namreč, da te včasih prime, da bi pri kaki moji recenziji, ki ti ravno ne dvigne pritiska, kaj finega zapisal, tako kot mene pri tvoji. Pa se to ne zgodi, predvsem iz principa in trme :)

 25. w33d w33d pravi:

  Izbora filmov ne bi komentiral, saj tu delujejo povsem subjektivni faktorji, a mimo enega naslova pač ne morem. Lajf. Prvo sem videl gledališko predstavo v Celju, nato še posebno celjsko predpremiero z istimi igralci. Precej boljša se mi je zdela gledališka izvedba, medtem ko mi je film izpadel precej patetično.

  Sicer imam večinoma kakšne pripombe na tvoje ocene, a vseeno z veseljem preberem in pokomentiram tvojo interpretacijo, četudi je moje mnenje o določenih stvareh precej drugačno. Glede tistega o številu ogledanih filmov… Pogledam jih dovolj, tako povprečnih kot umetniških in popkorn ter ostalih, a čisto vsakega dreka pa tudi ne bom gledal. Če ne napišem recenzije za vsak ogledan film, še ne pomeni, da ga nisem videl, saj ni pisanje recenzij za filme moje edino življenjsko početje. Pišem, ko se počutim dolžnega (do sebe in do filma oz. ustvarjalcev) zapisati nekaj.

  P.S.: Morda bi dodal še dobronamerno kritiko. Včasih me moti, da pišeš dokaj samovšečno o kakšnem filmu oz. da komentiraš njegovo uspešnost preveč splošno, češ ker tebi ni bil film všeč, potem posplošuješ svoje mnenje na celotno populacijo (denimo: Pomirite se, hvalnice so hudičevo pretirane). Če ne drugega, bi se lahko vsaj potrudil razumeti, zakaj bi lahko bil določen film všeč drugim ljudem in kritikom, saj za vsako stvar obstaja razlog.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lajf je mene dobesedno posrkal v dogajanje, tako živega in dobro odigranega slovenskega filma že dolgo nisem gledal. Brez patetike, brez filozofiranje in brez dolgočasnih in kvazi metafor.
  Tudi jaz se z marsičem pri tebi ne strinjam, pa kaj, okusi so različni, ni panike.
  Mi je pa včasih čudno, ko se kaj razburiš prehitro ne da bi skušal razumeti kaj sem dejansko hotel povedati. Ko ti pojasnim, pa te ni več nazaj in potem deluje tako kot da sploh nisi videl odgovora in da še vedno meniš napačno.
  Saj ni panike, če ne napiše vsega, saj ti ni treba, le zakaj bi, jaz sem samo povedal, da je to moja navada, moj hobi, kar pa seveda ne pomeni, da samo to počnem v lajfu. Saj menda ne misliš, da od tega živim?
  To samovšečnost razumeš povsem narobe, tu gre le za moj stil pisanja, pač frajerski način, da se nekaj pove, da se pač skulirano sliši, to je vse. Nobenega namena nimam soliti pameti drugim. Le zakaj bi, vsak filme gleda po svoje, okusi pa so subjektivni.
  Ni potrebe, da vsak stavek seciraš, ker to ni namen recenzije, le navadi se na tak stil pisanja, po bo vse okej. Sicer pa vedno pojasnim zakaj mi kaj ni bilo všeč ali zakaj mi je bilo, zato ne vidim težave. Pri filmu Up in the Air, kjer je ta stavek, ki te je zmotil, sem na primer zapisal prav to, da ne razumem zakaj je ta film toliko ljudi navdušil. To pa je zelo pošteno a ne. Saj nisem zapisal, da so tisti, ki jim je bil, navadni kreteni. Preveč osebno jemlješ določene zadeve, nepotrebno.
  Lepo da si se oglasil in da sva malo podabatirala. Tudi tebi gre okej, le tako naprej.
  O filmu ima vsak svoje mnenje in ne vidim razloga, da n ebi smel zapisati kar želi. Pač vsak ima svoj stil, moj je frajerski, večkrat tudi slengovski in s faktorjem humorja, tvoj pa bolj “razvlečen” in resnejši. Tudi prav, zakaj pa ne. Vsak ima svoj stil pisanja in to je to. Meni je važna debata o filmu in ne debata o recenziji.

 27. w33d w33d pravi:

  Morda se res včasih prehitro razburim zaradi navidezno nepomembnih reči, a ne morem si pomagati, če me določen film popolnoma prevzame, potem res dokaj osebno vzamem negativno nastrojene kritike zoper takšnemu filmu. Tu je vmes neka čustvena, že skoraj strastna navezanost do določenih del, zato res včasih prehitro reagiram, a jebiga, tak pač sem. Odgovore pa večinoma, če ne kar vedno, vidim, a se mi včasih ne zdi smiselno napisati odgovora, saj bi bil sila podoben prvotni izjavi in vidim, da je tvoje mnenje pač drugačno in ne vidim razloga za odgovor, tam zaključim zgodbo.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi prav, ni panike :)

 29. bandit pravi:

  w33d, ti pa prvo poglej vse pomembne filme od birth of a nation naprej :)

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  The Birth of a Nation je fantastičen film, veliko bolj prelomen od Avatarja, če potegnem neko primerjavo glede na pretekli in današnji čas tudi kar se tehničnih novosti tiče.
  In pazi to, tudi Avatarju očitajo rasistične podtone, res pa je, da so v The Birth of a Nation veliko bolj evidentni, zato se ne čudim, da so film na veliko obsojali prav zaradi tega.
  Od Griffitha mi je bil enkraten tudi Intolerance, ki The Birth of a Nation večkrat celo preseže, zanimiv je tudi The Broken Blossoms, predvsem zaradiljubezenske zgodbe med Kitajcem in belko, videl pa sem tudi Judith of Bethulia iz leta 1914, prav tako fascinanten film v vseh pogledih.
  Kot Way Down East, ki ime, če se ne motim, tisti znameniti prizor z Lilian Gish na ledeni ploskvi.

  Drugače pa je zanimivo videti tudi filme pred The Birth of a Nation, recimo The Great Train Robbery iz leta 1903:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/05/04/the-great-train-robbery/
  pa vsaj še Pot na Luno iz leta 1902:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/05/04/le-voyage-dans-la-lune/
  Oba sta zaznamovala filmsko umetnost s številnimi tehničnimi novostmi, kot Avatar.

 31. Robert L. Tuva pravi:

  Brez zamere za žaljivko, Iztok, tu si kekec. Zakaj World’s Greatest Dad in zakaj ne Up in the Air, ne vem povsem dobro. Navkljub veliko besedam. Ko smo že pri teh dveh, po moje ni težko razpoznati, da je ravno prvi predvidljiv in tipično klišejski že po prvi tretjini.

  Lahko pa premisliš in me prepričaš v zmoto in te mogoče jaz potem ne bom poskušal nazaj.

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če si videl Kekca, potem dobro veš, da kekec ni žaljivka :)

  Med sabo ju ne primerjam, le zakaj bi ju. To lahko počneš ti. Bi pa rekel, da je Dad fenomenalen, zame prav nič klišejski, nekaj novega in svežega. Četudi morda podoben kakemu filmu, vseeno tako zelo odličen v izvedbi, da me je navdušil do konca in naprej.

  Za razliko od Up in the Air, ki se me ni dotaknil. Na začetku ja, potem pač še en okej filmček in nič več kot to. Tudi sama ideja in sporočilo mi nista ne vem kak presežek.Z izjemno Clooneyja, ki je res odličen. To pa priznam brez težav, pa četudi je svojo vlogo sestavil iz filmov One Fine Day in Ocean’s Eleven.

  Okusi so različni, nič novega.

 33. Robert L. Tuva pravi:

  Če bi poznal razliko med Kekcem z veliko začetnico in kekcem z majhno, bi vedel, da sem zbadal. ;)

 34. w33d w33d pravi:

  @bandit Dokaj neumestna izjava, kot da si le čakal, da mi vržeš kakšno poleno pod noge? Sicer pa brez skrbi, vseskozi gledam tako starejše kot tudi novejše filme, kolikor mi čas le dopušča.

 35. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prav o tem govorim, Robert, da mi je zbadljivka z malo neumna glede na odličnost tiste z veliko.

 36. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  W33D, po moje je letelo na dejstvo, da si za svoje naj filme zbral le tiste z letnico nad 1990 ali celo nad 2000 :)

 37. Robert L. Tuva pravi:

  Naposled sva skupaj. Preveč visoko letaš. Tega ne bomo več trpeli!!

 38. w33d w33d pravi:

  Seveda je letelo na to, a to mi je napisal že pri tisti objavi, tako da ne vidim potrebe, da sedaj zopet to vrže ven, ker je povsem izven konteksta.

 39. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Robert, daj bodi faca, pa se vsaj pri tej objavi drži teme zapisa. Če je to uspelo ostalim, zakaj za vraga ne more še tebi?

  Filmska debata, Robert, ne pa spet debata o meni.

  Je to res tako težko?

  Kaj bi šele bilo, če bi tudi sam začel režirati filme :)

 40. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Čisto iz firbca, w33d, imaš morda top 5 starejšeih filmov? Res me zanima kateri so te najbolj prepričali. Če se ti da seveda :)

 41. w33d w33d pravi:

  Starejših? To je dokaj širok pojem (pred 90,70,60,50?). Recimo pred letom 60:

  1. Casablanca
  2. The Seventh Seal
  3. A Streetcar Named Desire
  4. 12 Angry Men
  5. Citizen Kane

 42. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Močan izbor, pri meni je tudi na prvem mestu Casablanca, verjetno najboljši film vseh časov.

  Kane mi je vendarle precenjen, četudi zelo dober in prelomen, in ga na lestvice po moje vsi dajejo samo zato, ker zgleda čudno, če ga ne bi :)

  Sedmi pečat je odličen, a bolj se me dotakne Deviški izvir.

  Tramvaj poželenje pa odličen, prav tako moja top izbira od starih. V istem rangu kot Mačka na pločevinasti strehi.

  Če sem iskren, se 12 Angry Men ne spomnim dovolj dobro.

  Dodal bi Psiha, Yankee Doodle Dandy, White Heat, Veliki hotel, The Gold Rush, Humoresko, kaj od bratov Marx, V vrtincu, Upornika brez razloga, Državnega sovražnika, Hush Hush Sweet Charlotte, Ninočko, Bena Hurja, To čudovito življenje, Ples v dežju, Čarovnika iz Oza, Martyja, Onibabo, Sojenje v Nurenbergu, Malteškega sokola, The Bad Seed, Notorious, Spellbound, Frankensteinova nevesta, Nekateri so za vroče, Bulvar somraka, Spartaka, Hunchback of Notre Dame iz leta 1939, The Suspect, kak Rio Bravo, Ivano Orleansko iz leta 1928, Golgoto iz leta 1935 pa še kaj bi se našlo :)

  Tole je bilo tako na hitro iz glave. Pač filmi, ki so mi bili kul.

 43. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  V kratkem pa objavim tudi lestvico svojih top filmov dekade.
  Je povsem drugačna od tvoje :)

 44. w33d w33d pravi:

  Lepo, me že zanima :)
  btw, boš gledal globuse, in če ja, potem moram vedeti kje in kako, ker jih ne najdem nikjer razen na PRO7, tega pa nimam na voljo.

 45. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Itak, to je poleg oskarjev moj večer. Če jih ne bo na HBO tako kot so bili emmyji, ostane le pro 7, če se ne motim.

 46. q pravi:

  Pozabil si na The Road, enega boljših filmov 2009.

 47. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem ga še videl. V kinu ga še ni, na netu pa je verzija, kjer manjkajo prizori, če se ne motim. Vem pa, da ga zelo hvalijo.

 48. q pravi:

  Ne bi rekel – dolžina na netu je ista kot na imdb, 111 minut.

 49. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, med komentarji je pisalo, da manjkajo prizori. Morda je zdaj kaka druga kopija. Bom počekiral, saj sem že veselim ogleda.

 50. Simon pravi:

  Aja Iztok po moje bi moral filme ocenjevat od 1 do 10. Tako je več maneverskega prostora. Kr npr ni vsaka 4 ista. Če ocenjujes od 1 do 10 mas več možnosti. Evo če te slučajno zanima moja lestvica filmov ki jih imam ocenjene na IMDB. Nekaj je vmes tud serij.
  “The Sopranos” (1999) 10
  Saving Private Ryan (1998) 10
  The Godfather (1972) 10
  The Shawshank Redemption (1994) 10
  “Hell’s Kitchen” (2005) 9
  “Lost” (2004) 9
  “Nip/Tuck” (2003) 9
  “Prison Break” (2005) 9
  “Two and a Half Men” (2003) 9
  “You Rang, M’Lord?” (1988) 9
  Braveheart (1995) 9
  Changeling (2008) 9
  Goodfellas (1990) 9
  Inglourious Basterds (2009) 9
  Invictus (2009) 9
  Million Dollar Baby (2004) 9
  Monsters, Inc. (2001) 9
  Platoon (1986) 9
  Pulp Fiction (1994) 9
  Schindler’s List (1993) 9
  The Bridge on the River Kwai (1957) 9
  The Dark Knight (2008) 9
  The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) 9
  The Prestige (2006) 9
  The Sixth Sense (1999) 9
  Unthinkable (2010) 9
  Up (2009) 9
  “CSI: Crime Scene Investigation” (2000) 8
  “Dexter” (2006) 8
  “House M.D.” (2004) 8
  “Kitchen Confidential” (2005) 8
  A History of Violence (2005) 8
  Alien (1979) 8
  Aliens (1986) 8
  American History X (1998) 8
  A Woman in Berlin (2008) 8
  Apocalypto (2006) 8
  Armageddon (1998/I) 8
  Avatar (2009) 8
  Batman Begins (2005) 8
  Blood Diamond (2006) 8
  Body of Lies (2008) 8
  Bolt (2008) 8
  Cell 211 (2009) 8
  City Island (2009) 8
  Crossing Over (2009) 8
  Death Proof (2007) 8
  Defiance (2008/I) 8
  Die Hard (1988) 8
  District 9 (2009) 8
  Doomsday (2008) 8
  Eden Lake (2008) 8
  Pan’s Labyrinth (2006) 8
  Everybody’s Fine (2009) 8
  Finding Nemo (2003) 8
  Forrest Gump (1994) 8
  Freedom Writers (2007) 8
  Gamer (2009) 8
  Gladiator (2000) 8
  Gran Torino (2008) 8
  Harry Brown (2009) 8
  Hotel Rwanda (2004) 8
  I Am Sam (2001) 8
  I Love You, Man (2009) 8
  Ice Age (2002) 8
  Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (2009) 8
  In Bruges (2008) 8
  Juno (2007) 8
  Love Hurts (2009/I) 8
  Man on Fire (2004) 8
  Martyrs (2008) 8
  Meet Joe Black (1998) 8
  Memento (2000) 8
  Misery (1990) 8
  Mystic River (2003) 8
  No Country for Old Men (2007) 8
  North Face (2008) 8
  Orphan (2009) 8
  Rooster’s Breakfast (2007) 8
  Psycho (1960) 8
  Ratatouille (2007) 8
  Se7en (1995) 8
  Seven Pounds (2008) 8
  Sin Nombre (2009) 8
  Slovenian Girl (2009) 8
  Slumdog Millionaire (2008) 8
  Spread (2009) 8
  Stardust (2007) 8
  Taken (2008/I) 8
  Terminator 2: Judgment Day (1991) 8
  The Blind Side (2009) 8
  The Bourne Ultimatum (2007) 8
  The Boy in the Striped Pajamas (2008) 8
  The Damned United (2009) 8
  The Devil’s Advocate (1997) 8
  The Exorcist (1973) 8
  The Express (2008) 8
  The Godfather: Part II (1974) 8
  The Green Mile (1999) 8

  Pa še nekaj ocen v bistvu ti bom “zalimal” kr vse upam da nebom naredil kaj narobe

  The Invention of Lying (2009) 8
  The Last House on the Left (2009) 8
  The Last King of Scotland (2006) 8
  The Lion King (1994) 8
  The Longest Yard (2005) 8
  The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) 8
  The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) 8
  The Matrix (1999) 8
  The Pianist (2002) 8
  The Punisher (2004) 8
  The Pursuit of Happyness (2006) 8
  The Reader (2008) 8
  The Road (2009) 8
  The School of Rock (2003) 8
  The Silence of the Lambs (1991) 8
  There Will Be Blood (2007) 8
  Toy Story (1995) 8
  Trainspotting (1996) 8
  V for Vendetta (2005) 8
  X-Men Origins: Wolverine (2009) 8
  “Secret Diary of a Call Girl” (2007) 7
  A Perfect Getaway (2009) 7
  American Beauty (1999) 7
  Analyze This (1999) 7
  Anger Management (2003) 7
  Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) 7
  Brother Bear (2003) 7
  Brothers (2009/I) 7
  Child’s Play (1988) 7
  Clash of the Titans (2010) 7
  Das Boot (1981) 7
  Doubt (2008/I) 7
  Fight Club (1999) 7
  From Paris with Love (2010) 7
  Frozen River (2008) 7
  G.I. Jane (1997) 7
  Goal! The Dream Begins (2005) 7
  High Tension (2003) 7
  Heat (1995) 7
  Hit and Run (2009) (V) 7
  How to Lose Friends & Alienate People (2008) 7
  It (1990) (TV) 7
  Jackie Brown (1997) 7
  Knowing (2009) 7
  Lakeview Terrace (2008) 7
  Lucky Number Slevin (2006) 7
  The Girl with the Dragon Tattoo (2009) 7
  Maradona by Kusturica (2008) 7
  Marley & Me (2008) 7
  Match Point (2005) 7
  No Escape (1994) 7
  Notorious (2009) 7
  Old Dogs (2009/I) 7
  Panic Room (2002) 7
  Revolutionary Road (2008) 7
  RocknRolla (2008) 7
  Session 9 (2001) 7
  Swordfish (2001) 7
  Taxi Driver (1976) 7
  The Collector (2009/I) 7
  The Devil Wears Prada (2006) 7
  The General’s Daughter (1999) 7
  The Girl in the Park (2007) 7
  The Godfather: Part III (1990) 7
  The Greatest Game Ever Played (2005) 7
  The Hurt Locker (2008) 7
  The League of Extraordinary Gentlemen (2003) 7
  The Mask (1994) 7
  The Ugly Truth (2009) 7
  The White Countess (2005) 7
  Transsiberian (2008) 7
  Valkyrie (2008) 7
  Vanilla Sky (2001) 7
  Veronika Decides to Die (2009) 7
  Whip It (2009) 7
  “CSI: Miami” (2002) 6
  “CSI: NY” (2004) 6
  (500) Days of Summer (2009) 6
  Children of Men (2006) 6
  Fast & Furious (2009) 6
  According to Greta (2009) 6
  Hostage (2005/I) 6
  Ice Age: The Meltdown (2006) 6
  Kill Bill: Vol. 1 (2003) 6
  Kill Bill: Vol. 2 (2004) 6
  Kung Fu Panda (2008) 6
  Ocean’s Twelve (2004) 6
  Perfume: The Story of a Murderer (2006) 6
  Public Enemies (2009) 6
  The Cable Guy (1996) 6
  The Deer Hunter (1978) 6
  The Game Plan (2007) 6
  The Uninvited (2009/I) 6
  The Wrestler (2008) 6
  Yes Man (2008) 6
  Goal II: Living the Dream (2007) 5
  My Best Friend’s Girl (2008) 5
  New York, I Love You (2009) 5
  Punch-Drunk Love (2002) 5
  Quantum of Solace (2008) 5

  in še rep lestvice v bistvu niso to vsi filmi ki sem jih videl oni pac ko sem jim dal oceno. Samo tu vidiš kaj ti hočem povedat glede ocen. Ti mas od 1 do 5 in če das filmu 2jko je kaj to v 1 do 10? Npr od 1 do 10 je film z oceno 5 se kr gledljiv. Aja btw nisem tak govorec kot ti Vem pa da ves kaj hočem povedat. Aja rep lestvice. Svobodno komentiraj če ti je

  The Book of Eli (2010) 5
  The Haunting in Connecticut (2009) 5
  The Reaping (2007) 5
  The Whole Ten Yards (2004) 5
  Zombieland (2009) 5
  Balls Out: Gary the Tennis Coach (2009) 4
  Congo (1995) 3
  Legion (2010) 3
  Cabin Fever (2002)

 51. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ker imam polovičke, je dejansko tudi deset ocen :)
  Ma saj ni tako težko pogruntati, pač moja trojka je tvoja petka, moja štirka tvoja sedemka ali osemka, moja dvojka pa tvoja štirka in morda trojka, pol pa še polovičke pa je :)

  Si jih pa prilepil, no začel bom s tvojim podnom:

  The Book of Eli (2010)ni me povsem prepričal
  The Haunting in Connecticut (2009) nisem ga še videl
  The Reaping (2007) slab film
  The Whole Ten Yards (2004) bil mi je kul, verjetno sem edini
  Zombieland (2009) bil mi je zelo dober
  Balls Out: Gary the Tennis Coach (2009) ni tako slab
  Congo (1995) porazno slab, tu se strinjava
  Legion (2010) tudi meni slab
  Cabin Fever (2002)ni tako slab, a dvojka je boljša

 52. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gremo dalje:

  The Invention of Lying (2009) dober
  The Last House on the Left (2009) drek
  The Last King of Scotland (2006) odličen
  The Lion King (1994) odličen
  The Longest Yard (2005) soliden
  The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) odličen
  The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) še boljši
  The Matrix (1999) dvojka mi je boljša
  The Pianist (2002) ni me prepričal povsem
  The Punisher (2004) dober
  The Pursuit of Happyness (2006) dober
  The Reader (2008) soliden
  The Road (2009) odličen
  The School of Rock (2003) dober
  The Silence of the Lambs (1991) odličen
  There Will Be Blood (2007) ni me prepričal
  Toy Story (1995) zelo dober
  Trainspotting (1996) soliden
  V for Vendetta (2005) slab
  X-Men Origins: Wolverine (2009) zelo dober
  “Secret Diary of a Call Girl” (2007) nisem videl
  A Perfect Getaway (2009) slab
  American Beauty (1999) odličen
  Analyze This (1999) dober
  Anger Management (2003) dober
  Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) dober zelo
  Brother Bear (2003) okej
  Brothers (2009/I) dober
  Child’s Play (1988) dober
  Clash of the Titans (2010) slab
  Das Boot (1981) odličen
  Doubt (2008/I) dober
  Fight Club (1999) soliden
  From Paris with Love (2010) slab
  Frozen River (2008) povprečen
  G.I. Jane (1997) soliden
  Goal! The Dream Begins (2005) zelo dober
  High Tension (2003) odličen
  Heat (1995) dober
  Hit and Run (2009) (V) nisem videl
  How to Lose Friends & Alienate People (2008) odličen
  It (1990) (TV) dober
  Jackie Brown (1997) zelo dober
  Knowing (2009) zelo dober
  Lakeview Terrace (2008) slab
  Lucky Number Slevin (2006) dober
  The Girl with the Dragon Tattoo (2009) zelo dober
  Maradona by Kusturica (2008) nisem videl
  Marley & Me (2008) slab
  Match Point (2005) slab
  No Escape (1994) soliden
  Notorious (2009) odličen
  Old Dogs (2009/I) dober
  Panic Room (2002) dober
  Revolutionary Road (2008) dober
  RocknRolla (2008) dober
  Session 9 (2001) nisem videl
  Swordfish (2001) dober
  Taxi Driver (1976) odličen, eden boljših
  The Collector (2009/I) nisem videl
  The Devil Wears Prada (2006) povprečen
  The General’s Daughter (1999) slab
  The Girl in the Park (2007) nisem videl
  The Godfather: Part III (1990) zelo dober
  The Greatest Game Ever Played (2005) pozabil
  The Hurt Locker (2008) odličen
  The League of Extraordinary Gentlemen (2003) drek
  The Mask (1994) dober
  The Ugly Truth (2009) soliden
  The White Countess (2005) slab
  Transsiberian (2008) nisem videl
  Valkyrie (2008) dober
  Vanilla Sky (2001) odličen
  Veronika Decides to Die (2009) slab
  Whip It (2009) slab
  “CSI: Miami” (2002) ne gledam
  “CSI: NY” (2004) ne gledam
  (500) Days of Summer (2009) soliden
  Children of Men (2006) zelo dober
  Fast & Furious (2009) soliden
  According to Greta (2009) nisem videl
  Hostage (2005/I) tako tako
  Ice Age: The Meltdown (2006) dober
  Kill Bill: Vol. 1 (2003) odličen
  Kill Bill: Vol. 2 (2004) dober
  Kung Fu Panda (2008) dober
  Ocean’s Twelve (2004) dober
  Perfume: The Story of a Murderer (2006) odličen
  Public Enemies (2009) le soliden
  The Cable Guy (1996) dober
  The Deer Hunter (1978) odličen, eden boljših
  The Game Plan (2007) tako tako
  The Uninvited (2009/I) tako tako
  The Wrestler (2008) odličen, eden boljših
  Yes Man (2008) tako tako
  Goal II: Living the Dream (2007) odličen
  My Best Friend’s Girl (2008) zelo dober
  New York, I Love You (2009) tako tako
  Punch-Drunk Love (2002) pozabil
  Quantum of Solace (2008) povprečen

 53. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa veliki zaključek:

  The Sopranos” (1999) nisem gledal več kot en del, ni bilo časa, bil pa sem navdušen
  Saving Private Ryan (1998) odličen
  The Godfather (1972) najboljši
  The Shawshank Redemption (1994) vrhunski
  “Two and a Half Men” (2003) super
  “You Rang, M’Lord?” (1988) okej, a ne tako kot pravijo vsi, vsaj zame
  Braveheart (1995) odličen
  Changeling (2008) soliden
  Goodfellas (1990) odličen
  Inglourious Basterds (2009) dober
  Invictus (2009) povprečen
  Million Dollar Baby (2004) vrhunski
  Monsters, Inc. (2001) zelo dober
  Platoon (1986) vrhunski
  Pulp Fiction (1994) vrhunski
  Schindler’s List (1993) vrhunski
  The Bridge on the River Kwai (1957) vrhunski
  The Dark Knight (2008) dober
  The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) najboljši
  The Prestige (2006) slab
  The Sixth Sense (1999) dober
  Unthinkable (2010) enkraten
  Up (2009) soliden
  A History of Violence (2005) zelo dober
  Alien (1979) zelo dober
  Aliens (1986) odličen
  American History X (1998) odličen
  A Woman in Berlin (2008) nisem videl
  Apocalypto (2006) vrhunski
  Armageddon (1998/I) zelo dober
  Avatar (2009) dober
  Batman Begins (2005) soliden
  Blood Diamond (2006) dober
  Body of Lies (2008) dober
  Bolt (2008) odličen
  Cell 211 (2009) nisem videl
  City Island (2009) vrhunski
  Crossing Over (2009) odličen
  Death Proof (2007) soliden
  Defiance (2008/I) slab
  Die Hard (1988) odličen
  District 9 (2009) odličen
  Doomsday (2008) odličen
  Eden Lake (2008) odličen
  Pan’s Labyrinth (2006) zelo dober
  Everybody’s Fine (2009) dober
  Finding Nemo (2003) odličen
  Forrest Gump (1994) odličen
  Freedom Writers (2007) tako tako
  Gamer (2009) zelo dober
  Gladiator (2000) soliden
  Gran Torino (2008) vrhunski
  Harry Brown (2009) okej
  Hotel Rwanda (2004) dober
  I Am Sam (2001) dober
  I Love You, Man (2009) zelo dober
  Ice Age (2002) zelo dober
  Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (2009) isto
  In Bruges (2008) zelo dober
  Juno (2007) dober
  Love Hurts (2009/I) nisem videl
  Man on Fire (2004) zelo dober
  Martyrs (2008) odličen
  Meet Joe Black (1998) drek
  Memento (2000) tako tako
  Misery (1990) vrhunski
  Mystic River (2003) zelo dober
  No Country for Old Men (2007) ni me prepričal
  North Face (2008) nisem videl
  Orphan (2009) drek
  Rooster’s Breakfast (2007) nisem videl
  Psycho (1960) vrhunski, eden najboljših
  Ratatouille (2007) tako tako
  Se7en (1995) zelo dober
  Seven Pounds (2008) dober
  Sin Nombre (2009) si se zmotil pri letnici?
  Slovenian Girl (2009) slab
  Slumdog Millionaire (2008) odličen
  Spread (2009) slab
  Stardust (2007) dober
  Taken (2008/I) slab
  Terminator 2: Judgment Day (1991) vrhunski
  The Blind Side (2009) slab
  The Bourne Ultimatum (2007) tako tako
  The Boy in the Striped Pajamas (2008) okej
  The Damned United (2009) nisem videl
  The Devil’s Advocate (1997) zelo dober
  The Exorcist (1973) odličen
  The Express (2008) nisem videl
  The Godfather: Part II (1974) odličen
  The Green Mile (1999) povprečen

 54. Simon pravi:

  Sploh nisem videl da si komentiral mojo lestvico :)
  Najprej da razčistima, če maš rad mafijske filme potem le poglej Sopranove. So res špica. Saj jih ne rabiš tako gledat kot jaz po 5-6 delov na dan. Poglej 1-2 pa te bo potegnilo not.
  Pa grema k tvojim ocenam mojim filmom.
  Zakaj Freedom Writers samo tako tako? Meni je bil film super, boljsi kot oni od Michell Pfeiffer.
  Lepo da sma ena izmed redkih ki se nama je dopado Gamer.
  Zakaj Changeling samo soliden? Za mene je to svetovn film kjer je Angelina za moje pojme dosti boiljše odigrala glavno vlogo kot Sandra ki je dobila oskarja. Ne vem Sandra mi deluje kot igralka ki ni za oskarja. Ne vem zakaj ne. :P
  Kaj je narobe z Prestigom? Meni je ql film, potem pa rečes da je Perfume: Story… odličen film ne vem kaj ste vidli v njem, meni je dolgočasen.
  Sixth Sense- samo dober? C.c.c…. :P
  Seven Pounds- dober? Iztok no…. :)
  Aja pa da še to rečem Saving Privat Ryan je tud vrhunski ne samo odličen :) To je meni naj film. Mogoče vidis po seznamu da obožujem vojne (II. svetovna vojna in mafijske filme.
  Poglej film Sesion 9 ne vem kako to da ga nisi gledal meni se je pa zdelo da sem jaz ravno tu pobral idejo da ga gledam. Da si ti reko da je dober.
  Če maš rad žago oz. “mučenje” je The Collector za tebe ;)
  Transsibirian je kr fajni filmček (Woody Harleson,Ben Kingsley)
  Love hurts- dober film za nedeljsko ali deževno popoldne, se bos kr nasmejal. Če te zanima kriza srednjih let pri moškemu :)
  North Face- film o vzponu na najvisji vrh v Alpah med obema vojnama. Film o nemški propagandi kjer se dva alpinista vzpenjata na to goro. Nemški fil
  A Woman in Berlin-Film o ženskah ki so živele same med rusko okupacijo Berlina, medtem ko so se njihovi moži borili na fronti. Dober film, sicer nemški.

  evo ti ko pravis da nisi gledal Roosters Breakfesta
  http://www.imdb.com/title/tt1114690/

  In se Sin Nombre da vidis da se nisem zmotil v letnici
  http://www.imdb.com/title/tt1127715/

 55. Simon pravi:

  Aja še nekaj sem te hotel vprašat. A serij pa ne gledaš ti? Pa še nekaj ti te ocene kr tak vlečeš ven iz rokava? Z tem mislima si vse te filme zapomniš in veš kak so bli?

 56. Vanja1 pravi:

  Simon, on je bolj filmar, odgovor pa je čisto preprost, Film pogleda, in ga oceni, nekatere si zapomni na daljši rok, za večino pa takoj po ogledu filma, zapiše recenzijo…je tako Iztok.:)

 57. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simon, panika je, ker nimam časa še za serije, že filme komaj folgam. Gledal sem prvi del in mi je bil odličen, ko bo čas, pogledam vse.
  Freedom Writers:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/06/07/recenzije-freedom-writers-semi-pro-georgia-rule-meet-the-spartans-la-schapandre-et-le-papillon-mr-magoriums-wonder-emporium-lars-and-the-real-girl-30-days-of-night-the-cook-superhero-movi/
  Changeling:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/01/14/recenzija-changeling/
  V letu Changelinga ni bilo Sandre Bullock, zmagala je Kate Winslet za The Reader.
  Prestige je meni dolgočasen, nezanimiv in neprepričljiv, moje mnenje pač.
  Seven Pounds:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/02/21/recenzija-seven-pounds/
  Sesion 9? Ni variante, da pri meni, nisem ga videl, nikoli nisem pisal o njem.
  Žaga mi je dober le prvi del, vse ostalo je sranje.
  Sin Nombre? Uf, pozabil naslov, zamešal z nekim španskim hororjem, odličen film:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/16/liffe-un-prophete-sin-nombre/

  Glede filmov, ene gledam sproti, ene pa povlečem iz svojega arhiva, saj sem jih gledal že prej pa so pač aktualni, ker jih recimo spet vrtijo na televiziji. Ene pa pač objavim, ker me prime, da bi jih ali pa zato, ker sem jih znova gledal.

 58. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja1, res je, za vsak film, ki ga vidim, napišem recenzijo. To počnem že 15 let. Zato imam ogromno filmov v arhivu, kar mi pride prav, ko so spet aktualni zaradi vrtenja po televiziji recimo, pa jih pač objavim.

 59. Filmi, brez katerih ne bi bilo leta 2010 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] ne bom filozofiral kot lani, le najboljše filme leta vam bom zaupal in izrazil željo, da mi ruknete še svoj seznam in [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !