Recenzija: The Hurt Locker

24.12.2009 ob 17:50

zda 2008, vojna drama, režija: Kathryn Bigelow, igrajo: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pierce, Ralph Fiennes, David Morse, Evangeline Lilly

To, kar je bil za Vietnam Platoon, je za Irak The Hurt Locker.

The Hurt Locker, ki mu lahko rečemo tudi najboljši film leta, morda celo najboljši vojni film vseh časov, je mojstrovina. Vrhunski vojni triler, no ja, učinkovita vojna drama, ki vas bo s svojo napetostjo dobesedno prikovala na stol. Tako zelo napetega, divjega, energičnega in temperamentnega filma niste videli že sto let. To ni več film, to je vojni dokumentarec, zajebani reality show, kjer raznese tudi znana imena. Kot v filmu Deep Blue Sea, le da gre za kruto realnost, za vojno v Iraku, kjer ameriški vojaki delajo red. Predvsem z iskanjem bomb, ki jih islamski ekstremisti skrivajo tudi v trupla dečkov. Prav imate, to, kar je bil za Vietnam Platoon, je za Irak The Hurt Locker. Hudičevo dober in učinkovit presežek Kathryn Bigelow, režiserke mojstrovine Strange Days, solidnega trilerja Blue Steel, kultne akcije Point Break in premalo cenjene drame The Weight of Water, ki se je sedaj vrnila v velikem slogu. Z verjetno najboljšim vojnim filmom zadnjih let, ki so ga gledalci vse do letošnjih nominacij za zlate globuse, kjer leti zelo visoko,kar pomeni, da bo letel zelo visoko tudi na oskarjih, povsem prezrli. Povedano drugače, če ga ne bi nominirali za zlate globuse, bi se povsem izgubil, kar bi bila huda krivica, saj je res odličen. Od začetka, ko nastrada Guy Pearce, specialec za bombe, do konca, do se glavni junak William James (Jeremy Renner), ki pride na njegovo mesto, spet vrne na kraj zločina. Tako je, The Hurt Locker je zgodba o vojakih, ki iščejo bombe in štejejo dneve do konca svoje misije. Vsak dan je lahko njihov zadnji, vsaka bomba, ki jo najdejo, bodidi v avtomobilu, bodisi v zemlji, lahko eksplodira kot bi trenil. To ni poklic, to je igranje s smrtjo. Čista ruska ruleta, kjer preživijo samo tisti, ki imajo srečo. Ali kot pravi polkovnik David Morse: “This is some hot shit.” Res je, The Hurt Locker, sicer izjemno posnet in še bolje zmontiran film, je vroče sranje. Tudi zavoljo zelo prepričljivih igralskih kreacij celotne ekipe, na čelu s temnopoltim in čedalje boljšim Anthonyjem Mackiejem, ki me je navdušil tudi v filmih Notorious in We are Marshall. Zares vrhunski film, kjer ne boste našli napak. In mojstrovina, ki kot za šalo preseže tudi okvire žanra.

Ocena: 10/10

 

15 komentarjev na “Recenzija: The Hurt Locker”

 1. w33d w33d pravi:

  “ki so ga gledalci vse do letošnjih nominacij za zlate globuse, kjer leti zelo visoko,kar pomeni, da bo letel zelo visoko tudi na oskarjih, povsem prezrli. Povedano drugače, če ga ne bi nominirali za zlate globuse, bi se povsem izgubil”

  Tole je pa čisti strel v prazno. Ne govori nekaj na pamet, če ne poznaš ozadja. Če so globusi edina podelitev nagrad na področju filma pred oskarji, ki jih spremljaš, potem je to res, a film je svoj zmagoviti pohod začel že na lanskem beneškem festivalu in nadaljeval na ostalih. Vsi kritiki so ga hvalili, tudi pred oskarji je pobral nagrade kritikov v Washingtonu, New Yorku, Bostonu in še marsikje. Vse od ameriškega izida med poletjem so ga poznavalci uvrščali med favorite, sedaj to dejansko je. Trenutno film, ki ga je potrebno premagati za zmago. Tako da so globusi le pika na i in nikakor ne rešilna bilka.

 2. Pris Pris pravi:

  Dober film. Meni je bila všeč predvsem kamera oz. montaža, drugače sem pa očitno razvajen od odlične HBOjeve miniserije Generation Kill, kjer sta bila karakterizacija likov in jalovost početja “osvobajanja” Iraka še bolje prikazana.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  W33D, stari moj, film je v kinih popolnoma pogorel in sploh ni dobil prave distribucije. Igral je v štirih dvoranah, lepo te prosim. Šele zdaj, ko je pri globusih in seveda, če mu rata priti še na oskarje, so gledalci začeli kazati zanimanje zanj. Če sploh bodo, seveda. Film je bil posnet že leta 2008, šele zdaj pa so ga odkrili v pravem pomenu besede. Raje beneški festival ne zanima, prav tako ne razne nagrade kritikov, šele ko si na globusih in oskarjih, te opazijo širše množice, če te seveda že prej niso. To sem želel reči. Brez potrebe se razburjaš.
  Saj nisem bebec, da ne bi znal prebrati trivie na IMDB in pogledati kje vse je dobil nagrade pred globusi, daj no :)

  Pris, serije nisem gledal, me pa vseeno čudi, da te karakterizacija in nesmiselnost osvobajanja Iraka nista vseeno prepričala tudi tokrat, saj sta zelo solidna. Se pa strinjam, da film zmaga predvsem v kameri, montaži in napetosti.

 4. Pris Pris pravi:

  Iztok, film me je prepričal, so pa bili določeni vidiki napada na Irak odlično izpeljani tudi v seriji Generation Kill in ker sem slednjo pač gledal najprej (in to celo 2x), se mi je bolj vtisnila v spomin.

 5. cosmopapi pravi:

  Film se že gledal pred letom dni. Spomnim se, da sem bil bolj razočaran kot navdušen. Verjetno je temu bilo krivo neposredno primerjanje s podobnima izdelkoma Generation Kill in Battle for Haditha, ki sta neprimerno boljša. Moja ocena: 4

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Cosmopapi, tudi ti tako kot Pris omenjaš Generation Kill. Očitno si ga moram ogledati. A vseeno čudno, kot sem dejal že Prisu, da te tudi The Hurt Locker ni navdušil. Jaz sem komaj lovil sapo.

  Pris, tako je meni Tanko rdečo črto “zajebal” Vojak Ryan, pa četudi si dejansko nista podobna. Sodeč po hvali za Generation Kill pa me očitno čaka obvezen ogled :)

 7. Maco pravi:

  Tudi zame je ta film eden boljših letos, čeprev je letnik 2008 in je presegel moja pričakovanja.
  Navkljub preprosti zgodbi je film vseskozi zanimiv, niti za trenutek se ne dolgočasiš, k čemur veliko prispeva tudi dobra montaža.
  Film sploh ni le akcijski, ampak je zanimiva vojna drama, ki prodre v globino človekove duše in psihe.

 8. t-h-o-r pravi:

  odličen film

  meni se je pa zdelo, da ne govori toliko o vojni, kot o psihi wiliam jamesa in njegovi obsedenosti z nevarnostjo

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maco, montaža je res odlična, že ko sem videl tisti prvi slow motion z zemljo in metki, sem padel dol.
  Se strinjam, ni le akcija, tudi globino ima, zato je še boljši.

  Thor, na nek način imaš prav, toda vendarle sem najbolj užival prav v akciji, no ja, napetosti pri vsaki njegovi akciji.

 10. alenka pravi:

  definitivno zanimiv in predvsem drugačen vojni film z dogajanjem v Iraku. po prvi uri ti še kar ni jasno – pa kaj želijo povedati s tem filmom? in sporočilo po koncu gotovo ima, še več-mogoče celo bolje razumeš pogled vojakov na celotno zadevo. nikokor ne gre le stereotipne vojake, ki so bili ‘opevani’ do sedaj-ko komaj čakajo, da se vrenjo k ženi, družini, itd. glavo tam dol je pač treba imeti na mestu in bit kar agresiven. Jeremy Renner, ki igra vojaka na meji arogantnega, SSG William James je res superca odigral. na splošno se mi zdi film zelo dobr, drugačna perspektiva, da ti razmišljat. ampak, da je pobral 6 oskrajev, in to 2 zelo ključna-za najboljši film in Kathryn Bigelow za režiserko? no tok dobr pa gotovo ni. vsaj meni ne. ampak razpravljat o Akademiji in da je ta itak sama sebi v namen tu bi bilo predolgo:) skratka vreden ogleda! 4+/5

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz pa sem se prav pri tem filmu po dolgem času izjemno močno strinjal z akademijo, ki je imela končno dovolj poguma, da je tudi tak film nagradila z oskarji.

 12. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » LIFFe 2010: Lebanon, Stones in Exile, No One Knows About Persian Cats pravi:

  [...] film, vsaj toliko kot The Hurt Locker, dejansko pa Das Boot v tanku, kjer skupina vojakov ostane ujeta na bojni črti, v prvi libanonski [...]

 13. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Messenger, The Men Who Stare at Goats, Los Abrazos Rotos pravi:

  [...] sploh poslala tja. Močan protivojni film. Ne samo protivojni, tudi proti ameriški. Podobno kot The Hurt Locker, le da ni na fronti, ampak doma, kjer se bije psihološka vojna. Prav zato je škoda, da se sila [...]

 14. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Bourne Legacy pravi:

  [...] trilerje. Prav zato sem zelo vesel, da je zdaj glavni Jeremy Renner, zvezdnik Misije nemogoče 4 in The Hurt Lockerja, ki se počasi in skulirano spreminja v dežurnega junaka inteligentnih akcijskih trilerjev. Renner [...]

 15. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Zero Dark Thirty, The Paperboy pravi:

  [...] filmov vseh časov, sicer pa delo režiserke Kathryn Bigelow, ki nam je dala  mojstrovino The Hurt Locker. Jp, to, kar je bil The Hurt Locker za vojno v Iraku, je Zero Dark Thirty za lov na Osamo bin [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !