Recenzije: Precious, The Blind Side

15.12.2009 ob 22:00

PRECIOUS: BASED ON THE NOVEL PUSH BY SAPPHIRE (zda 2009, drama, režija: Lee Daniels, igrajo: Gabourey “Gabby” Sidibe, Mo’Nique, Mariah Carey, Lenny Kravitz, Paula Patton)

Udarec v srce, ki letos pri zlatih globusih in oskarjih leti zelo visoko.

Igralci in igralke se ponavadi za takšne vloge zredijo in pogršajo, pač v želji, da bi jih vzeli resno in da bi padel še kak oskar. Tako je bilo recimo pri Robertu De Niru za Razjarjenega bika in pri Charlize Theron za Pošast. Tokrat je drugače, tokrat glavni igralki transformacije ne potrebujeta, saj sta tudi v resnici takšni kot na platnu, kar je preprosto neverjetno in tak zadetek v polno, da kar peče. To sta novinka Gabourey “Gabby” Sidibe in Mo’Nique, zvezda komedije Phat Girlz, ki igrata mamo in hči. Zapito, nedojebano, zoprno, nasilno in žaljivo mamo Mary, ki pretepa, ponižuje in zaničuje svojo okroglo hčerko Precious, katero poleg tega redno zlorablja še nasilni oče. Prizori med njima so tako zelo realistični, tako zelo direktni in tako zelo dobro posneti, da jih gledalec začuti tudi s srcem. Če omenim le tistega, kjer Precious domov pride z otrokom, mama pa ponori in vanjo zabriše celo televizor, sem povedal dovolj. To je prizor, kjer se udarcem mame izmika tudi gledalec. In prizor, kjer bomo solze in krike nesrečne Precious v duši nosili za zmeraj. Hudičevo dobro narejen film. Odigran kot se šika, prestresljiv, z vrhunsko dramaturgijo in spretno režijo možakarja, ki nam je dal tudi zelo dobro kriminalno dramo Shadowboxer. In pozor, tukaj je tudi socialna delavka, ki jo igra Mariah Carey. Tista Mariah Carey, ki se je osmešila z ne tako grozno slabo zadevščino Glitter. In tista Mariah Carey, ki sedaj igra na podobno finto kot Charlize Theron. Vlogo brez make upa, taka kot je, ko zjutraj vstane, brez glamurja, zvezdništva, dekoltejev, cotk in atraktivnih pričesk. Pač v stilu glavnih igralk in dovolj prepričljivo, da gre skozi in da gledalec pozabi, da gleda znano pevko. In potem pridemo do prizorov v šoli, do sekvenc razreda majhne skupinice “posebnih” učencev, ki jih poučuje zelo prepričljiva Paula Patton, za katero sem za trenutek ali dva pomislil, da gre dejansko za Alicio Keys. Ti prizori so prav tako nekaj posebnega, ne toliko Dangerous Minds in podobne fore, marveč pristno, živahno, sočno in realistično slikanje različnih usod, med katerimi je tudi naša Precious, ki jo je izza kamere podprla tudi Oprah Winfrey. Zgodba o zelo pogumni mladenki, za katero se ne ozre noben fant. In zgodba o življenju ženske, ki ji je usoda obrnila hrbet in naložila toliko žalosti, da je ne bi zmogla niti skupina žensk, kaj šele ena sama, preobilna, revna, zavržena, zlorabljena in vase zaprta temnopolta bejba, ki ima žarek upanja le v svojem imenu. Brez dvoma ena najmočnejših socialnih dram, kar sem jih videl v zadnjih letih.

Ocena: 9/10

THE BLIND SIDE (zda 2009, drama, režija: John Lee Hancock, igrajo: Sandra Bullock, Tim McGraw, Quinton Aaron, Kathy Bates)

Presenetljiva uspešnica in film, ki mu letos pojejo hvalnice, je dejansko le klišejska in prazna športna dramica, kjer Sandra Bullock zamenja vsaj deset različnih oblačil.

Letos je leto Sandre Bullock. Najprej v komediji The Proposal, zdaj v drami The Blind Side. V dveh velikih in presenetljivih uspešnicah, kjer je druga s pravega mesta izrinila celo Twilight 2. Tako je, The Blind Side služi na podoben način kot Titanic, kar pomeni, da zaslužek iz tedna v teden ostaja isti, film pa se čez čas spet vrne na prvo mesto. Toda The Blind Side ni Titanic, The Blind Side je le film, ki ima zgodbo, katera je Američanom pisana na kožo. Resnična štorija temnopoltega mladeniča Michaela Oherja (Quinton Aaron), reveža iz geta, ki ujame pravljico v zavetju premožne družine Tuohy (Sandra Bullock, Tim McGraw). Američani obožujejo take zgodbe, še posebej če so resnične in če se v filmu na koncu pokažejo tudi pravi junaki. Okej, toda evforija je premalo za dober film, ki mu manjka boljša dramaturgija. Ki pravzaprav ne pokaže čisto nič novega in obrača klišeje podobnih športnih dram in resničnih zgodbic. Že režiser Hancock, ki je leta 2002 posnel športno dramo The Rookie, je dokaz, da nas ne čaka nič novega. Da nas čaka znana zgodba grdega račka, ki se spremeni v princesko, no ja, mladeniča iz geta, ki postane športna zvezda. Seveda ne zaradi svojih sposobnosti, marveč zaradi denarja svoje nove družine. Poanta je na dlani, poanta je, da lahko uspe samo tisti, ki ima financerja. Plus Sandra Bullock, ki namesto igralske predstave raje kaže modni šov in v vsak nov prizor prikoroka z novo oblekco.

Ocena: 3/10

 

34 komentarjev na “Recenzije: Precious, The Blind Side”

 1. Pris Pris pravi:

  Mo’Nique je za oskarja, definitivno. :cool:

  The Blind Side še nisem videl, močno pa hvalijo Bullockovo.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mo’Nique je fenomenalna, kapo dol, take babe, ki jo igra, ne bi nikoli rad srečal sredi temne ulice :)

  Bullockova pa le pozira po mojem mnenju in mi ni jasno zakaj hvalnice.

 3. Pris Pris pravi:

  “take babe, ki jo igra, ne bi nikoli rad srečal sredi temne ulice”

  Ja, s Hansom Lando bosta odličen oskarjevski par. ;)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je :)
  Sicer pa mora tudi Christoph Waltz sneti globus in oskarja, da bo pravici zadoščeno. Ker še nisem videl ostalih nominirancev in ker za oskarje nomnacij še ni, pa bi bilo vseeno dobro o tem še nekaj časa modro molčati.

 5. weed pravi:

  Mene Precious žal ni prepričal. Videl nisem nič novega, vse te domišljijske sekvence pa so se mi zdele precej nepotrebne in večinoma celo vsiljene. V podrobnosti se ne bom spuščal, saj sem o tem že pisal.

  Blind Side je precej podoben kot Precious, le da od njega nisem pričakoval toliko, niti ni tako ambiciozno zastavljen. Me je pa zadovoljil do te mere, da sem se po ogledu počutil dobro pa še zgodba se mi zdi všečna.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni so bile te sekvence krasne in mojstrsko zrežirane, niso me motile, ravno nasprotno, film so še dodatno dvignile nad povprečje. Kljub temu, da morda za nekatere izpadejo nekoliko kičasto. Okej, film ni odkril tople vode, toda če mi znaš našteti nekaj podobnih, kjer je glavna junakinja tako obilna in zaznamovana tudi s tem, njena mama pa tako fenomenalno zajebana, bom morda spremenil mnenje.

  S tem, da se človek počuti bolje po ogledu The Blind Side se strinjam, toda to je žal premalo za dober film. Raje si zarolam kak komad, ki traja 3 minute in dosežem isti učinek.

 7. Jure pravi:

  Iztok: Seveda ne zaradi svojih sposobnosti, marveč zaradi denarja svoje nove družine. Poanta je na dlani, poanta je, da lahko uspe samo tisti, ki ima financerja.

  Tuki si pa povsem falil. Oher je fantastičen offensive tackle pri Baltimore Ravensih. In lahko bi mel milijone pa če ne bi mel takega talenta in konstitucije telesa ne bi nikol pršu v NFL.

  Sicer pa v NFL pride ogromno igralcev, ki so iz revnih družin in se uspejo pokazat v srednji šoli. Pol dobijo štipendijo za college (ker sami si ga nikol ne bi mogl privoščit) in če so tam uspešni, pridejo v profesionalno ligo – NFL.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jure, če ne bi Oherja sponzorirala in odkrila “Sandra Bullock” bi se izgubil in skoraj zagotovo spet končal na ulici, saj je bil popolnoma zgubljen in na robu propada. Samo talent je premalo, če nimaš nekoga, ki te spravi naprej. In film je pokazal, da še talenta brez Bullockove ni znal na začetku pokazati, kar pomeni, da bi ga izključili tudi iz šolske lige.

 9. MATEj pravi:

  2 in pol za Blind Side? Presenečen, da ne rečem šokiran za tvojo oceno, saj sem slišal toliko hvala na račun tega filma (no s strani slovenskih igralcev in ljubiteljev am. nogometa). Sicer si ga še nisem ogledam, sem planiral ogled za danes. Ko pogledam, napišem še kakšno besedo, kak se zdi meni.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni me prepričal, morda je krivo tudi to, da sem veliko pričakoval, kaj vem, pač še ena športna drama, nič posebnega in z zelo bledo predstavo Sandre Bullock.

 11. Nina pravi:

  The blind side sem pogledala včeraj in sem tudi presenečena nad tvojo oceno. Meni je bil všeč, pa ne padam na sluzave filme.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj ni bil pretirano sluzav, bil je dokaj realen pa še po resničnih dogodkih, kjer se je pravljica zgodila tudi v resnici. A meni se res ni zdel čisto nič posebnega, kar sem pojasnil tudi v sami oceni.

  Morda je razlog tudi v tem, da sem ga gledal v duetu s Precious, ki ga pofura v vseh pogledih.

 13. Jure pravi:

  @Iztok: delno ti dam prav. Oher bi se lahko hitro izgubil in ne dobil priložnosti, a še vedno vztrajam, ko nekdo prebera ta tvoj zapis dobi napačno predstavo.

  V Ameriki je marsikaj narobe, a tole majo pa res dobro poštimano, ko res ne rabiš velikih finančnih sredstev, da uspeš v športu.

  Sicer je Oher v intervjujih povedal, da je to pač film in da v resnici vse skupaj ni bilo tako kot je prikazano. Pač, film je treba nardit še bolj zanimiv.

  Glede ocene pa: film ni nekaj posebnega, veliko boljši je recimo The Marshall, če ostanem v temi am. football.

 14. Tina M Tina M pravi:

  Precious opisuje res nepredstavljivo kruto usodo, pri tistem prizoru s televizorjem, pa me je med gledanjem dobesedno stresalo od groze.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jure, morda res, zato pa je prav, da smo razčistili zdaj skozi komentarje.
  Se mi pa zdi, da se zadnje čase uspeh meri tudi po glasbi in da mnogi nigerčki iz geta namesto žoge raje obračajo mikrofon.
  Kaj pa so spremenili v filmu, lahko povzameš bistvo?
  Misliš We Are Marshall? Po moje ja, hm, bil mi je okej, a prav tako me ni prepričal povsem do konca.
  Recenzija pa je tule:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/04/05/recenzija-shopgirl-noras-hair-salon-we-are-marshall/

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, tisti prizor je res močan in zajeban, pa dolgo traja, od takrat, ko ji mati doma na tla vrže otroka, potem pa ona pade po stopnicah, nakar poleti še televizor. Mater, huje kot v katerikoli grozljivki.

 17. Jure pravi:

  @Iztok: govori predvsem o tem, da je v filmu prikazano preveč tako kot, da ni poznal športa in da je bilo vse skupaj zanj nekaj novega, kar pa ni res.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To pa je potem res druga zgodba, toda film nam vseeno pokaže točno to, kar sem zapisal in o čemer sva debatirala.

 19. MATEj pravi:

  Pogledal film. Mi je bil všeč, a priznam da ni nek presežek. Za 3,5 pa že je. In niti se mi ni zdela tipična športna drama, saj je športa bolj malo (ena tekma) in nenazadnje je Oher šele na začetku kariere – gre bolj za zgodbo, kako lahko iz dna nekam prideš (lahko je to am. nogomet ali pa kaj drugega). Mi je pa všeč, da je izbral Ole Miss, bi ga pa zdaj v NFL raje gledal kje drugje, kot pa pri Ravensih :)

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vseeno pač še ena športna drama, mene ni prepričala, žal.

 21. rina pravi:

  Ogledala sem si The Blind Side in mi je bil zelo simpatičen. Ker me pa zanima resnična zgodba, po kateri je film sploh nastal, sem začela brat knjigo Michaela Lewisa. In kot se v večini primerov zgodi, je stvar seveda mnogo boljša – vsaj do trenutno prebrane ene tretjine knjige.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Morda bi moral tudi jaz prebrati knjigo.

 23. rina pravi:

  Prebrano. Priporočam (knjigo The Blind Side namreč). :o ) Pa še par stvari sem izvedela o razvoju ameriškega nogometa. Drugače je film res hudo okleščena verzija, čeprav moram priznat, da sem bila prijetno presenečena, ker je dobršen del filma skoraj dobesedno po knigi.

  Je mogoče že kdo prebral Push?

 24. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Oskar 2010: Najboljši film pravi:

  [...] The Blind Side [...]

 25. Vidmar pravi:

  Sem zdaj še jaz The Blind Side pogledal in bi mu dal štirico. Zelo mi je bil všeč, ponavadi mi takšni filmi niso. Oskarja Bullockove pa tudi jaz nisem videl, pa ne da bi bila slaba, prav nasprotno, ampak to vlogo bi lahko odigrala marsikatera druga igralka. Zagotovo bi si katera druga bolj zaslužila nagrado.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, imam občutek, da nisi videl prav veliko športnih dram in komedij. Se motim?

 27. Vidmar pravi:

  Nazadnje sem od podobnih gledal We Are Marshall, drugače pa so se mi vsi zdeli bolj kot ne isti kurac. Enih 10 sem zihr pogledal, resda je pa že dolgo od tega.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No evo, in kaj je tale tako drugačen? Kaj ima kar drugi podobni nimajo?

 29. Vidmar pravi:

  Ne vem, preprosto všeč mi je bil. En tak feel good movie za krajšanje časa. Ni pa globok in ni za v kakšen hall of fame.
  Saj pravim, da že dolgo nisem gledal nič takega, ker mi takšni filmi niso bili všeč.

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  S tem se strinjam, toda ne vidim razloga za tako hvaljenje tudi s strani kritikov in seveda oskarjev, ki so ga nominirali celo za najboljši film leta.

 31. Vidmar pravi:

  Tudi jaz ne.

 32. Podelitev oskarjev 2010 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] bom razočaran, če za najboljšo žensko vlogo zmaga Sandra Bullock za film The Blind Side, saj preprosto ni dobra in si tega ne zasluži. Četudi ji kipec na nek način privoščim, saj je [...]

 33. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Zero Dark Thirty, The Paperboy pravi:

  [...] pri napadu meduz. Zelo dober film, sicer delo režiserja Leeja Danielsa, tudi avtorja filma Precious, predober za Cannes, za kritike in za gledalce, ki so mu po krivici obrnili hrbet. Tako kot filmu [...]

 34. montebuba pravi:

  The Blind side ni slab film ampak za oskarja po moje ne! Kot si dejal je veliko podobnih filmov in ta ne izstopa. Lahko bi naredili bolj dramatično ampak to ne pali.

  No mogoče je film uspešnica ker je posneman po resnični zgodbi taki kot je. Bullockova nič posebnega.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !