200 tisoč evrov za živali nomadov

11.12.2009 ob 23:47

Tako je, slovenska vlada bo slovenski vojski namenila celih 200 tisoč evrov za potrebe v Afganistanu, kjer so tudi naši vojaki in kjer se je nekoč na strani mužahedinov boril tudi John Rambo. Ministrica Ljubica Jelušič, ki sicer izgleda tako, kot da vojaka še nikoli ni videla v živo, je povedala, da se število vojakov ne bo povečalo, da pa bodo pač povišali stroške, ki so kao nujno potrebni za normalno delovanje naše vojske.

In pozor, denar bo šel tudi za pomoč živalim nomadov. Prav ste prebrali, dragi moji, slovenska vlada po novem pomaga živalim v Afganistanu, medtem pa je doma na cestah vse več brezposelnih Slovencev, ki si živali še kupiti ne morejo. No ja, ki imajo doma podgane in ščurke, kateri uživajo v takšnih ubogih razmerah. Pa naj vlada financira vsaj slovenske podgane in ščurke, če že Slovencev ne more.

Šalo na stran, država, ki v take kriznem času počne take bedarije, mora nemudoma ukiniti vojsko, prodati orožje in ves denar nameniti za brezplačno hrano brezposelnim. Pa kake živali nomadov in Afganistan, lepo vas prosim, se vam je zmešalo, ljudje so brez prebirat pare, vi pa 200 tisoč evrov dajete za take pizdarije.

Čas je za revolucijo, gremo na cesto, pa ne na neumne demonstracije, marveč na odločno pot, da dobimo vsaj teh 200 tisoč evrov. Ali vsaj Pahorjevo kamelo, ki se jo da na črnem trgu verjetno prodati za nekaj tisoč evrov.

 

32 komentarjev na “200 tisoč evrov za živali nomadov”

 1. direktni pravi:

  Ob takih potezah “naše” vlade se zdi Alan Ford kot leposlovje ….

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Oprosti Iztok, ampak takšno populistično razmišljanje na prvo žogo daje občutek, da ti še nisi nikoli videl vojaka v živo, ne pa ministrica, ki je mimogrede (v nasprotju s praktično vsemi prejšnjimi našimi obrambnimi ministri) dejansko diplomirana in tudi mednarodno priznana obramboslovka. Bi se ti mogoče zdelo bolje, da bi za ministra imeli Rambota? ;-)

  In ne vem, zakaj se ti zdi tako sporno, da nekaj denarja za Afganistan, namesto samo za puške, minomete in druga ubojna sredstva, dejansko namenimo za pomoč tamkajšnjega prebivalstva? Nobena vojna se na dolgi rok ne da dobiti zgolj s surovo silo, temveč je potrebno pomagati obubožanemu prebivalstvu, da se postavi na noge in da dobi nek smisel za življenje, ne pa, da jim je edini perspektiva vojna in ubijanje.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Direktni, se strinjam :)

  Spooky, ne kolega, bolje bi bilo, da vojaškega ministrstva sploh ne bi imeli.
  V teh hudih časih, ko Slovenci nimajo več niti za hrano, je vsaka pomoč za tujo državo idiotska in žaljiva, še posebej ko slišimo, da gre za skrb za živali. Lepa gesta za bogato državo, debilna za revno.
  Slovenija ima “vojno” doma, druge vojne pa naj rešujejo drugi.

 4. mile pravi:

  dokler bom za fakin litr mleka cakala u vrsti minimalno po pol ure,ker ma tista baba pred mano fasunge za 250 eur (seveda pa zravn jamra o tem,kako nima dnarja pa kako j brez sihta pa tko naprej pa nazaj,u vozicku pa sam najdrazji futr),se mi zdi kr prou,da dobijo dnar tisti,k ga dejansko rabjo.prezivetje nomadov je odvisno od zvali.ko se bodo pa tisti najbl bogi pr nas znal odpovedat luksuzu,se mi zdi pa prou,da se tut njim kej da.
  ampak najbl zanimiv..usi,k jamrajo,da so bogi pa brez dnarja so kadilci..odpovej se skatli na dan pa prsparas minimalno 60 eur na mesc.s tem se pa ze da kej u hladilnik spravt.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mile, takih reči te reši hitra blagajna.
  Je pa tudi meni zanimivo, da so trgovine še vedno tako zelo polne. Ali to pomeni, da je kriza lažna, ali pa, da ljudje ves denar dajo za hrano.
  Ma kadilci pa so itak posebna zgodba, važno je, da imajo čike, vse ostalo lahko počaka.

 6. mile pravi:

  nimajo glih use stacune hitre blagajne..guzve so pa tut u tamejhnih.

 7. David pravi:

  Takih, ki kar naenkrat zagonijo 250 eur za fasungo so pravljice za lahko noč. Takih je malo.

  Vedno več je takih, ki prekleto računajo, koliko bodo zapravili, kaj bodo kupili in preračunavajo že v trgovini, da ne bodo šli čez limit. To je realnost.

  Ta vlada pa ni izgubila kompasa, jaz trdim, da ga nikoli niti ni imela. In najbolj naiven je ravno tisti, ki bi moral biti najmanj. To je Pahor. Kresalova, Golobič in vsa ostala falanga za njimi pa to s pridom izkorišča – na pahorjev račun.

 8. STELA pravi:

  mene je pa bolj od teh 200K€ zbodl to, da bojo slovenski vojaki v življenjski nevarnosti – mislm, komu na čast? in to kar je Žbogar izjavu je blo tud kr neki…kolk bo pa nemških, pa italjanskh pa francoskih vojav tam?

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mile, pozabljam, da kdo še sploh hodi v kaj drugega kot v velike centre.

  David, pa vendar še vedno dovolj, da se vprašam od kje jim denar. Mi je pa zanimivo, da folk hodi recimo v Mercator, ki je dražji od vsega.

  Stela, tudi to se strinjam, nepotrebno in odveč, tudi stroškovno. Če vojsko rabimo le za take misije, je bolje, da jo ukinemo.

 10. spookymulder spookymulder pravi:

  V popolnem svetu zares ne bomo potrebovali vojske, a na žalost je realnost zaenkrat povsem drugačna, saj živimo v svetu, ki je daleč od perfektnega. Lahko se seveda trudimo za počasno demilitarizacijo, da pa bi kar čez noč ukinili vojsko je iluzorno, da ne rečem naivno razmišljanje. Kot je tudi nepremišljeno besedičenje, da lahko brez posledic kar čez noč umaknemo vojake iz Afganistana. To je izjemno lahko izustiti, a se je potrebno tudi zavedati, da bi to pomenilo ponovno vladavino Talibanov, kar bi povzročilo vnovično zatiranje in trepljenje tamkajšnjega ljudstva, kot tudi odlične pogoje za krepitev skajnega islamizma, ki bi povzročilo porast terorizma v ZDA in Evropi.

  Jasno, najlažje je reči, da se bomo mi brigali za lastne težave, drugim pa naj pomagajo drugi. A če bi vsi na svetu razmišljali na tak način, potem ne bi bilo nobenih “drugih”, ki bi bili pripravljeni pomagati. Saj verjetno bi tudi Obama raje milijarde, ki gredo v Afganistan, preusmeril v krpanje velike luknje ameriškega proračuna, saj nima samo Slovenija gospodarske in finančne probleme.

  Ampak dobro, lahko se gremo tudi egoiste in ukinemo vso pomoč drugim državam … samo potem se moramo zavedati, da lahko enaka nesolidarnost doleti tudi nas, če/ko se bomo znašli v takšnih ali drugačnih težavah.

  Prihodnost človeštva pač ni v zapiranju med zidove nacionalizma in izkrivljene etike v smisli – najprej poskrbimo zase, tudi če ob tem okrog nas pocrka ves svet; temveč je potrebno razmišljati široko, globalno in humanitarno, da poleg lastnih, rešimo tudi probleme drugih, preden težave drugih postanejo tudi naše nadloge.

  @STELA:
  V Afganistanu je trenutno 4365 nemških, 2795 italijanskih in 3095 francoskih vojakov. Slovenskih je 130. Kot zanimivost – več jih imajo npr. Albanija (250), Bolgarija (460), Hrvaška (290), Romunija (990), Makedonija (165) … če naštejem samo nekaj držav, ki si lahko to privoščijo še manj kot mi.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, naj ima vojsko tisti svet, kjer se bijejo bitke, naš ga je ne potrebuje. Še posebej ne v času, ko je pomemben vsak evro in je razmetavanje denarja za živali nomadov čisti kretenizem.
  Kdo pravi, da bi morali umakniti vse vojake, jaz govorim samo o naših fantih, ki jih tam res ne potrebujejo in ne bodo spremenili sveta.
  Točno tako, zdaj je čas, da vsa poskrbi za svojo rit, še posebej če je tuja v Afganistanu. Daj no, ne lomi ga, točno veš kaj hočem reči in dobro veš, da bi teh 200 tisoč evrov bolj prišlo prav našim delavcem.

 12. spookymulder spookymulder pravi:

  Vsaka država bi denar za Afganistan raje porabila zase in če se gremo sedaj mi “Francoze” (mišljeno zgolj kot fraza), zakaj naj potem drugi ravnajo drugače? Ne gre za to, da bi morali biti najbolj številčni, temveč gre za princip, da smo zraven, ko je potrebno pomagati … in več ko je držav, ki pomagajo, večja je verjetnost uspeha, tudi če je vložek posamezne države relativno majhen. In bodi prepričan, da naši vojaki tam niso na počitnicah, temveč pomagajo po svojih najboljših močeh.

  Glede zapravljanja za živali sem pa že pojasnil – NOBENA vojna se na dolgi rok ne dobi zgolj z orožjem, temveč je potrebno ljudem pomagati, da se postavijo na lastne noge – in nomadom so njihove živali edino preživetje, zato ne vem, kaj je tako spornega, če namenimo nekaj denarja tudi temu. Sploh pa se mi zdi čudno, da se nad tem huduje nekdo, ki se sicer deklarira za ljubitelja živali (no, vsaj psov…).

  In kot sem že rekel, če bomo skrbeli samo za lastne riti, bomo mogoče rešili kakšno našo težavo več, toda slej ko prej bodo problemi drugih, ki smo jih pustili v nemar, prišli kot bumerang tudi do nas. Dolgoročno gledano je tako razmišljanje torej neproduktivno, saj gre zgolj za prelaganje problemov v drugo časovno obdobje.

 13. otmar kovač pravi:

  Zanimivo, odrečimo se svetu in naj svet se odreče nam… Mi ne pomagamo, ne potrebujemo pomoči ko jo bomo mogoče potrebovali mi, kriza in recesija sta samo sedaj in tukaj, brezposelnost je sveti gral in izgovor za zapiranje v svoj kot, če nočemo videti prek meja zakaj potem potrebujemo internet, zakaj vreči svoje misli na Blog, zakaj se potem delimo… Vrnimo se v samozadostnost… Vrnimo fante sedaj domov kaj nas briga, komu bo nekoč mar za nas… Država naj “špara”, vsak evro potrebujemo doma… Kakšen blef! Bi rad videl kako dolgo bi naši delavci preživeli z državo v takšni osami, nedvomno pa bi lahko v takem primeru kar hitro ustoličili kakšnega novega maršala… Pa resnično nisem za vojaško prisotnost v Afganistanu, nisem bil ko jih je tja poslala bivša JJ vlada in nisem sedaj, a stisniti rep med noge in očitati ta denar, ter ga predstavljati kot odrešitev SLO delavstva se mi zdi pa kot slab vic, čista demagogija… Iztok pozivaš k revoluciji! Kaj si pripravljen za njo, razen besed žrtvovati? Najverjetneje malo, lahko pa še vedno pišeš in vseeno opozarjaš na bedarije, vendar ali je res vse nepotrebno? … Drži se!

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, razumem, toda to ne pomeni, da se moram s tem strinjati, še posebej na dan, ko propada recimo Prevent, Jelušičeva in Žbogar pa se hvalita, da rešujeta živali nomadov. To je idiotsko in žaljivo, kot tisti izbor za naj politični obraz leta, ki je bil na isti dan kot delavske demonstracije.
  Veš kaj, dol mi visi za nomade in za njihove živali v takem stanju kot smo. Če tebi ne, se sprenevedaš.
  Če imaš višek denarja, pa ga raje daj meni, ne pa njim, bom zelo vesel.
  Se pravi, če ne bomo pomagali afganistanskim nomadom, bomo nekoč tudi mi propadli? To je demagogija prve klase, Spooky. Pusti širše razlage in moraliziranje, zdaj sva le pri živalih nomadov in nikjer drugje. Sicer pa je Afganistan znan po tem, da se vedno reši in da mu nihče ne more do živega. Niti Rusi, niti Američani, niti Osama Bin Laden. Če so se znašli prej, se bodo tudi sedaj brez pomoči Slovenije.

  Otmar, to, kar ti razlagaš v uvodu, je demagogija, dragi kolega, kot Spooky, in brez veze posplošuješ, jaz govorim le o 200 tisoč evrov za živali nomadov na dan, ko propada Prevent. Taka novica, s katero se hvalita Jelušičeva in Žbogar, je na tak dan žalitev za naše delavce.
  In ja, verjel bi v revolucijo, če bi mi pokazali pravega revolucionarja. Takrat ne bi ostal le pri besedah. Dokler pa se v tej vlogi kažejo modeli kot je Dimovski, pa bom raje le pri besedah.

 15. spookymulder spookymulder pravi:

  Glej Iztok, takole ti povem, 200 tisočakov je pesek v oči, če hkrati sistemsko ne zagotovimo dostojne osnovne plače in spremenimo plačilnih razmerij, ko danes direktor zasluži 10(in še več)kratno plačo delavca. Saj Slovenija še ni bankrotirala. Denar je, problem je samo v njegovi razporeditvi znotraj našega sistema. Če pa napake našega sistema skušamo kompenzirati s tem, da vzamemo od pomoči tistim, ki so še bolj revni od naših najbolj revnih ljudi, to ne pomeni zgolj tega, da smo egoistične svinje, temveč da smo tudi butasti do skrajnosti, ker gasimo neskončne požare, namesto da bi ustavili piromana.

  No prav, pa vzemimo tistih 200.000 in jih dajmo delavcem Preventa, da dobijo enomesečno plačo. In kaj boš storil prihodnji mesec, ko tega denarja ne bo več? Delavci bodo na istem kot sedaj, ker s tem nisi rešil njihovega osnovnega problema, temveč si ga zgolj začasno odrinil na stran.

  In naj te še enkrat vprašam – če mi danes odrečemo pomoč drugim državam, kako misliš, da lahko v prihodnosti pričakujemo in moralno upravičimo pomoč drugih, če pri nas pride do kakšne naravne nesreče, bankrota države ali česa podobnega?

  In nihče ne pravi, da bi zaradi nepomoči nomadom propadli, bi se pa lahko problemi, ki se danes zdijo tako zelo oddaljeni, tam daleč v Afganistanu, kmalu preselili pred naš prag, če nič ne ukrenemo. Pač, eno je moralna dimenzija, a če tega nočeš slišati, je kjub vsemu potrebno vendarle imeti tudi malce bolj dolgoročno vizijo posledic določenih dejanj. Recimo za primer – nomad ne bo dobil denarja, da bi imel živino in drobnico, s katerimi bi preživel družino. Ker pa bo hotel nekako preživeti, bo pripravljen sklepati etične kompromise in posegel po kriminalu, se morda začel ukvarjati s pridelavo ,predelavo ali transportom drog, se morda pridružil kakšni skrajni islamistični skupini in se opasan z bombani odpravil na zahod … no, če se ti to ne zdi verjetno, pa mi sam povej, kako misliš, da nastanejo teroristi? Iz čistega obupa, ko nimajo nobene življenjske perspektive, kar nato izkoristijo razni fanatiki. In zato je za naše dobro, da ljudem damo nek življenjski smisel, drugače bodo slej ko prej potrkali tudi na naša vrata.

  Odličen in tragičen film na to temo je npr. Theeviravaathi: The Terrorist (1999), kjer lepo pokaže, kaj vse so ljudje pripravljeni storiti, ko nimajo življenjske perspektive … in kako se vse lahko premeni, ko dobijo neko upanje in življenjski cilj.

  Teza o Afganistanu, ki da se vedno znajde, pa je morda primerna podlaga za kakšen iluzionistični Rambo film, realnost pa je na žalost taka, da ko so ljudje v stistki, to hitro izkoristijo razni samodržci in tako pridejo na oblast talibani (ali kakšni drugi fanatiki), ki potem ustrahujejo ljudi s šeriatskim pravom ali kakšno drugo represijo. Lahko pa seveda poveš, kdaj se ti zdi, da je Afganistan rešil samega sebe in je bilo njegovo ljudstvo svobodno?

 16. AndrejM pravi:

  Vojna v Afganstanu, proti talibanom…zakaj že? Ali niso to tisti isti talibani, ki so jim Američani tako velikodušno pomagali, ko so bili v Afganistanu Sovjeti in CIE in drugih tajnih služb ni niti najmanj motilo, da so talibani islamski skrajneži? Droga in makova polja? Tudi danes je čisto v redu, če si tam trgovec s smrtjo, samo na pravi strani moraš biti. Bombardiranje civilnega prebivalstva? Kolateralna škoda, kajne? Ali pa Irak in Sadam, ki so mu Američani prodali vse mogoče orožje, tudi kemično in biolško (in ki so ga Iračani v iransko-iraški vojni tudi uspešno uporabili) in ki je bil dober, dokler se je Sadam boril proti Iranu? Blair je te dni priznal, da so pač se želeli Sadama znebiti in pri tem debelo lagali. Mimogrede, se spomnite tiste slavne vilniuške izjave, ki smo jo Slovenci (Rupel in kompanija) kot ostali vzhodni hlapčki veselo podpisali, pa čeprav se je pokazalo, da je kup laži? Skratka, vojna v Afganistanu ni namenjena pomoči ljudem, pač pa uresničevanju strateških interesov velikih sil, mi pa veselo podpiramo projekt, ki bo tako ali tako propadel. Vojna v Afganstanu se bo končala tako kot Vietnam oziroma tako, kot so Sovjeti izgubili vojno v Afganistanu: s podvitim repom vseh, ki so udeleženi v tej vojni, tudi nas. Slovenija bo to vojno pač izgubila. In za razliko od ZDA in velesil, ki imajo tam zdaj vsaj nekaj biznisa, bomo mi denar resnično izgubili. Večina denarja gre tako ali tako v žepe “pravih”. Pa nisem na strani talibanov, vendar tale “demokratična” pot enostavno ne pelje nikamor.

  Kar pa se te vlade tiče: demagogija, presipanje iz šupljega v prazno, veliko govorjenja in nič učinkov. Žalostno, čeprav priznam, da sem tudi sam volil za to vlado, pa me bodo naslednjih 20 let težko prepričali, da ne bom volil desnice. Pa čeprav so na desnici večinoma goveda in nesposobneži in bedaki in nepotistični prasci, pa so v primerjavo s t.i. levico pravi vajenci. Torej bom med dvema slabima rešitvama izbral ne boljšo, pač pa manj slabo.

  Dimovski in njegova stranka? Kup tajkunov in povzpetnežev, ki hočejo naivne in butaste Slovence prepričati, da bodo oni kaj naredili.

 17. mhm pravi:

  Mogoče si pa ti ta revolucionar, samo te je pač preveč strah priti ven.

  Razmišljaš preveč slovensko, češ saj bodo že drugi postorili, kaj bom(o) jaz (mi) zraven delal(i).

 18. otmar kovač pravi:

  Zanimiva demagogija, potem ko nosimo jeans iz Turčije, jemo paradižnik iz Španije, ko na tržnici našega… Demagogija je v tvojem odgovoru – 200 tisoč za živali nomadov na dan – kar se ne bo zgodilo … to je šele posploševanje in natolcevanje… Kot je demagogija izgovarjati se na delavce, na katere se nihče ni spomnil zadnjih 5 let ko so že imeli bedne plače… Zdaj pa ta gonja, potem ko vrli “desničarji” v času najuspešnejšega obdobja naše mlade države niso nič naredili za njih in poslali vojake v Afganistan… Desetletja introvertiranega gospodarstva in samozadostnosti so minili in tovrstna demagogija o “nepotrebni” trošnji v tujini z izgovarjanjem na Prevent je pač prozorna, teh 200 tisoč je resda v tem času butasta naložba… je pa vračanje svojevrstnega dolga območju, ki smo ga vsi izčrpavali, tudi SLO nogometaši brcajo žoge, ki jih šivajo pakistanski otroci (pogosto begunci iz Afganistana)… Kar se pa Preventa tiče, 1 sestrična, 1 teta in 1 sestričin mož = 3 x v Preventu… Jih čutim, jih poznam in jih ne izkoriščam… Se pa strinjam, da SLO vojska ni nujna v Afganistanu, a naša dolžnost je vsekakor pomagati, tako ko realno pričakujemo pomoč, ko/če jo bomo potrebovali…
  Glede Dimovskega pa se s tabo strinjam in dodajam…ne me basat, namesto da bi odpirali podjetja in delovna mesta, odpirajo politične stranke…ha, ha, ha…

  Drugače pa blogaj še naprej, pluralizem in zdrav prepir, mogoče bomo kaj spremenili….nekoč….

 19. STELA pravi:

  spookymulder – hm, sej pol jih je pa zadost al kako?:)al gre tuki za princip “če drugi, potem moramo tud mi”? verjetno ima nato to folozofijo…

 20. Ales podaja dejstva pravi:

  Vojne so bile, so in bodo! Žal. Zato so razmišljanja o ukinitvi vojke zelo zelo naivna. Če bi vsi razmišljali tako, bi leta 1941 folk lepo doma ostal kot ovce , Slovenija bi pa bila danes del tretjega rajha. Kdo se bo pa boril v primeru agresije, Gartner? Ti s svojo gofljo? Pa brez zamere…

 21. STELA pravi:

  aleš – ne govorim o ukinitvi vojske….bentiš ti še kratke komentarje povrh bereš, jaz samo dolge:))))))

 22. JohanSpohan pravi:

  Najbolj sta me danes sezuli dve zelo spodbudni novici dneva iz Zdravstevenega ministrstva.

  Nova gripa že pojema!

  Dobili prve doze cepiva proti novi gripi za alergike!

  A se malo hecajo?

 23. JohanSpohan pravi:

  Aleš.

  Moja starša 1941 nista ostala doma, šla sta v OF, ker so nam Nemci vse zaplenili in porušili hišo, vseeno pa so Nemci tistim, ki jim niso bili nasprotni, a so jim vseeno rušili hiše, plačali zelo bogate odškodnine in na podlagi teh papirjev so potem ti dobili še po vojni odškodnine, brez teh papirjev, pa nisi dobil nič in je celo nemška zaplemba zemljišča za hišo po 1945 postala dokončna pod izgovorom, da bo to nekoč enkrat plačano iz vojne škode!

  Dedka in babico pa so že začetkom julija 1941 izgnali v Srbijo, ker sta na Koroškem plebiscitu trgala plakate za priključitev k Avstriji in je malo manjkalo, da bi deda avstrijci ustrelili in so ju po tednu zapora samo izgnali v SLO.

  V SLO je še veliko takih “občinskih in državnih zemljišč” SLO patriotov, ki do nacistične in ponovne povojne zaplembe nikoli prej niso bila državna, ampak njihova…

  Ko sem v uredništvu glasila ZZB že pred leti omenil množico teh de facto in de iure, po zaslugi nacistov povsem zastonj “pridobljenih” državnih in občinskih zemljišč, ki jih je čez 100 000 ha, so samo zamahnili z roko:”Saj to vemo,ker so bili Nemci pikolovski in so vse zaplembe v piko popisali, mi pa ne bomo pisali o tem..”
  No comment.

  Torej imamo tu in zdaj še kar lepe kose bogato dokumentirane rajhovske državne zemlje in pravljic ni več.

  Sem proti miltarizaciji družbe, saj je ravno nenormalna militarizacija v YU pripeljala do balkanskih vojn, ki jih v drugih, dosti manj militariziranih državah, po padcu Berlinskega zidu ni bilo!

  Gartner, branil, z gofljo?

  Kot moji predniki, sem se tudi jaz 1991 sam raje pridružil prijateljem policistom v LJ že prvi dan, čeprav bi se lahko v TO s svojim činom postavljal in napihoval.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, imaš poanto, toda spet širiš debato, kar je nepotrebno. Ostaniva pri dejstvu, da je na isti dan propadel Prevent, oba ministra pa se hvalita kako pomagata živalim nomadov. Zakaj me ne slišiš kaj ti govorim?

  Andrej, točno tako, Američani so talibane zalagali z orožjem, da so se borili proti Rusom. Se strinjam, da je vse skupaj blefiranje od katerega kar smrdi.
  Glede Dimovskega, zameril se mi je že z debilnimi kretnjami, kot da je zmagal na volitvah :)

  Mhm, me boš podprl, če udarim ven?

  Aleš, pa kaki vojaki, daj no, zdaj se vojne bijejo s pritiskom na gumb, ki sproži atomsko bombo, pa je v pol ure vsega konec. Pa kdo smo mi, daj no, koga pa zanimamo, kdo pa nas bo hotel zavzeti, saj še vedo ne, kje smo.
  In ja, če bi se prepiri reševali z gofljo, ne bi na celem svetu padel noben vojak.

 25. Ales podaja dejstva pravi:

  Joahn in Stela, moj komentar se je nanaal le na gartnerjevo pisanje. Gartner, zgodovina nas uči,d a je vendarle kar veliko vojn, od zadnje nista pretekli niti še dve desetletji in ja, nekatere sosede niso ravno povsem brezbrižne do našega ozemlja, kajne? Jaz ne govorim o reševanju prepirov z gofljo, ampak o tem, kako bi neobroženi ustavili sovražno vojsko? Boš ti povedal nekaj modrih misli in bodo odloćili orožje? žal ni tako preprosto…

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Aleš, če bi nas JLA hotela prefukati, bi nas v pol ure. Ker smo bili nezanimivi, se jim ni ljubilo. Daj no, ne seri. Vseeno pa čestitke pogumnim fantom, ki so se postavili v bran, hvala bogu, da se ni vnela prava vojna.

 27. JohanSpohan pravi:

  JLA je bila papirnati tiger, saj so bili vpoklicani vojaki nemotivirani in neizvežbani, logistiko pa so imeli na psu in čim smo vojašnicam vzeli elektriko in vodo, je zavladalo razsulo..

  Oklepniki brez podpore pešakov so sedeče race. Samo tanke poslat razkazovat mišice na ceste, je navaden idiotski harakiri.
  Molotovke, ročni raketni lanserji, mine in ga spremeniš v kup železja.

  Ker sem šolan z težkim in kot del izobraževanja, tudi z lahkim protitankovskim orožjem in sem poveljeval na več manevrih, vem kako oklepna in protioklepna strategija deluje, oz, ne deluje.

  YU kraljeva vojska je 1941 razpadla kot hiša iz kart zaradi popolnoma enakih hib kot JLA.
  In potem so začeli lifrati okrepitve po cestah iz Srbije, ki niso prišle do sem, ker so se raje lotile HR.
  Fantje smo zmagali na celi črti in to je bila skupna zmaga generacije Slovencev, ki se nismo razdelili na vaše in naše, kot naši baje zmagoviti predniki pol stoletja prej..

  Ker pa nismo padli na JLA finto, da bi povzročali nesmeiselne žrtve med njimi in smo vojno v živo prenašali po svetu, Srbski JLA(96% njihovih oficirjev je bilo Srbov ali Črnogorcev) nismo dali izgovora, da bi eskalirali nasilje nad SLO.
  SLO vojska je še zmeraj prevelika in njenio glavno orožje so Valuki, škatle brez garancijskega roka, ki razpadajo čez pol, predelani stari ruski tanki(v rezervi) M-84(v rezervi) prgišče Soltam havbic, prgišče Humveejev, Huey helikopterjev, Par Cougarjev in http://sl.wikipedia.org/wiki/Pilatus_PC-9M_%C2%BBHudournik%C2%AB

  Šara.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa pustiva JLA, če bi hoteli, bi lahko nad nas poslali enote, ki so opustošile Hrvaško.

  Prav zato, ker je vojska tako zastarela, je bolje, da jo ukinejo, saj bi šlo preveč denarja, če bi jo hoteli zmodernizirati. Še pri patriah se je zapletlo, kaj se potem ne bo drugje.

 29. AndrejM pravi:

  JohanS…, pozabil si na naše slavne oklepnike 8×8, ki jih počasi dobivamo v enote :)

 30. JohanSpohan pravi:

  AndrejM

  Ti so prvi profesionalen kos SLO oborožitvenega hardwara, ki ni na pol uporaben hobističen polizdelek ali prototip prototipa in ki ne bo zastarel še naslednjih 20 let.

  Še vedno pa je vse odvisno od tega s kakšno opremo bodo opremljeni, ker je za tako high tech oborožitveno platformo strelec z težkim mitraljezom malce komična in dokaj neuporabna opcija..

 31. JohanSpohan pravi:

  Iztok.

  Vsak, vključno s Srbi, je lahko tedaj na prste izračunal, da je Srbom ostalo pulfra in hardwara komaj za napast Hrvaško in Bosno, potem, ko so jo pri nas zelo nepričakovano dobili po smrčku..

  Že Napoleona in Hitlerja je na koncu neslo odprtje prevečih front naenkrat, oni pa so to napako vseh napak naredili že na začetku in ni jim pomagalo, da so si komplet prilastili celoten hardware nekoč skupne YU vojske.

  Zato so Srbi vztrajali, da vsa mogoča stara in manj stara jajca naložijo na ladje v Kopru ob umiku, ker so jih krvavo rabili, med drugim tudi za naskočit Dubrovnik.

  Za babe in otroke tolč od daleč so bili primerni stari tanki iz 2 vojne iz Pivke in Ajdovščine in ravno ti so potem pristali nad Dubrovnikom.

  Sicer pa je javna tajna, da hobisti, ki so zakrivili nakupen neuporabne šare še vedno veselo sedijo in vedrijo na MORSU in jim gre v nos, da tokrat pri 8X8 niso oni kasirali šticung in nam spet naštimali kak eksotičen prototip prototipa, ki bi bil brez garancije in se lomil na pol, ali pa kako novo high tech predelavo muzejskega tanka.

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če je bilo res tako, zakaj so potem toliko sranja na Hrvaškem in v Bosni naredili?

  Daj no, menda je na misliš, da so se iz Slovenije umaknili zato, ker nas ne bi mogli premagati? Pač bili smo predaleč in nazenimivi, pa še njihovih ljudi ni bilo ne vem koliko med nami, da bi se jim splačalo karkoli početi. Še ene bombe nam niso spustili, kljub alarmom, mar misliš, da zato, ker je niso imeli, ali zato, ker so hitro ugotovili, da je nepotrebno in da bodo zaradi našega upora izgubili preveč časa?

  Napoleon in Hitler sta druga zgodba, tam je šlo za zares gromozansko ozemlje, skorajda cel svet in to res ne gre. Še posebej, če napadeš sredi najhujše zime.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !