Recenzija: Kill Bill

18.12.2009 ob 16:31

KILL BILL: VOL 1 (zda 2003, akcija, režija: Quentin Tarantino, igrajo: Uma Thurman, Lucy Liu, Vivica A. Fox, Daryl Hannah, Michael Madsen, David Carradine, Julie Dreyfus, Sonny Chiba, Chiaki Kuriyama, Michael Parks, Gordon Liu)

Četrti film Quentina Tarantina je film, kjer Uma Thurman igra Brucea Leeja.

Kill Bill, globok, kompleksen, neizprosen, direkten, brutalen, krvav, glasen, poetičen, ezoteričen, fenomenalno posnet, adrenalinski, spoliran, eleganten, nasilen, akcijski, medicinsko natančen in divje uživaški poklon vsem mogočim kung fu filmom iz sedemdesetih, resnično izgleda kot četrti film Quentina Tarantina. Kot delo režiserja, ki je pri svojem prejšnjem filmu Jackie Brown potlačil vsa čustva, jih po šestih letih vtaknil v centrifugo, se spomnil vse pregledanih filmov v svoji lokalni videoteki in si dal duška s precizno zastavljeno paleto svojih otroških fantazij. Večnih sanj o svojem idolu Jackieu Chanu, ki se mu je tako zagreto poklonil na MTVjevih filmskih nagrad. Pa seveda tudi Bruceu Leeju in še posebej vsem tistim pozabljenim karate baletnikom, ki so nas navduševali v neštetih hongkonških filmih, kjer junaki  za razturaško skakanje po zraku niso potrebovali posebnih efektov, marveč le premetene režiserje in aerodinamične zvezdnike kakršen je bil recimo Sonny Chiba, ki sedaj igra ostarelega samuraja Hatori Hanza. Možaka, ki maščevalni Umi Thurman podari neuničljivi meč, sabljo kralja Arturja, ki ji bo pomagala skozi krvavo odisejo, skozi maščevalni stampedo, kjer bo sistematično pospravila svoje nasprotnike. Skupino štirih nekdanjih sodelavcev (Vivica A. Fox, Lucy Liu, Daryl Hannah, Michael Madsen), ki so ji obrnili hrbet in jo po naročilu šefa Billa (David Carradine, zvezda pozabljene tv serije Kung Fu, kjer bi moral nekoč igrati Bruce Lee) prebutali skoraj do smrti. Pa četudi je bila noseča. Pa čeprav so ji že v Šundu, kjer je kot veste igrala Mio Wallace, povedali, da bo igrala v tv seriji o štirih detektivkah. Quentin Tarantino, ki je svoje želje po kung fu filmih nakazal že v scenariju filma True Romance, kjer Christian Slater obožuje prav celovečerce Sonnyja Chibe, je torej posnel briljanten odgovor na Charliejeve angelčke, brutalnejšo inačico uspešnice Crouching Tiger Hidden Dragon, čisto svoj rimejk mojstrovine Enter the Dragon in brezkompromisno glorifikacijo nasilja, ob kateri bi bilo nerodno celo Oliverju Stoneu. Še več, ob kateri bi se od sramu v zemljo pogreznili celo junaki filma Divja Horda. In Kill Bill ni nič drugega kot Divja horda, le da jo je režiral Quentin Tarantino, ki si je malo pred tem skrbno ogledal tudi tiste kung fu filme, katerih niso nikoli posneli. Vrhunski film, kjer je skoraj vsak prizor ultimativna antologija. In poklon, ki preseže vse filme, ki se jim klanja.

Ocena: mojstrovina

KILL BILL: VOL. 2 (zda 2004, akcija, režija: Quentin Tarantino, igrajo: Uma Thurman, David Carradine, Daryl Hannah, Michael Madsen, Michael Parks, Samuel L. Jackson, Bo Svenson, Gordon Liu)

Kot da bi Quentin Tarantino režiral Leonejeve špageti vesterne in v glavno vlogo namesto Clinta Eastwooda postavil Brucea Leeja.

Da drugi Bill nikakor ne bo mogel biti enako dober kot prvi, je bilo jasno že v uvodni sekvenci prvega Billa, medicinsko natančne reinkarnacije vseh mogočih kung fu filmov iz sedemdesetih in povsem samosvojega rimejka Divje horde, kamor je Quentin Tarantino zmetal tudi vse tiste kung fu filme, ki jih še niso posneli. Se pa drugi Bill prične s črno belo sekvenco, ki trga gate. Z uvodom vseh uvodov, kjer končno spoznamo zloglasnega Billa (David Carradine), brezkompromisnega masterminda ekipe plačanih morilcev, še enega Charlieja, ki mu namesto angelčkov pomagajo peklenščki. In ker naš Bill ne more razumeti, da se bo njegova Nevesta, njegova muza, njegova najljubša morilka Beatrix Kiddo (Uma Thurman), poročila z drugim in da je povrhu tega še noseča, pripravi masaker. Svežo inačico Pokola z motroko, ki ga preživi samo Nevesta. Maščevalna Anastasija Romanov, ki nadaljuje svoj križarski pohod in svoj divji zahod. Svojega Leoneja in svojega Johna Wooja. Ki še vedno vihti sabljo kralja Arturja. Ki se spravi nad Billovega brata Buda (Michael Madsen) in na svoje nekdanjo sodelavko Elle Driver (Daryl Hannah). Ki jo zaprejo v krsto, jo ustrelijo in nafilajo z uspavali. Vse zaman. Punce se ne da ustaviti. Niti za trenutek. Punca je jezna, besna in razpenjena. Kot junakinja filma I Spit On Your Grave, ki je enemu izmed svojih posiljevalcev odgriznila penis. In kot junakinja filma Ms. 45, ki je tipe pokala z magnumom. Kot Dirty Harry, le da je šla še dlje. Točno tako kot naša Nevesta, ki gre do konca. Do Billa. Do svojega končnega cilja. Do naslova filma, ki ga je napovedala že v Šundu, kjer je igrala Mio Wallace. In nič ni bolj veličastnega od filma, kjer se ženska maščuje svojim rabljem ter pri tem uživa bolj kot pri seksu. Prav imate, Kill Bill: Vol. 1 in Kill Bill: Vol. 2 sta čista pornografija, le da glavniigralci seks menjajo s krvjo. Čista poetika in film, ki bi moral dobiti Nobelovo nagrado za izvirnost.

Ocena: vredno ogleda

 

23 komentarjev na “Recenzija: Kill Bill”

 1. t-h-o-r pravi:

  najboljši film 21. st. :) \o/

  vendar jaz gledam na film kot celoto, in ne prvi in drugi del

  mi je pa sicer druga polovica bolj všeč

  in neskončno nepozabnih, edinstvenih prizorov, dialogov

  in še izjemna animirana sekvenca

  skratka, ne morem filma dovolj prehvaliti :)

 2. Vidmar pravi:

  Moj najljubši film. Oz. oba filma, tudi jaz ju gledam kot celoto.
  Mislim, da ga znam skoraj na pamet in je tudi eden res redkih filmov, ki sem jih kupil na dvdju.

 3. Vidmar pravi:

  Edina stvar, ki bi jo pri filmu spremenil je, da bi Billa spoznali šele na koncu. Da ne bi do takrat vedeli niti kdo ga igra. Toda potem marsikatera sekvenca odpade, tako da naj ostane kot je.

 4. Escobar pravi:

  sej to je en film :) samo je bil predolgi za predvajanje v kinematografih, zato so se odločl naredit vol.1 in vol.2, zaslužl so pa s tem še tak več :) … drgač pa Tarantino je najavil Kill Bill 3, ki ga lahko pričakujemo tam leta 2014, če bo vse iztekl po načrtih, lahko prej, lahko kasnej, lahko pa nikoli :) je še predaleč …

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, se strinjam, en film v dveh delih, kot Lord of the Rings. Meni pa je prvo poglavje boljše, vsaj dvakrat boljše od drugega, ki me ni tako zelo prikoval na sedež.

  Vidmar, jaz mam sam enko, dvojke nisem nikoli ujel po ugodni ceni :)

  Escobar, vem, da je en film, samo pač narazen se ga ocenil, da še bolj do izraza pride.
  Trojka? Zelo dobro, komaj čakam.

 6. Escobar pravi:

  ne sej v osnovi sta zej dva filma, ki nam prikažeta celotno zgodbo, ki jo je hotu Tarantino nam predstavit. Sej za tebe, ni dvoma, da neb vedu, si predobro podkovan o filmih, ampak koga pa zavede kdaj. Kr kokr sn js bral, Tarantino ni imel namena postnet Vol.1 in Vol.2 … kr recimo, ko so snemal LOTR, so u začetku že vedl, da bojo trije deli … tu pa je pršl do zapletov zarad tega, kr je film predolgi za predvajanje v celoti in ga je mogu razrezat na polovico. Konec koncev pa tak js mislim, da je s tem zaslužo občutno več, kr je imel dve premiere, ljudje so 2x plačal, da so gledal en film … ja :) hehe mal smešno mi je, da bo posnel še Kill Bill Vol.3, kr od kar je Carradine pokojni, ne more posnet prequela, sequel pa že v začetku ni pršu u poštev, kr je Bill umru :) … je pa Uma Thurman že 100% zraven pri projektu, govorice so tud za Daryl Hannah (ki je zej slepa na obe očesi :) … ne vem no, prvi Kill Bill je Tarantino pisal kolk let? 10 let al celo več, to mu je bil življenski projekt, in je že tedi mel v mislih Umo Thurman in večino igralske zasedbe … na tem projektu je bil z srcem … ampak še en del? Mal sn skeptičen. Michael Madsena bom zelo pogrešu v 3 delu, kr je pač preveč kool in je rojen za vloge v Tarantinovih filmih. Skor rajš bi vidu Pulp Fiction 2, ampak tu bi pa Travolta manjku :)

  drgač pa mal iz teme, ena vesela novica za vse Lethal Weapon Quadrology oboževalce, oznanjen je 5 del … seveda o igralski zasedbi še ni nič znanega, niti Mel Gibson, niti Danny Glover nista omenjena. Za Joe Pescija pa tak niam nobenih upov več … ampak bi blo pa noro vidit tale come back. Screenplay piše pa Shane Black, ki je sodeloval že pri 2, 3 in 4 delu … torej neki upanja obstaja :)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Isti problem je bil z Grindhouse, ki ni uspel finančno, pa so ga potem izven ZDA vrteli kot dva različna filma, kar pa je res pokvarilo filing.

  Lethal Weapon 5? Uf, to pa je novica, upam, da ne bo brez stalne ekipe.

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Grindhouse večer: Run Bitch Run, Samurai Avenger pravi:

  [...] filma Samurai Avenger: The Blind Wolf, še enega tipičnega grindhouse projekta, ki zagreto plonka Kill Billa in se pokloni tudi kultnemu japonskemu filmu Sex and Fury, brez katerega Tarantino ne bi nikoli [...]

 9. Recenzije: The Twilight Saga: Eclipse, The Last Song, Killers, The Karate Kid « IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS pravi:

  [...] upiral ideji, da ne gledam totalnega sranja. Jp, zaključni fajti se odvijejo na snegu, kot v filmu Kill Bill, na koncu pa spet prikoraka Dakota Fanning, ki naredi red in deluje kot psihiater. Kot vrhovna [...]

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Birth, House of Flying Daggers, Million Dollar Baby, Les Choristes, Maria Full of Grace, Being Julia, Hotel Rwanda, 5X2 pravi:

  [...] fu romanca v zgodovini. Karate Romeo in Julia, ali če hočete ,šaolin William Shakespeare. To ni Kill Bill, to je film vseh filmov. Zgodba, ki jo odnese v najbolj globoke kotičke naše duše. Zgodba, ki [...]

 11. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Man on Fire pravi:

  [...] ko jo ugrabijo, zamegli razum in skisajo možgani. Nič čudnega, da potem uživa v vlogi filma Kill Bill, da se spomni usode Thomasa Janea v filmu The Punisher, da ga vznemirjata tudi Dirty Harry in Paul [...]

 12. Geco pravi:

  Najboljši soundtrack vseh časov IMO! ;)

 13. Recenzije: Seeking Justice, Bloody Parrot (Xie ying wu), Gothic & Lolita Psycho (Gosurori shokeinin) « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] na Umo Thurman iz Kill Billa, na sceni je Yuki (Rina Akiyama), mladenka, ki se maščuje za brutalno smrt svoje mame. [...]

 14. Recenzije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] posnel vestern. Kevin Costner ljubi vesterne. Tako zelo, da se odpove honorarju in vlogi v filmu Kill Bill. Tako močno, da na vsakih pet let odjezdi na Divji zahod in da se kavbojev spomni tudi takrat, ko [...]

 15. Vidmar pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=eUdM9vrCbow

  Tegale se pa res veselim, Tarantinovi filmi so mi vedno eno posebno doživetje. Z DiCapriom je zadel v polno kot vidim.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Trailer zgleda kul. Je pa zanimivo, da bi moral DiCaprio igrati v Inglorious Basterds namesto Christopha Waltza, pa ni ratalo. No, zdaj ga je Tarantino vendarle prepričal in kot kaže je bila odločitev odlična. Tudi za DiCapria, da si malo oddahne od Scorseseja. Pa berem tudi, da je bil namesto Jamieja Foxxa v planu Will Smith, ki se je ustrašil vloge.

 17. Kulti in klasike: Sex and Fury « WELCOME TO GARTNERLAND pravi:

  [...] kraljica japonske seksplotacije in tako imenovanih girl boss filmov iz sedemdesetih, Uma Thurman iz Kill Billa, ni treba posebej poudarjati. Da je Sex and Fury, v izvirniku, Furyo anego den: Inoshika Ocho, Kill [...]

 18. Vidmar pravi:

  Bolje Foxx kot Smith, čeprav me še ni prepričal v nobenem filmu. Jaz bi raje v njegovo vlogo postavil Idrisa Elbo.

 19. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Resident Evil: Retribution pravi:

  [...] je namreč edina dobra stvar petega dela Resident Evil franšize. Tudi zato, ker gre za okej poklon Kill Billu, ali če gremo še bolj nazaj, filmu Sex and Fury, ki ga je leta 1973 posnel Norifumi Suzuki. Vse [...]

 20. IZTOK faking GARTNER » » Recenzija: Sin City pravi:

  [...] na nobenem zemljevidu, faking Chinatown, če hočete. Okej, vse skupaj resda diši po Tarantinovem Billu, kar je jasno, saj je bil Tarantino eden izmed rezervnih režiserjev, ki so Robertu Rodriguezu [...]

 21. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Man With the Iron Fists pravi:

  [...] seveda igra vlogo ostarelega Abbotta. Drži, RZA je z The Man With the Iron Fists posnel svojega Kill Billa in za koscenarista najel tudi Elija Rotha, ki tako ali drugače večkrat sodeluje s Tarantinom, ki [...]

 22. klemenix klemenix pravi:

  @Vidmar: Idris Elba je bil tudi na ožjem seznamu za Djangota. Prva izbira pa je bil res Will Smith, ki ga je imel Tarantino menda v glavi že med pisanjem scenarija. S Smithom sta se tako baje večkrat prijateljsko srečala, Tarantino je dal Smithu scenarij v branje, a ta ni pokazal velikega navdušenja, zato je Tarantino zadevo še pilil. Uradne ponudbe vloge pa naj ne bi bilo. Tarantino je v nekem intervjuju še dejal, da mu je med piljenjem scenarija na uho prišlo še mnogo informacij o Foxxu, ki je bil prav tako v ožjem izboru za vlogo že od samega začetka. Določene informacije so ga prepričale v to, da je na Smitha popolnoma pozabil in Foxx je postal prva izbira. Prepričala naj bi ga dejstva, da je Foxx Texačan, pravi “kavboj” in da je bil tam tudi v resnici od ranega otroštva dalje velikokrat ozmerjan z besedo “nigger”. Slišal sem še, da je Foxx odličen jahač in da je veliko prizorov v filmu posnel s svojim konjem, torej konjem, ki je njegov tudi v resnici.

  @Iztok: to, da je Tarantino dolgo čakal na DiCapria ne drži. Poslušal sem vse možne intervjuje ob promociji Django Unchained in tako DiCaprio kot Tarantino sta povedala podobni zgodbi.
  DiCaprio je dejal, da je velik oboževalec Tarantinovih filmov in ima srečo, da sta že nekaj let dokaj tesna prijatelja. Prek tega prijateljstva je naneslo, da je DiCaprio dosegel, da dobi roke genijalne Tarantinove scenarije (v nastajanju). DiCaprio (glede na to, da si je močno želel nastopiti v Tarantinovem filmu) je Tarantinu namignil, da se vidi v vlogi Hansa Lande in ga opomnil, da govori nemško (DiCaprijeva mama je Nemka, ki se je v 50ih preselila v ZDA, oče pa 4 generacija potomcev Italijana in Rusinje). Tarantino, ki je imel menda že med pisanjem v glavi kot Lando zamišljenega genijalnega Waltza je DiCapria lepo zavrnil, češ da res išče pristnega evropejca, ki bo res tekoče govoril nemško in prepričljivo kramljal še v italianščini in francoščini. No, ko tako pomislim res prava sreča, da je vloga šla Waltzu, saj je širši svet spoznal tega igralskega genija. Hkrati ne rečem, da DiCaprio ne bi opravil izvrstnega dela, saj je tudi sam genijalen. No, z Djangotom je bilo menda tako, da je DiCaprio menda spet malce zavohal, da tarantino ustvarja nekaj novega in zopet dobil scenarij v branje. Tokrat je Tarantinu namignil, da se vidi v vlogi Calvina Candiea. Tarantino naj ponudbe ne bi komentiral, je pa v intervjuju dejal, da si je lik Candya zamišljal kot starejšega, zrelejšega gospoda in ga kot takega tudi opisal v scenariju, ki ga je bral DiCaprio. No, DiCaprijevo ponudbo je med piljenjem scenarija še malce premleval in nato ugotovil, da se bo vendarle za oba idealno izšlo. Tarantino je spoznal, da bo lahko Candy še bolj odvraten lik, če bo mlajši moški, ki je bogastvo podedoval in ga sedaj razsipa za zdravljenje svojih krutih hobijev. Tako je šla vloga DiCapriu, sam pa je zaupanje Tarantina popolnoma upravičil, saj je zadevo res izvrstno odigral.

 23. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Gun Woman pravi:

  [...] skuliran grindhouse poklon kultni klasiki Sex and Fury, brez katere ne bi Tarantino nikoli posnel Kill Billa. Sicer pa ultimativna štorija o maščevanju, ki ga pripravi genialno nori doktor (Kairi Narita), [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !