Pri zelo nasilnih kaznih mi ni jasna le ena stvar

16.12.2009 ob 19:33

Na Popu so zdajle prikazali prispevek, kjer je raja na zelo krut način kaznovala moškega in žensko, ki sta seksala ne da bi bila poročena. Njo so stokrat prebičali, njega pa zakopali v zemljo in ga pobili s kamenjem. Šeriatsko pravo pač, scena, kjer ti za drobno krajo odsekajo roko, kaj vem, morda celo glavo.

Okej, toda kako je mogoče, da ljudje v teh deželah še vedno počnejo reči, za katere jih čaka tako huda kazen? Se tudi tako krutih usod ne bojijo kaj dosti in pač reskirajo ter si rečejo: “Eh, jebat ga, če me ulovijo pri kraji, bom pač brez roke.”

Tega res ne razumem. Vem, da so kazni grozljive, nehumane in vredne obsojanja, toda še bolj so mi čudni ljudje, ki te kazni dobijo.

Ob vsem tem pa seveda ugotavljam, da mi je povsem jasno, zakaj pri nas na cestah visoke denarne kazni ne zaležejo. Itak, da ne. Kaj pa je to 1000 evrov minusa v denarnici za prehitro vožnjo, mar ne. Me res zanima, če bi kdo vozil prehitro, če bi vedel, da mu bodo potem odsekali nogo.

Kot kaže, bi. Ni kaj, ljudje smo nora bitja. Tako ali drugače.

 

24 komentarjev na “Pri zelo nasilnih kaznih mi ni jasna le ena stvar”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  Kot si že sam pravilno ugotovil – ljudje smo res nora bitja, vendar ne bi rekel, da je to nekaj apriori slabega, temveč to pomeni predvsem to, da se ne ravnamo zgolj po racionalnih načelih, temveč se spustimo tudi v kakšno nevarnost in tvegamo – včasih res povsem neumno in brezglavo, drugič pa preprosto zato, ker nismo popolni in ima vsak neke svoje slabosti, zaradi katerih lahko pride navskriž s takimi ali drugačnimi pravili.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni panike, če tvegaš za svoje dobro, toda če veš, da te bo tveganje stalo recimo roke in celo živlenja, je to skrajno neumno. Še posebej za krajo kilograma kruha.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Hja, ob tem se seveda postavi vprašanje, če ni še bolj noro to, da nekomu za krajo kilograma kruha odrežeš roko, kot pa to, da ga kljub taki kazni skušaš ukrasti, če ga drugače ne moreš dobiti.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Oboje je noro, dragi prijatelj. Ali če sem natančen, prvo je nehumano in grozljivo, drugo pa je noro.

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  Povsem objektivno gledano je verjetno res noro, gledano iz stališča narave človeka pa bi rekel da je povsem naravno, razumljivo in realistično.

 6. Bojan pravi:

  Tudi jaz sem to na žalost videl. Fuck!
  Jebem jim ta verska sodišča, kaj počnejo! Zakaj se ti zdijo čudni ljudje, kaj pa si morejo? Če je človek lačen, pa res nima kje dobiti, ukrade, normalno. Predtavljaj si sebe, ker nisi še poročen, pa da te dobijo s tvojo drago? Adijo roke ali noge. Normalno je, da boš spal z njo, to ni tveganje, to je nagon, oziroma dolžnost, če hočeš.
  Pizda bi rad te fanatike v roke dobil, enega po enega. Pa tudi sami ziher brez greha.
  So opravičujem zaradi grdih besed, vendar sem res jezen.

 7. NoMercy pravi:

  si že koga videl, ki bi po cesti trosil denar, bombone … ???
  Tveganje pa dviguje adrenalin – tako kot pri športnikih: cca 100 se jih najde v Planici, da se fuknejo proti 200 metrom, vsako novo letalo nek đukec prvič popelje v zrak, …
  enim je pa zadosti adrenalinsko že, da se zjutraj zbudijo :)
  ——–
  in za dober fuk z dobro mrho se dam tudi za glavo skrajšati … itak sem umrljiv in bom živel samo do svojega konca (verni gredo pa še celo v nebesa potem) :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, meni ni razumljivo, še posebej, če bi vedel, da bom ob roko ali ob življenje.

  Bojan, te čisto razumem, ti si kar daj duška. Tole ni Dajanin blog, zato se ne sekiraj za kletvice v tem kontekstu.
  Razumem tvojo poanto, toda tudi nekaj “zločinov” napravijo, ki jih ne bi bilo treba. Ker vedo, kaj jih čaka, jih ne razumem, pa četudi je človeško grešiti.
  Veš kaj, če me za seks izven poroke čaka smrt, se še isti dan s svojo drago poročiva.
  Je pa res grozljivo kako ta fanatizem ljudi žene v tako krute reči. Prav perverzno uživajo kot mučijo “grešnike”.

  No Mercy
  , sem vedel, da bo nekdo to zadevo primerjal s športom, ki je tudi tveganje, toda kazni ni, je le nesreča, če pretiravaš in če se usoda s tabo poigra. Pri teh “grehih” pa je kazen, ki jo veš že v naprej.

 9. spookymulder spookymulder pravi:

  “…meni ni razumljivo…”

  Ampak to je sestavni del in na nek način tudi bistvo človeštva, zato tudi ne more biti povsem razumljivo, saj ljudje nismo vedno razumni.

  ;-)

 10. Žogca pravi:

  Tam previsoke, pri nas prenizke.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prenizke? Upam, da ne misliš na prometne, ampak za kake pedofile in kaj podobnega.

 12. Žogca pravi:

  Mislim za vse, Iztok. Še posebej pa za razne pedofile in posiljevalce, da. Bi pa jaz povišala tudi prometne, da.

 13. Žogca pravi:

  A to imaš ti takšne težave s folkom tukaj, da moraš vse komentarje imeti na moderacijo?

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prometne so čista idiotija in večje od plač, kar je zelo neumno in predmet raznih debat tudi na mojem blogu. Le pazi, da te kdaj ne ujamejo, ko boš peljala malo čez omejitev, recimo na kaki res prazni cesti sredi noči, ki dejansko niti ni naselje, in ti rečejo, ej, punca, pa nam daj 10 tisoč evrov, ker hočeš še višje kazni.
  Glede moderacije pa tole:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/07/09/moderacija-bo-zaenkrat-ostala/

 15. Žogca pravi:

  Pa kdo koga sili, da dela prekrške, zaradi katerih mora plačevati kazni? Saj v tem je tudi point, ne delaj prekrškov in ne bo kazni. Jaz jih ne plačujem, vozim po predpisih, tudi na prazni cesti in tudi sredi noči. Želela bi si, da bi vsi tako vozili, zato sem za visoke kazni.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne gre za to, da bi jih delal namerno, gre za to, da ti kdaj kateri uide in da si po novem kaznovan kot najbolj sporen voznik. Veš, Žogca, tudi spregledaš lahko kdaj kako omejitev na naših trapastih cestah, kjer so naselja in znaki na vsakih pet metrov. Pa ni treba, da si idiotski voznik in pijanec za volanom.

 17. mile pravi:

  jsm eni 2 leti nazaj dobla po mejlu slikce,kako so kaznovali 5letnega otroka,k je ukradu kos kruha (ne struco,ne hlebc,..kos).
  mali je lezu na cesti,cez roko mu je pa zapelju terenc.. :( grozno.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Srhljivo, res. In sramota, da se nihče od ta velikih ne oglasi. Ko je nafta, so takoj zraven, ko je kaj tazga pa jih ne briga.

 19. mile pravi:

  sej zastopm,noben noce zvet bliz lopova..ampak nj folku usaj za jest dajo..nj lomjo roke tistim,k kradejo,cesar ne rabjo,..

 20. STELA pravi:

  Najbolj grozljive stvari so se vedno dogajale v imenu vere….

 21. BD pravi:

  Mislim da se nima nihče pravice vmešavat in delat reda po svojih idejah v drugih kulturah. Kdo so sploh ljudje, ki lahko odločajo kaj je prav in kaj ni pri “sosedih”, da gredo tja red delat. To je tako kot da bi jim poskušal vsiliti svojo vero in se šel križarske vojne za edinega pravega boga.

  Ker o okoliščinah odloča “zmagovalec” bi v kakih drugih okoliščinah, če bi bile vloge obrnjene, šli lahko oni morda na zahod delat red, ker ljudje primitivno hodijo naokoli pol goli, kar je barbarsko. Ali pa delat red med perverzneži v rdeče četrti… mogoče med istospolno usmerjene. Vse to je lahko z določene (nam morda nedoumljive) točke videti zaostalo nenormalno.

 22. BD pravi:

  In ja, če nimajo za jest naj vsi kradejo. V tistem okolju je v trenutnih razmerah verjetno potrebna določena… diktatura… sicer pride do popolne anarhije. Nekateri sistemi v določenem času, okoliščinah – morda stopnji razvoja – brez trde roke enostavno ne morejo funkcionirati ker se vse sesuje. Je pokazala zgodovina, čeprav nam to morda ni všeč in ni domokratično.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, prav zaradi tega sem od nekdaj ateist in ne razumem ljudi, ki so pripadni neki veri in pozabljajo koliko grdih reči se je zgodilo v imenu le te.

  BD, kot sem rekel, ko je nafta se takoj vmešajo, ko gre za tako nehumane reči, pa so tiho in samo gledajo. Isto velja za nasilje nad dekleti v Afriki, ki jim odrežejo klitorise. Primerjava s hoditi gol in s tem, kar so pokazali na popu, pa je, brez zamere, zelo neumestna in trapasta. Razumem tvojo poanto v drugem komentarju, toda zdi se mi, da se represija še nikoli ni pokazala za dobro pot. Niti pri prepovedi alkohola v ZDA, ki je povzročila razcvet kriminala, kaj šele v teh revnih deželah, kjer kljub trdi roki vlada kaos. A kot sem se vprašal že v uvodu, zakaj za hudiča kradeš in seksaš izven zakona, če veš kaj te čaka.

 24. STELA pravi:

  jaz verjamem v tistega boga, ki v banki svoj oltar ima:)))))))

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !