Recenzije: CB4, The Freshman, The Muppet Christmas Carol

9.01.2010 ob 21:58

CB4 (zda 1993, komedija, režija: Tamra Davis, igrajo: Chris Rock, Allen Payne, Deezer D, Phil Hartman, Khandi Alexander, Chris Elliott, Charles Q. Murphy, Art Evens, Theresa Randle, Willard E. Pugh, Richard Gant, Rachel True)

Zelo solidna parodija gangsta rapa.

CB4 se prične kot odličen kvazi dokumentarec o gangsta rapu, posnet v fori kulta This is Spinal Tap, kjer fiktivna skupina CB4 namesto Straight Outta Compton pač fura Straight Outta Locash, parodira legendarno ekipo NWA, ali še bolje, nič manj legendarno ekipo 2 Live Crew, in se ponorčuje iz vseh najbolj značilnih stereotipov gangsta imidža, pa tudi iz premnogih fint celotne hip hop industrije. Da je vse skupaj še bolj realno in zares zabavno, se oglasita celo Ice T in Ice Cube, no ja, tudi Halle Berry in Flavor Flav, zato je škoda, da film nekje na sredini izgubi nekoliko zagona in pade na poceni klišeje. Chris Rock, ki se zajebava tudi iz svojega narkomanskega lika filma New Jack City, je Mc Gusto, vodja gangsta grupe CB4, ki s prvih mest izrine tudi Mc Hammerja in Michaela Jacksona. Allen Payne in Deezer D sta njegova kompanjona Dead Mike in Stab Master Arson, sicer oboževalca skupine Run Dmc in hita King of Rock. Khandi Alexander je koketasta Sissy, ki razloži razliko med poceni cipo in damo. Art Evans kot oče Chrisa Rocka poči nekaj izjemno zabavnih enovrstičnic. Premalo izkoriščena Theresa Randle je novinarka Eve. Charles Q. Murphy, sicer brat Eddiea Murphyja, je divji kriminalec Gusto, ki komaj čaka, da bo zavil vrat Chrisu Rocku. Phil Hartman pa je kongresnik, ki začne preganjati CB4, sicer najboljšo skupino svojega sina. Pisana igralska ekipa sicer dobi kar nekaj dobrih in izvirnih štosev, ki pa, kot sem že dejal, ne zdržijo do konca in se iz prepričljive parodije prevečkrat spremenijo v povprečno črnsko komedijo.

Ocena: 6/10

THE FRESHMAN (zda 1990, komedija, režija: Andrew Bergman, igrajo: Matthew Broderick, Marlon Brando, Bruno Kirby, Penelope Ann Miller, Maximilian Schell, Jon Polito, Kenneth Welsh, B. D. Wong, Frank Whaley)

Boter na ledu.

Ko je Francis Ford Coppola v kina poslal tretjega Botra, je Marlon Brando posnel tole zelo zabavno, simpatično in gledljivo komedijo, kjer se je več kot odlično ponorčeval prav iz Vita Corleoneja, svojega najbolj znanega lika, ki mu je kot veste vrgel tudi oskarja. Še več, celo junaki tegale filma ves čas namigujejo, da gre za izjemno podobnost med Carmineom Sabatinijem, lokalnim mafijcem, ki ga igra Brando, in Vitom Corleonejem, fiktivnim junakom Botra, ki je seveda živel prav v New Yorku, kamor sedaj na igralsko akademijo odpotuje mladi Matthew Broderick. Jasno, namesto da bi študiral, se zaplete v nečedne posle z orjaškim kuščarjem, s Sabatinijevo hčerko Tino (Penelope Ann Miler), z njegovim nečakom Victorjem (Bruno Kirby) in policijo, ki je prepričana, da je tudi on del mafijske družine in posla z ogroženimi živalskimi vrstami. Brando uživa kot že dolgo ne, gledalec pa dobi super sprostitev in film, ki ga bi bilo škoda zamuditi. Plus odlični Maximilian Schell v vlogi kuharja.

Ocena: 7/10

THE MUPPET CHRISTMAS CAROL (zda 1992, fantazijska dramska komedija, režija: Brian Henson, igrajo: Michael Caine, Dave Goelz, Frank Oz, Steve Whitmire)

Zelo simpatična in gledljiva obdelava Dickensove klasike.

Da me je zadnji A Christmas Carol navdušil za ponovni in tudi premierni ogled nekaterih ostalih inačic Dickensove Božične pesmi, sem že pisal, zato bi bilo zelo nepošteno, da bi izpustil verzijo, kjer so glavni legendarni Muppetki in kjer Scroogea odigra Michael Caine. Četudi je tole prvi projekt brez Jima Hensona, kreatorja Muppetkov, ki je svoje delo zapustil sinu Brianu, gre za zelo dobro in prepričljivo družinsko božično komedijo, no ja, fantazijsko dramo, kjer se tako ali drugače pojavijo prav vsi najbolj znani Muppetki. Da duhove preteklosti, sedanjosti in prihodnosti “odigrajo” drugi liki, je več kot odlična pogruntavščina, ki filmu dvigne kvaliteto. Da Gonzo zgodbo pripoveduje kot Dickens, pa je na nek način nekoliko moteče, a vseeno dobrodošlo, saj poglavja iz knjige prebira dobesedno in brez popravkov. Na začetku umrli Jacob Marley ima tokrat brata, Scrooge božič sovraži že kot otrok, kultni žabec Kermit pa seveda “igra” Boba Cratchita, kar pomeni, da je Miss Piggy njegova žena, mali Tim pa njun sinko. Četudi je Caine pravzaprav edini človeški lik, dramaturgija deluje dobro in prepričljivo, prav simpatično pa se v zgodbo vklopijo tudi pesmice, ki več kot izvrstno ujamejo božično atmosfero.

Ocena: 8/10

 

1 komentar na “Recenzije: CB4, The Freshman, The Muppet Christmas Carol”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Robin Hood: Men in Tights, Robin Hood: Prince of Thieves, Robin and Marian, The Adventures of Robin Hood, Robin Hood (Disney) pravi:

    [...] vseh Brooksovih filmih, tudi zato, ker parodira Branda, ki je parodiral Branda v komediji The Freshman. Dobro je v uvodnih prizorih videti tudi Isaaca Hayesa, ki oponaša Morgana Freemana. Še vedno se [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !