Kozoletova Slovenka dobila redno ameriško distribucijo

9.01.2010 ob 23:17

Da je Slovenka film z zelo neprepričljivo zgodbo, kar so domači gledalci očitno hitro pogruntali in jo pustili na hladnem, že veste. Da ni posebej navdušila ne mene in ne kakega drugega kritika, je prav tako znano, če se seveda ne motim. Da je pobrala kar nekaj mednarodnih nagrad, kar seveda še posebej godi režiserju Kozoletu, ki lahko mirne duše reče, da smo Slovenci pač bebci in da njegove filme cenijo le tujci, pa je prav tako znano dejstvo.

Okej, toda Slovenka, zdaj znana kot Call Girl, je zdaj dobila še redno distribucijo po ameriških kinih. Resda ne vem v koliko dvoranah bo igrala, toda šlo bo za prvi slovenski film, ki ga bodo na tak način vrteli v Ameriki. To je brez dvoma dosežek prve klase, čeprav bi lahko rekli, da v Ameriki itak vrtijo vsak drek, ki jim pride pod roke, zato ni čudno, da bodo še Slovenko.

Tako velik uspeh tega filma me močno preseneča, saj res ni dovolj dober, da bi si zaslužil kaj takšnega. Očitno tujci ne poznajo razmer v Sloveniji in ne poštekajo za lase privlečenega in nelogičnega scenarija, preveč statična igra Nine Ivanišin pa jih začuda ne moti. No ja, glede na to, da so bili nekoč navdušeni še nad bolj mrtvo igro Sebastjana Cavazze v Carmen, me vse skupaj niti ne čudi, če sem iskren. Pač eksotika zanje in dolgčas za nas.

Pa vendar, bil bi res bebec, če ne bi Kozoletu vseeno izrekel čestitk za tak uspeh, kjer kvaliteta filma očitno ne igra nobene vloge več.

Sicer pa situacijo čez lužo odlično povzame tudi podatek, da je Slakov Ko zaprem oči, sicer zelo povprečna kriminalka, edini slovenski film, ki je, če se ne motim, dobil redno dvd oz. vhs prodajo v Ameriki.

Povsem druga zgodba pa je seveda Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, ki je dober film in so ga že nekajkrat zavrteli na kanalu TV 1000.

 

58 komentarjev na “Kozoletova Slovenka dobila redno ameriško distribucijo”

 1. pokemon pravi:

  Slovenka je super film, ti Gartner pa itak nimaš pojma.

 2. quintus pravi:

  pa še lepa mačkica je v glavni vlogi :)

 3. juan pravi:

  Odlicna recenzija

 4. t-h-o-r pravi:

  slovenka sploh ni film, ampak samo kadri s kamnom kot glavno igralko

  američani pač imajo preveč hwooda, zato radi vzamejo kaj bolj “eksotičnega”

  sploh zato, ker je slovenija itak 3rd world country in mladenke ali umrejo ali pa se prodajajo

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pokemon, ker praviš, da je super film, je super film, a ne :)
  Če pa si se že oglasil, pa me zanimajo argumenti, zakaj je po tvoje super. Bo šlo?

  Quintus, v spodnjem perilu stare mame?

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, bi se kar strinjal, čeprav mene sama režija niti ni zmotila.

 7. quintus pravi:

  spodnjem perilu stare mame? razjasni.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisi gledal prizorov, kjer je bila v spodnjem perilu? Se ti ni zdelo, da takšnega nosijo le še stare mame ne pa kao high class prostitutke, za katere folk odšteje lepo vsoto denarja?

 9. quintus pravi:

  khm, nisem bil pozoren na spodnje perilo :)
  anyway, nina je trenutno the best slovenska igralka in pika.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi jaz ne bi bil pozoren, če ne bi šlo za staro mamo, kot je zaključila moja punca :)

  Pa pustva to, kaj pa ostala obleka, meni se je zdelo kot da gre igrat tenis ali pa sprehajat psa, ne pa zaslužit denar. To je tako za lase privlečeno, da peče. Da o ostalih bedarijah scenarija ne govorim, saj sem jih omenil že v recenziji.

  Glede Nine, hm, meni je preveč statična in čisto nič posebnega.

 11. quintus pravi:

  oblečena je bla čist ok, tko se pač alter-bejbe oblačjo :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Okej, a od kdaj za alter bejbe prestižni poslovneži plačujejo tako hud denar?

 13. Tina M Tina M pravi:

  Američani bojo zgodbo kupili zato, ker je Slovenija za ogromno večino njih nekje med Bosno in Ukrajino, poleg tega pa ne vedo, da v Sloveniji ni variante, da nek študent dobi ogromen kredit za tako stanovanje… kot ga je dobila ta v filmu, ki na ključno vprašanje, kako je prišla do kredita (kar sem se jaz spraševala cel film), žal ni dala odgovora.
  To s spodnjim perilom in njeno vrtoglavo high-class hooker ceno, pa mi je tudi padlo v oči :)

 14. quintus pravi:

  lepa je, vredna 400 eur al kolk že :)

  kaj pa je za enga starga zavaljenga eu birokrata 400 eur? za takšno deviško mlado meso bi dal tud 1000 eur, verjem :)

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, točno tako, tudi o tej nelogičnosti sem razpravljal v recenziji.

  Quintus, od kje ideja, da je bila devica?

 16. quintus pravi:

  sm reku, da je bla devica? izgleda deviško mlada.

 17. hana pravi:

  glede ocen filmov si pa res nikol nismo blizu. ker si tako pohvalil film precious sm si ga šla ogledat pa me je razočaral

 18. janez bb pravi:

  Tipičen slovenski film

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Quintus, eh, daj no, zdaj pa res pretiravaš :)

  Hana, potem moraš isto napisati tudi praktično vsem svetovnim kritikom, ki Precious uvrščajo med najboljše filme leta 2009.

  Janez BB, jp.

 20. mateja pravi:

  no ja, zaniam me kaj misliš o filmu lovely bones, če si ga slučajno že gledal

 21. quintus pravi:

  janezbb – ne, ni tipičen slovenski film, manjka samomor.

  iztok – kakorkol vzameš, najboljši slovenski film tega desetletja.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Quintus, najboljši slovenski film tega desetletja? Ufff, ga serješ. No ja, okusi so različni, nimaš kej :)

  Mateja, ne še, ga pa v kratkem nameravam.

 23. hana pravi:

  že možno, da so ga kritiki pohvalil ampak na to kar kritiki rečejo se ne zanašam kaj preveč

 24. quintus pravi:

  ups, pozabil sem na film To je on, ki je zihr bolš :D

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hana, saj nisem govoril o tem na koga se zanašaš, marveč o tem, da lahko to, kar si povedala meni za Precious, poveš tudi praktično vsem ostalim, ki so ta film pohvalili.

  Quintus, če ne film, pa moja igralska kreacija :)

 26. quintus pravi:

  tvoja igralska kreacija spada v posebno kategorijo :D

 27. STELA pravi:

  zdaj si pa res moram ogledat Slovenko…predvsem zaradi tvojega “pljuvanja” tega filma in hvale filma Odgrobadogroba. Ker slednji film je pa men kr neki – tipični slovenski film, ki bi želel bit globok pa iz njega nastane morbidna zgodba, ki jo sestavljajo različni deli življenja….in preden človek “pade notr” je ali filma konc, ali pa se naveličaš gledat…..meni se je zgodilo slednje.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če to Odgrobadogroba ni všeč, še ne pomeni, da ti bo Slovenka všeč.

 29. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Nalašč si zamolčal, da je imela Slovenka v tujini izključno odlične in zelo pohvalne kritike v uglednih revijah, raztrgali so jo samo v Sloveniji. Ker smo bebci, ja. V tem primeru definitivno. Da študentka v tem primeru ni oblečena kot stereotipna kurba z železnice, je ravno dobro, ker dejansko obstaja. Gre za profil prostitutke tipa girl next door oziroma za fantazijo fukanja svoje pridne hčerke. Take punce so zelo iskane med ostarelimi poročenimi perverznjaki, o čemer seveda ti pojma o pojmu nimaš.

  In seveda študenti ne dobivajo takšnih kreditov na banki. Tajkuni in druge kurbe jih lahko dobivajo … hehehe … samo da se drugim kurbam veliko hitreje začne zatikat pri odplačevanju.

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidim, da spet bereš brez očal, draga Simona. Nikjer nisem zapisal, da so Slovenko raztrgali tudi tuji kritiki. Iz stavka, da je pobrala veliko nagrad v tujini, morda biti jasno, da so jo raztrgali samo doma. Daj no, beri že enkrat kar napišem.

  Oooo, glej jo, Simono, zdaj se spozna že na profil kurbe in na povpraševanje. Si naredila anketo med uporabniki, si se sama preizkusila kot kurba ali pač spet čvekaš na pamet?

  Sicer pa je obleka še najmanjši problem tega za lase privlečenega scenarija.

  Glede kredita, kaj serješ, jasno je, da je to bedarija in da banka takega kredita ne bi nikoli odobrila. Sicer pa, zakaj za kurac bi šla punca v prostitucijo zaradi želje po razkošnem stanovanju sredi Ljublajne? Aja, pojma nimam, to je novi profil, a ne.

  Fak !!!

 31. nimiy nimiy pravi:

  “Sicer pa, zakaj za kurac bi šla punca v prostitucijo zaradi želje po razkošnem stanovanju sredi Ljublajne?”

  nisem videl filma, tako da je to tako mimo grede. če se ti zdi čudno, da bi nekdo šel v prostitucijo ne zato, da bi preprosto zmogel plačevati položnice pa kruh in mleko, ampak da bi dejansko dosegel nadstandard, potem res ne poznaš situacije na tem področju. ker to se dejansko dogaja. taka obrt neki mladi “dobro organizirani” ženski zlahka nanese tistih 500€ na dan. če to počne štirikrat na teden je to ene 2000€, 8000€ na mesec. vse neobdavčeno. jaz ne verjamem, da je v sloveniji veliko slovenskih prostitutk, ki to delajo zgolj da preživijo. ampak jim je to dober biznis.

 32. nimiy nimiy pravi:

  in to počnejo tiste štiri leta študija, potem pa s tem denarjem zaženejo kako firmo in je.

 33. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Iztok:

  Ja, kot je že nimiy pojasnil, res si naivčina na kubik. Saj ne gre samo za stanovanje. Kot osrednji zagonski motiv je bil pač v filmu uporabljen, ker živimo v času, ko je stanovanje luksuz. Ni šlo pa samo za stanovanje, kar je bilo tudi pojasnjeno z vidika protagonistke, ampak za željo po nadstandardnem življenju, daleč stran od tistega, kar je živela ob fotru in kar je živela njena mama. Stanovanje je pač nekakšen pogoj, podlaga za to. Pri njej med drugim tudi pogoj, da zaživi v mestu, stran od vukojebine lokalnih vaških posebnežev pač.

  In ne, sama nisem bila kurba, sem jih pa nekaj malega imela priložnost spoznat. Mogoče imajo danes v izogib razkritju identitete res več tujih strank, pred leti pa so naše študentke v glavnem marširale v Italijo se prodajat. Ne vem, zakaj, ampak nekakšna meka je veljal predvsem Milano.

  In zelo zmotna predstava je zgolj stereotip, da se kurbe sprehajajo naokrog v mrežastih žabah in skajastem miniču. Nasprotno. V Ameriki se je pojavil celo trend med striptizetami, da nastopajo v preprostih oblačilih in nadaljujejo v neerotičnem klasičnem belem spodnjem perilu ali takšnem dekliščkem z rožicami, ker je povpraševanje, ki bolj ustreza pedofilskemu nagnjenju oziroma fantazijam po fukanju hčerkic, ki pač ne hodijo okrog oblečene kot štacionarske kurbe, veliko!!! Sama sem pa lahko nekaj tega potestirala, ja, toliko, da vem, da so ostareli poročeni moški nori na sramežljive naivne poglede, jopico in nasploh na čim bolj dekliški nedolžen imidž itd. Na nekaj takšnega, kar jih bolj spominja na najstniško hči, kot pa na prizor iz porno revije, na kakršne si ga lahko drkajo kadar koli.

  Sicer je pa nimiy tudi tarife zadel. Za fuk je pri nas med študentkami povprečna tarifa sicer nekje okrog od 60 – 80 evrov, tako da s tem ne zaslužijo kaj dosti. Precej več pa za posebna spremstva in celonočne najeme. S tem v paketu lahko zaslužijo tudi do 8000 evrov, kot je navedel nimiy. Skratka, precej več kot večina diplomiranih kar koli že.

 34. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nimiy, dokler ne vidiš filma, je debata s tabo zelo blesava. Se mi pa zdi, da govoriš na pamet tudi glede prostitucije. Če ne, pa mi serviraj dokaze, da se punce res prodajajo za nadstandardno življenje in da jim to laufa več kot eno leto brez težav.

  Simona, foter ji je dajal lepo žepnino, imela je štipendijo, financirali so jo tudi tipčki, ni bila ravno revež za študentko. Študij ji je šel okej, kar pomeni, da bi imela dobro službo tudi brez tega sranja, zato je razlog za prostitucijo zame debilen. Še posebej na tak način, da hočeš že tako mlad imeti tako drago stanovanje sredi Ljubljane in imeti v glavi, da ti bo to laufalo cel lajf. Daj no, ne seri, idiotija na kvadrat.
  In zakaj bi morala živeti v takem stanovanju, mar ni tudi dostojna študentska sobica prav tako stran od vukojebine vaških posebnežev? Razmišlaj malo, no, zaboga.
  In vse so služile hud denar vrsto let zapored a ne? Bla,bla. In vse so to počele zaradi želje po nadstandardu? Bla, bla še enkrat.
  Ne bluzi o trendu, ki ga pri nas ni. Imaš dokaze, da je? Nimaš, pika.
  Pa kej si videla nedolžen imidž deklice? Saj ni bila šolarka, bila je pač športno oblečena študentka, ki jih je na milijone in ki bi jih poslovneži na ulici dobili gratis.
  Mala tarifa in kakih pet strank dnevno je veliko bolj verjetna zadeva kot pa draga tarifa in ena stranka na teden. Še posebej tako navadno punco kot je junakinja tega filma. Ne kupim, ni šans.
  Če pa je res tako preprosto kot serješ, zakaj za vraga ji ni ratalo za več kot kako leto ali še to ne?
  Daj no.

 35. nimiy nimiy pravi:

  ni mi jasno, zakaj bi moral videti film za to, da bi govoril o realnem življenju. kar se tiče pa dokazov si pa malo smešen. kak dokaz bi pa ti rad? jaz se spomnem, da sem članek na to temu enkrat bral v eni slovenski reviji. sogovornica je bila ravno ena taki bivša prostitutka, ki je v času pogovora z novinarko že furala svoj legalen biznis, ki ga je financirala ravno s prostitucijo.

  sicer pa sem na hitro na netu našel tole, članek je iz leta 2003!:

  “Poleg prostitucije, ki je pogojena z bojem za preživetje, se namreč pojavlja tudi prostitucija, ki jo poganja želja po presežnih materialnih dobrinah. In prav slednje je v Sloveniji največ, z njo pa se ukvarjajo tako imenovane mobitel prostitutke, Slovenke in slovenske državljanke, ki svoje storitve oglašujejo v oglasnikih in specializiranih publikacijah.”

  link do članka v mladini:

  http://www.mladina.si/tednik/200322/clanek/dekrimi/

  in tako, samo za primer, v kakšne višave lahko gre ta biznis si preberi tole:

  http://www.dnevnik.si/novice/neverjetno/1042218015

 36. nimiy nimiy pravi:

  sicer pa iztok, lahko to sam lepo preveriš. vzami kak salomonov oglasnik in potem se zmeni za zmenek. cena za normalen seks je po moje tam med 150-200€. neobdavčeno. potem pa računaj. tiste bolj iznajdlive in seveda privlačne si kaj hitro naberejo listo stalnih strank. in stvar teče kot biznis brez problema. 2 do 3 stranke na dan in je veliko stanovanje kaj kmalu tu.

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Predvsem zato, da bi lahko debatirala predvsem o prikazu v filmu in ne na splošno.

  Glede linkov in citiranega odlomka, zanimivo, sem presenečen, ne nad zadnjim, tisto mi je jasno, ampak za slovensko sceno, očitno sem res za luno, ali pa se pač ne gibljem po VIP krogih, ki take usluge potrebujejo.

  Zgleda, da sem se zmotil o tej sceni na splošno, toda še vedno se mi lik iz filma zdi tako privlečen za lase, da zgodbe ne kupim niti v sanjah. Razen če se tudi tu motim in so zdaj velikega denarja vredna povsem navadna dekleta z ulice, ki niti v seksu ne znajo nič posebnega. Le kdo bi toliko plačal za tako začetnico, lepo te prosim, tu je film precej oslovski.

 38. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede cen pretiravaš, njso vse high clas po hotelih, v Salomoncu so, če se ne motim, take s svojimi sobami, to je druga scena, cenejša varianta, kjer mora punca na dan ujeti kar nekaj strank. Sicer pa ne gre toliko za dejstvo, da se ne da zaslužiti, ampak za razloge zakaj se sploh podaš v to. Prepričan sem, da jih je več zaradi socialne krize in kakega otroka, kot pa takih kot prikazuje film.

 39. nimiy nimiy pravi:

  tu je odlomek iz članka maxa modica, kjer lahko razberemo, da je večina teh prostitutk v sloveniji “amaterk”, ki se prostituira samo zato, da v bistvo lahko žurira na “veliki nogi”.

  link: http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=2141

  “Pri nas prevladujejo tako imenovane mobitel prostitutke. To so amaterke, ki se ne prostituirajo zaradi socialne stiske, marveč izključno zato, da si “dvigajo” standard. To prinaša tudi zelo specifične probleme. Nemci so v neki raziskavi ugotovili, da veliko žensk, ki služijo od 10 do 15 tisoč evrov na mesec, konča brez vsega. Kljub velikim zaslužkom jim na koncu ne ostane nič. Zakaj? Kako je to možno pri 10 tisoč evrih na mesec? Očitno je, da se te ženske preprosto navadijo na lahko zaslužen denar, na lahek način življenja in ko ta mine, niso več vajene delati. Takrat bi jih bilo treba nekako “prekvalificirati”.”

  sicer pa jaz slovenskih filmov ne gledam. iz principa.

 40. karel pravi:

  zadnji link je v dnevniku v rubriki “neverjetno” :D

 41. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kot sem že povedal, tukaj sem očitno pihnil v temo, toda Nimiy, še vedno nisi gledal filma. Če bi ga, bi ti bilo jasno, da je njen lik še vedno skregan s temi trendi in da so razlogi vseeno idiotski. Če prav razumem te linke, gre za tipične fuflice, ki se, ko dobijo keš, potem preseravajo, ona tega ni počela, je kao le kredit odplačevala za stanovanje. Ne vem no, ne kupim tega razloga, pa pika. Če je pa res samo to vredno, da se prodajaš, pa tudi prav, samo kredit je za 30 let, a je mislila, da ji bo posel tekel tako dolgo al kako? Četudi bi zaslužila dobro, ga v manj kot desetih letih po moje n ebi mogla odplačati. Je bila torej pripravljena na to sranje tako dolgo? Je imela zagotovilo, da ji bo posel laufal tudi kot zreli ženski? Ne kupim. A kot sem rekel, težko je debatirati, ker nisi videl filma.

 42. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Iztok:

  Po tvojem komentarju sodeče bi zlahka sklepala, da je nimiy film morda celo videl, medtem ko ga ti definitivno nisi.

  1. A se zajebavaš??? Foter ji ni dajal lepe žepnine, ker je bil en depresiven revež, ki med drugim v filmu reče, da bi najraje storil samomor, če ne bi s tem hčeri nakopal same stroške. Kaj pa je zate lepa žepnina?!!! Deset evrov na mesec? Pa kateri film neki si ti gledal?

  2. Kje si videl tipčke, ki so jo financirali????! Prikazano je bilo samo eno bivše razmerje s poročenim tipom, ki se je sicr ločil, in mu je denar dolgovala!

  3. Študij se ji je zataknil in bila je obremenjena s tem, da očetu veliko pomeni, da bi ji šel študij do konca dobro. Si prespal sceno s fehtanjem profesorja, da bi prišla skozi izpit? Ja, dobro službo bi dobila čez nekaj let, a dobro službo z vsaj petkrat nižjim mesečnim izkupičkom pač, plus še vedno bi bila brez stanovanja … hehe …

  4. Hočeš imet stanovanje, ja, na primer, in prenehat s prostitucijo, ko se ti zdi, da si privarčeval dovolj, da se počutiš nekako varno. To je namen vsake povprečne tovrstne prostitutke. Zada si neko obdobje v letih, da bo nabrala toliko in toliko za to in to ter potem končala. Nikoli se ponavadi ne konča tako “dobro”, kot je zamišljeno, se pa lahko bolje ali slabše. Najslabše je, da bejba zapade v droge na polno in se nikoli ne izkobaca ven oziroma tragično propade. Na primer.

  5. Dostojna študentska sobica??? A to mene zajebavaš ali sebe? To ni bil lik punce, ki bi se ji zdela študentska sobica dostojna. Še meni se ne zdi, pa se nisem zato kurbala. Je bil pa prikazan poleg nje lik prijateljice, ki je ustrezal tvoji predstavi o logiki stvari, a pač ni edini. A resno misliš, da obstaja samo prostititucija, znotraj katere se ženska prostituira, ker sredi ceste nima za skorjo kruha? Meni se zdi že to, da mladi nimajo za stanovanja popolnoma dovolj grozno, glede na obstoj mega bogatunov. Kaj si sadist ali zgolj eden izmed raje, ki nima točno toliko, kot si zasluži, glede na svoje razmišljanje o dovolj in premalo?

  6. Ne, ne! Bila je lepa punca, ne kar katera koli špotrno oblečena študentka. In ne, poslovneži tega na ulici ne dobijo gratis! Na ulici lahko dobijo bejbo, ki ji morajo večioma ravno tako kaj plačat … haha … in tveganje, da gre za zvezo, ki jo morajo potem nekako skrivat pred hipotetično ženo itd., ne pa za enonočen fuk. Poleg tega je treba punco osvajat, kar vzame nekaj časa in niti slučajno ne uspe nujno. Govoriš, kot da bi bili vsi poslovneži ne vem kakšni privlačni in zanimivi lepotci, da se mega lepe bejbe kar na pločniku mečejo za njimi samo zato, da bi lahko fukale. Nisi normalen, res.

  Poleg vsega veliko moških rajca ravno plačevanje za seks, ker gre za perverzijo moči. O tem s tabo raje ne bi.

  7. Nikjer nisem zapisala, da je preprosto in tudi film ni govoril o tem, da je preprosto, ampak ravno obratno, tako da ne vem, kaj ti ni jasno.

  8. Ne gre za to, da film ne bi imel nekaj flopov, imel jih je, ampak to, o čemer pa ti bluziš, je pa bolj problem totalnega nepoznavanja stvari, plus antismisla za psihologijo.

 43. karel pravi:

  pa dej gartner ne seri, jst tud ne kupim krugerja pa terminatorja pa še marsikaj. a morš zdej še pol leta dlakocepit pa se ponavljat, ker ti film ni bil všeč ?

 44. Tina M Tina M pravi:

  Če se lahko vključim v debato… :)
  V razloge, zakaj se je ona podala v prostitucijo, nima smisla zahajati… pač očitno se vsaka poda iz svojega razloga, pa najsi bo še tako nelogičen. V Ameriki recimo opažajo nov trend med mladimi, in sicer nudenje seksualnih uslug mladih najstnic iz belskih bogatih družin starejšim moškim (ki se vsaj nekaj časa smatrajo kao za njihove ‘fante’) za denar ali materialne dobrine.
  Glede filma… meni je ‘alter’ rock karakter (pa delno tudi imidž) glavne igralke totalno skregan s tem, da gre ona v prostitucijo z željo po nadstandardnem življenju. To mi ne gre skupaj.
  Glavna stvar, ki jo filmu očitam, je pa tisti kredit. To je pa enormna fikcija in poguba celotne zgodbe.
  Še ena neumna stvar filma so mi bile pa tiste sirene… v smislu poudarjanja nasprotja: EU vs. v kurcu Slovenija. No way…

 45. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Iztok:

  Ne zavajaj nimiyja! Točno za to je šlo. Za omogočenje nadstandarda, ki ga v prihodnosti ni videla. No, ta nadstandard pa v bistvu ni nič kaj posebnega. Stanovanje in relativno dobra plača, ki bi jo ob tem imela, če bi si po diplomi urihtala dobro službo. Ali si punca kupuje cote, avto, potovanja ali meče v malho za stanovanje je irelevantno. Gre za poanto zvišanja standarda.

  Ta s stanovanjem je bila sicer res malo huda, eden izmed treh flopov, kar se odplačevanja kredita tiče (čeprav stanovanje na Mesarski, pardon, sicer ni nikakršen nadstandard, ampak povprečje pri nas, v tujini pa nizko povprečje, žalostno, če temu rečemo nadstandard), a še vseeno ni šlo za 30 let kredita!!! Porkaduš. Poanta je ravno v tem, da se je želela izognit tridesetletnemu kreditu, ki bi ga odplačevala v bodoče kot nekje redno zaposlena ženska.

 46. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Tina M:

  Jaz sem poznala punco alter rock karakter z imidžem vred, ki je bila celo zelo dobra študentka, a je zapadla v prostitucijo. Kasneje pa tudi v alter rock droge na žalost. Prostitutke so čisto normalno različne punce. Ne obstaja samo en profil. Ne morem verjet, da je treba to razlgat. Očitno se rola preveč izredno sterotipiziranih slabih filmov na to temo.

  Tisto s sirenami pa ni bil metaforičen poudarek EU vs. v kurcu Slovenija, ampak v kurcu EU kot zvodnica kurbi Sloveniji. Kurba Slovenka, ki se za “nadstandard” oziroma za povprečje v strahu pred podpovprečjem prodaja kot hkratna metafora za državo v odnosu do EU. Saj ni bilo tako težko razumet, no. Film je prekipeval od metafor … hehe …

 47. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, zveniš kot PR Slovenke. In kot tečna osa, ki meni, da sem samo jaz pokritiziral tale film.
  1. Mar ni imela štipendije ali nekega rednega denarja, kjer je foter še nekaj dodal in si trgal od ust, ker je bil prepričan, da nima denarja?
  2. Če nekomu dolguješ denar, to zame pomeni, da ti ga je nekdo posodil. Če si bejba in z njim spiš in če je poleg tega poročen, to pomeni, da te financira, mar ne.
  3. Ni se ji zataknil, postala je lena, profesorja je le na limance lovila, da se ji ne bi bilo treba učiti. Čista manipulatorka in izkoriščevalka moških.
  4. Imeti v glavi, da bo posel laufal deset let, je idiotsko in tega ne kupim.
  5.Halo, a si videla razvajeno frfro? Mar ni bila od doma navajena skromnosti? Mar ne bi bila že za majhno sobico vesela, samo da spizdi od doma?
  6. Če ti je bila ta punca lik, za katerega bi moški ubijali, torej fatalka, potem nisi normalna ti.
  7. Kredit je dobila tako zelo preprosto, da kar peče.
  8. Psihologija? Prav to je najslabša točka filma. Stvari pa sem očitno res premalo poznal, kar sem povedal že Nimiyju, a to ne spremeni dejstva, da jih je Kozole zelo slabo prikazal. Kar nekaj reči v filmu štima, a scenarij in logika žal nista med njimi.
  Ne Simona, nakup stanovanja na kredit in prodajanje telesa v želji, da ga boš odplačal, je idiotija v vseh pogledih. Tega ne kupim in to je nerealno do konca. Kot kredit.
  Metafore, praviš Tini, o ja, še en slovenski film, kjer je treba loviti metafore, a ne? Butasto.

 48. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Karel, zanimovo, da znanstveno fantastično akcijo in grozljivko primerjaš z resno socialno dramo :)

 49. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, imidž res ni ustrezal ničemur, kvazi feminizem še manj. Taka punca bi v resničnem lajdu raje umrla kot pa od moškega vzela denar.
  Glede siren, tudi mene so zmotile, kot da je Ljubljana najbolj s kriminalom nafilano mesto v Evropi. Bla, bla.

 50. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, dovoli, da te citiram, ko praviš tole:
  “Jaz sem poznala punco alter rock karakter z imidžem vred, ki je bila celo zelo dobra študentka, a je zapadla v prostitucijo.”

  Zapadla, praviš, a ne? Točno tako, v prostitucijo se ponavadi zapade, ne pa rine namerno. In prav to je bistvo pri idiotiji tega filma.

 51. Tina M Tina M pravi:

  Simona,
  zanimivo… to, s sirenami… ok :)
  Glede prostitucije… po mojih podatkih v takih primerih praviloma pridejo najprej alter rock droge in šele nato prostitucija, ko se vsi viri denarja za droge presahnejo. Ampak tako bi lahko šlo od primera do primera in od profila do profila, imaš prav.
  Ok, recimo two down, one to go – kaj pa kredit?

 52. Tina M Tina M pravi:

  Simona,
  čakaj malo… zakaj ‘v kurcu Evropa’, če se Slovenija mora zanjo prostituirati. To je še vedno ‘v kurcu Slovenija’.

  Če vzamem teorijo ‘Evropa zvodnik’ in ‘Slovenija kurba’, smo pa spet pri splošni ideji pljuvanja po lastnem narodu. In s tem gremo v svet… s kurbami in tlačenjem Slovenije na nivo Ukrajine… jao :)
  Me pa zanima, kaj bojo o filmu in mogoče tudi o Sloveniji povedali Američani. Dejstvo, da nas je celo Michael Moore dal za primer države, ki ima v kurcu zdravstvo, govori zase.

 53. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Iztok:

  Ne, nisi ga samo ti dobesedno raztrgal, vsi slovenski kritiki, razen Petra Kolška, so padli na tvoj nivo razmišljanja … hehe … To naredi Slovencem v glavi kruba, če ni predstavljena, kot iz risanke. Medtem ko v tujini zaenkrat ni bilo negativne kritike, še posebej ne razpizdeno raztrgljive. To pretiravanje veliko pove o nečem povsem drugem in prekleto malo o filmu z napakami in prednostmi.

  1. Saj brez štipendije še živet ne bi mogla v Ljubljani, če je hotela študirat. A ti misliš, da je štipendija kot plača pri nas, al’kaj?

  2. Ja, saj, dolgovala mu je denar! To je tvoje prepričanje, da če z nekom spiš, pomeni, da se dolg avtomatsko spremeni v donacijo … hehehe … Poleg vsega sta bila bivši par! Saj veš kakšni so fantje. Še če kaj dajo, ko fukaš z njimi, zahtevajo nazaj, ko nehaš. Tako kot razni Pintarji keš za silikone in razni Cimerotiči neke grde kvazi drage ure z zapestij nekoč najdražje.

  3. Čisto vseeno je, ali si razlagamo, da je bila lena, psihično razrvana, jo je tiščalo srat ali kaj tretjega. Študij je stagniral in pika, kar ne more pomenit dobre študentke.

  4. Posel bi lahko laufal deset let. Zakaj pa ne, zaboga, saj ni bila stara trideset? Idiotsko je kvečjemu to, da bi si redko katera prostitutka te kategorije zadala tako dolgo dobo za prostituiranje. V resnici se sicer res zavleče, ampak vnaprej gre pa bolj tako za nekaj let. Pri njej bi šlo bolj tako, prostituiranje do konca študija, potem ko se zaposli, pa naprej odplačuje kredit, lahko si ga zmanjša, kolikor ji še manjka, v vsakem primeru je pa v veliki prednosti.

  5. To je spet povsem tvoje predvidevanje o tem, kako prekleto skromne neki bi morale bit določene punce, ko že ravno prihajajo iz kevdra in se veselit vsake luknje. Mimogrede … zelo perverzno razmišljanje. Bil bi odličen politik revnemu ljudstvu. Znal bi povedat, da štruce kruha gledajo iz smetnjakov in naj si privoščijo gostijo. Bruh!

  6. Nikjer nisem zapisala, da je njen lik fatalka! Zapisala sem, da je lik pupe, ki spominja na povprečne hčere ostarelih fukfehtarjev. Če tebi to pomeni fatalko, spet tvoj primer. Če misliš, da so vse kurbe lik fatalke, si pa zelo stupiden.

  7. V bistvu film ne pove, kako je dobila kredit, jasno pa namigne, da verjetno enako, kot sicer dobiva keš. Sploh ni najmanj verjetna stvar v filmu. Obstajata dve drugi bolj trhli., ampak Slovence seveda najbolj peče, kako nemogoče je dobit kredit, če nisi druge sorte kurba – tajkun … hehehe …

  8. Psihologija je najbolj stabilna plat tega filma, v okviru, kar je hotel prikazat. Edino odnos s prijateljico psihološko zašepa. Tak odnos je bolj stereotip moškega kvaziprijateljstva kot ženskega … hehe …

  Kar se logike tiče, pa manjkata vsaj dva prizora. Prizor iz določenega razloga resigniranega preiskovalca smrti tujca v hotelski sobi na primer. Nič nenavadnega, da takšne preiskave sploh ni, ni v nikogaršnjem interesu, kaj šele rezultata, vendar pa bi bilo treba to prikazat. Na primer. In glede na to, da gre za slovenski film, kjer vsi verjamejo, da smo blazno varni in da je sosedom blazno mar za nas, bi bilo bolje, da se ne bi igral s tistim bandži džampingom. Tako obnašanje dojemajo kot normalnega, da gre skozi, v Ameriki pač.

  Ne, kar semetafor tiče, v tem primeru ni butasto in ne gre za lovljenje, ker je cel film v kontekstu zastavljen očitno tako. In okej izpade. To je naprimer stvar, ki je v tujini tudi med drugim najbolj vzbudila pozornost. Povsem brihtna poteza. Zato se je moral tudi zaplest s stanovanjem, kar sicer izven metaforičnega konstrukta ni najboljša poteza, ampak v tem kontekstu pa skoraj neizbežna.

  Ne, Iztok, z “zapadla” nisem mislila, da je padla v luknjo pod napis Bordel. Ta punca konkretno se je pač začela prostituirat. Najprej je šlo za neka mega glamurozna spremstva po jahtah, kar na začetku sploh ne izgleda kot prostitucija, ampak vse skupaj bolj zakamuflirano elegantno poteka, potem se pa začnejo koraki k vedno več in vedno bolj navzdol. Ne zapadejo vsi v prostitucijo samo na en način, tak, kot je edino tebi znan. V bistvu sploh ne vem, kaj naj bi po tvoje pomenilo zapasti?!! Kako to izgleda? In seveda, da gre veliko punc v prostitucijo namerno?!!! Kako neki pa drugače? Večina v oglasnikih je povsem namerno, ja, prav rine.

  In kaj, zaboga, imajo sirene zvezo s kriminalom, kot odgovarjaš Tini????? Sirene so tulile od protokolarnega spremstva ob obiskih tujih diplomatov iz EU. Ti si očitno slišal in videl divjanje kible za kriminalci. Jao!

  @Tina

  Imaš napačne podatke. Droge lahko pridejo seveda prej in je prostitucija posledica, sicer pa večina prostitutk tovrstnega kalibra, kjer gre za načrten vstop v prostitucijo zaradi denarja, pridejo droge zaradi prostitucije, da pač lažje neprizadeto fukaš ostarele gnusobe. Sicer pa nisem vedela, da tebe alter rock karakter avtomatsko asociira na zadrogiranko, ki bi ji težko dosodila, da se prostituira zaradi česa drugega … hehe …

  O kreditu imaš pri Iztoku razbito v dveh odgovorih, kaj je bolj in kaj manj verjetno in še v zvezi z metaforičnim kontekstom.

  Slovenija je Ukrajina! Kaj pa misliš, da je? No, Janša jo je z enotno davčno stopnjo hotel preoblikovat nedaleč v Estonijo … hehe … Živimo kot Romuni, Ukrajinci in podobno. Plače imamo tam tam in EU pomeni približno toliko, če ne manj. Good for you, če se te mizerije ne zavedaš.

  Saj kritiko ameriških revij že imaš na netu, še od pohajanja po festivalih, če se ne motim. Poguglaj malo. Pojma pa nimam, zakaj bi Američani lahko kaj posebnega povedali o Sloveniji zaradi tega filma. No, mogoče pa tudi, glede na to, da je Moore blebetal o slovenskem zdravstvu z NMK podlago …. hihihi …

  8.

 54. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, ne gre za ne prikaz kurbe iz risanke, gre za slab prikaz kurbe in dogajanja okoli nje. Če si brala mojo recenzijo, si lahko zaznala, da sem film tudi pohvalil, toda mu očital kar precej napak, zato mi ni potegnil.

  1. govorim le o dejstvu, da ni bila brez denarja.
  2. ni bil fant, bil je ljubimec, saj je imel ženo, se motim?
  3. v kontekstu, da je tudi zaradi tega šla v prostitucijo, je to še kako važno.
  4. mar res misliš, da bi pustila prodajanje telesa in šla v redno službo, kjer bi zaslužila manj? Daj no, razmisli malo. In ti si čvekala o nekih fetiših na mlade, kaj bi torej prodajala, ko ne bi bila več rosno mlada?
  5. pa sva spet pri psihologiji, vzami si le minutko časa, pa ti bo vse bolj jasno, vsaj upam da ti bo.
  6. zapisala si, da je lepa punca, se pravi, da moške očitno očara kot za stavo, da ji plačajo toliko denarja.
  7.če mi najdeš direktorja, ki da kredit za seks neki bejbi, ti čestitam.
  8.psihologija je najbolj porazen del tega filma, žalostno je, da tega ne poštekaš in hvališ nekaj, kar film pokvari po dolgem in počez

  Zastavljen očitno tako? Kdo to pravi, poleg Kozoleta seveda, ki je moral to reči, saj film pri nas ni potegnil, kar je jasno, saj je dolgočasen in nič posebnega.
  Rokerka na mega jahtah? Ej, preveč filmov gledaš, res.
  Ne, Simona, ne grejo namerno, grejo zato, ker jim drugega ne preostane.
  Torej so ti EUjevci po cele dneve preživljali na naših ulicah? Zanimiva razlaga.

  Če je Slovenija Ukrajina, zakaj potem Ukrajinke še vedno hodijo k nam?

 55. rockstar rockstar pravi:

  Eh, nebom brala komentarjev, ker sem potem samo jezna za brezveze in moram pazit na barvo las.

  Skratka, v tem obdobju imam na faksu ena zelo zanimiva predavanja, ki imajo veze samo s filmi. O tem zakaj je Hollywood prvi in vodilni, zakaj so slovenski filmi tako slabi, zakaj so vsi navdušeni nad raznimi zgodbami v stilu Avatarja in Titanika, itd.

  Da povem bistvo. Ni problem v tem, da nismo dovolj dobri. Problem je v tem, da smo butasti. Najdemo fenomenalno zgodbo, napišemo fenomenalni scenarij…in potem posnamemo zanič film. Over and over again.

  In Slovenke sploh nisem gledala, ker že trailer sucks.

 56. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Predvsem zato, ker še vedno ne vemo, da gledališče in filma nista eno in isto.

 57. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Iztok:

  1. ne gredo vse prostitutke v prostitucijo le, če so čisto, popolnoma brez denarja, da se kar sredi pločnika zvrnejo na hrbet, ko so bile že tri dni lačne. Tako ne gre.

  2. Ja, ja … ljubimec, saj je vseeno, ljubimci še bolj dajejo ali posojajo keš in delijo darila, a ne, v tem je bila poanta.

  3. Ne! Študij nima veze s tem. Tudi če bi bila dobra študentka, ji to še vedno za več let naprej ne bi prinašalo denarja, torej ne bi bil odločujoč razlog za odločitev za prostitucijo.

  4. To ni pomembno za ta film, kaj bi se lahko dogajalo potem. Če se film konča s poročnim hepi endom, ni pomembno za film, da mi polemiziramo, kako se bo nadaljevalo sigurno s pretepanjem in ločitvijo … hehe …, ker tudi poročena lika ne razmišljata o tem, a ne. Kakšen fetiš je ona drugim, je pomembno za druge, ona si lahko misli, da bo večno lepa in mlada, če hoče, ali pa da bo zlahka dobila drugovrstne stranke. Morda bo oblekla mrežaste žabe. To ni argument, ker po takem kopitu logike prostitucija ne bi obstajala, razen tistih tvojih na smrt izsradanih, čisto brez keša in seveda ugrabljenih.

  5. Ja.

  6. Ja, povsem dovolj lepa, da bi jo kresnil marsikdo. Ali so se tebi morda tisti klienti zdeli zanjo prečedni????? V tem filmu ni igrala lik fatalke, ampak pupo. Sicer je Nina Ivanišin zelo lepa in tak tip ženske, da bi zlahka pač uprizarjala tudi fatalno psihološko varianto ženske.

  7. Direktorja ali poddirektorja, ki se mu zdi, da lažje zrihta kredit in se mu bolj splača, kot da bi plačeval … hmm … Ja, možno. Gospa Robinson je svojemu ljubimcu zrihtala mnogo več, kot zgolj kredit, ampak kar omogočila, da je odprl restavracijo, pa še nekaj drobiža zase je pobasala … haha … in ni nobena izjema. Dejstvo je, da se da vse, če se hoče. Res pa je, da je v zvezi s tem, možnostim navkljub, bilo premalo pojasnjenega v izogib dvomom. Tako kot v zvezi s policijsko preiskavo naprimer. Ampak kurc, na hrvaški rolajo nadaljevanko o gipsy familiji, ki je prevzela identiteto bogate odvetniške družine in že nekaj nadaljevank prevarant z osnovno šolo opravlja poklic odvetnika … hmmm … nadaljevanka ima visoke ocene kljub logističnim neverjetnostim, zaradi drugih zadev, ki so tako privlačne in se lahko prikazujejo samo na tak način tako.

  Zato govorim o tem, da je predvsem zaradi neke lokalne mentalitete v zvezi s kurbarijami in prostitucijo bil ta film pri nas absolutno preveč raztrgan. Ne gre za to, da ne bi imel flopov, ampak ti flopi večinoma sploh omenjani niso bili, ampak predvsem gnev nad samim sporočilom in zasnovo, akr je pa odlično. Tega predvsem zaradi ekstra mentalitete pri nas ne moremo razumet, zato bi zadevo razcufali za vsako ceno in to me zelo moti. Ker je zarukano. Medtem ko se je pri nas Petelinjemu zajtrku odpustilo vse. filmu, ki je lahko samo lokalni hit in je imel tak flop, kot ga v nobenem slovenskem filmu zadnjih let nisem videla. Pa mene ni tako jezil, čisto simpatičen lokalni filmček, omenila sem pa ga, seveda in prepričana sem, da bi ga marsikdo omenil tudi na tujem. In spet gre za kurbo! … hehe … Tukaj smo pri nas malo po klerikalno zaostali pri dojemanju, za kaj sploh gre in kako to lahko štima in kako ne.

  Ja, rokerka na mega jahtah, ja … s seksi tatujem nad joško in nad ritjo, če je treba, ja … In kaj ti spet ni jasno???? A obstaja kakšen stereotip, da rokerski imidž ne more bit seksi ali privlačen??? Đizs!

  Grejo lahko, ker jim drugega ne preostane in namerno!!!!! Oboje obstaja!!! Potem se pa lahko še skregamo, kje je sploh tista meja, ko rečemo, da neki ženski res drugega ne preostane, pa imaš spet šmorn.

  Ja, EUjevci so se po cele dneve fjakali po naših cestah, ja.

 58. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  1. nihče ne govori, da gre tako, zakaj zavijaš s teme in obračaš moje stavke in misli?
  2. zakaj se delaš neumno in se izogibaš bistvu mojega argumenta?
  3. mar nisi ravno ti rekla, “pa še študij ji škripa”, zakaj torej zdaj to zanikaš in pišeš kot da naenkrat ni več važno za zgodbo?
  4. o pa še kako je pomembno, saj je vzela večletni hipotekarni kredit, kar pomeni, da je morala pomisliti na prihodnost, mar ne?
  5. ni opaziti.
  6. tako kot Polona Juh, a ne, daj kupi si očala, skrajni čas.
  7. gospa Robinson je nekaj povsem drugega, to je standard, da te bogati ljubimec financira, a jaz govorim o ustanovi kot je banka. Če je bilo res tako, zakaj za vraga pa ji potem niso odobrili nekaj več časa in razumeli, da lahko da samo polovico, so direktorja, ki je seksal z njo, nenadoma odpustili? Daj no, razmisli.

  Očitno samo ti in režiser prostitucijo štekata drugače, se pravi evropsko in še bolje, ameriško. Zato film tam tudi žanje uspehe kot razumem.
  Sporočilo, še posebej konec, je v dreku. Še slabša pa je zasnova. Prostitucija se ne splača, a ne? Bedno. Se splača, a ne če si zabita bejba, ki gre vanjo zato, da si nabavi drago stanovanje in kredit za 800 evrov na mesec.
  Zakaj vsak film, ki ga kdo raztrga, branite s klišejem, da ga ni razumel. To je meni tako posrano, da ne morem verjeti.
  Okusi so različni in pika.
  Petelinji zajtrk je čudovit film, eden boljših slovenskih zadnjih let. Nič mu ne manjka, vse štima, pa še pestre like ima, kot da bi gledal Kusturico.
  Ne govorim o rokerki, ki je v resnici pozerka, ampak o rokerki, ali še bolje, alternativki, ki je vse prej kot seksi. Odloči se že kaj je bila. Deluješ kot shizofrenik.
  S tem se strinjam, da je meja stvar debate, a meni je važnejši razlog. Kakšnega bi kupil, tega v Slovenki pa ne morem, ker je res idiotski.
  EUjevci kot dirkači? Okej, toda zakaj z nenehnimi sirenami, je kdo ves čas streljal nanje?
  Sori, a jaz sem te sirene razumel kot da je LJ hudo zajebano kriminalno mesto, ker je prostitucija edini način, da se preživi. Skupaj z mafijskimi poslovneži po hotelih seveda.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !