Kulti in klasike: North and South

22.12.2009 ob 21:10

Ker si vseh delov zaradi pomanjkanja časa ne morem ogledati enega za drugim in ker bi kak detajl kasneje pozabil, sem se odločil za poseben način objavljanja tele recenzije. Pisal jo bom sproti in jo nekajkrat tudi ponovno objavil. Že v naprej pa vse tiste, ki serije še niso gledali, opozarjam, da v tekstu kar mrgoli tako imenovanih spoilerjev.

NORTH AND SOUTH: Book One

zda 1985, vojna drama, režija: Richard T. Heffron, igrajo: Patrick Swayze, James Read, Lesley Anne Down, David Carradine, Philip Casnoff, Kirstie Alley, Jean Simmons, Gene Kelly, Robert Mitchum, Jim Metzler, Johnny Cash, Terri Garber, John Stockwell, Morgan Fairchild, Robert Gulliaume, Hal Holbrook, David Ogden Stiers, Elizabeth Taylor, Jonathan Frakes, Forest Whitaker, Andy Stahl, Genie Francis, Wendy Kilbourne, Mitch Ryan

Verjetno najboljša tv serija vseh časov.

Uf, tole pa je klasika, ne samo tv klasika, tudi klasika na splošno. Zagotovo ena najboljših mini tv serij v zgodovini, ki se ji morda približa le še kak War and Rememberance. Vrhunska in še vedno zelo gledljiva, očarljiva, ravno prav junaška, razkošna, epska, široka, globoka in ravno prav kičasta obdelava vojne med severom in jugom, časa pred vojno in vsega tistega, kar spada zraven. Ljubezenska zgodba, rasna tematika, nekaj politike, družbeno socialne razmere, suženjstvo in številni liki, s katerimi sem rasel tudi sam.

Za uvod sem si ogledal prva dva dela. Dejansko dva uro in pol dolga filma, ki sta me tako kot nekoč pustila brez daha. Sploh ne morem verjeti, da je tale serija še vedno tako zelo dobra, tako zelo filmska, tako zelo dobro odigrana in zrežirana. In tu je Orry Main (Patrick Swayze), južnjak, ki pride na West Point, da bi postal vojak. Tu je njegov najboljši prijatelj George Hazard (James Read), severnjak, ki si želi isto. In tu je seveda sadistični Elkanah Bent, ki ga igra hudo karizmatični Philip Casnoff. Model, ki ni nikoli ujel zaslužene slave, pa četudi pomete vse igralce, ki se z njim znajdejo z v istem prizoru. Le poglejte si ga med sekvenco, ko od Orryja in Georgea zahteva, da korakata z vedri v rokah. In pozor, vsi ostali kadeti so vizualno neprivlačni, celo grdi, pač zato, da Swayze in Read stopita v ospredje in šibita kolena gledalkam. In tu je očarljiva Lesley Anne Down, Orryjeva Madeline, ki mu jo spelje zlobni Justin (David Carradine). Tu je tudi Orryjev strogi in odločni oče Tillet Main, ki ga igra Mitch Ryan. Njegova mama, ki jo igra Jean Simmons. In seveda Hazardova sestra, ki jo igra Kirstie Alley, še iz časov, ko ni imela težav s kilogrami. In ko smo že pri hollywoodskih legendah, ki jih v tejle seriji kar mrgoli, tu sta tudi Gene Kelly, očim sadističnega Benta, in Robert Mitchum, oče mladenke Constance Flynn (Wendy Kilburne), ki postane žena Georgea Hazarda.

Fenomenalna igralska ekipa zgodbe, ki nikakor ni na prvo žogo. Ki premore dovolj globoko in prepričljivo dramaturgijo, dovolj kvalitetno politično in socialno ozadje ter dovolj elegantne dialoge, da navduši tudi nekoliko zahtevnejše gledalce. Kot sem že povedal, prva dva dela obdelata šolanje na West Pointu, nesrečno ljubezen Orryja in Madeline, poroko Hazarda, vojno z Mehiko, kjer Orryja ranijo v nogo, skulirani dvoboj s sabljami, kjer Orry porazi Benta, tragično usodo sužnja, ki ga kaznujejo z razbeljenim železom, različne poglede na suženjstvo med severom in jugom, med dvema prijateljema, ki se prav zaradi tega znajdeta na preizkušnji, in nesrečen zakon Madeline in Justina, ki jo na poročno noč pretepe in posili. Hudo močan začetek serije, ki udari še danes in kot za šalo preseže večino opevanih serij, za katere HBO pobira številne nagrade. Ali kot je pred leti zapisal nek kritik: “Tole je Gone With the Wind televizije.” O, kako zelo se strinjam z njim.

Nadaljujmo s tretjim in četrtim poglavjem, ki se loti globokih in zelo zapletenih družinskih ter ljubezenskih odnosov družin Main in Hazard, ki ju loči ideologija. Res je, North and South ni zgodba o tem kako dva moška loči ženska, ampak zgodba o tem kako dva moška loči ideologija. Različen pogled na suženjstvo, ki spre tudi njuni familiji. Predvsem zaradi preveč pogumne in zavzete Virgilie Hazard (Kirstie Alley), ki se s črncem (Georg Stanford Brown) celo poroči in povzroči pravi škandal. Pozabite na Dinastijo in Dallas, Nort and South ima še več preobratov, zapletov in spletk, za katere poskrbi tudi navihana, zelo poredna in zlobna Ashton Main, sestra Orryja Mainea, ki jo perfektno igra Terri Garber. In prav Terri Garber ukrade vse prizore, ki so na razpolago. Prav Terri Garber je glavna zvezda tretje in četrte epizode, kjer sta Orry in George potisnjena v ozadje, kjer Orry in George le statirata in mirita hormone ostale igralske ekipe. Terri Garber, no ja, Ashton Main, ki poseksa skoraj vse vojake na West Pointu, namreč povzroči ljubezenski trikotnik, kamor sta vpletena tudi njena sestra Brett (Genie Francis) in Georgeov brat Billy (John Stockwell). Elegantni zapleti, polni seksa in strasti, kjer se ljubita tudi Virgilia Hazard in njen temnopolti Garrison Grady, ter seveda Orry in nesrečna Madeline, ki jo nasilni Justin zaklene v sobo.

Tukaj je tudi rosno mladi Forest Whitaker, ki se ponaša s konjem in klobukom. Zagreti Charles Main (Lewis Smith), Orryjev bratranec, ki se vpiše na West Point in nas spomni na mladega Orryja, ki je to počel na začetku serije. In smrt Madelineinega očeta (Lee Bergere), ki razkrije skrivnost, da je punca v bistvu potomka sužnjev. Pa seveda skrivni splav Ashton Main, ki ji pomaga prav Madeleine, še vedno spletkarski Stanley Hazard, Georgeov brat, ki igra Jonathan Frakes, kasnejši startrekovec William T. Riker. In roman Koča strica Toma, ki več kot odlično povzame takratne razmere med severom in jugom, ki se čedalje bolj sovražita. Povedano drugače, za severnjake je Tom junaška in vrhunska knjiga, za južnjake pa lažnivo in poceni čtivo, ki ga je treba zažgati. Nič čudnega, da je kmalu sledila vojna.

V petem poglavju Prve knjige se zgodba vrti okoli Virgilie Hazard, ki se priključi celo prvim borcem, ali še bolje, zdraharjem iz severa, ki pod vodstvom zloglasnega Johna Browna (jp, igra ga Johnny Cash), izvedejo prve zametke državljanske vojne. Ker je Virgilia zelo glasna tudi med obiskom Orryja Mainea in njegove sestre Brett, ki se hoče poročiti z njenim bratom Billyjem Hazardom, pride med družinama do najhujšega spora doslej. Prizor je odličen prikaz stiske dveh prijateljev, Orryja Mainea in Georgea Hazarda, ki sta razpeta med družino, prijateljstvom in ideologijo. No ja, trmo, ki uničuje tudi celo državo, kjer Abraham Lincoln postaja predsednik. Če sem v prejšnjih delih hvalil ostale, moram na tem mestu pohvaliti Patricka Swayzeja, ki je kot Orry Main brez dvoma odigral najbolj zahtevno vlogo v svoji karieri. In pozor, vrne se tudi zlobni Elkanah Bent (Philip Casnoff), ki s pomočjo nič hudega sluteče šefice javne hiše, madame Conti (jp, igra jo Elizabeth Taylor), odkrije še dodatne skrivnosti nesrečne Madeleine, ki jo je mož Justin zadrogiral in popolnoma uničil. Madeleine je tako zelo odvisna od zdravil, da se ne spomni niti svojega Orryja, sicer zelo preudarnega možakarja, ki je bil prepričan, da bosta skupaj pobegnila na sever. Da brez zares pasje in kljub temu navihano simpatične Ashton Maine tudi tokrat ne gre, je seveda več kot jasno, saj nas že na začetku čaka njena poroka z Jamesom Huntonoom (Jim Metzler), zagretim južnjakom, ki prezira sever in med svojim politično demagoškim govorom sesuje celo ameriško zastavo.

Vsi ti liki so izjemno dodelani in dramaturško dovršeni, med sabo pa se povežejo taki, ki tudi karakterno ustrezajo svoji “kliki”. In prepričljivi so prav vsi, tudi tisti, ki se pojavijo le za minutko ali dve. Recimo kongresnik Greene (David Ogden Stiers), ki iz umobolnice reši Virgilio Hazard. Temnopolti Priam (David Harris), tisti nesrečnik, ki so ga na posestvu Maineovih požgali po obrazu, in ki ugotovi, da je življenje na severu za sužnje isto sranje kot na jugu. In seveda pokvarjeni Forbes LaMotte (William Ostrander), ki ljubimka z Ashton Maine in se ji pusti zmanipulirati do konca in naprej.

V zadnjem poglavju Prve knjige, za katero so porabili 140 igralcev, 8700 kostumov in 180 snemalnih dni na zelo različnih lokacijah, je v prvi polovici glavna mlada generacija Hazardov in Maineov. Predvsem poroka Brett in Billyja, ki bi jima lahko rekli tudi Romeo in Julia. Tudi zato, ker Brettina sestra Ashton naroči Billyjev umor, ki ga pravočasno prepreči uboga Madeleine, kateri vendarle uspe pobegniti od nasilnega moža Justina. Ki ga prepreči tudi pogumni Charles Maine, Orryjev naslednik in mladenič, ki ohranja tesno prijateljstvo z Billyjem. Charles in Billy sta kot Orry in George, kolega z West Pointa, ki ju matra prihajajoča vojna med severom in jugom. Različna ideologija, ki uničuje še tako iskreno prijateljstvo. Familija Corleone je družinske pizdarije rešila na zelo učinkovit in hiter način, Hazardi in Mainei pa pač trpijo in izgubljajo živce. George s svojo sestro Virgilio, Orry pa s svojo sestro Ashton. Toda Orry in George sta tokrat nad ideologijo, nad družino in nad vojno, kjer južnjaki napadejo severnjaško utrdbo Fort Sumner. Sta prijatelja, ki dokažeta, da je prav prijateljstvo najbolj pomembna stvar v življenju. Prav zato je njun zadnji prizor pred vlakom tako zelo čustven. Skoraj tak, kot da bi se poslavljala dva zaljubljenca.

In tukaj je na novo izvoljeni predsednik Abraham Lincoln (Hal Holbrook), ki pravi: “Čas je, da se tudi jug nauči sprejemati kompromise, saj nameravam biti predsednik cele države.” Res je, situacijo zapletejo južnjaki, vase zagledani kmetavzi, ki nočejo sprejeti odprave suženjstva. To je situacija, kjer sosed sosedu postane sovražnik. In situacija, kjer se zaradi politike in različnih pogledov na smrt sprejo tudi člani družine. Odličen prikaz takratnega dogajanja, kjer ustvarjalci ne spustijo ničesar in celotno zgodbo slikajo skozi usodo dveh družin, ali še bolje, skozi oči zares pestro paleto likov, kjer so eni dobri, drugi pa seveda hudobni. In če smo že pri zlobi, tukaj je spet naš poročnik Bent, ki v posteljo dobi tudi Morgan Fairchild in zine: “Če me ne bi financirala, bi se v postelji pač valjal s katero drugo.” Hudičevo dobra tv serija, kjer so skoraj vsi prizori vsaj zame ponarodeli in dih vzemajoč zaključek prvega poglavja, ki ga dejansko sestavlja šest različnih filmov, šest fenomenalnih pripovedi, ki bi jih lahko gledal vsako leto znova.

Ocena: 10/10

NORTH AND SOUTH: Book Two

zda 1986, vojna drama, režija: Kevin Connor, igrajo: Patrick Swayze, James Read, Kirstie Alley, David Carradine, Lesley-Anne Down, Philip Casnoff, Terri Garber, Genie Francis, Jonathan Frakes, Mary Crosby, Wendy Kilbourne, Kate McNeill, Jim Metzler, Lewis Smith, Parker Stevenson, Lloyd Bridges, Hal Holbrook, Morgan Fairchild, Olivia de Havilland, James Stewart, Linda Evans, Wayne Newton, Jean Simmons, David Ogden Stiers, Anthony Zerbe, Michael Dudikoff, Clu Gulager, Forest Whitaker, Kurtwood Smith

Novih šest delov sage družin Main in Hazard, ki se znajdeta v primežu državljanske vojne.

Piše se leto 1861, leto, ko sta se udarila sever in jug. In leto, ko je med dve družini prišla vojna. Na eni strani so Mainei iz Južne Karoline, na drugi pa Hazardi iz Pennsylvanie. Veže jih močno prijateljstvo, po novem tudi poroka Billyja Hazarda (sedaj ga igra Parker Stevenson, takratni mož Kirstie Alley) in Brett Main (Genie Francis), ter seveda tudi posel skupne firme, ki prinaša lepe denarce. Toda ideologija in politika naredita svoje, kar pomeni, da sta na nenehni bojni nogi tudi nekoliko trmasti Orry (Patrick Swayze) in preudarni ter elegantni George (James Read), ki mu živce para le sestra Virgilia (Kirstie Alley), po novem medicinska sestra in platonska ljubica kongresnika Sama Greenea (David Ogden Stiers). In pozor, Orry in George, najboljša prijatelja iz West Pointa, sta v samem vrhu svojih vojska. Orry, ki se je končno poročil s svojo Madeline (Lesley Anne Down), je desna roka južnjaškega predsednika Jeffersona Davisa (LLoyd Bridges), George, ki mu je žena Constance (Wendy Kilbourne) rodila otročka, pa desna roka ameriškega predsednika Abrahama Lincolna (Hal Holbrook). Prav zato je njuno srečanje na bojni liniji tako zelo nepozabno, tako zelo edinstveno in nostalgično ter tako žalostno, ko se znova spreta okoli politike in različnega pogleda na vojno.

Druga knjiga, ki jo prav tako sestavlja šest epizod, sicer nastalih po romanu Love and War Johna Jakesa, kjer sem za štart ruknil prvi dve, prav nič ne zaostaja za prvo knjigo, saj enako spretno in prepričljivo meša ljubezensko zgodbo, politiko, družinske intrige, vojno vihro in še kaj. Z vsemi običajnimi osumljenci, kjer sta najbolj umazana in hkrati seveda strupeno karizmatična Bent (Philip Casnoff) in Ashton (Terri Garber), ki postaneta ljubimca. Prav ta zaplet je fenomenalen, saj v isti postelji pristaneta dva tako negativna in pasja lika, ki ju Casnoff in Garberjeva odigrata uživaško in brezhibno. Čeprav kičasta, pa vseeno izvrstna je tudi celotna dramaturgija serije, kjer scenarij nikakor ni na pravo žogo, dialogi pa so takšni, da prevzamejo gledalca in povsem v kontekstu s celotno atmosfero serije. In Bent ter Ashton sta po smrti zlobnega Justina (David Carradine), ki ga Orry med pretepom vrže skozi okno, glavna spletkarja celotne serije. Tako hudobna in brez milosti, da tudi gledalca zapeče srce. Z orožjem v družinski skrivnosti Madeline, katere mama je bila temnopolta prostitutka.

Gremo na tretje, četrto in peto poglavje Druge knjige oz. na deveti, deseti in enajsti del celotne serije, ki kot za šalo ohranja tempo, dramaturgijo, zaplete in šarm svojih predhodnikov. Vojna med severom in jugom je v polnem zamahu, Abraham Lincoln počasi izgublja živce, familija Main pa ostane brez vsega, saj jo vodijo samo ženske (Brett, Madeline in mama Clarissa, ki jo še vedno igra Jean Simmons), ki jih nadleguje tudi zoprni in zlobni Salem Jones (Tony Frank). Tisti nasilni rasist, ki je tako zelo rad pretepal sužnje in sedaj upa, da bo prevzel kmetijo Maineovih. Ashton in Bent, ki je postal vojni dobičkar, še naprej povzročata sranje in kujeta umazane načrte, kjer naj bi nastradal tudi Orry, nesrečna Madeline pa mora celo v ilegalo, saj ji Ashton zagrozi, da bo izdala njeno nečedno preteklost. In tukaj je postavni Rafe Beaudeen (Lee Horsley), dedec na mestu, ki se zaljubi v Madeleine in ji pomaga iz vseh mogočih težav. Tukaj je tudi njen stric, ki ga igra legendarni James Stewart, ki ima za razliko od ostalih slavnih gostov nekoliko več tako imenovanega screen timea. Tukaj je tudi nič manj legendarna Olivia de Havilland, glavna sestra vojaške bolnišnice, kjer dela tudi Virgilia Hazard. Pa Linda Evans, kultna Krystle Carrington iz Dinastije, ki upodobi Rose Sinclair, igralko, ki zamenja Madeline, katera skuša pretentati zvitega Benta. In seveda tudi zelo prepričljivi Wayne Newton, kultni zabavljač, ki tokrat igra sadističnega polkovnika Thomasa Turnerja, šefa zapora, kjer je ujet George Hazard. Drži, North and South je tako zelo dober tudi zato, ker je poln takšnih in drugačnih igralskih imen, ki svoje vloge odigrajo odlično in se več kot vrhunsko vklopijo v atmosfero.

Medtem ko se tretje poglavje na veliko ukvarja tudi z usodo sužnjev, ki so ostali na kmetiji Maineovih (recimo Ezra in pogumna Semi, ki ju igrata Beau Bullingslea in Erica Gimpel), četrto pa z zapletom, kjer tako Orry kot George postaneta ujetnika, se peto poglobi v Charlesa Mainea, ki zaide s poti in zaradi vojne popolnoma spremeni svojo osebnost. Kljub temu, da je zaljubljen v zelo samostojno Augusto Barclay (Kate McNeill), ki bi zanj naredila vse. Nič manj zagret ni tudi Billy Hazard, ki si sredi vojne vihre vzame čas za seks s svojo Brett, katera v odličnem prizoru prepira sestro Ashton skoraj zabode z vilami. Stanley Hazard (Jonathan Frakes) in njegova pokvarjena žena Isabel (v prvi knjigi bleda Wendyl Fulton, sedaj dovolj karizmatična Mary Crosby) med Georgeovo odsotnostjo izvajata nečiste posle z družinskim podjetjem in spominjata na Benta ter Ashton, politično neomajani James Huntoon (Jim Metzler), ki zaradi prepirov z južnjaškim predsednikom Jeffersonom Davisom, postane celo impotenten, pa še vedno nimam pojma, da ga žena Ashton pridno vara z Bentom. Toda tudi njo tokrat useka nekaj nesreče. Še posebej v trenutku, ko ugotovi, da Bentu dejansko ne pomeni ničesar in da jo za posel brez slabe vesti proda nekemu starcu. Odlični zapleti, prav nič pretirani. In taki, da bi bilo nerodno celo Dinastiji in Dalasu. Z dovolj dobrimi igralskimi kreacijami, dialogi in številnimi izjemno dodelanimi liki, ki jih boste težko prešteli na prste obeh nog in rok. Jasno, v prvi vrsti sta tudi generala Grant (Anthony Zerbe) in Lee (William Schallert), Clu Gulager in Kurtwood Smith pa igrata generala Sheridena in polkovnika Berdana, ki vodi ekipo severnjakov, med katerimi je tudi mladi Michael Dudikoff, ki je bil leto prej Ameriški ninja. In pozor, baraba, ki hoče okrasti Billyja, je nihče drug kot Robert Englund, kultni Freddy Krueger. Tako je, če v osemdesetih nisi igral v seriji Sever in jug, te ni bilo.

Zadnje poglavje Druge knjige bi začel s prizorom, kjer se skupaj pojavita Patrick Swayze, vidno utrujeni Orry Main, ki je že tretjič ranjen in obleži med odločilno bitko med severom in jugom, ter legendarni James Stewart, ki igra preudarnega strica Madeline in v serijo vnese zvrhan koš nostalgije. Prizor je poseben tudi zato, ker sta danes oba igralca žal mrtva, in seveda zato, ker se na tako kul način srečata mladi in stari Hollywood. Sicer pa se dobršen del zgodbe odvije na bojišču, med zelo dobro in s celo kopico statistov posnetimi prizori, kjer leta 1865 potekajo zadnji boji, v katerih je umrlo več kot pol milijona mladih fantov. Usode pridejo na konec poti, vsi liki pa tako ali drugače zaključijo del svoje zgodbe, del svojega filma, ki so ga igrali skozi vseh dvanajst epizod tele tv klasike.

Virgilia Hazard ugotovi, da jo kongresnik Sam Greene v resnici ne ljubi in da se mu je šlo samo za seks. Charles Main dobi sinčka, Billy Hazard se vrne v objem svoje Bret, Forest Whitaker pa se poveže z zlobnim Salemom Jonesom in skuša požgati kmetijo Mainovih. Močni zaključki, nekaj tragičnih preobratov in Madeline, ki hoče rešiti podhranjene sužnje. Da o srečanju generalov Leeja in Granta ter atentatu na Lincolna, niti na začnem govoriti. Izvrstna dramaturgija serijo spet dviga v višave, igralske kreacije, kjer razturata tudi Patrick Swayze in James Read, so skorajda predobre za tv serijo, režiser pa tako zelo številno ekipo vodi zares odlično in tako, da mi je res čudno, da se ni podal v prave filme.

Druga knjiga je morda le za kanček slabša od Prve. Predvsem zaradi delov, kjer so glavni junaki potisnjeni v ozadje, kar je sicer jasno, saj mora zgodba natančno osvetliti vse segmente takratnega dogajanja, toda kaj, ko stranski liki ne dosegajo karizme glavnih. Pa vendar, vse skupaj se kljub temu zlije v veličastno celoto, sestavljeno iz dvanajstih filmov, se pravi, dvanajstih uro in pol dolgih epizod, ki pred gledalca postavijo nepozabno mešanico vojne drame, ljubezenskih zgodb, političnih zapletov, zgodovinskih dejstev, rasnih vprašanj, prijateljstva, spletk, akcije in zapletov, ki kljub nenehnim dodatkom učinkujejo sto na uro. Zares enkratna tv serija, ki si vsako leto znova zasluži vašo pozornost.

Ocena: 9/10

HEAVEN & HELL: NORTH AND SOUTH, Book III

zda 1994, drama, režija: Larry Peerce , igrajo: James Read, Lesley-Anne Down, Philip Casnoff, Kyle Chandler, Terri Garber, Jonathan Frakes, Genie Francis, Cathy Lee Crosby, Mariette Hartley, Rya Kihlstedt, Petet O’Toole, Tom Noonan, Rip Torn, Robert Wagner, Billy Dee Williams, Cliff De Young

Zadnja tri poglavja sage družin Main in Hazard.

Prvi del Tretje knjige, ki prihaja skoraj desetletje po Prvi in Drugi in ki ni navdušila ne kritikov in ne gledalcev, se prične zelo direktno. Z umorom Orryja Mainea, ki ga seveda ne igra Patrick Swayze, kar pomeni, da kamera ne ujame njegovega obraza in da gledalci niti niso tako zelo šokirani. Kljub dejstvu, da ga zabode še nikoli tako zlobni in maščevalni Bent (še vedno Philip Casnoff), ki je očitno preživel eksplozijo iz Druge knjige. Tukaj je tudi Ashton (še zmeraj Terri Garber), sicer pasja in hudobna kot vedno, a vendar ne toliko, da bi ji bilo vseeno za bratovo smrt, kar pomeni, da Benta histerično porine v prepad. Jasno, Bent spet preživi in se loti še familije Georgea Hazarda (spet James Read), ki medtem obišče Madeline (spet Lesley-Anne Down), sedaj vdovo, ki se mora boriti tudi s kukluksklanovci, med katere se je vmešal celo sorodnik Cooper Main (Robert Wagner). Ashton se mora za preživetje ukvarjati s prostitucijo, Charles Main, ki ga sedaj igra Kyle Chandler, pa se zaljubi v gledališko igralko Willo (Rya Kihlstedt) in spozna tudi življenje Indijancev, kjer se več kot doma počuti frajerski Rip Thorn, kavboj z indijanskim srcem. Nekoliko slabša dramaturgija, ne dovolj prepričljivi prizori in občutek, da so vse skupaj posneli na silo, se pravi zavoljo popularnosti prvih dveh Knjig.

 

15 komentarjev na “Kulti in klasike: North and South”

 1. Nicky pravi:

  Jaz sem tudi fenica, imam original vse, mi je pa prva sezona res najboljša, druga tudi, tretja najslabša v nizu, ampak še vedno ok. Orry. <3

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tretje, ki, če se ne motim, šteje le tri dele in Patricka Swayzeja ni več zraven, sploh niso vrteli po naši televiziji, saj se je ne spomin. Imam prav?

 3. Tina M Tina M pravi:

  Jooj, klasika. Še po desetletju in še več odkar sem Sever in Jug gledala po TV, sem se spomnila imen vseh glavnih junakov, tako zelo so se mi vsedli v spomin :)
  Zelo dobra zadeva in komaj čakam, da se gledanje nadaljuje s preostalimi deli :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz sem imel zaprašen spomin, zato sem vesel, da sem začel z vnovičnim ogledom. No ja, Philipa Casnoffa nisem nikoli pozabil :)

 5. Tina M Tina M pravi:

  A malega suhca, ki se narašča :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp :)

 7. Nicky pravi:

  Da, na začetku 3. sezone Orry-ja ubijejo. (sorry Iztok za spoiler) :( Ne vem, ali so to vrteli ali ne, sem bila premajhna, da bi se spomnila, sem pa sedaj pogledala vse ponovno, tako da vem. :)

 8. STELA pravi:

  iztok, hvala za idejo – upam, da imajo v videoteki vsaj kakšno serijo, da bom imela med prazniki kaj lepega za pogledat:)

 9. smoger pravi:

  Vesele praznike Iztok!

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, po moje ga nimajo, prestara zadeva. Sicer pa mene in mojo čaka še tretja knjiga, se pravi zadnji trije deli.

  Smoger, enako, dragi prijatelj, enako.

 11. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Zapustila nas je Jean Simmons pravi:

  [...] ki me je od nekdaj nekoliko spominjala na Elizabeth Taylor, sem pred kratkim spet ujel v seriji Sever in jug, kjer je igrala mamo Patricka Swayzeja. Vedno sem imel občutek, da ni bila tista zares prava [...]

 12. » RIP: Patrick Swayze (1952-2009), Tupac Shakur (1971-1996) pravi:

  [...] Point Break Young Blood The Outsiders Road House Red Dawn Steel Dawn King Solomon’s Mines North & South One Last Dance Three Wishes [...]

 13. Najstarejši še živeči filmski zvezdniki « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Olivia de Havilland (95), nepozabna Melanie iz filma Gone With the Wind, sicer pa sestra Joan Fontaine, ki je igrala tudi v filmih The Adventures of Robin Hood, The Heiress, The Snake Pitt, Captain Blood, The Private Lives of Elizabeth and Essex in They Died with Their Boots On, kjer je ob njen vedno znova stal Errol Flynn. Konec sedemdesetih so jo vtaknili v bedasto grozljivko The Swarm, v osemdesetih pa smo jo z veseljem gledali v seriji Sever in jug. [...]

 14. David pravi:

  Jaz sem gledal vse sezone in sicer so jih imeli na hrt.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni še vedno manjkata zadnja dva dela tretje sezone, če se ne motim. Zgleda, da je zmanjkako časa.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !