Liffe 2009: Big River Man

29.12.2009 ob 04:10

zda 2009, dokumentarec, režija: John Maringouin, igrajo: Martin Strel, Borut Strel, Matthew Mohlke

This fucking swimmer is Martin Strel from Slovenia.

Pa začnimo z biserčki tegale zelo zanimivega, strašno zabavnega, religioznega, ekološko osveščenega in izjemno gledljivega dokumentarca, zavoljo katerega bom do konca življenja ponosen na Martina Strela, na Slovenca, iz katerega se delajo norca samo Slovenci, kar je tipično samo za Slovence, ki ne marajo uspešnih Slovencev.

Biserčki gredo takole:

 • Borut Strel, sin Martina Strela, sicer ko-producent filma, očetov menedžer, promotor in idejni vodja njegovih plavalnih rekordov, pove, da Martin večkrat vozi pijan, a da se ne sekira kaj dosti, saj naša policija ve, da je zvezda in mu zaradi tega vedno pogledajo skozi prste.
 • Borut in Martin, sicer velika fana horseburgerja, nam povesta, da je to najbolj priljubljena hrana v Sloveniji.
 • Borut pove, da se oče preživlja kot glasbeni učitelj flamenka in da je bil nekoč profesionalni hazarder.
 • Kot otroka ga je pretepal oče, zato je zdaj tako zelo vzdržljiv v vodi.
 • Martin po televiziji gleda dokumentarec o Amazonki in na kitaro igra tisto nepozabno melodijo iz filma Deliverance.
 • Pred potjo v Los Angeles, kjer si reklamo dela tudi na ulici, sedi v Lipici in gleda konje.
 • Sin Borut pove, da je njegov oče edini Slovenec, ki ima gratis karto za vodni park Atlantis, kjer trenira skoraj vsak dan. Ter doda, da ima tudi free pass za Postojnsko jamo, kamor se gre poistovetit s podzemnimi živalmi.
 • Pištole se uporabijo za uboj živali in za tiste, ki bi med misijo slučajno težili.
 • Navigator Matthew Mohlke se boji, da bo Martin jezen nanj, saj je pozabil vzeti mačeto.
 • Martin nikoli ne urinira v reko, marveč v svojo plavalno obleko, ki smrdi tudi po dreku, kot pravi njegov sin. In doda: “Verjetno zato, ker vanjo tudi serje.”

In se nadaljujejo takole:

 • Martin pleše z indijanskim plemenom v Peruju, ki ga časti kot boga.
 • Neko drugo pleme ga označi za “Pištakosa”, za vodno pošast, ki žre človeške obraze.
 • Les amazonskega gozda naj bi se v največji meri uporabljal za električne kitare.
 • Ko je Martin najbolj dehidriran in bogi, namesto vode še vedno pije viski, pivo in vino.
 • Navigator Matthew ga označi za odrešenika človeštva, za Jezusa Kristusa, za poslednjega akcijskega junaka, ki plava med rajem in peklom.

In takole:

 • Sin Borut očeta označi za mešanico Človeka slona in Frankensteinea.
 • Ko se Martinu zmeša, okoli skače popolnoma gol, v vodi pa plava z rožo v rokah.
 • Po končani misiji ga zdravi tudi nek brazilski bend.
 • Ker medicinska sestra ne ve Martinovega imena, ga v register vpiše kot Fish Mana.
 • Navigator Matthew pove, da je Martin sicer debel in da rad pije, toda da je vseeno pravi junak.
 • Na listu, ki bi ga moral Martin prebrati po končani misiji, med drugim piše tudi to, da ni Lance Armstrong, saj je predebel. In to, da mora počivati, saj je pravkar preplaval Amazonko.

Recite mu Borat, recite mu tjulenj, recite mu bedak, recite mu karkoli, toda Strel je legenda. Možakar, ki je preplaval Mississippi, Yangtze in Amazonko. Četudi bi ga nosil tok, ko trdijo nekateri, je zame heroj, ki ga ni mogoče preseči in ki bi si zaslužil več spoštovanja med Slovenci. Med kvazi intelektualci, ki se iz njega delajo norca. Samo zato, ker je posebnež in ker ne jebe sistema. In pozor, Strel je Slovenec, film o njem pa je režiral Američan, kar je žalostno in tragično. Samo Slovevenci ne znamo iz takega posebneža kot je Strel narediti biznisa. Za razliko od Američanov, ki so zagrabili in se mu poklonili s filmom, ki je zelo visoko kotiral na festivalu Sundance.

Pred vami je odličen dokumentarec, ki spominja na Herzogov Fitzcarraldo, na zgodbo o možakarju, ki je hotel sredu perujske džungle zgraditi operno hišo. Strel je kot Fitzcarraldo, le da v Peruju raje plava. Ko si nadene “masko”, da ga ne bi opeklo sonce, izgleda kot Marlon Brando v rimejku filma Otok doktorja Moreauja. Ali še bolje, kot Letherface iz Teksaškega pokola z motorko. In če hočete, kot Pošast in modre lagune. To je čisti odklop, kot tisti iz filma Into the Wild, kjer jo je glavni junak mahnil Aljasko. Očiščenje duha in telesa, z željo po rekordu, ki je hkrati tudi želja po reševanju amazonskega gozda in seveda čista zajebancija.

Res je, Big River Man je tudi komedija, če hočete, skrita kamera, finta Borata, kjer se nikoli ne ve, kdaj gre zares, kdaj pa se vsi skupaj le zezajo. Seveda ne med plavanjem, ki je naporno kot strela, marveč pred samo misijo, med pavzami na ladji, ko naj bi bil Strel v deliriju in energijo nabira s pomočjo akumulatorja, ki si ga priklopi na možgane. In seveda po končanem plavanju, ko je v neki drugi dimenziji, iz katere ga skuša rešiti tudi lokalni šaman. Strel je tudi Robinzon, brodolomec na samotnem otoku, kjer skače popolnoma gol. Kot Tom Hanks v Cast Away, le da mu ni treba hujšati in igrati. Je tak, kot je. In to je super.

Ko sem o njemu pisal tukajle, se je našlo kar nekaj modelov, ki so me označili za norca in bedaka, da hvali takega kretena. Isto se je dogajalo tudi na blogih nekaterih kolegov, ki so že v osnovnem zapisu žaljivi. Kot da ne bi vedeli, da gre za možakarja na mestu, ki dela Sloveniji hudo dobro reklamo. Ki dela iz Slovenije šov in uživa sto na uro. Pa kaj, če so njegove izjave včasih nekoliko smešne, že ve, zakaj jih tako obrne in kako bodo delovale na majhne Slovenčke, ki ne bodo nikoli razumeli ameriškega šova. Strel je manipulator, mojster samopromocije, ki pa ima za razliko od Šterna in Murka zadaj resnično super projekt, ki ga je znal izpeljati samo on.

In če se za konec vrnem nazaj k dokumentarcu, k tej veliki zgodbi, k tej dobro posneti in tudi vizualno lepi pripovedi, ki ima poanto. Idejo o reševanju pragozda, na kar nas vseskozi tudi opozarja. Dobro je zrežiran, zanimive ideje ima, pokaže vse, kar je treba, in nas pelje tudi na dejansko podiranje svetovnega rekorda v maratonskem plavanju. V zakulisje projekta, ki ga je izvedel naš človek. Slovenec Martin Strel, ki je sedaj dobil tudi film. Kljub temu, da ga Leno, Letterman in O’Brian še vedno niso povabili v svoj šov. In kot sem Robertu Redfordu odgovoril že v uvodu, ko je na festivalu Sundance vprašal: “Who is this fucking swimmer?”, ta zafukani plavalec je Martin Strel, Slovenec, legenda, ki ne bo nikoli dobila slovenskega filma. Če bi ga, ne bi bil več legenda.

Ocena 4 in pol

In še povezave do ostalih filmov letošnjega festivala:

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/12/liffe-2009-wolke-neun/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/12/liffe-2009-the-girlfriend-experienc

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/14/liffe-2009-the-countess/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/14/recenzija-antichrist/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/16/liffe-un-prophete-sin-nombre/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/18/liffe-capitalism-a-love-story-fish-tank/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/19/liffe-2009-madeinusa-tulpan/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/21/liffe-the-limits-of-control/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/24/liffe-2009-in-the-electric-mist/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/12/01/liffe-2009-das-weisse-band/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/12/06/liffe-2009-bronson/

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/12/18/liffe-2009-the-bad-lieutenant-port-of-call-new-orleans-adventureland/

 

98 komentarjev na “Liffe 2009: Big River Man”

 1. Borat Monkač pravi:

  Ideja o reševanju pragozda je neprecenljiva :D
  Strel legenda!

 2. schpella schpella pravi:

  A ti, ki tudi ne boš nikoli dobil svojega filma, si potemtakem tudi legenda? Pa jaz tudi? :)

  Vsekakor vse čestitke Martinu za inovativnost pri reševanju pragozda. In prisežem – ko sem po nekaj letih tišine prvič spet slišala o njem, sem vedela, da boš v njem prepoznal sorodno dušo in nikoli prav razumljenega heroja. Hvala, nikoli ne razočaraš.

 3. FrcFrc pravi:

  Če bi imel Strel kaj v glavi, potem bi mu bilo jasno, da so “Indijanci”, s katerimi pleše, le turistična atrakcija oziroma obični zavaljeni prebivalci južne Amerike, ki se oblečejo v Indijance, da pač malo zaslužijo. So torej klovni za zabavat butaste zahodnjake, ki nimajo pojma o pojmu in se hitro zadovoljijo z njihovo ponudbo zaradi pomanjkanja izobrazbe.
  Strelova omejenost je včasih zabavna, včasih pa zelo žalostna.

 4. Aljoša pravi:

  Bravo, Iztok super recenzija odličen dokumentarec in ja tud če je Strel sam hlod, ki ga nese po rekah je car, da si upa že stopit v njih, ker v teh rekah niso sam zlate ribice :)

  P.S. Robert Redford:Who is this fucking swimmer?(neprecenljivo za vse ostalo je tu….)

 5. krenik pravi:

  Da nekaj razčistimo :)

  Ponosen sem na Slovence, ki so uspeli na svetovni ravni, pa naj bodo to športniki, podjetniki, glasbeniki,… Ampak it Martina Strela pa se tudi delam kdaj norca, na živce pa mi ne gre njegova uspešnost, ampak karakter. In nevem zakaj so vsi, ki ga ne marajo označeni za zavistne slovenske pizde? Kaj pa naj bi mu jaz zavidal? Plavanja v tistih rekah si ne želim, igranje v filmu ni moja želja tako kot tudi ne medijska prepoznavnost… Denar? Tudi ne. Enostavno ni stvari, ki bi mu jo zavidal.

  Da so se spravili film o njemu snemat Američani, pa ni nobeno presenečenje. Tam bo folk požrl drek, če mu ga lepo zapakiraš :) .

  Stavek o filmu. Pozitivno presenečen, ker sem imel izjemno nizka pričakovanja, vendar vseeno ni nek presežek. Na trenutke je patetičen, da glava boli.

 6. AndrejM pravi:

  Saj je vse danes v embalaži, vsebine ni nobene. Ni pomembno, kaj znaš in kakšen si, pomembno je, kako se uspeš prodati.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Borat, tudi sin Borut ne razume najbolje te ideje :)

  Schpella, spet zmanjkalo čokolade? Spet ne gre brez komentarja, kjer ni mene? Spet ne razumemo niti najbolj osnovnih reči? Če kdaj dobiš film, pa predlagam naslov Big Annoying Woman. Vedno razočaraš, žal.

  FrcFrc, si pomislil, da to zelo dobro ve in da je prizor pač zaigran?

  Aljoša, se strinjam, že to, da v take reke sploh rit namoči, je dovolj :)

  Krenik, brez zamere, ampak plavanje po Amazonki, Mississippiju in Yangtze ni ravno drek, se pravi nekaj, kar bi znal vsak.

  Andrej, res meniš, da tokrat ni vsebine?

 8. Vidmar pravi:

  Ne morem ga vidit odkar misli, da je prijel boga za jajce. Ne prenesem samohvale, ne prenesem bahanja, ne prenesem samovšečnosti, ne prenesem narcizma, ne prenesem ‘napihovanja’. Pa ne samo pri Strelu, pri nikomer.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, dejansko ga je res prijel. Izvesti take projekte, ni kar tako in samohvala je upravičena, če mene vprašaš. Sicer pa jaz njegovega nastopa ne vidim v tej fori, ampak v provokativni zajebanciji, kjer je tudi samohvala del imidža, da so mu Slovenčki še bolj nevoščljivi.

  Meni so bolj sporni tisti, ki se hvalijo, pa niso dejansko naredili ničesar.

 10. schpella schpella pravi:

  Iztok, malo več izvirnosti, prosim. To čokolado mi mečeš gor že toliko časa, da je že malo izzvenelo. Včasih si mi znal navreči vsaj, da sem taka zato, ker sem samska (kar je ravno tako resnično, kot to, da si ti slavna medijska osebnost, če smo že pri tem) :)

  “Meni so bolj sporni tisti, ki se hvalijo, pa niso dejansko naredili ničesar.”

  :D

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Schpella, kaj hočeš od mene?

 12. nimiy nimiy pravi:

  strelu je treba priznati to, da mu je uspelo sfurati odličen marketing, ki so ga pač američani pograbili. vse ostalo pa je komedija in nateg. podobno kot tisti milan tarot.

  to kar počne je seveda totalna bedarija. ampak uspelo mu jo je prodati za to, ker je edini, ki mu je pač taka bedarija padla na pamet. in mu je to seveda voda na mlin, ker pač nima konkurence. in ravno v tem je finta.

  to je recimo podobno temu, da bi se nek znanstvenik šel preučevanja spolnega življenja žuželk (kar se je dejansko tudi zgodilo). in seveda, ker bi bil pri taki neumnosti edini, bi se lahko tudi oklical za največjega strokovnjaka za to področje.

  to so pač tisti podvigi tipa kdo bo dlje stal na eni nogi. saj ne rečem, da stvar ni nevarna in naporna in kot tako tudi dosežek, ampak sama po sebi je čista neumnost. to je nekako tako, kot če se bi nekdo odločil, da najprej vse slovenske potoke prepešači v visokih petah, potem bi se lotil še vseh evropskih potokov in na koncu še svetovnih. zagotovo bi bil to nek dosežek, ki ga ne bi zmogel vsak, še bolj kot to bi pa bil to dosežek, ki je pač tako butast, da se ga pač verjetno nihče ne bi lotil, ne zato, ker to ne bi bil nek izziv, ampak ker je preprosto preveč debilno. in nekje na tem nivoju je tudi naš strel.

  ampak saj pravim, vsaka mu čast, da je to uspel tako dobro iztržit.

 13. BD pravi:

  V Britain’s Got Talent je bil tip ki je jedel Ferrero Rocheje, menda je bil svetovni rekorder… pojedel jih je ne vem… 4 v minuti ali nekaj takega. Ko so se ljudje zgražali da ni to noben rekord je povedal da je pač to edini uradno zabeležen rekord in da je brez dvoma rekorder.

  http://www.unrealitytv.co.uk/reality-tv/britains-got-talent-james-boyd-eats-4-ferrero-rocherwhats-the-big-deal/

  posnetek je pa na youtubu

 14. krenik pravi:

  ‘Krenik, brez zamere, ampak plavanje po Amazonki, Mississippiju in Yangtze ni ravno drek, se pravi nekaj, kar bi znal vsak.’

  Nisem rekel tega.

  V svojem komentarju sem se tudi vprašal, zakaj so vsi, ki ga ne tretirajo kot ‘zadnjega velikega superjunaka’ in nadčloveka, zavistni slovenčki? Ker si nekaj takega napisal še kasneje, bi te še enkrat povprašal, kaj naj bi mu jaz zavidal? Če mi gre tip na živce, zakaj sem takoj označen za zavistnega slovenčka?

 15. mateja pravi:

  ma bejžte no, ta strel je navadn blefer…halo??!! še hribar ga je premagou u bazenu in po amazonki je plaval u mreži kar znajo povedati tudi ljudje, ki so bli v spremljevalni ekipi, tko da to je navadn blef ta strel pa en presran bedak k ful hoče medijsko slavo…bruh, bruh in govori kako ma lahko vse ženske in kao da je natalija verboten o njega pršla pa nevemkakelepotice še…ej strel, you wish, navadne kozle strelaš…

 16. mateja pravi:

  in kaj mamo slovenci od tega ko se je on u mreži namakau u amazonki?

 17. thaicoon pravi:

  Trivia: Strej je v treh mesecih po Amazonski zakockal ves denar in moral spet učiti flamenco kitaro. Vsaj tako pove Borut Strel.

  Sicer pa se zdi nekoliko zgrešeno, da se s filmom hvali Strel. On je pač predmet obravnave, tako kot model v Herzogovem Grizzly Manu. Dvomim, da bi Timothy film o sebi izkoriščal za samopromocijo, sploh pri Big River Manu, ki Strela pokaže kot retardiranca (prva scena) alkoholika (vse scene), loser gamblerja (omenjena scena) in “mojstra samopromocije”, ki v neoprenski obleki in plavutkah hodi po Las Vegasu in crackheadom razlaga kako plava.

  Ima pa Strel unikaten stil plavanja, nog sploh ne premika, vsaj ko nima plavutk ne.

 18. mateja pravi:

  thaicoon…se strinjam s tabo, lepo povedano

 19. Matic pravi:

  Hehe )

  Iztok, koliko od teh filmov si pa ti gledal na Liffu in koliko si jih pogledal doma s torrentov?

 20. jan pravi:

  Nevem zakaj tle neki o tem kvaziplavalcu sploh govorimo?? nevem, iztok, a ti se sam norca delaš al resno verjameš temu kvaziplavalcu, k ne zmore preplavat niti piranskega zaliva, pa še Sašo Hribar ga prihiti v plavanju!in on pol nam tuki govori da je najbolj znan pa nevem kaj še vse!!dejte no, a res ni enga junaka na tem svetu k bi preplavu amzonko, sam en Martin iz dolenjske k spije en cviček pa use preplava???zgodba mi je že na las podobna popayu, vi bedaki pa nasedate

 21. jan pravi:

  najprej naj preplava Savo (od začetka do konca, ker amazonko vem da ni), pol se naj pa hvali

 22. Martin Strel CAR pravi:

  Martin Strel SLOVENCEM SPOROČA: DA SE POTAPLJA SLOVENSKI TITANIK. Martina pa zanima sledeče, gdo bo rešel potop in gdo bo znal iz plavati in preplavati SLOVENIJO? Izplaval in preplaval bo zagotovo MARTIN STREL. Za rešitev bodo pa mogli skupaj stopiti SLOVENSKI PREBIVALICI (Slovenčki).

  No pa si skupaj z MARTINOM STRELOM Poglejte kako se potaplja SLOVENSKI TITANIK: ReŠParD – ŽIVA RESNICA Slovenia: http://www.youtube.com/watch?v=5Rh9XyReO0Y

 23. thaicoon pravi:

  Prepoznavnost majhnih držav prek dosežkov posameznikov je bolj urbani mit kot dejstvo. Slovenija je pač na nivoju Moldavije ali še nižje, ker so države s podobnim imenom, ker “slovenia” v angleščini ne zveni preveč nobl itd. Še Drnovšek kot predsednik države v svoji najbolj intenzivni fazi ekscentrizma k prepoznavnosti ni doprinesel nič.

  Prepoznavnost majhni državi brez zgodovine utegnejo prinesti samo res veliki dosežki, taki za na prve strani vseh časopisov ali pa globalne blagovne znamke.

  In itak se zdi prepoznavnost nacionalne države, ki je sama po sebi anahronističen koncept, precenjena.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nimiy, zakaj je maratonsko plavanje bedarija?
  Pa kdo je rekel, da je edini? Cel kup jih, le da je prav Strel porušil vse rekorde. Malo se pozanimaj preden pišeš in vlečeš zaključke. Po tej logiki je debilno vse, tudi fuzbal, kjer se enajst tipov podi za okroglim usnjem.

  BD, kot sem rekel že Nimiyju, cel kup maratonskih plavalcev je, a samo Strelu je podrl vse dolžinske rekorde.

  Krenik, finta je v tem, da bi ga moral spoštovati.

  Mateja, ko boš svojo pametno rit namočila v Amazonko vsja za sekundo, se pa oglasi.
  Glede Hribarja, itak da ga je premagal, saj Strel ni hitrostni plavalec.
  Kaj imamo od tega? Da je cel svet izvedel za Slovenca, ki je plaval po svetovnih rekah, odlična promocija, pa ni samo Amazonka, še druge reke so.

  Thaicoon, komedija pač, kot sem zapisal že v recenziji.
  Vseeno pa ne moreš reči, da zaradi takih modelov vsaj nekaj več ljudi ne ve zate.

  Jan, kot sem rekel že Mateji, ko boš vsaj rit namočil v Amazonko, pa se javi.
  Najprej Savo, potem pa domačo banjo, a ne.

 25. nimiy nimiy pravi:

  mislim, da si ti tisti, ki bi se moral malo pozanimat. je treba stvari ločit. kot prvo, obstaja maratonske plavalne discipline znotraj svetovne plavalne organizacije FINA, kjer se plava razdalje vse tja do 25km. to je vrhunsko plavanje. in kako je groteskno to početje martina strela ti lahko pove podatek, da je martin strel, po njegovih podatkih, ko je plaval po amazonki v povprečju plaval veliko hitreje kot plavajo ti vrhunski plavalci na 25km. seveda če bi martin strel šel plavat s temi plavalci na 25km bi verjetno zaostal za dva dni. to je prvo.

  druga stvar, kar se tiče maratonskega plavanja je ta, da se po pravilih svetovne plavalne organizacije priznavajo samo dosežki, kjer plavalec ne uporablja plavalnih oblek. martin strel pa ne samo da je velikokrat plaval v teh oblekah, plaval je tudi s plavutkami in nenazadnje s tokom.

  pred leti, ko je še plaval tudi morske ture je to njegovo početje bilo veliko bolj kredibilno in imelo nek smisel, ker ker tudi plaval v okviru pravil. torej brez plavalnih oblek in plavuk. ti govoriš o tem, da je veliko maratonskih plavalcev. seveda je, ampak večina teh plava povsem drugačno plavanje. a si pa ti morda že slišal za koga, ki s plavutkami plava s tokom?

  in na koncu je tu treba seveda omeniti konkurenco. težko bi našel kak vrhunski šport, katerikoli, pri katerem ne bi bila konkurenca vsaj za nekajkrat hujša od tega, kar se pač dogaja v maratonskem plavanju, kjer je večina plavalcev itak amaterjev, v smislu, da jim je to hobi.

  in debilno ni vse. je pa treba ločit med vrhunskimi športnimi disciplinami, kjer obstaja huda konkurenca in kjer lahko samo vrhunska profesionalnost prinese nek uspeh in med nekimi bizarnimi podvigi. a recimo veš, da obstaja tudi tekovanje v metanju škornjev in celo mobilnih telefonov. verjamem, da obstajajo tudi tam mojstri, ki podirajo vse rekorde. v tem je razlika. in v tem smilsu je to, kar počne strel pač bedarija, oziroma nekaj, kar nima neke prave vrednosti z vidika vrhunskega športa.

 26. krenik pravi:

  Ker ga ne spoštujem sem zavisten slovenček?

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nimiy, poglej si malo Strelove dosežke iz osemdesetih in devetdesetih, se pravi takrat, ko še ni počel teh ekstremnih reči in je bil zgolj maratonski plavalec. Na to sem mislil.
  Sicer pa, to je šov, pač plavanje za biznis, za pizdarijo in še vedno za dokaz, da je car, ki mu ni para.
  Pa probaj ti plavati po Amazonki s plavutkami in obleko, če misliš, da je lahko :)
  Jasno, a vendar je razlika med škornji in mobilci ter plavanjem po Mississippiju ter Amazonki, kjer te celo Robert Redford opazi in reče: “Who is this fucking swimmer.”

  Krenik, tako nekako :)

 28. nimiy nimiy pravi:

  tiste dosežke sem omenil kot veliko bolj kredibilne, ampak še vedno moraš upoštevat konkurenco. strel je začel kot tipičen maratonski plavalec na odprtih vodah. potem se je pa odločil, da bo šel plavat te bizarne ture. zakaj? v prejšnji konkurence strelovi dosežki niso bili nič posebnega. daleč, da bi bil najboljši v konkurenci in to še sam prizna. s tem, kot se je odločil za te ultramaratonske variante pa je dosegel predvsem eno – znebil se je konkurence.

  naslednje kar je treba vedeti je tudi to, da pri večini svojih podvigov ni bilo nobene neodvisne komisije, ki bi njegov dosežek preverila. skratka, lahko mu verjameš na besedo ali pa ne.

  pa gremo spet h konkurenci. recimo ko je plaval čez jadransko morje je bistvo imel konkurenco v enem plavalcu. ko je plaval od afrike v evropo naj bi bilo teh 7. sedaj pa recimo vzami smučanje, kjer je na vsakem šratru ene 50 tekmovalcev, še vsaj enkrat pa je toliko tistih, ki se pač na to tekmovanje sploh niso uvrstili. sedaj boš spet rekel ja, ampak to je pač zato, ker vsak lahko smuča, vsi pa ne morejo plavat 100km. pa ti bom rekel tole. jaz si lahko v nos vtaknem palec in tako zdržim ene 10 minut. in bom verjetno svetovni rekorder. lahko si pa samo zamisliš v kakšni hudi konkurenci bom ta rekord postavil.

  in pa naj si martin strel proba dati palec v nos, če misli, da je to lahko? a štekaš? definitivno bi bili strelovi dosežki povsem drugačni, če bi se s podobnimi zadevami začelo ukvarjati vsaj ene 50 ljudi. to je poanta. tudi to, da mi sedaj govoriš, naj grem plavat po amazonki je otročje. če bi jaz treniral maratonsko plavanje 25 let, potem bi pa morda res šel. saj tudi jaz recimo zmorem marsikaj, kar strel ne zna.

 29. thaicoon pravi:

  IG: dokaz, da je car, ki mu ni para.

  OK, recimo, for the sake of arguement, da je Strel nekaj res dosegel, malo finančno, nekoliko več samopromocijsko.

  Izjava, da je car, ki mu ni para se zdi pa vseeno malo pretirana, Strelovih 15 minut se hitro izteka.

  Pod predpostavko seveda, da ne držijo povsem njegove navedbe kako hollywoodski producenti intenzivno preučujejo njegov igralski talent in iščejo, kot je izjavil, projekte, kjer bo igral podobne like kot Charles Bronson. Pa nekaj vode bo že zraven, je povedal Strel.

  Osebno dvomim tudi v avtentičnost anekdote “where is this fucking swimmer”. Zveni mi bolj iz cvičkove trte izvito. Nekje na Sundancu zbrani vsi key playerji, vstopi Redford, vsi utihnejo, Redford pa “where is this fucking swimmer?” Ne vem no.

 30. Ben T. pravi:

  Jaz sem čisto za, da Strel, maneken, ki igra v nekem videospotu, nerazumljeni dolenjski ljubitelji kaplice in hitre vožnje, gangsterski reparji brez gangov in rim in ti, ki ti je, navkljub vpijočem voditeljskemu talentu, ni uspelo več kot vodenje vislic, spakirate kufre in oditete v obljubljene dežele in nas, nevoščljiveže za zmerom zapustite.

 31. krenik pravi:

  Imaš malo pomešane pojme?
  Spoštujem ga ne pretirano in absolutno ničesar mu ne zavidam. Dejansko nevem kaj bi mu sploh lahko zavidal. Njegove ’slave’ si pač ne želim.

 32. jan pravi:

  Tuki se strinjam z Nimiy. Že ene pet let nazaj je pa JUre Bučar (nekdanji olimpijec v plavanju) govoril kakšen kvazi plavalec je in da za vsem tem stoji samo dobra reklama in dober denar….kjer je dim je tudi ogenj

 33. thaicoon pravi:

  Se še kdo spomni, ko so Strela pred leti na NLP verziji Punk’d iniciirali v sekto in mu dali mladoletno punco, kao v razdevičenje, ko je komaj zlezel iz tistega neoprena in jo vprašal če je že kdaj videla tako lepo moško telo?

  Vsekakor car, ki mu ni para in mu pritiče ustrezno spoštovanje.

 34. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nimiy, tudi mogoče, toda vseeno bi se lahko našel kak junak, ki bi poskusil naredili isto. Ker ga očitno ni, pač izpade tako kot da je Strel blefer. S tem pa se seveda jaz ne strinjam.

  Thaicoon, zame je pač car, pač tako sem ga označil, tako sem zapisal, pa kaj, saj ne bo konec sveta.
  Pa ni rekel Where is this fucking swimmer, ampak Who is this fucking swimmer. Morda je nateg, a meni se zdi dokaj verjetno, daj vsi tisti “key playerji”, kot si jih označil, niso plavali po Amazonki, a ne :)

  Bentilnik, hm, morda pa je čas, da Slovenijo zapustite taki brezjajčni škratje kot si ti. Šele takrat se bo morda kaj premaknilo.

  Krenik, zakaj ga ne spoštuješ?

  Jan, tudi maratonski plavalec Jože Tanko je dosti govoril na to temo.

 35. thaicoon pravi:

  Zdi se, da govorimo o vsaj treh različnih stvareh. Prva je film, vsekakor zelo soliden, vendar ne po Strelovi zaslugi. Druga so Strelovi športni dosežki, sicer diskutabilni, a do neke mere priznani in odmevni. Problem, za večino, je Strelova osebnost in patološko laganje. Taka oseba si le stežka zasluži spoštovanje, in ko dodamo še nalivanje z in vožnjo pod vplivom alkohola ter skoraj pedofilske tendence, nikarte prosim, da bi ljudje po svetu verjeli, da je Strel reprezentativen primerek tega naroda ali celo nacionalni junak.

  Še dobro, da Strel tzv. prepoznavnosti Slovenije ni bistveno povečal. Tako kot je ni niti Igor Kenk, ki si veliko prej zasluži spoštovanje, ki ga pozna cela Kanada in zavoljo katerega so Ljubljano v Toronto Life-u opisali kot: a city so picturesque that it looks like it was built by a pastry chef. Nestled between Croatia, Austria, Hungary and northeast Italy, Ljubljana is furiously cosmopolitan: baroque architecture, outdoor concerts, heated arguments about the novels of Milan Kundera.

  Pa kljub temu idiličnemu opisu ni zaznati povečanega interesa za RS, kaj šele priliva kanadskih turistov. Kaj ti bo potem ta t.i. prepoznavnost?

 36. thaicoon pravi:

  aja, who is this fucking swimmer? in ne where is this fucking swimmer? Še manj logično. Saj je valjda videl film, kakšno vprašanje je potem to? Retorično?

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vprašanje je v stilu, da se poudari, da je Strel kul.
  Meni ni laganje, meni je to zajebancija in smisel za humor.

 38. thaicoon pravi:

  Vprašanje ni logično, najverjetneje si je Strel anekdoto izmislil. Ne bi bilo prvič. Kaj naj bi Redford s tem stavkom hotel reči? In koga nagovarja? OK, v svojem internem krogu ajde, še nekako, v smislu (s poudarkom na is), ali gre za sicer znanega športnika, ki ga jaz (Redford) slučajno ne poznam. V vsakem drugem, sploh javnem kontekstu who is this fucking swimmer zveni nespoštljivo in nevljudno, dvomim, da se Redford tako vede, sploh na svojem festivalu. Familiarity breeds contempt.

  Da ne omenjamo, da gre za festival filma, ne plavanja, in bi Redford najbrž prej dejal who is this fucking director (ali dir. of photography)?

  Ampak dovolj o Strelu. Če je zate car, ki mu ni para tudi prav, vsak ima svoje kriterije. Film je vsekakor cool in trenutno #1 na Rotten Tomatoes med “now in theatres” s 96%, impresivno. Kar kritike (in najbrž tudi gledalce) moti je predvsem to, da Strel sam v filmu skoraj ne govori (izjema so plesoči medved trenutki, ko bere naučeno), tudi sam sem pogrešal več vpogleda v njegovo psiho, sploh v tistih zadnjih dneh.

  Če seveda vse skupaj ni bilo zaigrano, zdaj dvomim že tudi v avtentičnost posnetih dogodkov, ker da si npr. človek na robu psihičnega zloma priklaplja akumulator na glavo ostali pa niti ne reagirajo?

  Btw, film se da videti v (skoraj) DVD kvaliteti tudi na netu, live stream ali DL na: http://www.freemoviestheatre.com/free_movie/7355-Big_River_Man_2009.html

 39. krenik pravi:

  Ker je napihnjenec, ki se ima za boga. Pa tudi nad njegovimi dosežki nisem ravno fasciniran.

 40. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Krenik, tudi prav, tvoje mnenje pač :)
  Pri meni je finta v tem, da mi to njegovo poziranje ne deluje kot samohvala, marveč kot dober štos.

  Thaicoon, po tvoje je nateg tudi udeležba na festivalu, a ne?
  Itak da je zaigrano, v tem je finta, prav zato je tako kul, en velik odbit šov.

 41. mateja pravi:

  iztok, svoje pametne riti ne bom namočila v amazonko ravno zaradi tega, ker je pametna!! moje mnenje o strelu je takšno kot da ima večina slovencev o njem….pravš, da je on ponesu v svet slovenijo s tem kvazi plavanjem?? yeah, right dela nam sramoto s svojo slaboumnostjo. njegove bolne izjave posluš…in še neki, če ne veš je amazonka že bila preplavana in res preplavana, ne pa prevožena…

 42. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Od kje imaš podatke, da ima večina Slovencev o Strelu slabo mnenje?
  Hm, je torej tudi Sacha Baron Cohen, ki igra Bruna in Borata, slaboumen?
  Amazonka že preplavana? Kdo je jo preplaval?

 43. mateja pravi:

  iztok a ti sploh veš kakšno stališče zavzemaš. ker men pr tvojih izjavah ni nč jasno…najprej me napadaš, da nej svojo rt namočm u amazonko, pol pa že pišeš da gre za navadn štos in da veš da stvari ne gre resno jemat

 44. thaicoon pravi:

  Ne, ne menim, da je nastop filma na festivali nateg, ves čas govorim, da sta film in Strel osebno dve različni temi.

  Kul odbit šov? Nikakor, cenena samopromocija zavita v celofan okoljevarstva. Če bi bilo to kar dela Strel šou in zaigrano, bi še naprej vztrajal pri medijski eksponiranosti, ne pa da se medijev izogiba, ker so ga ujeli na lažeh, in ker se vedno osmeši. Zakaj pa misliš, da so ga kljub obljubam o gostovanju po vrsti skenslal Leno, Letterman, O’Brien? Kako to, da tak car ne impresionira praktično nikogar razen dolenjskih lokalnih glasil in tebe?

  Cohen/Borat/Bruno je, za razliko od Strela, angažiran, relevanten in zabaven. Lahko sicer potegneš primerjavo, da je za ugled Kazahstana in Kazahstancev podobno koristen kot Strel za Slovenijo, drugače gre pa za hruške in jabolka.

  Dopuščam možnost, da ima večina Slovencev o Strelu dobro mnenje, sploh tisti, ki se identificirajo tudi z Jelinčičem, ko reče, da za druge ne ve, on ga lahko pa nagne liter ali dva in še vedno vozi.

 45. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja, zgleda, da me bereš zelo površno. Ves čas govorim, da so izjave štos, tudi nekaj prizorov, da pa so dosežki še kako resnični in vredni vsega spoštovanja.

  No, kaj je s podatkom o človeku, i naj bi že pred Strelom preplaval Amazonko?

 46. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thaicoon, imej svoje mnenje, ni panike, jaz imam pač drugačnega, jebat ga. Pa kaj.
  Ujeli na lažeh? Kaj točno se je zlagal?

 47. mateja pravi:

  pred strelom je amazonka vsekakor bila preplavana, vendar ne v rekordnem času…če si strelovo plavanje spremljal po tv-ju veš o čem govorim.

  thaicoon…zakon komentar, zdrava pamet

 48. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še enkrat, kdo je junak, ki je preplaval Amazonko pred Strelom?

 49. mateja pravi:

  kaj točno se je strel zlagal te zanima?? hmm, kukr vse!!! to da ni preplaval ampak so ga vlekli kot kita in to še nacukanega do konca…glede strelove ne/priljubljenosti pa samo ena smernica pejt na forume mau prebrat kaj točno si folk misl o njemu

 50. hehehe pravi:

  Ujeli na lažeh? Kaj točno se je zlagal?

  da je preplaval Krko (v resnici so ga na čolnu potegnil do zadnjega okljuka pred mostom, na katerem so bili gledalci. kajakaši so dobil 100 mark za spremljanje in še 100, da bi bili tiho o tem. očitno ni bilo dovolj … podobno je bilo, ko je “preplaval” kolpo). da je preplaval tržaški zaliv v rekordnem času (v resnici je vmes počival na spremljevalni ladji, ki je seveda plula v pravo smer). da je …

  huh, kaj pa je od njega sploh res? bolje povedano, kaj pa katerikoli pijanski rovtar po resnici pove? in ali sploh lahko pove kaj smiselnega? martin strel je zgolj metafora bushevske amerike.

 51. mateja pravi:

  se zelo trudim najt na internetu da bi ti postregla s tem podatkom, pa ne najdem. vem pa, da so mu to očitali…upam, da najdem

 52. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja, na forume ne dam ničesar, ker gre vedno samo za negativizem, kjer se pozitivci niti ne oglasijo. Pač par modelov, ki šinfa vse po vrsti.

  Hehehe, imaš dokaze za svoje trditve ali si jih le prebral na kakem forumu kot vsi, ki mislijo enako?

 53. fonze pravi:

  dej -hehehe- ne bluzi! sem bil med spremstvom na krki in strel je 100% preplaval, noben ga ni vleku!!! pizda folk kva si nek zmišljujete, a ste mu fouš?

 54. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Fonze, natolcevanjem bom verjel, ko mi postrežejo z jasnimi dokazi, prej ne, ne skrbi.

 55. mateja pravi:

  s tem, da se na forumih oglašajo samo negativci se ne morem strinjat. na forumih se vedno krešejo mnenja, vedno so eni za in eni proti..si pa s to izjavo postavil pod vprašaj tudi ta svoj blog…mar res misliš, da smo tuki gor vsi neki zagrenjenci?? na forumih je ogromno folka, ki se postavi v bran predmetu obravnave

 56. fonze pravi:

  sej ni jasnih dokazov, forumi so polni debilnega folka in foušarije.

 57. hehehe pravi:

  fonze, očitno je bilo 100 ekstra mark zate toliko, da celo lažeš, ne samo da držiš gofljo o tem, kako (in kdo in od kje) so ga prepeljali. če si seveda res bil zraven. če nisi bil, pač lažeš samo o tem.

  IG – natolcevanjem že verjameš. natolcevanjem o tem, kaj vse in kako hitro je strel kaj “preplaval”. veš, strel je zgolj film, ne resnica … saj ločiš to dvoje, ane?

 58. Martin Strel CAR pravi:

  ŠTA SE SAD DEŠAVA ŠTA VAM NIJE JASNO PUSTITE MRATINA STRELA NA MIRU VI NEBI NI MALOGA BAZENA PREPLIVALI IMA DA SE MU MATEJA I OSTALI SAMO KLANJATE KAT GA SRETNETE.

  O JOŠ JEDNOM DA NE PONAVLJAM UZALUD MARTINNN! STRELLL! JA CARRR!

 59. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja, ko pride do znanih ljudi ljudi so v veliki večini negativne debate na veliki večini forumov po celem svetu.
  Moj blog je večkrat isti kurac. Glede tega se ne sprenevedam. Najraje se oglasijo tisti, ki kritizirajo, najbolj zanimive so teme, kjer se lahko koga napade.
  Daj no, saj to je jasno.

  Hehehe, napisal sem recenzijo filma, ki mi je zelo kul, zelo zabaven in zelo dobro narejen. To je vse.

 60. mateja pravi:

  dej osebek MARTIN STREL CAR u rt se zalet… lahko se je pod nekim bebavim vzdevkom oglašat in delat močnga…slovenščine se nauč. jst nej se mu klanjam?? zakaj že?? si moten?? ljudje imamo različne dosežke, nekateri športne, nekateri na področju šole, kariere..jst sem uspešna na svojem področju, on pa na svojem in ne razumem zakaj bi se mu mogla klanjat…na področju izobrazbe bi se mogu pol on klanjat men?!!zakaj bi se sploh kdo komu klanjal??

 61. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, a on tebe napada in kritizira na forumih in blogih kot ti njega?

 62. Martin Strel CAR pravi:

  MARTIN JE CAR AL TI JE PRAV AL PA NE.
  JA TI SE MU LAHKO KLANJAŠ. KO BOŠ TI TO VSE DOSEGLA KAR JE ON POL LAHKO ŠINFAŠ. SAM NE TI SI PREPAMETNA PUNCA KI NE ZNA CENIT DRUGE, AL PA VSAJ DA BI JIH VSAJ PRIMIRU PUSTILA. ČE BI BILA RAS TOLK ŠOLANA NEBI KLATILA NEUMNOSTI PO BLOGU AMPAK BI KAJ PAMETNEGA POČELA.

  ČENE VSAJ SVOJE ZNANJE UPORABI ZA POMOČ DRUGIM KI SO POTREBNI POMOČI.

  SREČNO MOGOČE PA SE BO TEB MARTIN KLANJAL IN TI IZKAZAL NAD TVOJIM ZNANJEM SPOŠTOVANJE.

  Lepo pozdrav! Mateja

 63. mateja pravi:

  torej znaš slovensko, hehe. ne sekirej se kaj jst počnem s svojim prostim časom. kaj ti veš kuk znam jst koga cent pa sej me sploh ne poznaš. kaj je tvoj problem? in zakaj se podpisuješ z mojim imenom??

 64. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja, drži se teme, če ne gre, boš ostala v moderaciji. Tole namreč ni debata o tebi, marveč o Martinu Strelu.

 65. hehehe pravi:

  napisal sem recenzijo filma, ki mi je zelo kul, zelo zabaven in zelo dobro narejen. To je vse.

  če bi bilo to res “vse”, ne bi imel kaj pripomniti. ampak si napisal še “Izvesti take projekte, ni kar tako in samohvala je upravičena, če mene vprašaš.”; “… je prav Strel porušil vse rekorde.”; “poglej si malo Strelove dosežke iz osemdesetih in devetdesetih …” itd.

  - izvesti take projekte ni tako težko. potrebuješ samo sponzorje in ekipo, ki ti je pripravljena pomagat pri goljufiji (jangcekiang: v vodi samo mimo vasi, sicer na ladji ipd.);
  - nobenega rekorda ni porušil. tisti “rekordi” (lignano-ravenna, caorle-umag, “benetke-portorož”) niso nikjer priznani (še zapisani ne);
  - prvi, ki je preplaval iz evrope v afriko (ali obratno) je bil gleitze leta 1928 (!) in ne neki martin strel leta 1997;
  - itd., itd.

 66. fonze pravi:

  hehehe, kakšnih 100 mark? si bil tam? imaš dokaze, pederčino?

 67. mateja pravi:

  like i care

 68. thaicoon pravi:

  Martin “Slovenia shaped like a chicken” Strel laže ali pa vsaj hudo olepšuje stvari v vsakem pogovoru. Od tega s kom se druži, kdo vse da ga hoče ob sebi, kako ga povsod pričakajo kot z mercedesi predsednika (ko v filmu na koncu komaj pride iz tistega blata zgleda ful državniško), kako pred njegovim podvigom nihče za problem Amazonskega deževnega gozda še vedel ni, kako zdaj (retrogradno) plava tudi za mir na Bližnjem vzhodu (“če sem lahko jaz preplaval Amazonko, potem je možen tudi dogovor glede Palestine”), pa za Dalai Lamo, pa za odpis dolgov revnim državam in verjetno bo dodal še kak svetovni problem, ki ga mesija Strel lahko reši.

  Saj veš, extraordinary claims demand extraordinary proof, njega pa ni zaslediti še na googlu skoraj nikjer razen v kontekstu filma in naših lokalnih glasil.

  Naprej, za čas ko je on trdil, da je denarja vse polno, Borut Strel v filmu prizna, da je šlo vse kar je dobil za Amazonko v poker avtomate in je moral spet učiti kitaro.

  Strel v enem od intervjujev razlaga, da je bil projekt Amazonka vreden blizu $1 mio, podprt s strani Američanov…, Moehlke v knjigi pove, da je imel Borut Strel s seboj samo $15.000 za cel projekt. Zato tudi niso mogli najeti kaj več kot napol razpadajoče barke z enim reševalnim jopičem za celo ekipo, zato niso imeli pravega navigatorja itd. Morda je dobil od sponzorjev cviček in plavutke.

  Res prave bajke so se začele pa po filmu, od tega da so hollywoodski producenti navdušeni nad njegovim igralskim talentom in pripravljajo projekte a la Charles Bronson + H20, do tega da dobiva $50.000 za govor, kako je v ZDA iber zvezda, ki se druži samo s creme de la creme, kako pije ampak ni nikoli pijan (hkrati pa za NYT pove: “Wine, by me,” he says, “one bottle a day must be. If it keeps you a little drunk, that’s good.”) in podobna megaloegocentrična psihopatologija.

  Človek pač laže, verjetno samemu sebi in tudi film ni poklon njemu osebno, sicer ga ne bi prikazal kot tako zgubo, marveč o tem do kakšnih bizarnih skrajnosti so ljudje danes pripravljeni iti za malo denarja in 5 minut slave.

  Maringouin sam pove, da ga je pritegnila Strelova monomanija. Ne plavanje, ne Amazonka, monomanija. Taista monomanija (sicer termin iz psihiatrije) ki naredi film zanimiv, v realnem življenju iritira.

 69. mateja pravi:

  iztok dej mi nared uslugo. dej zbriš vse moje komentarje, tut za nazaj.res bi te lepo prosila da brišeš vse

 70. thaicoon pravi:

  Strel is a star in his native Slovenia. Women of a certain age blush and giggle at the mention of his name. He is a heroic national treasure, sought after for endorsements and advice. He judges national beauty contests. Appears in movies. Meets with heads of state. Basically he can do whatever he wants.
  Outsideonline

  To me moti, take neumnosti. Avtor članka v uglednem Outsidu ga sicer kot osebnost prav tako ne ceni preveč. Primer: iz ZDA pride novinar Outsida z ženo, Martin in Borut ju peljeta ven jest, Martin je za tri in pije za šest, potem pa se izogne plačilu računa, kar odkoraka iz lokala, naj se kar novinar, ki je prvič v Sloveniji meni kaj in kako.

  Ob drugi priliki novinarjevi ženi pove, “You are a simple woman, Lisa, it would take days to explain this to you. It is not possible.” ko ga vpraša glede neke orgonske vode (take za orgazem, po slavnem izumitelju “orgonske energije” W Reichu, ki je končal v zaporu). Strel hoče to vodo tržiti v ZDA. itd itd.

  dovolj o Strelu, film je cool, da ti je všeč on osebno moraš imeti pa res specifičen okus za človeško raso.

  http://outside.away.com/outside/culture/200912/martin-strel-swimmer-dirty-rivers-1.html

 71. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja, preveč reči je vezanih na tvoje komentarje, pa še ne zdi se mi fer, da bi to naredil zaradi komentatorjev, ki so se menili s tabo. Naj ostane. Če ti je nerodno, pa drugič raje prej razmisli.

  Thaicoon, “Strel is a star in his native Slovenia. Women of a certain age blush and giggle at the mention of his name. He is a heroic national treasure, sought after for endorsements and advice. He judges national beauty contests. Appears in movies. Meets with heads of state. Basically he can do whatever he wants.”
  Meni se zdi to strašno zabavno, tudi zaradi takih reči mi je car. Očitno ga samo ti in tebi podobni jemljete zares.

 72. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hehehe, citiraš me iz komentarjev, kjer se je debata pač razširila. V recenziji o tem nisem čvekal na tak način.

 73. hehehe pravi:

  fonze, ne zmerjaj. če si dobil 100 mark, si bil zraven samo na začetku, ne na cilju. če nisi dobil nič, si bil še premajhen, da bi razumel, kaj se je dogajalo. če ne veš, koliko so dobili, te sploh ni bilo zraven. torej, zapri lažnivo gofljo.

  IG – zakaj bi me zanimala tvoja recenzija? oglasil sem se zaradi komentarjev, v katerih se goljufa povzdiguje (in komentatorjev, ki nasedajo natolcevanjem in zmerjajo tiste, ki goljufu lepo in pravilno rečejo goljuf).

 74. thaicoon pravi:

  Ma res je, koga briga Martin Strel in kdo, razen novinarjev in oboževalcev, ga jemlje resno.

  Če ti ni ta debata preveč pomembna, zbriši tudi moje poste na temo Strela. Če ne pač ne, vsekakor si ne zasluži tolikšne pozornosti. See ya.

 75. hana pravi:

  iztok nevem zaradi česar bi mi bilo nerodno. to kar sem napisala je moje mnenje in ostaja nespremenjeno. da me lahko brišeš sem pa napisala zato, ker si mi ‘zagrozil’ da bom ostala v moderaciji in stem da sem prosila za izbris ti želim dat vedet, da mi je popolnoma vseeno, če brišeš vse. prava reč. nerodno mi pa res nima bit zakaj

 76. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mateja oz. Hana, se pravi ista oseba, dva nika, tudi prav. In ona meni, da se na forumih ne zbirajo predvsem čudaki :)

 77. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hehehe, ni važno kaj te zanima, jaz samo povem kaj je prvotni namen te objave. To je vse.

  Thaicoon, očitno ga resno jemlješ ti :)

 78. fonze pravi:

  hehehe – dokaze prosim. imena in priimke, kdo je dobil 100 mark? v nasprotnem so tvoje izjave le nebuloze nekega anonimnega hehehe pederčine.

 79. hehehe pravi:

  itak.

  jaz ti samo odgovarjam na tvoji vprašanji: “Ujeli na lažeh? Kaj točno se je zlagal?.

  odgovora sta “že dostikrat” in “skoraj vse o svojih plavalnih ‘dosežkih’ in ‘uspehih’”. natančneje imaš zgoraj in na stricu guglju.

  to je vse.

 80. krenik pravi:

  ‘Krenik, tudi prav, tvoje mnenje pač :)

  Seveda, zato pa mi je nesmiselno, da je vsak, ki se mu ne klanja, označen za zavistnega slovenčka.

 81. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Krenik, ni finta v tem, da bi se mu moral klanjati, le zakaj, ti pač ni nič posebnega, je pa čudno, da ga kritiziraš in dejansko daješ v nič. Če to ni zavistnost, pa raje reciva majhnost in neštekanje šovbiznisa na ameriški način. A kot sem dejal, tudi prav, vsak ima pravico do svojega mnenja.

 82. iwonna pravi:

  njegovi dosežki so kul njegovo obnašanje mi je pa preveč bahašlo

 83. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Na nek način se strinjam, a meni to izpade nadvse zabavno in kot del šova. Sicer pa se v tem filmu ni kaj dosti bahal, na koncu je celo priznal, da ga Leno in Letterman še vedno nista poklicala in da bo moral za preživetje spet učiti kitaro :)

 84. Rado pravi:

  Včasih je pač tako, da dosežki človeka, presegajo njega samega. Tudi v Strelovem primeru je tako.
  Strel ni človek s katerim bi se hotel družiti.
  Je pa vsekakor , avanturist, mož dejanj, njegovih dosežkov se ne da niti meriti in še teže ponoviti.
  Kapo dol!

 85. thaicoon pravi:

  samo hude mediokritete se tako bojijo odzivov na lastnem blogu, da moderirajo in cenzurirajo.

 86. thaicoon pravi:

  Na nek način se strinjam, a meni to izpade nadvse zabavno in kot del šova. Sicer pa se v tem filmu ni kaj dosti bahal, na koncu je celo priznal, da ga Leno in Letterman še vedno nista poklicala in da bo moral za preživetje spet učiti kitaro :)

  tega ni priznal on, marveč njegov sin. Strel v filmu skoraj nič ne govori, med drugim tudi zato, ker je imel tudi režiser Strelovih nebuloz dovolj.

 87. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še en, ki misli, da se česa bojim, še en, ki nima pojma, da ne spustim skozi samo zato, ker zasmeti osnovno temo zapisa, saj spušča komentarje, ki nimajo nobene zveze z recenzijo filma Big River Man.

  Le toliko v pojasnilo.

  In ja, debata ni o meni, ampak o Martinu Strelu. Ko ti bo to jasno, se spet oglasi.

 88. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede Strela, sin ali on, ista stvar, važno je sporočilo filma, kjer Strel na koncu ni noben bahač. Sicer pa, le zakaj bi moral govoriti, saj plava.

 89. nimiy nimiy pravi:

  sem si ogledal prvih 25 minut. potem ni več šlo. sicer ne vem, kako se film nadaljuje in konča, ampak v teh prvih minutah ta zadeva zgleda kot borat, ki se mu ni treba pretvarjati, da bi izpadel idiotsko. če ne drugega, bi se lahko vsaj toliko potrudili, da bi vsaj v tem spremnem govoru uporabljali kolikor toliko pravilno angleščino. ali pa še bolje bi bilo, da bi govorili slovensko in potem dodali angleške podnapise. ne pa da slišima take tipa: “my father is a famous people” lol

  me je kar malo sram, da sem slovenec s tako “reklamo”.

 90. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni ravno Tarantino, a ne :)
  No ja, da ni šlo, pa je pretiravanje, saj je dejansko zelo gledljiv in zabaven film, pa četudi Strela ne maraš.
  Če si Borata poštekal kot zajebancijo, le zakaj ti isto ne uspe pri Strelu?

 91. nimiy nimiy pravi:

  hm… če je recimo tista scena na lj. gradu zaigrana, ko martinu strelu v ne vem koliko poskusih ne uspe ponoviti 4 besede v angleščini… potem si pa res zasluži oskarja.

  in seveda je zajebancija, ampak problem je v tem, da bi bili smešni, tudi če se ne bi zajebavali. ne verjamem, da je bi tisti “my father is famous people” v scenariju. pri boratu ti je pač jasno, da se zajebavajo inteligentni ljudje. v tem primeru pa lahko človek v to pošteno dvomi.

 92. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zakaj ne bi bila zaigrana? Pa četudi ni bila, pa kaj, smešna je, zato so jo pustili noter, a misliš, da je namen, da Strela pokažejo kot totalnega bebca. Pač zapletel se je angleščino, pa kaj, simpatično, ni edini od starejših, ki ne zna jezika in se je v šoli učil nemščino. Nič takega.
  Dvom je tvoj, moj ni.

 93. thaicoon pravi:

  IG: Dvom je tvoj, moj ni.

  Nimiy ni mislil dobesedno, da dvomi v Strelovo inteligenco, figure of speech. Kot večina, za razliko od tebe, je prepričan, da je Strel vse prej kot inteligenten.

  Poleg tega bi tvoja logika pomenila, da ne gre za dokumentarni, marveč igrani, ali vsaj mokumentarni film. Slednje sicer Big River Man po svoje je, na Strelov račun, ne zato ker bi Strel igral lastno retardiranost.

  Morda bi bilo na mestu, da bi bil preberal tudi kaj avtor filma sam meni o Strelu, preden si se lotil tzv. recenzije in opevanja Strela kot inteligentnega, zabavnega, vrhunskega “method” igralca itd., skratka da je Borat + Cohen + vrhunski športnik + okoljevarstvenik.

  Verjetno bi se vidva z navigatorjem Moehlkejem dobro ujela.

  Btw, zakaj je potrebno moderiranje, če se ničesar ne bojiš? Pustiš objave v realnem času in jih post festum skenslaš. če so osebno žaljive, vulgarne ali drugače tako hudo neprimerne, da je potrebna cenzura.

 94. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako, Big River Man je večji del igrani film. O tem ni dvoma. Zakaj to ni jasno, res ne vem.
  Saj res, kje sem rekel, da Strel inteligenten?

 95. thaicoon pravi:

  igrani film, bejž no, kako da režiser o tem nič ne ve?

 96. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Si slišal kdaj za lažno in zajebantsko promocijo filma? Nisi, a ne? Itak.
  Ej, počasi mi najedaš, saj se oglašaš tudi v imenu drugih. Dovolj bo, saj sva si vse povedala, a ne.
  Tebi je Strel bednik, meni je faca, to je to. Pika in LP.

 97. Tadej pravi:

  Pravkar gledal po tvju. Zanimiv izdelek, kjer Martin Strel dokaže, da je res prevelik za Slovenijo in slovensko nevoščljivost. Pa zelo smo se zabavali s celo družino.

 98. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, saj res, danes so ga vrteli po nacionalki, čisto pozabil. Je pa čudno, da ni vsaj pri nas dobil redne kino distribucije, saj je brez dvoma zanimiv za gledalce. Tako ali drugače.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !