Iz arhiva 4: In the Army Now, Dispara, Jude, The Last Seduction

13.01.2010 ob 03:00

IN THE ARMY NOW (zda 1994, komedija, režija: Daniel Petrie Jr., igrajo: Pauly Shore, Andy Dick, David Alan Grier, Lori Petty, Esai Morales, Lynn Whitfield, Art Le Flens, Fabiana Udenio, Keith Coogan, Brendan Fraser)

Policijska akademija v vojski.

Za mnoge nekoč zelo simpatični komik Pauly Shore (kariero je začel na MTVju, njegov oče je bil Sammy Shore, komedijant, ki je nekoč ogreval ljudi pred koncerti Elvisa Presleyja, njegova mama pa Mitzi Shore, uspešna lastnica The Comedy Storea v Los Angelsu), ki ga danes ni nikjer več, resda ni bil niti za četrtino kakega Jima Carreyja, toda vseeno je posnel kar nekaj komercialno solidno uspešnih filmčkov in vedno dobil zahtevani proračun, kar pomeni, da so ga imeli gledalci v devetdesetih radi. Nekakšen veliki met mu je uspel leta 1992 s komedijo Encino Man (soigralec Brendan Fraser se za trenutek pojavi tudi v našem filmu), ki je v ZDA priigrala zelo solidnih 40 milijonov dolarjev, potem pa je ruknil še Son in Law, Jury Duty in Bio Dome. Tokrat se s prijateljem Jackom Kaufmanom (Andy Dick) prijavita v vojsko, požreta živce vsem narednikom, vključno s temnopolto Lynn Whitfield, in se znajdeta sredi nevarne ameriške akcije v afriški puščavi. Družbo jima delata vedno simpatični in premalo cenjeni David Alan Grier ter nekoč dokaj popularna starleta Lori Petty, ki se je leto kasneje spremenila še v Tank Girl. In the Army Now ni prav nič posebnega, je pač klišejska komedija za nedeljsko popoldne, ki nasmeji na vsakih petnajst minut. Ne glede na to pa si Shore po eni strani zasluži pohvale, saj je eden redkih komikov, ki se zaveda, da njegove igralske sposobnosti niso prave velike. Zato ne pretirava, počne tisto, kar ve da lahko, in nekako zvozi do konca.

Ocena: 4/10

DISPARA (španija 1993, kriminalna drama, režija: Carlos Saura, igrajo: Francesca Neri, Antonio Banderas, Lali Ramon, Walter Widarte)

Novinar Marcos, ki ga igra Antonio Banderas, se zaljubi v cirkuško artistko Francesko Neri. Ko gre na službeno pot, jo grobo posilijo trije fakini, ki jim ubožica kar sama sodi s puško. Med begom zaradi spleta okoliščin ubije in rani enega policista, iz vagine ji zaradi ran ves čas teče kri, za petami pa ji je cela truma policistov. Marcos se vrne domov, počasi ugotovi kaj se je zgodilo in seveda priskoči na pomoč. Brez dvoma eden najboljših španskih filmov vseh časov.

Kljub temu, da je Dispara posnet v času, ko je Antonio Banderas že naskakoval ameriško tržišče in se prodajal kot novi seksualni simbol, igra povsem navadno vlogo novinarja z očali, ki tudi izgleda kot povsem navaden novinar z očali. Nič zato, saj ga igra odlično in dovolj prepričljivo, da pozabimo, da je v resnici Antonio Banderas. Filmu se pozna izkušen režiser Carlosa Saura, vodilna figura španskega filma v sedemdesetih in osemdesetih, ki je z Banderasom že leta 1984 posnel film Los Zancos. In se s posilstvom srečal tudi v zelo solidni in posebni drami Ana y Los Lobos. Izpostaviti je treba tudi fenomenalno igro Francese Neri, ki jo gledalec začuti z dušo, saj njen lik res trpi in se bori za preživetje. Dispara je film o ženski, ki jo posilijo in zaradi tega postne serijska morilka. In tudi film o ženski, ki se spremeni v divjo maščevalko in se požvižga na posledice, saj ve, da nima kaj zgubiti in da poti nazaj ni. Sicer pa, le katera ženska ne bi z veseljem ubila svojega posiljevalca, še posebej, če bi bila odlična strelka, ki v cirkusu nastopa v drzni točki jahanja konjev in streljanja balonov s pravo puško. Prikaz posilstva je res direkten in šokanten, tudi zaradi steklenice, s katero kreteni porežejo nesrečno junakinjo, zato je maščevanje katarza in užitek tudi za gledalce. Prizor, kjer jo v hiši obkoli truma policistov, medtem ko jih njen Marcos prosi, če lahko stopi v hišo, je tako zelo presunljiv in realističen, da dobi gledalec občutek, da se dogaja tudi v resnici. Poleg filmov Jamon Jamon, Huevos de Oro, Amantes, Accion Mutante in Baton Rouge, najboljši španski film devetdesetih.

Ocena: 9/10

JUDE (anglija 1996, drama, režija: Michael Winterbottom, igrajo: Christopher Eccleston, Kate Winslet, Rachel Griffiths, Liam Cunningham, June Whitfield, Ross Colvin Turnbull)

Malce predolg, na trenutke dolgočasen, a še vedno dovolj pretresljiv film o nesrečni ljubezni dveh sorodnikov, ki ju igrata Christopher Eccleston in Kate Winslet.

Glavni problem filma Jude je v dejstvu, da zgleda kot knjiga. Thomas Hardy, avtor romana Jude the Obscure, bi bil seveda ponosen, gledalci pa se sprašujejo, zakaj se počutijo kot v knjižnici in ne kot pred velikim platnom. Da ne bo pomote, Jude ni film o Židih, Jude je film o možaku, ki ga vrhunsko odigra Christopher Eccleston. Pametnemu in znanja željnemu mladeniču, ki si želi med akademike, a mu to ne uspe, zato se mora zadovoljiti s klesarskim poklicem. Na vrat na nos se poroči s svojo punco Rachel Griffiths, ker mu je pač povedala, da je zanosila, kar se izkaže za laž, saj ga po šestih mesecih zapusti in odpotuje v Avstralijo. Jude je torej človek, ki se bo mogel sprijazniti s povprečnostjo, čeprav si je potihoma vedno želel nekaj več. Kako tudi ne, ko pa zna edini v mestu moliti po latinsko. Vsakdan se mu obrne na glavo, ko ga nekega dne obišče radoživa, odločna, očarljiva, moderna in inteligentna sestrična Sue, ki jo igra Kate Winslet, katera kot vedno nima nobenih težav s frontalno goloto. Med njima se takoj vnamejo iskre, toda dejstvo, da sta v sorodu, ju seveda drži nazaj. Sue, ki si želi postati učiteljica, se sicer poroči z nekim starejšim gospodom, a ves čas razmišlja prav o Judeu, ki čuti enako. Ko se ne moreta več zadrževati, si končno padeta v objem in zapečatita svoji usodi. Nekaj časa se seksu odpovesta, potem pa se začne strastna igra, ki jo kronajo zelo drzni seksualni prizori, katere Winterbottom režira s stilom. Sreča, ki pride po dolgem hrepenenju in trpljenju, žal ne traja dolgo, saj se na sceno vrne njegova bivša žena, ki s seboj pripelje osemletnega sina. Ker tudi Sue rodi dva otroka (tudi porod je prikazan zelo direktno), je denarja seveda premalo, zato je najhujša tragedija vseh časov tik pred vrati. Problem je tudi konzervativna okolica, ki pa je, pozor, pozor, ne moti, da sta Jude in Sue sorodnika, marveč da nista poročena. Jasno, poročiti se ne moreta, saj zakon tega sorodnikom ne dovoljuje. To botruje nenehnih selitvam iz kraja v kraj, finančnim težavam in tragediji, ki je še danes nisem povsem prebolel. Ali kot zaključi Judeov osemletni sinko: »Preveč nas je.« Močan film, toda žal preveč hladen in statičen. Kljub erotiki in zanimivi socialni tematiki, ki jo na trenutke sproščajo še simpatični komični dodatki.

Ocena: 5/10

THE LAST SEDUCTION (zda 1994, dramski triler, režija: John Dahl, igrajo: Linda Fiorentino, Peter Berg, Bill Pullman, Bill Nunn, J. T. Walsh)

Pozabite na Sharon Stone iz Prvinskega nagona, v mestu je Linda Fiorentino, najbolj zajebana in zlobna fatalka vseh časov. Genialna požiralka moških, pasja in zvita preračunljivka, ki v vrtec pošlje tudi Barbaro Stanwyck, Kathleen Turner in Leno Olin.

Da je prav Sharon Stone na film prinesla novo vrsto fatalke, je jasno. To, kar je bila v filmu Body Heat iz začetka osemdesetih Kathleen Turner, je bila Sharon Stone na začetku devetdesetih v filmu Prvinski nagon, le da je bila še bolj pasja, še bolj nevarna in še bolj seksualno predatorska. Da je od ženske, ki se maščuje, hujša le še fatalka, ki počne isto, vemo. In prav zato je Bridget Gregory, ki jo odlično poosebi hladnokrvna Linda Fiorentino, ki za ljubezen še slišala ni, tako zelo strupena. Tako zelo nevarna za vse moške, ki pridejo z njo v stik. In pozor, Bridget Gregory vsega sranja ne počne zaradi maščevanja, marveč zaradi užitka, kar je še huje. Bridget Gregory je torej ženska, ki jo vzburja pasje, lisičje in poniževalno izkoriščanje moških, ki ji padejo pred kolena in se stopijo ob njenih čarih. Nič ne bo narobe, če ji rečemo ubijalska mešanica Sharon Stone in Basic Instincta, Barbare Stanwyck iz klasike Double Idemnity, Kathleen Turner iz filma Body Heat in Lene Olin iz mojstrovine Romeo is Bleeding, ki pa jo vendarle pusti zadaj, predvsem zaradi divjega prizora z Garyjem Oldmanom. Da je Linda Fiorentimo po tako dobrem filmu posnela bedarijo Jade, sicer poceni kopijo Prvinskega nagona, mi ne bo jasno nikoli, saj bi lahko po zaslugi vloge v The Last Seduction na vrhu ostala še dolgo časa. Očitno vendarle ni bila iz pravega testa, saj ji je manjkalo nekaj karizme, kar pomeni, da bo za vedno ostala le Bridget Gregory iz filma The Last Seduction. Čistokrvnega film noirja, ki ga je podpisal John Dahl, mojster za take filme. In pozor, svoje fatalstvo začne zaradi moža (Bill Pullman), ki ji primaže klofuto. Da mu ne oprosti, da mu pobere ukraden denar in da obsede prvega moškega (Peter Berg), ki ga sreča v nekem baru, je več kot jasno. Zdaj se ji jebe za vse, zdaj ima misijo, da uniči čim več moških. Da vmes dobi solidno službo zavarovalne agentke, je dobra finta. Da mož zanjo pošlje detektiva (Bill Nunn), da ji pomaga prijatelj (J. T. Walsh) in da Petru Bergu natvezi zgodbo o tem, da se maščuje moškim, ki pretepajo svoje žene, pa zgodbo zaplete do konca in gledalca zastrupi z dogajanjem. Izvrstno napisan in zelo prepričljivo izveden film ki bo najbolj všeč nekoliko zahtevnejšim gledalcem. Predvsem zavoljo dejstva, da ga John Dahl režiral nekoliko drugače, nestandardno in povsem v svojem stilu, ki kot za šalo preseže njegova prejšnja Kill Me Again in Red Rock West, kjer sta bila glavna Val Kilmer in Nicolas Cage. Da je prav tale film všeč Samanthi Jones iz serije Seks v mestu, je več kot razumljivo in jasno že v prizoru v baru, kjer glavna junakinja Petru Bergu seže v hlače, otipa njegov penis, povoha prste in sikne: »Dober boš.« Da njenim čarom podleže tudi detektiv Bill Nunn, ki pade na staro foro in se zaleti v drevo, in da nasede celo Bill Pullman, ki namesto poljuba v usta faše solzivec, lepo dokazuje žensko manipulacijo in naivnost moških, ki pozabijo razmišljati še z možgani. Feministke bodo rekle, da je to film o ženski, ki je storila vse, da bi uspela v poslu, zame pa film, ki več kot odlično pokaže, kaj se zgodi, če udarite napačno žensko.

Ocena: 8/10

 

1 komentar na “Iz arhiva 4: In the Army Now, Dispara, Jude, The Last Seduction”

  1. IZTOK faking GARTNER » Hitra roba pravi:

    [...] film, naporen, težko razumljiv in tečen. Da ne pozabim, Saura me je močno navdušil s filmom Dispara, še vedno pa se nisem pobral zavoljo šoka, ki ga je prikazal v filmu Ana med [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !