Televizija 8

24.12.2009 ob 23:10

CITY OF ANGELS (zda 1998, drama, režija: Brad Silberling, igrajo: Nicolas Cage, Meg Ryan, Dennis Franz, Colm Meore)

Za ljubitelje patetike.

Patetičen in premalo očarljiv rimejk Wendersove klasike Nebo nad Berlinom, ki pa vendarle premore nekoliko več energije in čuta za gledalce. Nicolas Cage je angel, Meg Ryan pa doktorica, ki ga opazi nekje visoko nad oblaki.

Ocena: 4/10

YOU’VE GOT MAIL (zda 1998, komična drama, režija: Nora Ephron, igrajo: Tom Hanks, Meg Ryan, Greg Kinnear, Parker Posey, Jean Stapleton, David Chappelle, Steve Zahn)

Preveč preprost in premalo romantičen remake Lubitschevega filma The Shop Around the Corner iz leta 1940, ki ga pošteno polomi v zadnjih tridesetih minutah in nima pojma, kako bi se dalo internet ter ljubezen zmešati na veliko bolj zanimiv način.

Glavna sta Tom Hanks in Meg Ryan, spletna dopisovalca, ki flirtata preko elektronske pošte in se jima niti ne sanja, da sta v resničnem življenju poslovna tekmeca. In pozor, glavna junaka sta si všeč že na začetku, še bolj všeč pa sta si v zadnje pol ure filma, zato mi res ni jasno, zakaj za vraga še vedno potrebujeta internet. Zelo zabaven je uvod, kjer Ryanova komaj čaka, da Greg Kinnear zapusti stanovanje, da lahko počekira mail, vse ostalo je rutina in še ena romantična komedija.

Ocena: 5/10

TRAINING DAY (zda 2001, kriminalni triler, režija: Antoine Fuqua, igrajo: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Dr. Dre, Snoop Dogg, Macy Gray, Tom Berenger, Harris Yulin)

V bistvu rutinski policijski film, ki ga ves čas rešujeta briljantni Denzel Washington in presenetljivo dobri Ethan Hawke.

Dennis Hopper je sredi osemdesetih posnel zelo dober policijski film Colors, kjer sta igrala Robert Duvall in Sean Penn. Šlo je za dva policista, enega starejšega, izkušenega in preudarnega, ter enega mlajšega, zelenega in zaletavega, kjer je poanto več kot odlično ujela zgodba o biku in kravah. Training Day ni daleč, saj govori o volkovih, ovcah in polžih, ki vedno prilezejo nazaj. »Odloči se, ali boš volk ali ovca,« mlademu novincu Hoytu razlaga prekaljeni in v črno usnje oblečeni detektiv Alfonso, mešanica Shafta in Brazgotinca. Zjutraj ga vzame v svoj seksi avtomobil, mu vneto razlaga zakone življenja na ulicah, ga spozna z vsemi dilerji, zvodniki in lopovčiči, ki dajo kaj nase, mu predstavi svojo latino ljubico, ga nadela s krekom in mu pokaže, kako se mora obnašati pravi detektiv, če hoče odnesti celo kožo. Tip ga torej trenira. Vaja je divja in energična, saj traja en sam dan. Od jutra do večera. In tu ga film polomi. En sam dan je namreč premalo. Zapleti in razpleti gredo prehitro. Denzel Washington in Ethan Hawke ne dohajata tempa. Režiser Antoine Fuqua, avtor poraznega filma The Replacement Killers, pa klišeje na vsak način poskuša prekrivati s kvaliteto. Štos je v tem, da mu uspeva. Pa četudi vseskozi elegantno kopira Hopperjev Colors, kjer je Denzel pač Robert Duvall, Ethan pa Sean Penn.

Ocena: 8/10

I AM SAM (zda 2001, drama, režija: Jessie Nelson, igrajo: Sean Penn, Michelle Pfeiffer, Dianne Wiest, Dakota Fannning, Loretta Devine, Laura Dern, Richard Schiff)

Sean Penn kot Dustin Hoffman.

Briljantni Seann Penn je Sam, oče majhne hčerkice (Dakota Fanning), ki je tudi sam na stopnji majhne hčerkice. Država se z njegovim očetovstvom ne strinja, rekoč, da otrok ne more biti oče otroku, odvetnica Michelle Pfeiffer pa misli drugače in prevzame njegov primer. Učinkovita in dobro odigrana mešanica filmov Deževni človek in Kramer proti Kramerju, kjer Sean Penn kot za šalo dokaže, da lahko igra Dustina Hoffmana in ostane Sean Penn. Klišeji se razblinijo, patetika je znosna, doza realnosti pa je ravno pravšnja.

Ocena: 8/10

ELF (zda 2003, komedija, režija: Jon Favreau, igrajo: Will Ferrell, James Caan, Mary Steenburgen, Zooey Deschanel, Bob Newhart, Edward Asner, Andy Richter, Michael Lerner, Faizon Love, Jon Favreau)

Za vse tiste, ki ne verjamejo več v Božička.

Elf, sicer izvrstna reklama za tipa v rdečem kostimu, za tipa, ki pravi, da je ratal prestar za svoje delo, ima vse tisto, kar mora imeti topel, družinski, prijeten, pocukran in simpatičen praznični filmček. Vse tisto, kar manjka realnosti. Vse tisto, kar nam je dal tudi Čudež na 34 ulici in tisto, kar nam vzamejo starši, ko izdajo resnico o darilih pod jelko. In da ne bo pomote, Elf ni film o Božičku, marveč o škratu, no ja, o možaku (Will Ferrell), ki so ga posvojili škrati. Ki je bil celo življenje prepričan, da je škrat. Bitje iz severnega tečaja, ki pomaga Božičku. In ko ga pošljejo v New York, da bi našel svojega pravega očeta (James Caan), se obnaša kot Encino Man. Kot George iz džungle. Kot Christian Clavier iz Obiskovalcev. Kot Robin Williams iz Jacka. Ali če hočete, kot Johnny Weissmuller, ki je leta 1942 v filmu Tarzan’s New York Adventure ravno tako odromal v »big apple«. Toda ne pozabite, igra ga Will Ferrell, kar je bolje, kot da bi ga igrali Tim Allen, Brendan Fraser in Mike Myers. Morda celo bolje, kot da bi ga igral Jim Carrey, ki je bil v igri že leta 1993. In jasno, veliko bolje, kot da bi ga igral Eddie Murphy. Ferrell je namreč Forrest Gump na spidu. Dovolj nor, da mu verjamemo. Dovolj bebav, da mu ne zamerimo. Pa kaj, če vas spominja na Adama Sandlerja. Pustite ga, da uživa. Kot otrok, ki še vedno misli, da mu je darila prinesel tip v rdečem kostimu.

Ocena: 7/10

 

23 komentarjev na “Televizija 8”

 1. MATEj pravi:

  Btw: samo izbor božičnih filmov je pa letos na slovenskih televizijah tako slab oz. ga sploh ni (razen Elfa), da kar ne morem verjet! Ko bi dal vsaj Sam doma in Umri pokončno, da bi si ga pogledal 123., ampak dajo raje neke že ne vem kolikokrat videne filme, ki z božičem nimajo nobene veze (Čaka te pošta).

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prav zato je priporočljivo, da si izbor naredimo sami. Jaz bi predlagal Čarovnika iz Oza in To čudovito življenje.

 3. t-h-o-r pravi:

  pravkar gledal it’s a wonderful life :)

  sicer barvno verzijo (čeprav je stewart rekel, da mu je postalo slabo, ko je videl barvno verzijo)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Barvne verzije še nisem gledal, bi pa rekel, da mora biti res boleče. Črnobele reči morajo ostati v izvirniku.

 5. markopigac pravi:

  Preveckrat odvrteni filmi na nasih televizijah. Zakaj ne bi izbrali kaj novega, se nevidenega?

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Preprosto zato, ker zares dobrih božičnih filmov ni. Veliko bolje je vrteti klasike, a seveda ne Čaka te pošta. Vsaj Čudež na 34 ulici, pa tudi Polarni ekspres je okej, pa kako starejšo verzijo Scroogea.

 7. kaiavalon pravi:

  Izbira filmov je resnično polomna. Res da nikoli ni bila perfektna, saj se filmi tako ali tako nonstop ponavlajo ampak letos je pa res kriza.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, Training Day in I Am Sam sta super, Elf pa prav tako ni ravno porazen. Ne vem kaj točno hočeš reči, morda zgolj Čaka te pošta in Mesto angelov? No ja, tukaj ti dam na nek način prav, res nista bigve kaj. Zato pa obstajajo TV 1000, HBO, MGM in oba Cinemaxa.

 9. olna pravi:

  Jojmene, Gartner. Res ni treba, da smo vsi perfekcionisti v pravilni slovenščini – ampak “…filmov, ki so pretekle dni igrali po televiziji”. :(

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmov, ki so ji rolali po tv. Filmov, ki so jih vrteli po tv. Filmov, ki so igrali po tv.

  Kaj je s tem narobe? Bi moral reči: “Filmov, ki so se predvajali po televiziji.” Ali: “Filmov, ki so jih naše televizije predvajale.”

  Daj no, what the fuck, kaj je to važno, bo konec sveta? Jaooo, kot da bi ti mamo ubil, jojmene tja, pa jojmene sem.

  Reči kaj o filmih, ki so zgoraj, ali pa bodi tiho, saj nismo pri uri slovenščine.

 11. olna pravi:

  :D

 12. Tina M Tina M pravi:

  Ko sem prvič gledala City of Angels, mi je bil fenomenalno lep film. Ta teden sem ga gledala drugič in me ni več tako prepričal.
  I am Sam je pa uf… za jokat.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil patetičen že takrat. Ne bom rekel, da je strašno slab, a ni me prepričal.

 14. Kaka92 pravi:

  traning day je res edn bolših filmov kar sm jih gledal na tvju Im Sam je pa res kvalitetn film

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dan za trening je frajerski film, Denzel pa raztura sto na uro in si je oskarja res zaslužil. Pa ne pozabi, da notri igrata tudi Snoop Dogg in Dr. Dre :)

 16. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Intacto, Tears of the Sun, Bend it Like Beckham, White Oleander, Swimfan, Shanghai Knights, Mies Vailla Menneisyytta pravi:

  [...] saj naj bi šlo prvotno za zgodbo četrtega Die Harda. Na režijskem stolčku je sedel režiser Dneva za trening, opice, legvani in prašiči so samo statirali, gozd in številna premoč nigerijskih gverilcev pa [...]

 17. simon pravi:

  Snop dog na vozicku ne? kje pa dr. dre?

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Iz glave ne vem, predolgo nazaj, vem pa, da mu je bilo ime Paul.

 19. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] kar sta v Dnevu za trening počela Denzel Washington in Ethan Hawke, počneta sedaj Christian Bale in Freddy Rodriguez, [...]

 20. » Hitra roba pravi:

  [...] Jasno, film je produciral Pirelli films, režiser Fuqua pa ima za pasom uspešnice King Arthur, Training Day in Tears of the Sun. Ekspresna inačica Izganjalca hudiča, ki bi si zaslužila še kake pol ure [...]

 21. IZTOK faking GARTNER » Umrla Nora Ephron pravi:

  [...] When Harry Met Sally, My Blue Heaven, This is My Life, Sleepless in Seattle, Mixed Nuts, Michael, You’ve Got Mail, Hanging Up, Bewitched in Julia & Julia, režirala pa je filme This is My Life, Sleepless in [...]

 22. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Hope Springs, End of Watch pravi:

  [...] tako zelo prepričljiv, tako zelo direkten in tako zelo učinkovit, da kot za šalo sesuje tudi Training Day in Street Kings, ki ju je prav tako oscenaril oz. režiral David Ayer, ta maher za urbane [...]

 23. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: The Disappearance of Alice Creed, Olympus Has Fallen pravi:

  [...] povem na kratko. Saving Private Ryan v Beli hiši, če hočete. Antoine Fuqua, tudi režiser filmov Training Day, Tears of the Sun, King Arthur in Brooklyn’s Finest, obvlada take filme in si dovoli ravno [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !