Filmska primerjava: Brothers (2009) vs. Brodre (2004)

11.01.2010 ob 17:41

BROTHERS (zda 2009, drama, režija: Jim Sheridan, igrajo: Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Sam Shepard, Mare Winningham, Clifton Collins Jr.)

Zelo učinkovit in vrhunsko odigran rimejk danskega originala iz leta 2004.

Zgodba ameriške inačice filma Brata, ki jo je režiral Jim Sheridan, avtor proslavljenih filmov My Left Foot, In the Name of the Father in The Boxer, ki se je leta 2005 pošteno osmešil z bedarijo Get Rich or Die Tryin, kar pomeni da je sedaj spet na pravi poti, je praktično povsem enaka danskemu originalu, kar je po eni strani seveda slabo, toda zaradi odlične dramaturgije, prepričljive režije in fenomenalnih igralskih kreacij, vseeno dobro in prav nič moteče. Sicer pa, le zakaj bi spreminjal vrhunsko zastavljen scenarij o bratih, ki ju loči vojna, pa čeprav je eden izmed njiju prepričan, da ju je ločila njegova žena. Jp, Toby Maguire, ki s svojo karizmo trga gate, je brat, ki pride iz Afganistana, Jake Gyllenhaal pa brat, ki med njegovo odsotnostjo pazi na njegovo ženo Natalie Portman in dve hčerkici. Globoka družinska drama z izjemno močnimi prizori, ki se dotaknejo tudi gledalca. In še en film, ki letos veliko obeta na globusih in oskarjih.

Ocena 4

BRODRE (danska 2004, drama, režija: Susanne Bier, igrajo: Connie Nielsen, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Bent Mejding)

Ko vojna zjebe familijo.

Ulrich Thomsen je Michael, vzorni očka, možek in zvezdniški vojak, ki ga pošljejo na rutinsko misijo v Afganistan. Oče je nanj zelo ponosen, saj mu drugi sin, malce uporniški in brezdelni Jannik (Nikolaj Lie Kaas) povzroča sive lase. Še posebej, ko afganistansko poročilo pravi, da je Michael umrl med neko akcijo. Da ga ni več. Da je preminil junaške smrti. »Razumi me, od Michaelove smrti dalje nimam ničesar več,« Janniku razlaga oče, ki ne more verjeti, da njegovega junaka ne bo nazaj. Da je ženo Sarah (Connie Nielsen) pustil samo. Da ga nikdar več ne bosta videli tudi njegovi hčerkici. In da se razumemo, joče tudi Jannik, ki pride k sebi. Ki pomaga nesrečni Sarah, skrbi za svoji nečakinji, popravi dotrajano kuhinjo in se spremeni v nadomestnega očeta. Toda pozor, Michael ni mrtev. Je samo v ujetništvu. V trdih rokah afganistanskih teroristov, ki mu pričarajo nepozabne počitnice. Dogodek, ki mu pusti globoke sledi. Dogodek, ki ga zdela in za vedno obrne v napačno stran. In ko pride domov, je zombi. Živi mrtvec, ki pije, se dere, izgublja živce in je prepričan, da mu je brat Jannik podrl ženo. Zgodi se mu usoda vietnamskih veteranov, ki niso nikoli več prišli k sebi. In družina gre k vragu. Družino je zjebala vojna. Tragična, izjemno realna, direktna in izvrstno odigrana socialna drama, ki nam pove, da dva moška po novem namesto ženske loči vojna.

Ocena 4

Če sem iskren, bi na prvo mesto vendarle postavil dansko inačico, morda tudi zato, ker je bila prva in ker sem zgodbo pri ameriškem rijemku že poznal. Vseeno pa lahko zapišem, da gre za enega boljših rimejkov zadnjega časa, kjer gledalcu dejansko sploh ni treba videti danskega originala.

In še povezava do ostalih filmskih primerjav:

 

3 komentarjev na “Filmska primerjava: Brothers (2009) vs. Brodre (2004)”

 1. lily pravi:

  Sem gledala danski original enkrat na RTV; me je ful šokiral. Tega filma ne pozabiš. Najbolj šokira, da mora ubit sojetnika – prijatelja, če hoče sam preživeti. Potem pa dela tako štalo familiji, da pomisliš, da bi mogoče bilo bolje, če bi res umrl. Močan, globok film.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi ameriška verzija bi ti bila všeč. Gre za praktično iste prizore.
  Opisana sekvenca pa je res huda, ja, tako kot stavek ene izmed hčerkic, ki reče, da je škoda, da oče ni umrl.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Alice in Wonderland, Triage, Gentlemen Broncos pravi:

  [...] in premalo kvalitetnega izdelka, ki ga na celi črti pohodi veliko boljši in tematsko podobni Brothers, katerega je istega leta posnel Jim Sheridan. Colin Farrell je vojni reporter, ki se domov k ženi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !