Recenzija: (500) Days of Summer

21.12.2009 ob 23:59

zda 2009, komedija, režija: Marc Webb, igrajo: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel

Expectations vs. Reality.

(500) Days of Summer je filmček, ki ga letos kritiki hvalijo na vse pretege, in film, ki visoko kotira tudi na prihajajočih zlatih globusih, kar pomeni, da bi znal biti zanimiv tudi na oskarjih. Ne bom rekel, da je slab, toda prav tako ne bom rekel, da je zares dober. Vsekakor je inovativen, montažno zanimiv, izviren in tak, da iz klišejske ljubezenske zgodbe dela nekaj novega, toda to ne pomeni, da zares navduši in da dejansko preseže meje, ki nek film postavijo med presežke filmske umetnosti. Menim, da se kritiki pri takšnih filmih navdušijo predvsem nad svežim pristopom in pozabijo, da le svež pristop dejansko ne pomeni zares dobrega filma. Da gre pač za svež pristop in za film, ki računa le na ta segment pri podajanju svoje zgodbe. Da je svežega pristopa dejansko “preveč”, pravega filma pa “premalo”. Še posebej, ker gre za znano ljubezensko zgodbo punce in fanta, za štorijo “boy meets girl, boy loses girl”, kjer je samo sveže podajanje fabule absolutno premalo za zadetek v polno. Okej, prizor, kjer glavni junak, ki ga igra Joseph Gordon-Levitt, po prvem seksu s svojo sanjsko bejbo, ki jo igra Zooey Deschanel, vidi narisane ptičke in izvede plesni nastop, kar lahko razumemo kot da se je od veselja znašel v Disneyjevi risanki, je resda odličen. Prav tako split screen, kjer je na eni strani expectations, na drugi pa reality. Pa odštevanje in prištevanje dni “poletja”, kjer film skače v preteklost in prihodnost ter sestavlja glavno zgodbo. In recimo monologi pripovedovalca, ki nam med drugim pove: “There’s only two kinds of people in the world. There’s women and there’s men.” To je presežek, o tem ni dvoma. In bil bi bebec, da tega ne bi opazil ter zapisal. Toda film še vedno ne prepriča kot celota. Kot umetniško delo, ki mu ne bi bilo treba nenehno iskati inovativnih rešitev za podajanje svoje zgodbe. Boljši mi je bil recimo Adventureland, prav tako odbit in drugačen, pa še veliko bolj zabaven in bolj simpatičen. (500) Days of Summer vsaj po mojem okusu ostane nekje vmes. Med solidnim in zares dobrim filmom. Z odličnimi posameznimi delčki in le solidno in morda celo povprečno celoto.

Ocena: 6/10

 

7 komentarjev na “Recenzija: (500) Days of Summer”

 1. Skeptik pravi:

  Na tvojem mestu bi povdaril odličen soundtrack, moja ocena pa je 4 in pol. :)

 2. w33d w33d pravi:

  Se zavedaš nečesa? Ko si omenil, kaj je v filmu dobro, si se precej razpisal in to nekako predstavlja dobro četrtino tvoje kritike, tako da je trditev, da je to premalo malce šibka, saj jo dejansko s svojo kritiko sam negiraš. Zgodba je resda “le” dobra, ne navdušuje preveč, a dejstvo je, da je konec precej drugačen od ostalih podobnih stvaritev, tu ima konec dejansko smisel in njegovo sporočilo je še kako resnično. Tudi glavna lika sta precej posrečena, vsak na svoj način, kot celoten scenarij, ki nas drži zainteresirane od začetka pa do konca. Žanrsko gledano je film definitivno popoln uspeh, velik presežek in čista petica in iz tvojih recenzij sem ugotovil, da filme ocenjuješ predvsem v spektru žanra (popravi me če se motim). Sam bi mu dal na svoji lestvici 7.5 celotno, če pa bi ocenjeval žanrsko pa je to seveda skorajšnja popolnost.

  Odlično opažanje Skeptik, tudi sam sem opazil izredno posrečeno kombinacijo komadov, soundtrack pa sem si dobil še isti dan, ko sem si ogledal film.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Skeptik, soundtrack ni moja scena, če bi izbiral, bi spet raje izbral Adventureland, kjer je nabijal tudi Amadeus Falca.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  W33D, izpostavil sem dobre reči in s tem nimam težav, saj jih je bilo kar precej. Prav tako pa sem pojasnil, zakaj mi zadeva ni bila ravno presežek. Pač inovativno, toda kot celota ne zadovolji. To je vse, kar bi lahko zaključil. Včasih znotraj žanra, včasih po trenutnem vzgibu. Pač če mi je všeč ali ne. To je to, brez filozofije.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Kick-Ass, The Losers, The A-Team, Youth in Revolt pravi:

  [...] fori posneti Adventureland je boljši, bolj zabaven in bolj svež, prav tako na nek način podobni 500 Days of Summer pa premore več izvirnosti pri montaži in izvedbi prizorov. Pa vendar, tole vseeno ni slab film, je [...]

 6. alenka pravi:

  ful všeč. netipičn, kake ma tok direktne in tok očitne, ampak prav te fore naredijo film še tok boljši. všeč so mi sami preskoki, tiste prjave k so za btw, ampak smešne… vsebina, zgodba in point filma: všeč, všeč, všeč! končno nekaj netipičnega, predvidljivega in očitnega. 5-/5

 7. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Amazing Spider-Man pravi:

  [...] vse kar je treba in kar potrebuje za razkošno nedeljsko zabavo. Marc Webb, tudi režiser filmčka (500) Days of Summer, kljub pomanjkanju izkušenj v takem žanru, sestavi zelo dober film, prepričljivo mešanico [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !