Filmski spomin na Brittany Murphy

24.12.2009 ob 21:14

DROP DEAD GORGEOUS (zda 1999, komedija, režija: Michael Patrick Jann, igrajo: Kirsten Dunst, Denise Richards, Kirstie Alley, Ellen Barkin, Brittany Murphy, Mindy Sterling, Aalison Janney, Adam West)

Vseskozi zabavna satira o izboru ameriške najstniške lepotičke.

Cela kopica deklet, trije člani žirije, ena vase zagledana voditeljica (Kirstie Alley), dokumentarni stil podajanja zgodbe, bivša anoreksična misica, retardirani debeluhar, naftalinski Batman Adam West in zvrhan koš simpatične zabave za vse tiste, ki še vedno mislijo, da so misice v resnici le pametne ženske, ki morajo igrati neumnice.

Ocena 3

RIDING IN CARS WITH BOYS (zda 2001, komična drama, režija: Penny Marshall, igrajo: Drew Berrymore, Steve Zahn, Brittany Murphy, James Woods, Lorraine Bracco, Adam Garcia, Sara Gilbert, Rosie Perez, Maggie Gyllenhaal, Peter Facinelli)

Vrnitev Penny Marshall.

Penny Marshall, režiserka, ki nas je nazadnje navdušila davnega leta 1992, kjer je Tom Hanks puncam razlagal, da v bejzbolu ni joka, je znova tam, kjer je bila nekoč, se pravi tam, kjer je leta 1990 režirala klasiko Awakenings in tam, kjer je leta 1988 ustvarila nepozabno komedijo Big. Na sredini devetdesetih je padla na hladno s filmoma Renaissance Man (Danny DeVito kot Robin Williams) in The Preacher’s Wife (Denzel Washington kot Cary Grant), v novo tisočletje pa zakorakala z izredno komično dramo Riding in Cars With Boys, v kateri Drew Berrymore igra Beverly Donofrio, mlado mamico, ki je morala pri petnajstih skrbeti za sinka (ko zraste, ga igra Adam Garcia) in narkomanskega moža (Steve Zahn), prenašati slabo voljo svojih staršev (James Woods, Lorraine Bracco) in stati ob strani svoji najboljši prijateljici (Brittany Murphy), sicer ravno tako punci, ki ni znala reči ne. Izredna igralska ekipa, odlična mešanica drame in humorja, nepozabni monolog o prsih in opozorilo, da najstnice ne smejo imeti otrok. No ja, razen če hočejo kasneje postati uspešne pisateljice, katerim Hollywood ekranizira že prvi roman. Zgodba je bila v zraku že leta 1989, ko je producent James L. Brooks, sicer režiser filmov As Good As It Gets, Broadcast News in Terms Of Endearment, za glavni vlogi hotel Cher in Debro Winger. Sedaj je dobil Drew Berrymore in Brittany Murphy, dve mladi mamici, ki bi si zaslužili franšizo.

Ocena 5

FREEWAY (zda 1996, komični triler, režija: Matthew Bright, igrajo: Reese Witherspoon, Kiefer Sutherland, Dan Hedaya, Brooke Shields, Amanda Plummer, Brittany Murphy, Bokeem Woodbine, Conchata Ferrell)

Morbidna, satirična, vseskozi perverzno zabavna in divja parafraza znamenite Grimmove Rdeče kapice, ki se na žalost zelo hitro spremeni v bedasto in za lase privlečeno oslarijo.

Reese Witherspoon je Rdeča kapica, mlada, naivna, nevrotična, lolitasta in skrajno nesrečna punca, ki jo mahne na obisk k svoji babici. Njena mama (Amanda Plummer) je prostitutka, očim jo zlorablja, socialna služba pa nima prave rešitve. Med potjo sreča otroškega psihiatra Kieferja Sutherlanda, zlobnega, nekrofilističnega in pohotnega volka, ki jo hoče umoriti. Ko ga za kazen petkrat ustreli v glavo in hrbet, da se spremeni v živo spako, ki kaka in lula v vrečko, pa jo policija vtakne v ječo, kjer naleti na zafiksano lezbijko Brittany Murphy. Brata Grimm se obračata v grobu, izvrstna Reese Witherspoon je vse prej kot Blondinka s Harvarda, Brittany Murphy igra kot Meryl Streep, Kiefer Sutherland pa nima pojma, kako bi bil psihopatski psihiater.

Ocena 2 in pol

CHERRY FALLS (zda 2000, komična grozljivka, režija: Geoffrey Wright, igrajo: Brittany Murphy, Jay Mohr, Michael Biehn, Gabriel Mann, Jesse Bradford, Candy Clark, DJ Qualls)

Če ne boš seksala, boš umrla.

Izredno zabavna, domiselna, dovolj krvava in prepričljiva grozljivka o psihopatu, ki na srednji šoli pobija device in zruši kliše o morilcih, ki vedno ubijejo najbolj pohotne najstnike.

Ocena 4

UPTOWN GIRLS (zda 2003, dramska komedija, režija: Boaz Yakin, igrajo: Brittany Murphy, Dakota Fanning, Heather Locklear, Marley Shelton, Jesse Spencer, Donald Faison, Austin Pendleton)

Dakota Fanning je v filmu I Am Sam skrbela za svojega duševno zaostalega očka, tokrat pa skrbi za razvajeno hčerko pokojnih zvezdniških staršev, ki nenadoma ostane brez denarja.

Prav ste slišali, leta 1994 rojena Dakota Fanning je novi Siegmund Freud, najmlajša psihiatrinja v Hollywoodu, hčerka Woodyja Allena, ki ji režiserji dajejo izredno zahtevne vloge, v katerih mora reševati težave odraslih ljudi. Ko je poskrbela za svojega nesrečnega očka Seana Peanna, so ji pripeli še nič manj zahtevno Brittany Murphy,  ki se v novi situaciji, kjer ji je odveč celo njen prašiček, ne znajde najbolje. Na večernih zabavah resda še vedno fura imidž razvajene in bogate hčerkice, čez dan pa si mora denar služiti kot bejbisiterka in organizatorka dražbe, na kateri hočeš nočeš proda vse kitare svojega slavnega očka. In Dakota Fanning jo vzame v roke. Od zajtrka do kosila. Od kosila do večerje. Tako resno in odgovorno, da začne namesto rocka poslušati Mozarta in si iskati celo redno službo. I am Sam  2 ? Ne, saj ji Brittany Murphy vrne udarec in jo malce zrahlja, sprosti in pokaže, da mora otrok ostati otrok tudi takrat, ko mu umira oče in ko se mamica (Heather Locklear) vali samo po zabavah. Izvirno, glede na to, da bi ženska kot jo igra  Brittany Murphy, ponavadi odpela le zadržane japije. Stvar je jasna, Uptown Girls je film o otroku, ki ni otrok, marveč japi, katerega odreši energična punca. In film o neodgovorni mladenki, ki jo pozdravi otrok, ki ni otrok, marveč psihiater. Sprva razvlečeno in brez poante, nato prikupno, očarljivo in ravno prav življenjsko.

Ocena 3 in pol

SUMMER CATCH (zda 1991, komedija, režija: Michael Tollin, igrajo: Freddie Prinze Jr., Jessica Biel, Matthew Lillard, Brittany Murphy, Brian Dennehy, Fred Ward, Bruce Davison, Beverly D’Angelo)

Presenetljivo neotročja in povsem gledljiva zgodbica o mladeniču( Freddie Prinze Jr.), ki hoče postati zvezda bejzbola in se medtem zaljubi v svojo bogato sosedo Jessico Biel.

Freddie Prinze Jr. ponavadi igra v debilnih, otročjih in skrajno zoprnih mladinskih komedijah (Down to You, Boys & Girls, Head Over Hills), ki odletijo le do praga osnovne šole in se spremenijo v zažgane in pretirano slane kokice. Ravno zato sem bil sila presenečen, da Summer Catch, sicer film, kjer zelena Brittany Murphy demonstrira svoj način pitja piva, še vedno atraktivna Beverly D’Angelo pa svoj način konzumiranja kumaric, odleti dlje. Vse tja do zelo solidne mladinske športne komedije, na katero bi bil na začetku svoje kariere ponosen tudi Tom Cruise.

Ocena 3 in pol

8 MILE (zd 2002, drama, režija: Curtis Hanson, igrajo: Eminem, Kim Basinger, Brittany Murphy, Mekhi Phifer, Xzibit)

Za tiste, ki še vedno ne vedo, da je Eminem največja zvezda na svetu.

To je on, Marshall Bruce Mathers, za prijatelje Slim Shady, za oboževalce Eminem, leta 1972 rojeni pobalin, ki se je čez noč spremenil v največjo zvezdo vseh časov, v Vanillo Icea z jajci, v belca s črnim srcem, v raperja, ki je kot za šalo pohodil vso konkurenco, in v glasbenika, ki je, kar se pobiranja nagrad tiče, zasenčil celo Willa Smitha. Ko je posnel prvi album, so se mu režali, ko je posnel drugega, so mu jedli z dlani, ko je usekal tretjič, je bil na vrhu sveta, ko je na police počil četrtič, pa se je spremenil v Michaela Jacksona, Elvisa Presleyja in Beatle v eni osebi, če nekoliko pretiravam. Vsekakor pa v senzacijo brez primere, v super zvezdo, ki ne bo zašla niti takrat, ko na Zemlji ne bo nikogar več. In sedaj se je podal še v filme, dokazal, da lahko za razliko od Britney Spears zadane v polno, zaigral samega sebe, se za potrebe režiserja pobarval na temno, nam pokazal nekaj izvirnih rim, v blagajnah pustil več kot 100 milijonov dolarjev, na delovnem mestu poseksal Brittany Murphy, sprožil govorice, da je za kulisami segrel svojo filmsko mamo Kim Basinger in dokazal, da ga čaka uspešna filmska kariera, ki mu bo nekoč po vsej verjetnosti vrgla še oscarja. Takrat pa bo seveda presegel celo Franka Sinatro. Kljub zgodbi, kjer v bistvu igra samega sebe, se pravi mladega raperja Jimmyja Smitha, ki hoče uspeti v poslu in se mora soočiti s številnimi težavami, ki jih prinaša zajeban lajf. Prepričljivo narejena glasbena drama, ki jo nad povprečje dviga tudi karizmatična igralska ekipa in režiser, ki zelo dobro ve kaj početi s ponujenim materialom.

Ocena 4

JUST MARRIED (zda 2003, komedija, režija: Shawn Levy, igrajo: Brittany Murphy, Ashton Kutcher, Christian Kane, David Rasche, George Gyanes, David Mostow, Monet Mazur)

Pravkar skregana.

Brittany Murphy in Ashton Kutcher. Pravkar zaljubljena in poročena najstnika, ki jo mahneta na poročno potovanje, uničita polovico Francije in cele Benetke, nas spomnita na nepozabno družino Griswold, se skregata, pozabita na seks in ugotovita, da sta bila pač premlada za skupno življenje. Ravno prav klišejsko, dovolj zabavno in vseskozi simpatično. Na kratko, romantična komedija brez romance, ki si upa ubiti celo psa. In film, kjer bi morala Brittany Murphy dobiti oskarja za smeh.

Ocena 4

HAPPY FEET (zda 2006, risanka, režija: George Miller, glasovi: Elijah Wood, Robin Williams, Nicole Kidman, Brittany Murphy, Hugh Jackman, Hugo Weaving,  Fat Joe, Miriam Margoyles)

Let’s dance: resen kandidat za najboljšo risanko vseh časov.

Že dolgo časa nisem videl tako prikupne, izvirne, dinamične, enkratne, zabavne, veličastne, očarljive, kvalitetne, pestre, globoke in poučne risanke kot je Happy Feet. Zgodba o pingvinčku Mumbleu (Elijah Wood), ki ne najde svoje pesmi. Ki nima posluha, talenta in volje do petja. Ki petje zamenja s plesom in povzroča sive lase svojim staršem (Nicole Kidman, Hugh Jackman) in celotni koloniji cesarskih pingvinov. Vsak pingvinček mora namreč najti svojo srčno pesem, svoj theme song, svojo srečo in dobro voljo. Če je ne najde, ni pravi pingvin. Če ne zna peti, je bela vrana, drugačni posebnež, ki ga ne mara nihče. Izobčenec in član družine Strojan, ki ga naženejo od doma. Ki ga zaničujejo, zmerjajo, zbadajo in ponižujejo. Samo zato, ker ne zna peti in ker pleše. Ker ima »vesele nogice«, navihane happy feet, na katere bi bil ponosen tudi Fred Astaire. Prav imate, Mumble je mojster stepa, pravi šovman, ki izstopa iz snobovskih in konzervativnih navad cesarskih pingvinov. Ki bi lahko igral glavno vlogo v filmu Footloose in delal koreografije za hip hop spote. Njegov ata Memphis, lokalni Elvis Presley, ga seveda ne razume in prosi naj preneha s plesom. Naj se potrudi biti normalen, isti kot ostali. Povprečen, navaden in vsakdanji. Toda mali Mumble je upornik. James Dean z razlogom. Pobič, ki fura svojo logiko in ki navduši pingvine sosednje vasi, adelijsko vrsto,  Mehikansko bando, ki v njem vidi idola. Nekaj več. Nekaj posebnega, drugačnega in skuliranega. Nekaj takšnega kar vidi tudi Gloria (Brittany Murphy), lokalna lepotička, ki se vanj zaljubi. Zares krasna, izjemno poučna in hudimano prikupna poslastica, kjer Robin Williams govori tri različne like. Tri vrhunske glasovne predstave, ki za sabo pustijo celo duha iz Aladdina.

Ocena 5

THE DEAD GIRL (zda 2006 drama, režija: Karen Moncrieff, igrajo: Toni Collette, Britany Murphy, Marcia Gay Harden, James Franco, Giovanni Ribisi, Josh Brolin, Rose Bryne, Kerry Washington, Mary Steenburgen, Mary Beth Hurt, Piper Laurie, Nick Searcy)

Razmesarjeno truplo dekleta tako ali drugače vpliva na številne posameznike, ki dobijo svojo zgodbo.

Zelo depresivna, huda, močna in direktna mojstrovina, ki vam bo razjedla srce, dušo in male možgane. Vase zaprta, zagrenjena in čudaška Toni Collette, ki jo terorizira mama Piper Laurie, mama iz grozljivke Carrie, ki še vedno misli, da je mama iz grozljivke Carrie. Ko Toni najde truplo zmaličene mladenke, teror doseže vrhunec, zato pobegne od doma in se zateče k delavcu Giovanniju Ribisiju, ki ji vzame nedolžnost. Ostarela zakonca, kjer žena Mary Beth Hurt posumi, da njen možek ubija mlade prostitutke. Mati Marcia Gay Harden koplje po preteklosti svoje umorjene hčerke. Študentka Rose Byrne je prepričana, da je ubita mladenka njena davno pogrešana sestra. In naša nesrečna Brittany Murphy, mlada mamica, dekle delinkventnega Josha Brolina in lezbična prijateljica prostitutke Kerry Washington. Več zgobic, več filmov in eno truplo, ki zaznamuje vse. Ki zaznamuje tudi gledalca in sešije precizno, prepričljivo, enkratno in nepozabno celoto.

Ocena 4 in pol

DON’T SAY A WORD (zda 2001, thriller, režija: Gary Felder, igrajo: Michael Douglas, Sean Bean, Brittany Murphy, Famke Janssen, Oliver Platt, Jennifer Esposito, Skye McCole Bartusiak, Victor Argo

Neumna ideja, ki jo tu in tam rešijo napete sekvence.

»I’ll never tell,« žvrgoli sila zmedena in čudaška osemnajstletna Brittany Murphy, ki se v umobolnici znajde zaradi brutalnega umora. Njen zdravnik Oliver Platt na pomoč pokliče svojega kolega Michaela Douglasa, strokovnjaka za sila zmedene in čudaške osemnajstletne najstnice, ki takoj ugotovi, da punca igra. Tako kot Edward Norton v filmih Primal Fear in The Score. Michael Douglas odide domov, poljubi svojo simpatično hčerkico (Skye McCole Bartusiak), objame svojo ženo Famke Janssen, ki v postelji leži z zlomljeno nogo in se odpravi v posteljo. Naslednje jutro, na dan zahvalnosti, ga čaka šok. Skupina kriminalcev, vodi jih Sean Bean, mu ugrabi hčerkico, njegovo stanovanje nadzoruje s kamerami in zahteva, da od zmedene in čudaške Brittany Murphy do pete ure popoldan izbeza neko petmestno številko. Zanimivo? Ne, marveč neumno, privlečeno za lase, brez nivoja in smešno. Don’t Say a Word je The Game, le da se ne zna igrati, Michael Douglas se zaman trudi prekriti dejstvo, da je bil v vseh prejšnjih filmih navaden japi, Famke Janssen pa še vedno misli, da igra v Jamesu Bondu in enega izmed zlikovcev premlati kot majhnega otroka.

Ocena 3

SPUN (zda 2002, kriminalna dramska komedija, režija: Jonas Akerlund, igrajo: Jason Schwartzman, Brittany Murphy, Mickey Rourke, John Leguizamo, Patrick Fugit, Mena Suvari, Chloe Hunter, Deborah Harry, Eric Roberts, Larry Drake, Peter Stormare, Alexis Arquette, Ron Jeremy

O skupini drogeraških prijateljev, ki jih usekata Trainspotting in montažni prijemi Oliverja Stonea.

Spun, sicer film, ki hoče biti novi Trainspotting in film, ki obrača snemalne prijeme Rojenih morilcev, se ves čas obnaša nadvse originalno, sveže, inovativno in samozavestno, kar je dobro na začetku ter zelo slabo malce kasneje, ko nam začne iti na živce, saj ga zdelajo klišeji, pomanjkanje smisla za humor in pretirana ihta. To kar mu naprej leži, ga potem uniči. To, kar sprva obvlada, ga nato potepta. In to samo zato, ker ne zna odnehati in seveda zato, ker smo dve leti nazaj dobili film Rekvijem za sanje, najboljši mamilaški film vseh časov, film, po katerem ne more vžgati prav noben podoben film več. Na eni strani imamo Rossa (Jason Schwartzman), simpatičnega mladeniča, ki hoče in noče postati diler. Njegovo prijateljico Nikki (Brittany Murphy), vseskozi zadeto punčaro, ki se daje dol s kavbojem Kuharjem (Mickey Rourke), tipom, kateri mamila kuha kar doma in v lekarni kupuje vse potrebne substance. Zmedenega Frisbija (Patrick Fugit), ki ves čas preživi pred računalnikom in se na koncu poveže s policijo. Odcvetelo sosedo (Deborah Harry), ki dela na vroči liniji. In striptizeto April (Chloe Hunter), ki jo Ross popolnoma golo priveže na svojo posteljo in nanjo pozabi. Na drugi strani snifajo divji Spider (John Leguizamo), kolerični diler, ki mu gre ponavadi vse narobe. Njegova scuzana punca Cookie (Mena Suvari), ki bi nujno potrebovala zobozdravnika. Homoseksualni Eric Roberts, ki se po postelji valja z dvema mišičastima lepotcema. In policista Peter Stormare ter Alexis Arquette, ki bi rada vse skupaj ulovila in spravila v ječo. Zares pestra paleta, ki se na vse pretege trudi rešiti film, kar pa bi ji uspelo samo v primeru, če bi jih namesto Šveda Jonasa Akerlunda vodil Oliver Stone, ali še boljše, Quentin Tarantino. No ja, ali pa če bi se vodili kar sami. Brez posebnih montažnih prijemov, specialnih snemalnih kotov in hudo originalne kamere. Takšna igralska ekipa namreč ne rabi drugega kot dobre dialoge in nekaj seksa.

Ocena 2 in pol

 

9 komentarjev na “Filmski spomin na Brittany Murphy”

 1. Oboževalec Brittany Murphy pravi:

  Odstranjujejo plakate z Brittany Murphy

  Agencija, ki izposoja DVD-je, se je odločila, da bo odstranila vse promocijske plakate za film Deadline, v katerem nastopa pokojna Brittany Murphy. Bili naj bi preveč strašljivi.

  Agencija Redbox ima svoja prodajna mesta po vseh ZDA in njihov predstavnik je povedal, da bodo danes začeli z odstranjevanjem vseh plakatov za film Deadline, na katerih je Brittany Murphy. Za to pa bodo menda potrebovali kar 7 do 10 dni, saj morajo odstraniti plakate na skupno kar 19 tisoč kioskih po ZDA.

  Podjetje, ki je zadolženo za distribucijo filma Deadline, bo spremenilo tudi naslovnico DVD-jev. Gre namreč za enega zadnjih njenih filmov, po katerem se je bodo številni spominjali, in ne želijo, da bi bila na naslovni fotografiji videti tako grozljiva – mrtva.

  Murphy je nedavno nastopila še v filmu Abandoned – Zapuščena, ki naj bi na kinematografska platna prišel leta 2010. Režiser Michael Feifer je povedal, da je bilo z Brittany odlično delati. “Brittany je bila profesionalka. Ko se je morala vključiti za delo, je le obrnila gumbek in že je bila pripravljena. Ni imela posebnih metod in priprav. V nekem trenutku je recimo mogla jokati. Vsi smo se smejali, ko je nenadoma vprašala, iz katerega očesa želimo, da ji tečejo solze. In vse, kar smo mogli narediti, je, da smo pokazali na eno izmed očes. Tako je bila dobra v svojem poslu.”

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, pogledal, meni se ne zdijo nič sporni. Vsaj z vidika Brittany Murphy ne:

  http://i82.servimg.com/u/f82/12/82/64/77/1714.jpg
  http://www.horrorphile.net/images/deadline-movie-poster1.jpg

 3. Tina M Tina M pravi:

  Po moje so naredili prav, da so jih odstranili, ker niso primerni glede na tragični dogodek.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po eni strani imaš prav, saj je vsa krvava, toda saj ni naredila samomora. No ja, spoštljivo ravno ni, to se strinjam.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Prepisani pravi:

  [...] razmere, tudi zavoljo spretne režije Klemena Dvornika in atmosfere, ki se je ne bi branil niti kak Sin City. Nostalgična zadeva, pač Jonasova generacija, ki se prične na dan Titove smrti, kjer njegovo [...]

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Abandoned, After Life, Squeal pravi:

  [...] Measures, kjer je leta 1996 igral Hugh Grant, izgleda kot mojstrovina. In nedavno nesrečno preminula Brittany igra Mary Walsh, mladenko, ki v bolnico pripelje fanta Kevina (igra ga tv Superman Dean Cain), na [...]

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Man on Fire pravi:

  [...] Nič čudnega, saj ga useka mala Dakota Fanning, “psihiatrinja” filmov I Am Sam in Uptown Girls, punčka, ki v svojih filmih ponavadi zdravi veliko starejše soigralce. Deklica, ki jo mora [...]

 8. Zadnji dnevi Brittany Murphy « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] umrla konec decembra leta 2009. Žalostna usoda dobre igralke, ki bi nam brez dvoma dala še veliko super filmov, saj se je pripravljala na oživitev svoje malce zaspane kariere, kjer ji zadnja leta ni šlo [...]

 9. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Happy Feet Two pravi:

  [...] moram reči, da drugi Happy Feet ne dosega izvirnosti in enkratnosti prvega, zato sem kljub pingvinčkom, ki so mi res luštne živalce, nekoliko razočaran. Problem je v tem, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !