Televizija 7

15.12.2009 ob 22:53

JOHN Q (zda 2002, dramski triler, režija: Nick Cassavetes, igrajo: Denzel Washington, James Woods, Robert Duvall, Ray Liotta, Anne Heche, Kimberly Elise, Shawn Hatosy, Eddie Griffith

Oster napad na ameriški zdravstveni sistem.

Se spomnite filma Prosti pad, kjer je policist Robert Duvall lovil Michaela Douglasa, vzornega družinskega moža, ki je imel nekega dne vsega dovolj? John Q je Prosti pad, le da Robert Duvall lovi Denzela Washingtona, vzornega družinskega moža, ki je imel nekega dne ravno tako vsega dovolj, zato je vzel puško in okupiral celotno bolnico. Njegov sinko bi namreč nujno potreboval presaditev srca, ki pa je v Ameriki, deželi “sanj”, zelo zelo draga zadeva, pa četudi imajo pacientovi starši urejeno zdravstveno zavarovanje. Najprej besede, potem moledovanja, nato ostri pogledi. Nič, saj so ušesa kirurga Jamesa Woodsa in predstojnice Anne Heche gluha za reveže, torej za ljudi, ki lahko po njunem pač umrejo. »Predlagam vam, da sina vzamete domov in ga počasi pustite umreti,« povedo Denzelu Washingtonu, težaškemu delavcu, in njegovi brezposelni ženki Kimberly Elise. Napaka, saj se tipu zasuče, kar pomeni, da stvari vzame v svoje roke, dobi nekaj talcev in zahteva takojšnjo presaditev srca. John Q je torej oster napad na ameriško zdravstvo, solidna socialna drama z dobrimi igralskimi kreacijami, ki pa nekako ne deluje tako močno in globoko kot bi bilo treba, saj dejansko prodaja zgodbo, ki jo že poznamo.

Ocena 3 in pol

CATWOMAN (zda 2004, avantura, režija: Pitof, igrajo: Halle Berry, Sharon Stone, Benjamin Bratt, Lambert Wilson, Alex Borstein, Frances Conroy)

Skrpucalo, ki ga na trenutke rešuje le stajling Halle Berry.

Ko so gledalci leta 2004 v trailerju zagledali v usnje oblečeno, natrenirano, mački podobno in z bičem vihtečo Halle Berry, ki skače po strehah, se oblizuje in glasno mijavka, so verjetno pomislili, da bodo dobili dober in atraktiven film o superjunakinji. Da bodo morda pozabil tudi Michelle Pfeiffer iz drugega Batmana in dobili junakinjo, ki bo kot za šalo zasenčila konkurenco. Toda potem se je pojavila Sharon Stone, gospa, ki mora za lepoto uporabljati čudežno kremo in ob tem izgleda kot najslabša igralka vseh časov. Potem se je pojavil tudi policaj Benjamin Bratt, bivši fant Julie Roberts, ki misli, da je Halle Berry Julia Roberts. Potem so se pojavile tudi luknje v scenariju, neumni zapleti, slabi preobrati in površno podajanje zgodbe. Potem se je pojavilo vse tisto, kar pohodi tudi Halle Berry, ki postane le manekenka za usnje. Vse tisto, kar je uničilo franšizo še preden se je začela. Ki je film zasukalo v smer filmov Daredevil, Captain America, Electra in Rocketeer. Ki je vohalo najslabše filme vseh časov in si podalo roko s skrpucalom Avengers, če ostanemo pri superjunakih. Prav imate, Catwoman je čisto mačje pokopališče, čisti strel v prazno, ki pa ga, kot sem dejal že na začetku, iz dreka potegne vizualno atraktivno napravljena Halle Berry. Pa četudi se nam sprva predstavi kot izjemno plaha uslužbenka Patience Phillips, ki nato utoni in se vrne nazaj. Kot zombi. Kot fatalka, ki bi si seveda zaslužila veliko boljši film.

Ocena 2 in pol

NEW YORK MINUTE (zda 2004, komedija, režija: Dennie Gordon, igrajo: Ashley Olsen, Mary-Kate Olsen, Eugene Levy, Andy Richter, Andrea Martin, Riley Smith, Jared Padalecki, Bob Saget)

Thelma and Louise za osnovnošolske otroke.

Ko je New York Minute maja štartal v ameriških kinih, so kritiki podivjali, gledalci obrnili hrbet, znameniti dvojčici Olsen, otročji in bolj pridni inačici sester Hilton in zvezdi maratonske serije The Full House, pa sta se zaradi sramu hoteli preseliti na Luno. Njun prvi pravi celovečerec je namreč flopnil. Na celi črti. Po vsej Ameriki. Tudi pri njunih največjih oboževalcih. Hudiča, celo pri tistih, ki so filme What a Girl Wants, The Lizzie McGuire Movie, Eurotrip in The Princess Diaries spremenili v uspešnice. Sestri Olsen sta jim pač šli na živce. Tako močno, da bi ju najraje videli v glavni vlogi filma The Passion of the Christ. Da bi ju javno linčali in nagnali nazaj k njunem filmskem očku Bobu Sagetu, ki se tokrat pojavi le za sekundo. Le zato, da se začudi in se vpraša, kaj za vraga se je zgodilo z njegovima pridnima punčkama. Ashley in Mary-Kate sta sedaj namreč stari 17 let. Očitno dovolj seks, za depilacijo in za vse mogoče vragolije, ki jih počnejo s hormoni nafilani najstniki. Nič čudnega, da se jima odtrga. Da imata dovolj pridnega imidža. Da se spremenita v Thelmo in Louise. Ali če hočete, v Ferrisa Buellerja, ki ga je davnega leta 1986 igral Matthew Broderick. In sestri Olsen gresta do konca. Do tega, da se zlažeta očetu. Da špricata šolo. Da se okoli sprehajata v brisačkah. Da se udeležita snemanja videospota skupine A Simple Plan. Da se zaradi čipa, ki piratom pomaga pri snemanju cedej in dvdejev, zapleteta s kriminalci (Andy Richter). Da bežita pred šolskim inšpektorjem (Eugene Levy). In da si najdeta fanta (Riley Smith, Jared Padalecki). Vsaka svojega, da se razumemo. Zelo pogumno za punci, ki ju Amerika še vedno prodaja za nuni. Za Britney Spears na začetku kariere. Za Dorothy iz Oza. In le zakaj bi jima tudi Slovenci obrnili hrbet? To sploh ni potrebno, saj njuna newyorška avantura kot za šalo preseže prej omenjena skrpucala in se izkaže za povsem prikupno osnovnošolsko komedijo, ki je staršem pač ni potrebno gledati s svojimi otroki.

Ocena 3 in pol

 

7 komentarjev na “Televizija 7”

 1. Televizija 38 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] X, marveč v ceneno, neumno in blesavo parafrazo dolgočasnih klišejev veliko boljših filmov. Catwoman je imel vsaj igralko, ki ji je pasal kostum, Elektra pa ima igralko, ki misli, da se lahko čez [...]

 2. IZTOK faking GARTNER » Recenzije pravi:

  [...] skočimo k filmu Catwoman, kjer je Sharon Stone furala kremo za večno mladost. Ob gledanju Anakonde, kjer glavni junaki pač [...]

 3. montebuba pravi:

  John Q je super film, ki je ravno danes na tv :) )) pa oceno ima 7!!! torej ne more biti slab!

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni ni bil ne vem kaj.

 5. montebuba pravi:

  Ta film si že gledal? Super je: Disclosure 1994 z Douglasom in Demi Moore;

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Itak gledal. Ni slab.

 7. montebuba pravi:

  “John Q je torej oster napad na ameriško zdravstvo, solidna socialna drama z dobrimi igralskimi kreacijami, ki pa nekako ne deluje tako močno in globoko kot bi bilo treba, saj dejansko prodaja zgodbo, ki jo že poznamo.”

  Kaj hočeš s tem reči? hehe saj filmi nastajajo po zgodbah in dogodkih iz življenja; Duvall je odlične, Denzel pa ne zaostaja veliko za njim!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !