Recenzije: The Messenger, The Men Who Stare at Goats, Los Abrazos Rotos

9.01.2010 ob 23:04

THE MESSENGER (zda 2009, drama, režija: Oren Moverman, igrajo: Woody Harrelson, Ben Foster, Jena Malone, Steve Buscemi, Eamonn Walker, YaYa DaCosta, Samantha Morton)

“Lahko bi bilo še huje, lahko bi bil božič,”

svojemu sotrpinu Willu Montgomeryju (Ben Foster) pojasni kapetan Tony Stone (Woody Harrelson). Res je, novica, ki jo povesta naša junaka, bi bila še hujša, če bi bil božič. Fanta namreč svojce obveščata o smrti njihovih družinskih članov, ki so padli v Iraku. Skrajno nehvaležno delo, kjer praktično vsi svojci podivjajo in pokažejo prezir do te vojne. Prezir do Amerike, ki je njihove fante sploh poslala tja. Močan protivojni film. Ne samo protivojni, tudi proti ameriški. Podobno kot The Hurt Locker, le da ni na fronti, ampak doma, kjer se bije psihološka vojna. Prav zato je škoda, da se sila obetaven in vrhunsko narejen ter odigran začetek, natančneje, prva polovica, spremeni v klišejsko “postvojno” dramico, kjer gledalec pač spremlja takšne in drugačne težave vojakov, ki so se vrnili domov. Harrelson, ki letos pri globusih in oskarjih kotira zelo visoko in ki je končno spet odigral vlogo, vredno slovesa filmov Ljudstvo proti Larryju Flintu in Rojena morilca, je odličen, še boljši pa je Ben Foster, ki se zaljubi v ženo (Samantha Morton) enega izmed umrlih vojakov. Enkratna prva polovica, ki jo pokvari preveč preprosto nadaljevanje. In film, s katerim bi lahko dobili vojno v Iraku. Vsaj v Ameriki, če že ne na fronti.

Ocena: 6/10

THE MEN WHO STARE AT GOATS (zda 2009, komedija, režija: Grant Heslov, igrajo: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang, Robert Patrick)

Jedijeva vrnitev.

The Men Who Stare at Goats je tako zelo izviren in inovativen film, da bi ga bilo treba prijaviti na patentni urad in zaščititi njegovo zgodbo. Kljub temu, da izgleda kot najnovejša epizoda Lucasove Vojne zvezd, ki za zadetek v polno ne potrebuje druge galaksije, vesoljskih plovil in svetlobnih mečev. Dovolj so le liki, dialogi in prizori, ob katerih boste crknili od smeha. Jp, dragi moji gledalci, tole je film o skupini vojakov, ki imajo posebne sposobnosti. Ne takšne kot junaki neumnega G. I. Joe, marveč takšne kot Možje X, ali še bolje, kot Scannerji in tisti poba iz grozljivke Šajnanje. No ja, tudi takšne kot kultna Carrie, le da nastopajo v komediji. V paranormalni komediji, tudi telepatski parodiji, kjer bi se odlično znašli jediji iz Vojne zvezd. Ker eno izmed glavnih vlog igra tudi Ewan McGregor, ki je v Vojni zvezd igral Obija-Wana Kenobija, je situacija še toliko bolj zabavna. Tudi zavoljo odlične predstave Georgea Clooneyja, ki igra Lyna Cassadyja, najbolj sposobnega člana tajne ekipe, ki jo je treniral Jeff Bridges in ki je potem zamočila in padla v nemilost ameriškega vojaškega vrha. Zares odklopljena komedija, kjer se vojaki borijo s pomočjo telekineze, telepatije in psihologije. Film, ki v polno strelja predvsem zaradi tega, ker se jemlje tako zelo resno. In igralska ekipa, kjer je tudi Kevin Spacey, še en paranormalnež, ki vas bo nasmejal do solz. In pozor, naslov ni metafora, naslov je treba vzeti dobesedno, kar je dovolj dober podatek, da gre za resnično inovativen filmček, za komično mojstrovinico in biser, ki si je, če se ne motim, že zagotovil kulten status.

Ocena. 9/10

LOS ABRAZOS ROTOS (španija 2009, drama, režija: Pedro Almodovar, igrajo: Penelope Cruz, Lluis Homar, Blaca Portillo, Jose Luis Gomez, Rossy de Palma)

Nič posebnega.

Vsak filma Pedra Almodovarja je dogodek, o katerem se govori zelo naglas. Predvsem v umetniških krogih, kjer padajo na art filme. Podobno kot vsak film Emirja Kusturice in recimo Davida Lyncha. Povedano drugače, če kritiziraš kak njihov film, si takoj bedak, ki nima pojma o filmih, ali še bolje, ki filma ni razumel. Prav to je njihov trik, njihova obramba, njihova sreča, kjer tudi povprečni filmi dobijo številne pohvale zgolj zato, ker se jih javnost boji pokritizirati. In najnovejši film Pedra Almodovarja je prav tak primer. V bistvu zelo povprečna večplastna zgodbica, film v filmu, love story, na trenutke celo film noir in kriminalka, ki je požela številne pohvale. Po mojem mnenju predvsem zaradi dejstva, ker jo je režiral Almodovar. Pa četudi je zelo daleč od izvrstnih Hable con ella in recimo Carne Tremula, če ostanem pri novejših Almodovarjevih stvaritvah. Dejansko je nekje okoli Volverja, ki me prav tako ni pretirano navdušil. In nekje okoli La mala Educacion, kjer sem bil ravno tako bolj kot ne hladen. Pač film o režiserju in fotografu, ki se zaljubi v poročeno fatalko (Penelope Cruz), zaradi tega zajebe kariero in se na stara leta spominja kaj vse ja zajebal. Liki niso dovolj karizmatični in zanimivi, da bi jih gledalec zares začutil. Zgodba kljub zapletom in sprehodom v preteklost ni dovolj prepričljiva, da bi nas potegnila noter, kot radi rečemo. Atmosfera in tempo pa sta včasih celo nekoliko dolgočasna in preveč vsakdanja, da bi bili zares navdušeni. Pač delo režiserja, ki računa na svoj imidž in ima v glavi, da je to dovolj za dober film.

Ocena: 4/10

 

10 komentarjev na “Recenzije: The Messenger, The Men Who Stare at Goats, Los Abrazos Rotos”

 1. w33d w33d pravi:

  Za Messengerja se skoraj povsem strinjam, The Men Who Stare At Goats pa že precej nestrpno pričakujem v naših kinodvoranah, upam seveda na pošteno dozo smeha z dobro in izvirno zgodbo.

  Sicer pa sem za Messengerja tudi sam strnil misli:
  http://w33d.blog.siol.net/2009/12/22/the-messenger/

 2. avon pravi:

  Za Zlomljene objeme se strijam, da so precej pod Almodovarjevim standardom. Posebej zaradi scenarija, ki je preveč predvidljiv in brez zapletov in zanimivih preobratov in oseb, kar je značilno za Almodovarja. Vseeno ga sam uvrščam pod Volverja in La mala Educacion, ki sta kar zelo dobra, vendar seveda ne tako kot recimo Hable con ella.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  W33D, prebral tvojo recenzijo in se prav tako strinjam.

  Avon, pogrešal sem tudi značilne odbite like, le Rossy de Palma je to ujela, a žal le za kratek čas.

 4. Tadej pravi:

  Kot velik fan sage Vojna zvezd, moram priznati, da mi je The Man Who Stare at Goats izjemno zabaven film.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi mene je prav to potegnilo in tudi zaradi tega sem crkoval od smeha. Res izviren in strašno zabaven film.

 6. Maco pravi:

  The Massengerja in Los Abrazos Rotos še nisem videl. Film The Men Who Stare at Goats pa je odlična črna komedija v kateri je več resničnega kot bi verjeli. Zanimivo je, da znotraj ameriške vojske obstaja skupina telekinetičnih specialcev, ki davkoplačevalski denar trošijo za take in podobne stvari.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vrhunska komedija, res. Že dolgo se nisem tako zelo smejal.

 8. Podelitev oskarjev 2010 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] kje za vraga so City Island, This is It, The Road, Everybody’s Fine, Crossing Over, Brothers, The Men Who Stare at Goats, In the Electric Mist, Sin Nombre in recimo World’s Greatest [...]

 9. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The King of Fighters, Malone, Solitary Man, Four Lions, The Killer Inside Me pravi:

  [...] recenzije-i-could-never-be-your-woman-king-of-california/ vladimir-bartol-alamut/ recenzije-the-messenger-the-men-who-stare-at-goats-los-abrazos-rotos/ kulti-in-klasike-bonnie-and-clyde-chinatown-the-yakuza/ recenzije-halloween-cisto-vsi-filmi/ [...]

 10. Recenzija: La Piel Que Habito (The Skin I Live In) « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Almodovar, ta kultni španski maestro, ki se je s tem filmom vsaj zame vrnil v velikem stilu. Los abrazos rotos mi je bil dolgočasen, Volver nič posebnega, La mala educación pa daleč od odličnega Hable con [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !